ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Mitől szexi az intelligencia?

Sokféle intelligencia létezik. A mostani cikkben az IQ tesztek által mért intelligenciáról esik szó, illetve annak vonzalomra gyakorolt hatásáról.


Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

A kutatások azt mutatják, hogy mind a nők, mind a férfiak számára a párválasztás során a legértékesebb jellemző az intellektus.

A szépséggel ellentétben, amelyet passzív megfigyelés által könnyen észlelünk, az intelligencia felismerése nehezebb, mert a két fél között dinamikus interakciót igényel.

A szépségre, az esztétikumra adott reakcióink képalkotó eljárások segítségével is könnyen azonosíthatók az agytevékenységünkben is, míg az intelligenciára adott válaszaink egyáltalán nem leképezhetők ilyen egyértelműen. A mindennapi életben a beszélgetések során a tartalomból, a szókincsből és a humorból észleljük, hogy intelligens partnerrel-e van dolgunk.

Amikor kutatások során azt vizsgálták, hogy mi

az az IQ szint, ami egy jövőbeli partnernél vonzónak számít, akkor a 120-as körüli IQ szint rajzolódott ki.

Ez a szint magasabb, mint a populáció 90%-ának az intelligenciája. Hosszú távú partnerkapcsolat esetében a nők ezt az intelligencia szintet tartják a leginkább kívánatosnak és szexuálisan vonzónak.

Érdekes módon azok, akiknek az IQ-ja 135-nél magasabb, vagyis az emberek 99%-nál okosabbnak számítanak, kicsivel kevésbé tűnek vonzó partnernek, mint a 120- körüli IQ-val rendelkezők, ugyanakkor ők is sokkal vonzóbbak, mint azok, akik csak az emberek 50%-nál számítanak okosabbnak.

Mi a szapioszexualitás?

A név alapján szexuális orientációnak tűnhet, de

ebben az esetben egy attitűdről van szó, ami abban mutatkozik meg, hogy miként választunk partnert, jelen esetben intelligencia alapján. Egyszerűen szólva az intelligencia szexi.

A szapioszexualitás nem egy ritka beállítódás. Gyakori, hogy a külső (majdnem) teljesen háttérbe szorul, mert önmagában a másik okossága elegendő erőteljes érzelmek és vonzalom kiváltásához. Ez persze nem jelenti azt, hogy a külső vagy az ápoltság egyáltalán nem számít, csak az intelligencia sokkal többet nyom a latban.

Mitől lesz szexuálisan vonzó az intellegencia?

Kétféle pszichológiai magyarázat állhat ennek hátterében.

1.

Az egyik a Holdudvar-hatás, ami azt jelenti, hogy ha egy embernél érzékelünk egy pozitív tulajdonságot, mint a szépség, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a többi jó tulajdonsággal kéz a kézben jár. A vonzó emberekkel jobban bánnak embertársaik és pozitívabbnak tűnnek a többiek szemében. Szakmai területen is könnyebben boldogulnak az attraktív emberek és szexuális partnert is könnyebben találnak.

A mechanizmus úgy tűnik, hogy fordítva is működik: ha valakinél meglátunk egy olyan értékes tulajdonságot, mint a az intelligencia, a humor vagy a jó társas készségek, akkor könnyen hozzákapcsolunk hozzá szexuális vonzerőt is.

2.

A másik befolyásoló tényező az arousal transzfer (emelkedett izgalmi szint átadása) lehet. Arról a folyamatról van szó, amikor egy tényező által kiváltott izgalom beindítja, átterjed egy másik független tényező által kiváltott izgalomra. Jól szemlélteti ezt az a kísérlet, amikor egy veszélyesnek tűnő és egy biztonságos hídon kellett áthaladnia férfiaknak. A hídon találkoztak egy vonzó nővel. A veszélyesnek tűnő hídon áthaladva a férfiak nagyobb szexuális vonzalmat éltek meg a nő iránt, mint a biztonságosnak tűnő hídon. A félelmi izgatottság átadódott a szexuális izgatottságra.

A kutatók azt is megállapították, hogy a férfiak és a nők esetén is igaz, hogy minél komolyabbak a szándékait egy partnerrel, annál inkább fontossá válik az intelligencia kérdése.

Míg egy könnyed kapcsolat esetében elfogadható az átlagos intellektus, addig házasság esetén a legtöbb ember igényli, hogy a partnere okosabb legyen az átlagnál.

Az továbbra is kérdés, hogy kiemelkedően magas intellektus esetén miért csökken a vonzerő. Elképzelhető, hogy a társas területen gyakran megjelenő nehézségek állhatnak ennek hátterében.

Forrás:

* Akimoto, Y., et al., R. (2018). Approach or avoidance: Neural correlates of intelligence evaluation from faces. European Journal of Neuroscience, 48, 1680-1690.

* Ben-Ze’ev, A. (2019). The arc of love: How our romantic lives change over time. University of Chicago.

* Dutton, D. G. and Aron A. P. (1974). Some evidence for heightened sexual attraction under conditions of high anxiety. Journal of Personality and Social Psychology 30, 510–17.

Ha érdekes volt a cikk és szeretnél még több hasonlót olvasni, kattints a 7köznapi pszichológia blogra!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Megjelent a 2024/2025-ös tanév rendje, ilyen hosszúak lesznek a tanítási szünetek
Nagyjából 180 napot kell majd iskolába járniuk a diákoknak. A téli szünet december 20-án, a nyári szünet pedig június 21-én kezdődik majd a következő tanévben.


Megjelent a Belügyminisztérium rendelettervezete a 2024/2025-ös tanév rendjéről, vette észre az rtl.hu.

Ezek szerint a tanítási év első tanítási napja 2024. szeptember 2. (hétfő) lesz. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. október 25. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2024. november 4. (hétfő).

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. december 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. január 6. (hétfő) lesz. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2025. április 16. (szerda), míg a szünet utáni első tanítási nap 2025. április 28. (hétfő) lesz.

A nyári szünet 2025. június 21-én kezdődik és augusztus 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap június 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. szeptember 2. (hétfő) lesz.

A végzős középiskolásoknak az utolsó tanítási nap a középfokú iskolákban 2025. április 30. (szerda), míg a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2025. május 30. (péntek) lesz.

A tanítási napok száma oktatási intézménytípusonként változik. A legtöbb intézményben, kivéve a gimnáziumokat, szakgimnáziumokat és szakiskolákat, az éves tanítási napok száma 183. A nappali oktatás rendje szerint működő szakgimnáziumokban a tanítási napok száma 179 lesz, míg a gimnáziumokban és szakiskolákban 180 tanítási napot tartanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nem született meg a baba? Így úszhatják meg a büntetést a gyermektelen babaváró hitelesek
Jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos esetekben. Kedden azonban elfogadtak egy törvényt, ami majd enyhítheti a gyermektelen babaváró hitelesek terheit.


A kedden elfogadott törvény enyhítheti a gyermektelen babaváró hitelesek terheit: nem feltétlenül kell visszafizetniük a kamattámogatást, ha nem született meg a vállalt gyermek – írja a Bank360.hu. A méltányossági eljárás pontos feltételei még nem teljesen tisztázottak, de ígéretes lehetőségeket rejt a törvény.

Az új szabályozás szerint a babaváró és csok hitelesek is reménykedhetnek, de a változások leginkább az első babaváró hiteleseket érintik.

Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője elmondta, hogy a törvény időzítése nem véletlen, hiszen sokaknak idén júliusban jár le az öt éves határidő a gyermekvállalásra. Ha nem teljesítették a feltételeket, akkor 2 millió forint körüli összeget kell visszafizetniük, ráadásul a fennmaradó tartozást magasabb kamatokkal törleszthetik tovább, ami akár a többszörösére is növelheti a korábbi, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet.

Az államháztartásról szóló törvény egy új bekezdéssel egészült ki, ami szerint

a kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében részben vagy egészben lemondhatnak az államot megillető követelésről.

A pontos részletek egy kormányrendeletben lesznek meghatározva, amely tisztázza, hogy milyen körülmények között lehet elengedni a büntetést, ha nem teljesültek az állami támogatás feltételei.

Jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos esetekben:

 • Ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált, és ezért nem tudtak gyermeket vállalni.
 • Ha igazoltan részt vettek lombikbébi programban, de nem jártak sikerrel, illetve ha a program során derült ki, hogy egészségügyi okok miatt a terhesség nem javasolt.
 • Ha a párnak orvosi igazolása van arról, hogy nem javasolt a terhesség.

  Ezen felül legfeljebb 24 hónapos részletfizetést lehet kérvényezni, ha az egy összegben történő visszafizetés aránytalanul súlyos terhet jelentene a család jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire tekintettel.

  A törvénymódosítás célja, hogy a méltányossági eljárás és az államháztartási törvény szabályozása összhangba kerüljön, ami remélhetőleg további könnyítéseket hoz a babaváró hitelesek számára.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Autók tízezreiről kell leszerelni a zöld rendszámot egy új törvénytervezet szerint
  A tervezet célja, hogy kizárólag a tisztán elektromos és zéró kibocsátású járművek kapják meg a kedvezményeket. A plug-in hibridek így elveszítenék a zöld rendszámot.


  Új törvénytervezet látott napvilágot a héten, amely szerint szeptember elsejétől a plug-in hibrid autók nem kaphatnának zöld rendszámot Magyarországon, tudta meg a Pénzcentrum.

  A javaslat szerint a már kiadott zöld rendszámtáblákat is le kell cserélni legkésőbb 2026. november 30-ig.

  A tervezet célja, hogy a zöld rendszámmal járó kedvezményeket a jövőben kizárólag a tisztán elektromos és zéró kibocsátású járművek vehessék igénybe.

  Ha a javaslat átmegy, a plug-in hibrid autók tulajdonosai elveszítik azokat a különleges kedvezményeket, mint az ingyenes parkolás, regisztrációs adómentesség, teljesítményarányos gépjárműadó-kedvezmény, cégautóadó-mentesség és az adásvételkor fizetendő vagyonszerzési illeték mentessége – ezek jelenleg mind járnak a zöld rendszámnak köszönhetően.

  A rendszámcsere nem azonnal történne meg, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsga alkalmával.

  A Belügyminisztérium adatai szerint május végéig több mint 41 ezer ilyen autó kapott zöld rendszámot Magyarországon.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Leállás lesz a K&H banknál, itt vannak a tudnivalók
  Szünetel majd az internetbanki és mobilbanki alkalmazás is, és az ATM-nél sem lehet majd készpénzt befizetni.


  A banki informatikai rendszerek fejlesztése miatt június 8-án 6:00 órától június 9-én 12:00 óráig szünetelnek a K&H elektronikus csatornái (internetbanki és mobilbanki alkalmazás) és az azokon elérhető pénzügyi, kiegészítő pénzügyi és befektetési szolgáltatások, valamint az ATM készpénzbefizetési szolgáltatás is - írja a pénzintézet a honlapján.

  Szünetel az azonnali átutalási megbízások indítása és a fizetési kérelem fogadása. A bejövő azonnali átutalások visszautasításra kerülnek, azokat a bankszünnapokat követően szükséges újra benyújtani - írják a közleményükben.

  Ügyfeleiket arra figyelmeztetik, hogy a leállás miatt tekintsék át a bankszünnapokon esedékes fizetéseiket, és azt javasolják, hogy a bankszünnapok előtti munkanapon rendezzék azokat.

  A bankszünnapokra eső előre megadott határidős, vagy rendszeres megbízásokat, csoportos beszedéseket automatikusan, a bankszünnapokat követő első munkanapon teljesítik.

  Betét- és hitelkártyák használatára a bankszünnapok alatt a június 8-án 6 órakor elérhető egyenleg erejéig lesz lehetőség. Az online bankkártyás és SZÉP kártyás fizetéseknél fennakadás, a tranzakciókhoz kapcsolódó SMS üzenetek és az online vásárlást megerősítő SMS üzenetek érkezésénél akadozás vagy leállás fordulhat elő.

  Forrás: 24.hu

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: