News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Lakásbérlés vagy vásárlás: érvek és ellenérvek

Forrás: Házmestermedve blog, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 15.


Link másolása

hirdetés

Bérelt lakásba is besüt a nap, avagy ott is lehet szép és jó az élet

Vannak tagadhatatlan előnye egy lakásbérlésnek, amiken hajlamosak vagyunk átlépni. Mobilis vagy. Ha nem sikerült az egyetem és inkább abbahagyod, ha másik város(rész)ben kapsz munkát seperc alatt közelebb költözhetsz. Nem kell órákat töltened a reggeli és délutáni utazgatással, hacsak te ezt nem vállalod önként. Rugalmasan alakíthatod a lakás paramétereit. Na nem arra gondolok, hogy varázsütésre eggyel több szoba lesz a mostani bérleményedbe, hanem hogyha:

* több szoba kell keresel

* ha olcsóbb kell, mert spórolnál átköltözöl másikba

* ha most jobban állsz anyagilag mint féléve, akkor vadászhatsz egy picit komfortosabb kéglit

Nincs gondod a lakás ügyes bajos dolgaira. Sok lakást kiadó már ragaszkodik hozzá, hogy ő fizesse a számlákat és neked csak havonta oda kell adnod egy összegben a rezsire valót. Nincs postára rohangálás, nincs szolgáltatókkal balhézás és nem te izzadsz a közgyűléseken se.

Ha képlékeny/még nem alakult ki a hosszútávú jövőképed, akkor a lakás bérlés jobb választás lehet mint a vásárlás. Ha néhány hónapra kimész külföldre szerencsét próbálni, akkor anyuéknál/barátoknál otthagyod a minimális cókmókod és addig sem fizetsz fölöslegesen ehhez a lakáshoz tartozó kiadásokat.

A bérelt lakással járó szenvedések: a lakás bérlésnek is megvannak saját bonyodalmai, amitől sokan menekülnének. Vegyük át ezeket is.

Jelenleg komoly versengés megy egy-egy valamilyen szempontból jó lakásért a piacon, így nem könnyű ideálisat találni, főleg kifizethető áron. A legkisebb mértékben sem vagy alkupozícióban, mert rögtön három másik leendő bérlő toporog a küszöbön.

Vannak olyan tényezők, amikkel elképesztően nehéz lakáshoz jutni. Szeretnél kutyát, macskát, aligátort, bálnát otthonra? Majd a kiadó megmondja, hogy lehet-e! Úton a gyerkőc vagy esetleg már meg is született? Emiatt a lakások 70%-ától máris elestél, mert nagyon kevesen adják ki a lakásukat babásoknak vagy kis gyerekes családoknak. (Ennek az ellenállásnak is megvan a komoly oka, ami a törvényekben és a bérlők kirakásának lehetőségében keresendő, de ennek a fejtegetése nem tartozik a cikk jelenlegi témájához.)

A bérelt lakással egy új személy fog költözni és jelentős mértékben beleszólni az életedbe, aki megkeserítheti azt, olyan lehet, mint egy szigorú óvó néni. Bezony ez a személy az, akitől bérelni fogod a lakást. Beleszól, hogy mit csinálhatsz vagy nem csinálhatsz az "otthonodban", folyton betoppan majd, jobban esetben havonta előre megbeszélve, rosszabb esetben rendszeresebben és bejelentés nélkül.

Lehet, hogy a fehérnemű méretedet nem kérdezik meg, de azon kívül teljes átvilágítás várható, ha lakást szeretnél bérelni. Jó, lehet, hogy a korábbi mondat egy kicsit túlzás, de vadidegen emberek fognak faggatni arról, hogy cigizel-e, milyen gyakran bulizol, van-e barátnőd, akarsz-e kutyát, milyen az állásod és mennyit keresel (igazolást is szoktak kérni) stb. El tudod ezt viselni? El akarod viselni?

Idegenek elvárják a szabálykövető, rendezett életmódot és szankcionálják az ígéretek be nem tartását. Utálod, ha idegenek az orrodra koppintanak, hogy "rossz" fiú voltál? Nincs sunyiban cigizés, balhé a szomszédokkal vagy szakítás miatti hamarabb kiköltözés, mert kaució bebukás vagy lakásból való kirúgás lesz a vége.

Égeted a pénzed. Ezt szokták mondani, amikor valaki bérleti díjat fizet, hiszen azért a x összegért hosszú távon semmit nem kapsz cserébe, csak a jelenben lesz hasznod belőle. Akárhány évig, akárhány forintot költesz is lakhatásra nem lesz soha saját lakásod belőle.

Gondolkodj el rajta:

Mielőtt letennéd a voksodat az a lakást venni vagy bérelni kérdésben mérlegeld alaposan, hogy anyagilag neked melyik éri meg jobban, mit tudnál tenni ha bérlést választod és a pénzt inkább másra használod fel vagy, hogy tudod-e vállalni a hitel törlesztő részletét előreláthatólag hosszú távon is.

Áll mögötted egy szeretető család, aki anyagilag vagy felelősség vállalással (hitel kezesség) tud segíteni a saját otthon megteremtésében? Szeretnéd igénybe venni az ő segítségüket vagy inkább önállóan boldogulnál?

Mint a fenti cikkből is kitűnik, hogy

a címben is elhangzó kérdés jóval bonyolultabb mintsem, hogy más emberek életébe kéretlenül beleszóljunk,

mert nem csak és kizárólag az lehet a jó döntés, amit mi annak látunk. Tartsuk tiszteletben, hogy mindenkinek egyedi érvei és élethelyzete van, amit nem feltétlen vegyünk észre teljes mértékben kívülről.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Melyik testrészedet mosod meg először fürdéskor? Sokat elárul rólad a válasz
Gondold végig, és nézd meg, valóban igazak-e rád ezek a jellemzők!
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Megfigyelted már, hogy amikor fürdesz, a tested melyik részén kezded a tisztálkodást? Ha nem, akkor érdemes, mert sokat elárul arról, milyen ember vagy - legalábbis egy kameruni író, coach szerint, aki a TikTokon tett közzé egy videót erről.

• Ha az arcodat mosod meg először, amikor a zuhany alá állsz vagy a kádba ülsz, akkor sokat törődhetsz azzal, mit mondanak és gondolnak rólad mások.

• Ha a karoddal és a lábaddal kezded a fürdést, azt azt jelenti, hogy nagyon szerény, alázatos, dolgos ember vagy. A végtagok ugyanis az erőt és az ellenállóképességet szimbolizálják. De az is jellemző rád, hogy nagyon beszédes vagy, jól ki tudod fejezni magad.

• Ha a nemi szervedet az első, akkor valószínűleg visszahúzódó, szégyenlős vagy, és azt is jelentheti, hogy nincs elég önbizalmad, és nehezedre esik kiállni magadért. Ugyanakkor az is elmondható rólad, hogy gondoskodsz arról, hogy a körülötted lévő emberek jól érezzék magukat.

• Ha a mellkasodat mosod meg először, az azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben, gyakorlatias és független ember vagy. Jellemző rád még, hogy ambiciózus vagy, és másokat is arra ösztönzöl, hogy tegyenek a céljaikért.

hirdetés

• Ha hajmosással indítasz, az azt jelentheti, hogy a rend és a fegyelmezettség megszállottja vagy. Gyakorlatias vagy és mindenről határozott véleményed van.

• Ha a nyakaddal és a válladdal kezdesz, akkor minden bizonnyal nagyon szorgalmas, hiszen ezek azok a testrészek, amelyekre a leginkább hatással van a stressz. És valószínűleg azért stresszelsz, mert mindig hajtod magad, és túl sok terhet veszel a válladra. Azt is elmondható rólad, hogy versengő típus vagy, és mindig te akarsz lenni a falkavezér.

• Ha a hátadat mosod meg elsőként, az azt bizonyítja, hogy gyakran nézel a hátad mögé, vagyis nehezen tudsz megbízni emberekben, és nem engedsz be könnyen idegeneket az életedbe. Ennek oka egy múltbéli traumatikus élmény is lehet.

Bernice Angoh videóját már közel 900 ezren látták és 63 ezernél is több lájkot kapott. A legtöbben azt írták, hogy hajmosással szokták kezdeni a zuhanyzást, és nem is gondolták, hogy ez nem mindenkinek evidens. Mások pedig olyan testrészüket mossák meg először, amelyekről nem volt szó a videóban, például a hasukat, a hónaljukat vagy a talpukat. A kommentelők közül többen is magukra ismertek a jellemzésekben.

@iam_magic9♬ original sound - Mystic | Healer | Author


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre
Talán nem is gondolsz rá, de az illatos és patika tisztaságú lakásnak bizony ára van.

Link másolása

hirdetés

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

A jó illatnak ára van

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal

A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat.

hirdetés
Párásító berendezések

A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok

A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult.

Matracok, kárpitok

A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata

A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre. A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
A tükörnek köszönheted, hogy úgy érzed, a fotókon máshogy nézel ki
A tükörképed tényleg te vagy?

Link másolása

hirdetés

Nem a szemeddel van baj, ha úgy érzékeled, hogy máshogy nézel ki a fotókon, mint amilyennek a tükörben látod magadat. Sőt, ez egy meglehetősen gyakori élmény, ami a tükrök hibája.

Bizony, jól olvastad, a tükröké, ugyanis különbség van a tükörképed és a fényképed között. Ennek oka, hogy a tükörben látható kép fordítottja ahhoz a képhez képest, amelyet mások szemtől szemben látnak rólad. Vagyis

a barátaid ismerik a „valódi” kinézetedet, míg te a fordított képét látod önmagadnak egy tükörben.

Tehát azért nem szeretjük különösebben a magunkról készült fényképeket, mert ezeken az arcunk „kevésbé” ismerős képe köszön vissza számunkra. Kutatók korábban már kimutatták, hogy az egyének a tükörképeiket ábrázoló fényképeket részesítik előnyben. Ez a jelenség valószínűleg a puszta expozíciós hatásnak köszönhető, mely szerint kényelmesebb érzet alakul ki bennünk a gyakran látott dolgok iránt, így könnyebben fogadjuk el azokat – írja a Psychology Today.

Egy másik tanulmány a kozmetikai sebészek bevett metódusára fókuszált, mely során megfigyelték, hogy ha a páciensnek a konzultációkon a saját (nem fordított) fotóját mutatják meg és az illető nem szokott hozzá ennek látványához, akkor nehezebben fogadták el saját arcvonásaikat. Összességében

a megkérdezettek 83 százaléka számolt be arról, hogy minőségi különbséget tapasztalt a megjelenésében, amikor a nem fordított tükörbe tekintett.

Ez más területen is hasznossá válhat, hiszen az ilyen tükrök használata kiváló orvos-beteg kommunikációs eszköz lehet az arcesztétikai eljárásokkal kapcsolatos célok és elvárások megbeszélésekor.

hirdetés

Mindennek a tanulsága, ha téged is nyugtalanítanak a rólad készült képek, akkor szerezz be egy nem fordított képet mutató tükröt, aminek köszönhetően idővel „összebarátkozhatsz” a valódi külsőddel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Bejött a négynapos munkahét szinte minden brit cégnél, ahol ezt kipróbálták
A vállalatok körülbelül 86 százaléka a próbaidő lejárta után is ezt a munkarendet alkalmazná.
Fotó: Aymanejed/Pixabay - szmo.hu
2022. szeptember 22.


Link másolása

hirdetés

A négynapos munkahetet tesztelő brit vállalatok többsége elégedett az eredményekkel - írja a Ladbible.

A cégek csaknem 9/10-e tervezi, hogy a próbaidőszak lejárta után is megtartja a négynapos hetet.

Június 6-tól 70 brit cég több mint 3300 alkalmazottja kezdett dolgozni a négynapos munkahét keretében. A próba hatodik hónapjában még mindig jók a tapasztalatok.

A 4 Day Week Global, az Autonomy, a 4 Day Week UK Campaign valamint a Cambridge Egyetem, az Oxfordi Egyetem és a Boston College kutatói közösen dolgoznak a kísérleti programon.

A teszt jelenleg az Egyesült Államokban, Írországban, Ausztráliában, Kanadában és Új-Zélandon is zajlik.

Míg egyes „régimódibbnak” tartott cégek nehezebben vették át a rendszert, mint mások, a próba összességében sikeres volt: a cégek 95 százalékának sikerült fenntartania vagy akár javítania a termelékenységet a rövidebb hét alatt.

A 4 Day Week Global jelentése megerősítette, hogy a cégek körülbelül 86 százaléka érdekelt a négynapos hét érvényben tartásában.

hirdetés

Az új beosztástól nemcsak a dolgozók jólétének javítása és a környezeti károk csökkentése várható, hanem az is, hogy az alkalmazottak az órák 80 százalékáért fizetésük 100 százalékát kapják, ami nagy segítséget nyújthat a jelenlegi válság során.

Az Autonomy felmérése szerint egy két éven aluli gyermeket nevelő szülő évente közel 1800 fontot (842 ezer forintot) spórolhat az ingázás és a bébiszitter díjának csökkentésével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: