Külföldön is siker a magyar Legenda-sör
Minden 2012-ben kezdődött, amikortól legális a házi sörfőzés Magyarországon is. Akkor hirtelen megnőtt a kereslet a különböző eszközök, alapanyagok iránt. Először néhány tucatnyian, majd több százan, ma pedig már vélhetően több ezren főznek otthon sört, persze változó minőségben, de roppant lelkesen. További közös bennük, hogy nincs köztük, aki ne ismerné „az Olaszt”.
Kovács Józsefet ugyanis mindenki így ismeri, így is szólítja, ő az, aki kamionos cégével Európát járva azonnal kihasználta a lehetőséget, és egy kis boltot nyitott, ahol mára lényegében bármit meg lehet kapni, de legalábbis idővel be fogja nekünk szerezni valahonnan.
Többnyire Európából származnak az alapanyagok, a malátánál például túlnyomórészt német fajtákat keresik, egyszerűen az a legjobb minőség, és ez hamar elterjedt a sörfőzők körében. Vannak alapanyagok, amelyeket Amerikából szerzünk be, bizonyos komlófajtákat hónapokkal előre meg kell rendelni, mert egy kis farmon termesztik csak. Ha rossz a termés vagy valami más probléma van, könnyen lecsúszhatunk róla, és akkor azt a típusú sört abban az évben már nem lehet főzni – mondja a tulajdonos, akivel a Legenda Sörfőzde mellett működő kocsma teraszán ültünk le beszélgetni.
"Csak megbízható, kipróbált helyekről igyekszem beszerezni az alapanyagokat, hiszen minőségre van szükség, ez az érdeke a vevőimnek és nekem is" - mondja.
Az Olasz megszállott, mondják a sörösök közül sokan, ez bizonyos értelemben igaz is, bár inkább csak arról van szó, hogy ért valamihez, és azt jól is csinálja. Tavaly döntött úgy, hogy nemcsak szállít, versenyeken zsűrizik, és nemcsak tanácsokat ad a házi sörfőzésben még kezdő fiataloknak, hanem maga is megcsinálja a saját sörfőző üzemét. Utassy Rolanddal és Tibold Ákossal összefogva megalapították a Legendát, és elég hamar hírnevet szereztek a még fiatal szakmában a söreikkel.
"Tudtam, hogy sokba fog kerülni, de azt nem, hogy ennyi mindenre kell közben költeni" – mondja, de rögtön ki is jelenti, hogy megérte.
Alma sör
Áfonya sör
Árpád Könnye
Bak Mici
Black Jack
Black Light IPA
Brutal Bitter
Diesel
Folyékony Kenyér
Horse Juice
James' Brown Ale
Jokerface Pale Ale
Kelet Indiai Társaság India Pale Ale
Olaszházi Bitumen
Olaszházi Bitumen Limited Edition
Olaszházi Meggysör
Pokerface Pale Ale
Pony
RedX
Sandy Pony
Six Fingers Weisse
Tripla Meggy
TriplaX
Vörös Csepel
Részletes ismertető a sörökről itt található.
A sörfőzde mára egyértelműen kinőtte a neki szánt teret, a mostani dilemma az, hogy érdemes-e más helyen nagyobb üzemet és tárolókapacitást bérelni vagy venni, vagy maradjon meg ekkorának az üzem, mert így gond nélkül kísérletezhet az ízekkel, az illatokkal, a sörkülönlegességekkel. Benn a főzdében lassan lépni sem lehet, minden tele van hordókkal, tárolókkal, rekeszekkel. Havi 25 ezer litert gond nélkül lefőzhet a Legenda, ennyi gond nélkül el is megy, 20 ezer fölött éri meg, ezt mutatják az elmúlt több mint egy év tapasztalatai.
A főzdében eddig összesen 39 féle sört főztek már, aktuálisan 24-25 féle van hordókban egyszerre. Kovács Józsefet inkább a kíváncsiság hajtja, hogy megfőzzön olyan söröket, amelyeket kitalál. Az indulásra is így emlékszik: „Meg szerettem volna főzni azokat a söröket, amelyeket elképzeltem, de sosem kóstoltam egy versenyen sem.”
Az Olasz az a sörfőző, akihez tényleg bárki bármikor odamehet, és kérdezhet tőle, mindenkihez van jó szava, tanácsokat ad, kóstol, ha kell, sőt, mi több, a régebbi ismerősök bejárnak az üzembe főzni, mindig van számukra annyi kapacitás, hogy megcsinálják a saját söreiket.
Amikor ott jártunk, fiatal srácok érkeztek, hogy ugyan kóstolná már meg a frissen főzött sörüket. meg is történt, mondta az ízhibát, meg hogy valami nem stimmel. Aztán be is vallották a fiúk, hogy hát ez még csak egy hete érik (a söröknek minimum 4-5 hét, de inkább több az érési ideje, a legenda egyik csúcssöre, az Olaszházi Bitumen például három hónapig kell, hogy érjen), és innentől már nem volt gond: „ez a sör még zöld, hagyni kell érni, meglátjuk, mi lesz belőle.” De benn az üzemben is összefutottunk valakivel, aki épp a saját sörét főzte, illetve éppen fertőtlenített, ezért az ecetsavtól alig láttunk valamit percekig…
„Sört főzni könnyű – mondta a tulajdonos – kicsit túl van a dolog misztifikálva, régen is sokan főztek, sok idős asszony van, aki elmondja, hogy ő eddig is mindig készített sört, ezek a technikák családon belül hagyományozódnak tovább.” Legfeljebb a körülmények mások, de otthon, egy panelkonyhában is lehet kitűnő sört főzni, nem egy díjnyertes házisörfőző így csinálja. Minél fiatalabban kezdi valaki, annál több ideje lesz kísérletezni, kreatív dolgokat, saját recepteket kitalálni, igényes, jó sörfőző (és sörivó) válhat belőle.
Ma már lengyel, belga vagy dán földön is ismerik a magyar házisöröket, egyre több versenyen indulnak a magyarok, Rozsnyóban egy nagyon nívós régiós versenyen többször is jó eredményeket értek már el. Nemrég viszont egy amerikai versenyen született nagyon jó magyar eredmény: az összesített verseny első helyét a Zip’s hozta el, alig valamivel lemaradva tőle viszont a Legenda söre végzett a második helyen. Kategóriákat is nézve a Legenda egy arany és egy bronzérmet is elhozott. Az Olaszt egy külföldi cég magyarországi képviselője kereste meg, hogy küldjék ki hozzájuk a söröket Dublinba, a többit ők intézik. 4 fajtát küldtek ki, 6-7 üvegre volt mindegyikből szükség. A versenyen vakkóstolás volt, a nemzetközi szabályok szerint, és egy pontozó miatt bukták el az első helyet. Mindenesetre ők nem is gondolták volna, hogy ebből lehet siker is, egyszer csak kapott egy telefont, hogy másnap részt tud-e venni Amerikában a díjkiosztón, merthogy nyert. Hát nem tudott, de a siker siker maradt.