Keményen kiosztották az anyát a gyerekeinek csomagolt uzsonna miatt
Egek! Gabonapehely! Sült bab! Vajas, majonézes szendvics! Mennyi cukor és üres kalória!
Az Indy100 cikke szerint Kate sokszor már az iskola kapujában megkapja a magáét az uzsonnára csomagoltak miatt. És ezzel nincs egyedül. Egy mézforgalmazó cég által készíttetett felmérés szerint majdnem minden ötödik ausztrál szülőt ért már kritika emiatt egy tanár vagy másik szülő részéről.
A Daily Mail ausztrál kiadásának Save elmondta, a kiegyensúlyozott táplálkozás a kulcsszó. Válogatós gyerekek esetén az embernek oda kell figyelnie, hogy egyáltalán egyenek valami, és legyen energiájuk. A lényeg az, hogy estére egyensúlyba kerüljenek a dolgok.
„Mikor az emberek megtudják, hogy dietetikus vagyok, gyakran az a következő kérdés, hogy mit csomagolok a gyerekeimnek. Azt, amit megesznek, szoktam ilyenkor mondani. Ebből talán arra következtettek, hogy szülőként nem igyekszem eléggé”
– tette hozzá.
A Mamamia.comon megjelent írásában meg is jegyzi, hogy ennek egyik oka a média által felkapott szuperanyuk intenzív hatása lehet, akik házilag készítik még a müzlit és a joghurtot is. „Ám az a helyzet, hogy többségünknek erre egyszerűen nincs ideje. A férjemmel mindketten teljes állásban dolgozunk, úgyhogy nálunk ez nehezen lenne kivitelezhető” – magyarázza.
Az uzsonna mellé általában friss gyümölcsöt és egy görög joghurtot csomagol, de előfordul, hogy Kate egy kis dobozban paradicsomos sült babot is bekészít, amit a tanító néni meg tud melegíteni. „Itt szokott felvetődni, hogy a paradicsomos babban mennyi cukor van” – mondja, majd hozzáteszi: „Ilyenkor elmondom az illetőnek, hogy a bab hüvelyes, rostokban gazdag és rengeteg benne a vitamin.”
Táplálkozási szakemberként Kate azt mondja, örül, hogy a gyerekei zöldséget esznek uzsonnára, még akkor is, ha azzal egy kevés cukrot is elfogyasztanak. Save kritikák kereszttüzébe került amiatt is, hogy gabonapelyhet etet a lányaival, ami sokak szerint egészségtelen. Úgy gondolja,
rengeteg embert összezavar a kontrollálatlanul áramló információ az egészséges étkezésről és „táplálkozási stressz” lesz úrrá rajtuk az információdömping miatt.
Kate igyekszik tisztázni a dolgokat.
„Az egyik lányom szereti a Cheeriost, és általában görög joghurttal eszi. Igen, a gabonapelyhek tartalmaznak némi hozzáadott cukrot, de ez egy adagnál nem több mint egy teáskanálnyi mennyiség. Gyerekeknél ez az egyik módja, hogy plusz vitaminhoz és rostokhoz jussanak, ráadásul, ha joghurttal kínáljuk, még kalciumot és fehérjét is fogyasztanak, így ez gyakorlatilag egy alacsony glikémiás indexű fogás."
„Sokan kérdezik tőlem, mit is lenne érdemes fogyasztaniuk, és látom, hogy néha teljesen össze vannak zavarodva a rengeteg információtól” – mondja a dietetikus anyuka. A már említett felmérésre hivatkozva pedig hozzáteszi, hogy a megkérdezettek közül minden 10. úgy nyilatkozott, összezavarják az egymásnak ellentmondó ajánlások.
„Igazából azt gondolom, mindenki tudja, mik az egészséges ételek. De mikor már nagyon rágörcsöl a feldolgozott ételek összetevőinek olvasgatására, valószínűleg pont a rosszat fogja levenni a polcról” – mondja Kate, majd elárulja, a családja rengetegféle ételt fogyaszt, előre csomagolt termékeket is, de mindig figyel, hogy mivel együtt fogyasztják őket.
„Nem arról van szó, hogy minden egyes étkezésnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, a lényeg hogy a hét végére összességében változatos legyen a kép.”
„Nem kell minden fogásnak tökéletesnek lennie” – emeli ki, és azt javasolja, hogy akik az uzsis doboz tartalma miatt kritizálnak, gyakoroljanak némi önmérsékletet. Főleg ha szülőként esetleg nincsenek is tisztában vele, pontosan miket is eszik a gyerek a nap során.