ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Kapaszkodó a mindennapokban - a szerencseszámok jelentősége

Hétvégén már 3,21 milliárd forintot lehet nyerni az ötöslottón, talán te is megtetted már a szerencseszámaidat, köztük mondjuk fontos dátumokhoz köthetőket. De miért hisszük, hogy ezek a számok szerencsét hoznak? Utánajártunk, hogyan hat ránk a számokhoz fűződő viszonyunk.
Simon Zsuzsanna - szmo.hu
2024. június 20.Az életünk során számos olyan dátummal találkozunk, amelyek különleges jelentőséggel bírnak számunkra, legyen szó születésnapokról, évfordulókról vagy bármely emlékezetes eseményről. Ezek a dátumok nem csupán emlékeink őrzői, hanem gyakran döntéseinket is befolyásolják, sőt, olykor még a szerencsejátékban is stratégiáink alapját képezik.

Van szerencseszámként használt dátumod? Nyerhetsz is vele!

A szerencseszámainkra, kedvelt dátumainkra épít a Szerencsejáték Zrt. egyik legújabb számsorsjátéka, a Napi Mázli, ahol egy évet, egy napot, hónapot, és egy szimbólumot lehet megtippelni, és naponta sorsolnak nyertest. Panulin Ildikó, a lottótársaság kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta: az új lottó megjelenésétől kezdve a játékosok nagy kedvence, hiszen számsorsjátékok kedvelői előszeretettel fogadnak azokkal a számokkal, amelyek valamilyen szempontból fontosak az életükben. „Az első egy hónapban 400 ezer nyertese volt a játéknak, közülük egy tucatnyian 20-20 millió forinttal gazdagodtak” – tudtuk meg a kommunikációs vezetőtől, aki kitért arra is, hogy úgy látják, új termékük elsősorban a fiatalabb játékosok, a 20-30 éves korosztály körében kedvelt.

De vajon milyen hatással vannak ránk a számokkal kapcsolatos hiedelmek? Segíthetnek minket a siker felé vezető úton, vagy épp hátráltatnak?

Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben szakember segítségével feltárjuk a számok és dátumok pszichológiai hatásait.

Bizonytalanságcsökkentés

"A számok alapjául szolgálnak mindenféle projekciónak" - mondja Bíró Bence Péter pszichológus, akit az emberek számokhoz fűződő viszonyáról kérdeztünk

„Nagyon-nagyon jól esik nekünk, hogyha vannak olyan kapaszkodók a mindennapjainkban, amikhez vissza tudunk nyúlni, és ez alapján csökkenhet a bizonytalanságérzetünk.”

Vizsgán tételhúzásnál, hotelben szobaválasztásnál, az élet mindenféle területén lehetnek számok, amiket, mint kapaszkodót használhatunk arra, hogy kevésbé érezzük magunkat elveszettnek az adott szituációban.

A számok jelentése

"Mindenkinek más szám bír nagy jelentéssel és jelentőséggel, de gyakoriak a mitológiában és a történeteinkben, a mesékben is megjelenő számok. Ilyen a három kívánság, a hétfejű sárkány, 12 próba, stb. Ehhez hasonló módon pedig van ennek egy szubjektív vetülete: az életünket átszövő, vissza-visszatérő számok" – mondja Bíró Bence Péter.

Ez lehet akár a saját születési dátumunk, vagy valamelyik hozzátartozónk születésnapja, névnapja, akár egy kapcsolat a kezdetének a dátuma. A legtöbbször tehát olyan dátumokhoz kötődnek ezek a szerencseszámok, amelyek valamilyen személyes életeseményre emlékeztetnek minket.

Hátráltató tényezők

Lehetnek viszont negatív vonulatai is ennek, például, ha úgy tekintünk a világra, hogy az életeseményeink nem tőlünk függenek, és igazából nem vállaljuk a felelősséget, hanem abban bízunk, hogy esetleg majd a szerencse kisegít bennünket – világít rá a szakértő. Ezt hívják külső kontroll attitűdnek, ami azt mondatja velünk, hogy „az én cselekedeteim nem számítanak, hanem csak a szerencse, hiszen én a körülményeknek csak az áldozata vagyok.” Bíró Bence Péter szerint megfigyelhető, hogy azok az emberek, akik nagyon babonásak, több pszichológiai nehézséggel küzdenek, pont az említett okok miatt.

Ha valaki túlzottan a szerencséjében bízik, akkor könnyebben érezheti azt, hogy az áldozata az eseményeknek, ami esetenként szorongáshoz vagy érzelmi problémákhoz is vezethet.

Ezért fontos, hogy az egyes helyzetekben a saját képességeinkre és a józan észre is hallgassunk.

Hol az egyensúly?

A pszichológus szerint teljesen egyedi, hogy kinél melyik hatás érvényesül jobban. Megférhet egymás mellett az, hogy valaki tudatos, mégis egyfajta felelős szórakozásként a plusz pénzének egy részét szerencsejátékra fordítja. A lényeg, hogy "ne úgy tekintsünk erre, hogy ez lesz majd a jövőnk tartalma, hanem egyszerűen csak úgy, hogy nem veszítünk vele sokat, mert ez egy olyan tevékenység, amivel felelősen szórakozunk.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nem született meg a baba? Így úszhatják meg a büntetést a gyermektelen babaváró hitelesek
Jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos esetekben. Kedden azonban elfogadtak egy törvényt, ami majd enyhítheti a gyermektelen babaváró hitelesek terheit.


A kedden elfogadott törvény enyhítheti a gyermektelen babaváró hitelesek terheit: nem feltétlenül kell visszafizetniük a kamattámogatást, ha nem született meg a vállalt gyermek – írja a Bank360.hu. A méltányossági eljárás pontos feltételei még nem teljesen tisztázottak, de ígéretes lehetőségeket rejt a törvény.

Az új szabályozás szerint a babaváró és csok hitelesek is reménykedhetnek, de a változások leginkább az első babaváró hiteleseket érintik.

Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője elmondta, hogy a törvény időzítése nem véletlen, hiszen sokaknak idén júliusban jár le az öt éves határidő a gyermekvállalásra. Ha nem teljesítették a feltételeket, akkor 2 millió forint körüli összeget kell visszafizetniük, ráadásul a fennmaradó tartozást magasabb kamatokkal törleszthetik tovább, ami akár a többszörösére is növelheti a korábbi, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet.

Az államháztartásról szóló törvény egy új bekezdéssel egészült ki, ami szerint

a kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében részben vagy egészben lemondhatnak az államot megillető követelésről.

A pontos részletek egy kormányrendeletben lesznek meghatározva, amely tisztázza, hogy milyen körülmények között lehet elengedni a büntetést, ha nem teljesültek az állami támogatás feltételei.

Jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos esetekben:

 • Ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált, és ezért nem tudtak gyermeket vállalni.
 • Ha igazoltan részt vettek lombikbébi programban, de nem jártak sikerrel, illetve ha a program során derült ki, hogy egészségügyi okok miatt a terhesség nem javasolt.
 • Ha a párnak orvosi igazolása van arról, hogy nem javasolt a terhesség.

  Ezen felül legfeljebb 24 hónapos részletfizetést lehet kérvényezni, ha az egy összegben történő visszafizetés aránytalanul súlyos terhet jelentene a család jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire tekintettel.

  A törvénymódosítás célja, hogy a méltányossági eljárás és az államháztartási törvény szabályozása összhangba kerüljön, ami remélhetőleg további könnyítéseket hoz a babaváró hitelesek számára.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk
  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Sokan örülhetnek az új feltételeknek az Otthonfelújítási Támogatás pályázatban
  Jelentős módosítások léptek életbe a nemrég meghirdetett, és várhatóan 2024. július 1-jén induló Otthonfelújítási Támogatás rendszerében, amelyek számos új lehetőséget kínálnak a lakástulajdonosok számára. Lássuk, milyen újdonságokra számíthatunk, és hogyan használhatjuk ki ezeket!


  Több idő a lakcím bejelentésére

  Az egyik legfontosabb változás, hogy módosult a helyben lakás kritériuma. Mostantól július 1-je előtti lakcímkártyával is igazolható az ingatlan lakáscélú használata, így még van idő bejelentkezni az érintett ingatlanba, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a támogatás igénybevételénél.

  Frissen vásárolt ingatlanokra is vonatkozik

  További fontos újítás, hogy a július 1-je előtti adásvételi szerződéssel vásárolt ingatlanokra is igényelhető támogatás. Ez különösen előnyös azoknak, akik mostanában vásároltak új ingatlant és tervezik annak felújítását.

  Szakértői igazolás is elég a ház építési évéről

  Mivel az ingatlan építési évét gyakran nem lehet tulajdoni lappal vagy használatba vételi engedéllyel igazolni, mostantól ezek hiányában az energetikai szakértő véleményét is elfogadják. Ez megkönnyíti a régebbi építésű ingatlanok tulajdonosai számára a támogatás igénybevételét.

  Átépített és bővített ingatlanok is jogosultak

  A kormányzat kiterjesztette a támogatásra jogosultak körét azzal, hogy az átépített vagy bővített épületeket is támogathatónak minősítette. Ezzel több ingatlan válik jogosulttá a támogatásra.

  Hőszivattyú telepítésének támogatása

  Az új kiírás szerint nemcsak a gázkazánok cseréje, hanem a hőszivattyú telepítése is támogatható. Fontos azonban, hogy ezek a beruházások csak más energiahatékonyságot javító szigetelési munkával együtt támogathatók. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik nagyobb mértékű korszerűsítést terveznek.

  Kőzetgyapot szigetelés, tetőtéri ablakok és fa nyílászárók támogatása

  A támogatás kiterjed a homlokzati hőszigetelés esetén a kőzetgyapotra, a tetőtéri ablakokra, valamint a fából készült homlokzati nyílászárókra is. Ezek az új lehetőségek szélesebb körű felújításokat tesznek lehetővé.

  Minősített kivitelezők előleg-lehívási lehetősége

  A kormányzat a kivitelezőket is minősíteni fogja pénzügyi megbízhatóság alapján. Bár szerződni nemcsak az ÉMI honlapján regisztrált kivitelezőkkel lehet majd, de ők előnyt élveznek a támogatáshoz kapcsolódó előleg lehívásakor. A regisztrált kivitelezők a támogatási összeg 75 százalékát hívhatják le előlegként, míg a nem regisztrált kivitelezők esetében erre nincs lehetőség.

  A minősített kivitelezőket az ÉMI weboldalán lehet majd tervek szerint elérni 2024. június 26-át követően.

  Kulcstermékek bevezetése

  Új elemként jelent meg a támogatási felhívásban a „kulcstermék” kifejezés. Ezek olyan anyagok, amelyek környezeti besorolása kedvezőbb, mint a nagyobb szállítási távolsággal beszerezhető versenytársaké. Ez értelemszerűen kedvezni fog a hazai gyártású, vagy a határainkhoz közel gyártott termékeknek, és felhasználásuk elszámolható a támogatás keretében.

  Energetikai tanúsítók díjának maximalizálása

  Az energetikai tanúsítók kezébe kerül az épületek életkorának megállapítása, és összességében 120 ezer forintra emeli a munkájuk után elszámolható összeget. Ez tartalmaz két személyes helyszíni auditot és egy tervezett energetikai számítást is.

  Meghosszabbított futamidő és takarékpénztári beszámítás

  A futamidő a korábban tervezett 8 évről legfeljebb 12 évre emelkedett. Emellett a lakás-takarékpénztári megtakarítás beszámíthatóvá vált a saját forrásba, ami kedvezőbb feltételeket biztosít a támogatás igénybevételéhez.

  Kedvezőbb jövedelemszámítás

  A vissza nem térítendő támogatás arányának meghatározásához kapcsolódó jövedelemszámítás módja kedvezően változott. Mostantól figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket is, ami javítja a támogatás mértékének kiszámítását, és kedvezőbb feltételeket biztosít a családok számára.

  Szeretnél részt venni a pályázatban?

  A Mapei-jel együttműködő tanácsadó partnerek a teljeskörű ügyintézésben, energetikusaink pedig a tanúsítványok kiállításában is a segítségedre lehetnek a pályázat előkészítése során. Kérj segítséget tőlük, és ne halogasd sokáig, mert a pályázat keretösszege véges!


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  „Benne volt, hogy ez lehet az utolsó kirándulása” - az ALS-beteg Dezsőt kijuttatták barátai a skótok elleni meccsre
  Kijutott a foci Eb-re Szalai Dezső, akit tavaly diagnosztizáltak gyógyíthatatlan ALS betegséggel. Erre készült Dezső tavasz óta. Egy mozgó intenzív osztállyá átalakított kisbusszal indultak útnak.


  Ahogy korábban egy interjúban mi is beszámoltunk róla, Szalai Dezső, a Völgyhíd Konyha és Rét étterem egykor virágzó tulajdonosa, tavaly jelentette be, hogy becsukja a helyet, amit annyian szerettek. Nem sokkal e döntés előtt derült ki, hogy ő is, mint Karsai Dániel, ALS-ben szenved, egy halálos, gyógyíthatatlan betegségben.

  Dezső egy ideig a munkájába menekült a betegség elől, de amikor rájött, hogy fizikailag már képtelen tovább folytatni, úgy döntött, hogy befejezi. Az állapota azóta drámaian romlott, és hosszú időt töltött a kórház falai között. Jelenleg is ott kellene lennie, de hűséges barátai vállalták, hogy otthonában ápolják, lélegeztetőgépre kötve.

  „Olyan környezetet teremtünk neki otthon, ami egy intenzív osztály jellegű környezet”

  – mondta az ATV Start műsorában Tóth András, Dezső régi barátja, akivel számos focimeccsen vettek részt egészségesebb időkben.

  András azt is elmesélte, hogy Dezső a kórházban egy bakancslistát állított össze, melynek első helyén a foci EB szerepelt. Minden követ megmozgattak barátai, hogy teljesítsék kívánságát: sikerült jegyet szerezniük a skótok elleni mérkőzésre, és egy mozgó intenzív osztállyá átalakított kisbusszal indultak útnak.

  Az út során mindenki tisztában volt vele, hogy ez lehet Dezső utolsó kirándulása.

  Egy utolsó, nagy kaland a focimeccsre, ahol még egyszer, utoljára érezhette a játék izgalmát és a szurkolók közösségét, amit mindig is szeretett.

  Részlekek az ATV vasárnap esti Heti Naplójában:


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával
  A valaha gyártott összes Porsche jelentős része még mind a mai napig az utakon van – mi más kelthetne nagyobb bizalmat egy márka használt modelljei iránt, mint ez a tény?


  Nem véletlen, hogy az ikonikus Porsche modellek értéktartása is kiemelkedő. Egy feltétellel: a tökéletes műszaki állapot esszenciális, amelynek alapfeltételét az előírt karbantartások megfelelő elvégzése adja meg. Ha ez teljesül, akkor mindig számíthat kedvencére, amely lenyűgöző tulajdonságai mellett szüntelen kitartásával is magával ragadja majd Önt. Ezt, valamint a birtoklás teljes nyugalmát adja meg a Porsche Approved garancia.

  A Porsche varázsa nem csupán az érzelmes menetteljesítményekről szól, hanem arról is, hogy minden mindig a lehető legjobban történik. A Porsche Approved garancia éppen erről szól: segítségével már az első naptól kezdve átadhatja magát a birtoklás felhőtlen élvezetének.

  A Porsche Approved garancia kibővített garanciahosszabbítást nyújt az újautó-garancia utáni időszakra, sőt, emellett használt modellekre is érvényesíthető, amennyiben azok jól teljesítenek a 111 pontból álló ellenőrzési folyamaton. A Porsche modellek 15 éves koráig vagy 200.000 kilométeres futásteljesítményééig érvényesíthető jótállás minden alkatrész meghibásodását fedezi 12, 24 vagy 36 hónapos időtartamra, sőt, a hozzá járó Porsche Assistance szolgáltatás révén nem csak a váratlan javítási költségektől mentesül, hanem első kézből kaphat segítséget, ha valami történik út közben.

  A Porsche szakértő személyzete által hivatalos, gyári alkatrészekkel végzett javítások biztosítják Porschéjának hosszú, megbízható működését. A Porsche Approved pontosan ezt kínálja: a fedezett időszakon belül önrész nélkül, kilométerfutástól függetlenül gyári megoldásokkal biztosítja autójának javítását. Ehhez alapfeltétel az előírt karbantartások elvégzése és természetesen a kopóalkatrészekre ez a garancia sem vonatkozik.

  Viszonteladás esetén pedig a Porsche Approved garancia növeli az Ön autójának az értékét, hiszen az autóval együtt az továbbadható a következő vásárló vagy a Porsche Centrum Budapest számára.

  A Porsche Approved használtautó-programja pedig teljes nyugalmat kínál. A kilenc évnél fiatalabb használt modellek csak akkor kapják meg a Porsche jóváhagyását, ha megfelelnek a 111 pontos ellenőrzésnek, dokumentált előélettel és megfelelő karbantartási történettel rendelkeznek, kizárólag eredeti Porsche alkatrészeket tartalmaznak és persze megkapják a Porsche Centrum szerviztechnikusainak is a jóváhagyását.

  Ez már önmagában kiemelkedő megbízhatóságot és értéktartást biztosít, de természetesen ezekre az autókra is legalább 12 hónap Porsche Approved garancia és Porsche Assistance szolgáltatás vonatkozik, ami igény szerint akár tovább is bővíthető. Ez pedig nem csak a váratlan javítási számláktól mentesít minket, de egyben a kimagasló értéktartást is biztosítja.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: