ÉLET-STÍLUS

Íme a panyolai szilvalekvár titka: a palolás, a ciberefőzés, a vitorlával keverés

A 'nemtudom' szilvából készült finomságot ma is egy napon át főzik, és az egész család összefogására szükség van hozzá.

Link másolása

Panyola nevéről a családban a nőknek a szilvalekvár, a férfiaknak a szilvapálinka jut az eszébe. A vidék egyik nevezetes gyümölcséből, a szilvából ugyanis mindkettőt kiváló minőségben készítik a helyiek. Ráadásul az alapanyag helyben terem, vegyszermentes, egészséges. A készítésük módja pedig a családon belül generációról generációra száll – ahogy ezt mi is megtapasztaltuk.

Mi most a lekvár főzés tudományát leshettük el a helyiektől. Amikor a szezonja beindul, akkor bizony szinte minden háznál rotyognak az üstök, szállnak az illatok.

A lekvárkészítés családi összefogást igényel,

hamarosan az is kiderül, hogy miért. Az erre járó vendéget pedig jó szívvel látják, megmutatják az eszközeiket, kóstolót adnak és szívesen mesélnek a házias ízekről, sőt még recepteket is elárulnak, hogy mi mindent lehet a lekvárral készíteni.

A helyiek nagy becsben tartják a panyolai „nemtudom” szilvát, aminek különlegessége, hogy apró szemű, nyersen nem válik el a magjától a húsa, de édes és remek alapanyag.

A „nemtudom” szilva nevének eredetéről bővebben ITT olvashatsz.

A lekvárkészítés a gyümölcs leszüretelésével kezdődik. A fa alá ponyvát terítenek, arra verik le a szilvát. Ezt követi egy régi hagyomány, a „palolás”, amikor egy ferde, bevizezett deszkán engedik le a szilvát (a vizes felületre ráragad a levél). Ekkor elválik a gyümölcs a levéltől és az ágaktól.

Az átválogatott szilvát kétszer megmossák, majd csepegtetik. Innen pedig magostól kerül az üstbe, ahol addig fő, amíg a hús le nem válik a magról. Ezt hívják „ciberézésnek”. A főzés közben lapickával (egy speciális, evezőszerű keverővel) kevergetni kell a masszát.

A szétfőtt szilvát egy rostán alaposan átszűrik, egy speciális fakanállal addig tologatják, átnyomkodják, amíg csak a mag marad fent. (A magot kiszárítják, és következő évben fűtésre elhasználják.)

Az élénk színű, szűrt cibere ekkor visszakerül az üstbe, ahol manapság már motorizált vitorlával keverik. Alatta folyamatosan tüzelnek, egészen addig, míg a massza besűrűsödik. Az alapos főzés miatt az eredeti mennyiségnek kb. a negyede marad meg a sűrítés végére. Ez akár egy egész napot is eltart, ilyenkor a családtagok egymást váltva felügyelik a folyamatot. Ha a főzet már nem csöppen le a fakanálról, akkor készült el a „mű”.

Az elkészült, sűrű, sötétbordó lekvárt üvegekbe töltik. A háziaknak még erre is van egy speciális eszközük, amelynek segítségével nem folyik szét az üvegen a lekvár.

A végén ráteszik a címkét, a díszítést, és a kész lekvárok szép sorban a polcokra kerülnek. Ezek a lekvárok teljesen „bio” termékek, sem adalékanyagot, sem cukrot nem tartalmaznak, mégis évekig elállnak. Ha pedig szeretnél valami különleges ajándékot vinni magaddal, akkor keresd a néhány helyen még most is megtalálható, szilkébe (hagyományos agyagedénybe) elrakott lekvárokat.

A technológia az idők során fejlődött. A régebbi – igen fárasztó – kézi keverést felváltotta a gépi keverés. És hogy mennyire találékonyak a helyiek, azt bizonyítják a házilag készített eszközök.

A panyolai szilvalekvár kevésbé édes, inkább kicsit savanykás, selymes állagú, és finom. Sokféle módon használják, süteményekbe, hús mellé, kenyérrel is kínálják.

Egyik helyi specialitásuk a Női szeszély

Hozzávalók:

4 dkg vaj

4 dkg cukor

4 tojás sárgája

30 dkg liszt

1 dkg élesztő

1 dl tej

kevés só

zsír

Tetejére:

10 dkg szilvalekvár

25 dkg cukor

4 tojás fehérje

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Az élesztőt kevés cukorral langyos tejbe felfuttatjuk. A lisztet, nagyon kevés sóval elkeverjük és még annyi tejjel, hogy könnyen gyúrható, puha tésztát kapjunk.

Ezt a tésztát jól kidolgozzuk, zsírral kikent tepsire kenjük.

A tészta tetejét szilvalekvárral megkenjük.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, a lekvár tetejére öntjük, elsimítjuk. Kis lángon 10 percig szárítjuk, és még melegen kockára vágjuk.

Címlapfotó: Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezeket a dolgokat bánják meg a legtöbben a halálos ágyukon
Egy ápolónő összegyűjtött öt dolgot, amire a leggyakrabban gondolnak, ha közeleg a vég.

Link másolása

Bronnie Ware ápolónő palliatív ellátással foglalkozik, vagyis olyan betegeket gondoz, akik valamilyen súlyos, életet rövidítő betegségben (pl. végső stádiumú daganatos megbetegedés) szenved – írja az UNILAD.

Munkáját körbeveszi tehát a halál, s éppen ezért összegyűjtött 5 dolgot, amit az emberek többsége az utolsó pillanataiban sajnálni kezdenek.

Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Bronnie az egyik leggyakoribb megbánást a munkával kapcsolatban hallotta.

Ugyanis a legtöbben - főként a férfiak - túl sok időt szenteltek a munkának, és jóval kevesebbet a szeretteiknek.

Bárcsak a saját életemet életem volna, ahelyett, amit mások elvártak.

Haláluk perceiben sokan úgy érzik, elnyomták valódi vágyaikat, és nagyon sajálják, hogy nem valósították meg az álmaikat.

Sajnálom, hogy nem ápoltam jobban a baráti kapcsolataimat!

Ahogy idősebb lesz az ember, annál elfoglaltabb, és egyre nehezebb fenntartani a barátságokat.

Egy tavaly készített felmérés szerint az Egyesült Államokban a válaszadók nyolc százaléka mondta azt, hogy nincsenek közeli barátai.

Ki kellett volna mutatnom az érzéseimet!

Bronnie szerint nagyon sok ember, aki elmondta neki az utolsó szavaival, mit érez, hozzátette azt is, hogy egész életében elfojtotta az érzéseit, hogy békében legyen másokkal.

Bárcsak boldogabb lettem volna!

Az ápolónő páciensei gyakran tették fel azt a kérdést: vajon tényleg tudjuk értékelni a boldog pillanatokat? A válaszuk pedig a halálos ágyukon érte őket: a boldogság egy választás lehet, amivel érdemes volna élnünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: