hirdetés

ÉLET-STÍLUS

8 tévhit az elektronikus fizetéssel kapcsolatban

Tényleg drága? Túl bonyolult a használata? A szolgáltató így elesik a borravalótól? Szakértő segítségével 8 tévhitnek jártunk utána.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. március 24.

hirdetés

Kellett már azért visszafordulnod a pénztártól mert csak készpénzzel lehetett fizetni, nálad pedig csak kártya volt? Vagy nem engedték, hogy a péksütidet kártyával rendezd, mondván túl kicsi az összeg? Január 1-től hivatalosan ennek vége és minden online kasszával rendelkező kereskedő köteles biztosítani a vevőnek az elektronikus fizetési lehetőséget, legyen szó bármekkora összegről.

Egy tavalyi, az OTP Bank megbízásából végzett felmérés arra mutatott rá, hogy a bankkártyával rendelkezők 56 százalékának kellett már elállnia a vásárlási szándékétól azért, mert nem volt lehetőség az adott üzletben kártyával fizetni¹. Ez leggyakrabban a fiatalokkal, valamint a Budapesten és megyeszékhelyeken élőkkel fordult elő. Ez kellemetlen élmény a vevőnek, és elszalasztott lehetőség a kereskedőnek is, hiszen sokan emiatt legközelebb már eleve olyan árushoz fordulnak, ahol lehetséges az elektronikus fizetés.

A sok kereskedő azonban – még mindig kétkedve tekint az új fizetési megoldásokra. Most segítségképp az ezt tápláló tévhiteknek néztünk utána az OTP Bank szakértőjének segítségével.

1. A POS-terminál sokba kerül a kereskedőnek

A leggyakrabban felhozott érv, hogy a terminálok beszerzése és üzemeltetése drága és emiatt nem feltétlen éri meg a kereskedőnek a használata. Tény, hogy a terminálok üzemeltetésének van valamekkora költsége, de ez nagyban függ a forgalomtól és attól, hogy mely pénzintézettel születik megállapodás.

2. Nem hoz akkora plusz forgalmat, hogy megérje telepíteni

Másik gyakori érv, hogy a kártyás fizetésnek nincs akkora hatása a forgalomra, hogy megérje. Az elektronikus fizetési lehetőség bevezetése azonban azt jelenti, hogy nincs olyan vevő, akit el kellene utasítani és sokan alapvetően is szívesebben vásárolnak bankkártyával. Magyarországon több mint 9,7 millió fizető kártya van forgalomban, és sokan már kifejezetten keresik azokat az üzleteket, ahol fizethetnek kártyával vagy mobillal². A fent idézett kutatás alapján a bankkártyával rendelkezők 57 százaléka, ahol csak lehet a kártyás, vagy a mobiltelefonos fizetést választja, így üzleti érdek is az elektronikus fizetés bevezetése. Emellett január 1-től törvény írja elő az online kasszával rendelkezőknek, hogy biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét ügyfeleik számára.

hirdetés
3. Mindenképpen szükséges hozzá a vezetékes internet

Az asztali terminálokra valóban igaz ez az állítás, azonban mobilterminállal kiküszöbölhető ez a probléma, hiszen ezek egy része SIM-kártyával működik. Így ahogy a mobiltelefonunkat is szinte mindenhol tudjuk használni, ahol megfelelő a lefedettség, úgy a mobilterminálok is üzemeltethetők vezetékes kapcsolat nélkül.

Melyik elektronikus fizetési rendszert válaszd?

Minden érintett kereskedőnek érdemes aszerint választani a különböző pénzügyi szolgáltatók ajánlatai közül, hogy melyik illeszkedik leginkább forgalmához és tevékenységi köréhez. Hasznos lehet előre kiszámolni, hogy mi éri meg számukra a legjobban, persze ehhez átlátható árazású ajánlatokra is szükség van, bújtatott költségek nélkül. Az OTP Csoport több megoldást is kínál a kereskedők számára, hogy igényeikhez és árbevételükhöz igazodó szolgáltatást választhassanak.

„Azoknak a kereskedőknek és szolgáltatóknak, akiknek éves árbevétele nem haladja meg a 30 millió forintot a SimpleBusiness alkalmazást ajánljuk. Ennek segítségével a kereskedő néhány egyszerű lépésben, saját mobiltelefonjával teheti lehetővé, hogy ügyfelei készpénzmentesen rendezzék számlájukat. Míg az évi 30 millió forintot meghaladó árbevétel esetén a POS-terminál igénylését javasoljuk, amellyel gyorsan és kényelmesen, a már széles körben ismert módon fizethetnek az ügyfelek bankkártyájukkal, vagy bármely okoseszközükkel legyen az okostelefon vagy okosóra” - tette hozzá Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment Chapterének vezetője.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a cikkben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

4. Sok pluszköltséggel jár

A POS-terminálok használatának általában van bizonyos bérleti díja, valamint érdemes számításba venni a telepítési, karbantartási és – adott esetben – oktatási díjakat is amikor költségeket számolunk. Pont ezek miatt érdemes olyan szolgáltatót keresni, amelynek átlátható az árazása. De ha például az adott vállalkozó már rendelkezik vezetékes internettel, az asztali terminálok kisebb kiadással járnak, hiszen nem terheli a felhasználót plusz kommunikációs költség. Mindenképpen javasolt teljes körűen tájékozódni az elektronikus fizetést nyújtó pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között.

5. Hosszú ideig tart az elszámolás

Az elektronikus fizetés nemcsak gyorsabb, de biztonságosabb is, hiszen nem kell a pénzkezelés költségeivel és nehézségeivel számolni. A fizetési tranzakciók pár másodpercen belül megvalósulnak és legkésőbb két banki munkanapon belül elindul az átutalás a tranzakció beérkezésétől számítva. Emellett akár dollárban és euróban is tudja biztosítani a kereskedő a fizetés lehetőségét a vásárlói felé.

6. Sok költséges plusz teendőt igényel az elektronikus fizetés kialakítása

A fentiekből következik, hogyha megvan a megfelelő partner, akkor gördülékenyen indulhat az elektronikus fizetés bevezetése is, sőt, az OTP Bank például díjmentesen vállalja a POS-hálózat kiépítését és telepítését, valamint karbantartását, tehát ez is leginkább szolgáltató kérdése.

7. Bonyolult és időigényes a telepítése

A műszaki feltételek függvényében, de legkésőbb a szerződés aláírásától számított 15 munkanap alatt elvégezteti a bank a terminálok telepítését. Így az egész folyamat kb. két hét alatt végig járható és kikerülhet a vállalkozás ajtajára is a bankkártya elfogadóhely felirat.

8. Kártyás fizetésnél nem lehet borravalót adni

A szolgáltató szektorban gyakran azért riadnak vissza a kártyás fizetés lehetőségétől, mert azt feltételezik, hogy így a vevő nem adhat borravalót. Pedig az OTP Bank POS-termináljaival az is megoldható, hogy ne csak a számla végösszegét, hanem elkülönülten a borravalót is rendezze az ügyfél. Az egész ennyire egyszerűen működik, mint ahogy ebből a kisfilmből kiderül:

¹ A kutatás az OTP Bank megbízásából az MTM Kft. Pulzus kutatási applikációjával készült 1090 felnőtt korú, internetező és okostelefont használó válaszadó részvételével. Az adatfelvétel 2020. 11. 26-a és 2020. 11. 28-a között történt.

² Pénzforgalmi táblakészlet (mnb.hu)

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A nagyszülőknek nem szabad ölelgetni, puszilgatni az unokájukat az ő beleegyezése nélkül - véli egy ausztrál anya

„A lányomnak a teste nem azért van, hogy mások igényeit szolgálja, vagy másokat boldogabbá tegyen” - jelentette ki az anyuka.
Címkép: illusztráció, Sherif Salama/Flickr - szmo.hu
2021. április 24.

hirdetés

Már születése pillanatától kezdve úgy neveli kétéves lányát egy ausztrál anya, hogy csak olyan dolgokat csináljon, amit valóban szeretne és bele is egyezik, írja a Daily Mail.

A nő minderről TikTok-csatornáján beszélt, ahol egy videóban azt is elárulta, van egy dolog ezzel kapcsolatban, ami különösen zavarja, mégpedig az, amikor felnőttek nem fogadják el, ha a gyermek jelzi, nem szeretne puszilkodni vagy ölelkezni, és ennek ellenére ráerőltetik.

"A lányomnak a teste nem azért van, hogy mások igényeit szolgálja, vagy másokat boldogabbá tegyen" – magyarázta.

Szerinte például mikor kifejezi a lánya, hogy nem szeretne valamit, az idősebbek, például a nagyszülők látványosan elkeserednek, megbántódnak, hogy nem szeretne közeledni feléjük a kisgyermek, majd akarata ellenére mégis megölelgetik, megpuszilgatják.

A nő szerint az idősebb generáció nem tudja kezelni, féken tartani az érzelmeit, akkor sem, ha valaki nemet mond nekik.

"Senkinek az érzelmei, igényei nem lehetnek fontosabbak, mint a lányomnak a joga a saját teste fölötti rendelkezéshez" – mondta az anya.

hirdetés

A videó óriási vitát generált, többen az anya mellé álltak és saját, hasonló történeteikről számoltak be, mások pedig megkérdőjelezték, hogy ilyen fiatal korban is hasznos-e ez a felfogás.

Az egyik kommentelő például arról írt, hogy ő a 21 éves gyerekét is arra biztatja, hogy fizikai és érzelmi szinten is kapcsolódjon a nagyszüleihez, ami teljesen rendben is van szerinte. Mások azt hozták fel, már az is problémás, hogy ezt az ügyet az anya a közösségi médiában robbantotta ki, és nem az érintettekkel, például a lányával és a nagyszülőkkel beszélte meg.

Az anyát védelmezők általában amellett érvelnek, hogy az ilyen, magánéletbeli egyenlőtlenségek egyben társadalmi kérdések is, amikről nagy nyilvánosságban kell beszélni, hogy változtathassunk rajtuk.

Az anya egyébként hozzátette: lányának nagyszerű a kapcsolata a nagyszülőkkel, akik az esetek 98%-ban figyelembe veszik a kislány akaratát.

VIDEÓ: Az anya nagy felháborodást kiváltó videója

@brittanybaxter_xI said what I said... #gentleparenting #consent #fyp♬ original sound - Brittany


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Előtte-utána fotón mutatja be egy amerikai Instagram-modell, hogy a szépség csak egy jó szög kérdése

A fiatal nő arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségi média hamis képet ad az emberekről.
Fotó: claraandherself/Instagram - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora különbség van az internetes fotók és a valóság közt. Ezt emelte ki Clara Guillem, Instagram-modell és TikTok-influenszer, amikor néhány másodperc különbséggel tett közzé két képet, amelyeken egészen másképp néz ki.

A 24 éves, amerikai modell általában beállított képeket tesz közzé, ám ezúttal segíteni szeretett volna nőtársainak, hogy jól érezzék magukat a bőrükben - írja a Daily Star.

Clara ezért egy igazán “őszinte”, nem beállított képet rakott ki magáról, kontrasztba állítva azt egy másikkal, amin a megszokott módon pózol.

“Azt is fontos észrevenni, melyik képen mosolygok jobban és tűnik boldogabbnak. Az első lépés felismerni és elutasítani a szépségipar követelményeit” - mondta, és hangsúlyozta: egyik kép sem “jobb”, mint a másik.

“Ez a testem, mindössze másodperces különbséggel. Ugyanaz a megvilágítás, tükör és bikini. Az egyiken pózolok, a másikon lazítok. Rengeteg előtte-utána képet látok a közösségi médiában, amik akár ugyanakkor is készülhettek, csak a póz más.”

Clara később ebéd előtt és után is megmutatta az alakját:

hirdetés

“Felveszem ezt a bikinit a tengerpartra, és lövök pár szexi képet, de ez nem jelenti, hogy megfosztom magamat egy kis evés utáni pocaktól! Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak a szépséggel legyünk elfoglalva. Sokkal többek vagytok a külsőtöknél!” - írta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Miért lett legendás Diana hercegnő menyasszonyi ruhája?

Majdnem 8 méteres uszály, 10 ezer flitter, gyöngy, csipke és masni. A hihetetlen ruhakölteményhez csak egy fogható a történelemben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 27.

hirdetés

Hiába állítják ki a Kensington palotában nyáron nyíló kiállításon többek között az anyakirálynő 1937-es koronázásán viselt ruháját és több más híres királyi viseletet, a legtöbb embert mégis Diana hercegnő menyasszonyi ruhája érdekli majd, írja a Telegraph. A David és Elizabeth Emanuel tervei alapján készült ruha Diana 24 évvel ezelőtti tragikus halála óta először tér vissza a Kensington palotába.

Kevesen tudják, de az 1981-es esküvőre készült ruha minden idők egyik legdíszesebb és legbonyolultabb menyasszonyi ruhája, melyhez talán csak Grace Kelly híres esküvői viselete mérhető. Az elefántcsont színű selyemruha majdnem 8 méteres uszályánál hosszabbat senki nem viselt az uralkodóház története során.

A műalkotásnak is beillő darab ujjai és szoknyája is lenyűgöző, ám mindennél meghökkentőbb a gazdag díszítés: 10 ezer flittert, gyöngyöt, csipkét és masnit helyeztek el a csupán néhány órán keresztül viselt ruhán.

A tervezők azért sem fukarkodtak az anyaghasználattal, mert a menyasszonyi ruhának be kellett töltenie a teret a Szent Pál-székesegyházban. A Westminster-apátsághoz képest jóval tágasabb templom azért lett a királyi szertartás helyszíne, mert ide kétszer annyi vendéget tudtak meghívni. Az éppen 40 évvel ezelőtti esküvőt a helyszínen 3500 kiváltságos követhette nyomon, a televízióban pedig 28 millió brit nézte az év egyik legfontosabb eseményét.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Ezt kell tudnod, ha idén biciklit szeretnél

A koronavírus a globális kerékpárgyártást is megtépázta, így idén kerékpárhiányra kell számítani – a Decathlon azonban igazán frappáns megoldást hozott a problémára, amivel mindenki jól jár!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Bár az elmúlt hetek télies időjárása és a hosszú karanténidőszak után hihetetlennek tűnik, azért már itt a tavasz a láthatáron, ideje elkezdeni előszedni a tavaszi-nyári sportcuccokat és nekiállni a bicikliszervizelésnek – vagy egy új kerékpár beszerzésének. Ha utóbbi csak most jutott eszedbe, rossz hírünk van: a koronavírus a globális kerékpárgyártást is megtépázta, így idén kerékpárhiányra kell számítani – a Decathlon azonban igazán frappáns megoldást hozott a problémára, amivel mindenki jól jár!

A francia sportszergyártó márka számára kiemelt fontosságú a fenntarthatóság, ez vezérelte őket akkor is, amikor megoldást kerestek arra, hogy az alumíniumhány miatt idén nem tudnak bicikliket kínálni a vásárlóiknak. A már jól ismert Trocathlon szolgáltatásuk újragondolásával született meg a Recathlon, egy igazán zöld, közösségi megoldás arra, hogy a kialakult hiány ellenére mindenki biciklihez jusson, és az otthon kallódó, kihasználatlan kerékpárok se szomorkodjanak a pincékben: a Recathlonnal a márka összeköti a bringákat eladni és venni vágyókat.

Ha eladnál egy használt biciklit (bármilyet, nem csak a Decathlonban vásárolt termékeket veszik be), nézz fel a Recathlon oldalára, és regisztráld a bringád április végéig. Ez után csak annyi a dolgod, hogy április 29 után bevidd a legközelebbi Decathlon áruházba, ahol a cég szakemberei átvizsgálják (természetesen balesetveszélyes kerékpárt nem vesznek be és adnak el), és ajánlatot adnak rá – mivel bizományba kerül, fontos, hogy meg tudjatok állapodni az árban. Ha egymás kezébe csaptok, már csak azért kell szurkolni, hogy elkeljen a biciklid, az árát utalvány formájában kapod meg, amit bármelyik Decathlonban levásárolhatsz 2 évig – kell ennél jobb indok arra, hogy megválj a régóta csak porosodó drótszamaradtól, és egy új sport után nézz? Ha nem sikerült eladni a bringát, természetesen visszakapod, 2 heted lesz hazavinni.

Ha pedig bringát vennél, nem szükséges végigjárnod az összes közeli Decathlont azért, hogy megnézhesd a kínálatot: a Recathlon oldalán előzetesen, áruházakra bontva meg tudod nézni a kínálatot, így célirányosan mehetsz a vágyott bicikliért!

A Recathlonra az előregisztráció április 22-től él, a bicikliket 29-tól várják átvizsgálásra az áruházakban, az új gazdára váró bringákra pedig május 31-ig csaphatnak le a szemfülesek. ITT tudsz regisztrálni és böngészni a feltöltött termékek között.

hirdetés

Ha pedig nem a bringázás hoz lázba, esetleg más sportághoz kapcsolódó eszközeid kallódnak otthon, akkor a későbbiekben is érdemes lesz figyelned a Recathlon oldalát: a jövőben más sportágakhoz kapcsolódóan is meghirdetnek majd Recathlon kampányokat (mindig más sportszerkörre), a Trocathlonnal ellentétben nem csak évente kétszer tartják majd, az áruházak saját maguk is szervezhetnek majd Recathlonokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: