HÍREK
A Rovatból

2022-ben nyílik Norvégiában a világ első energiapozitív szállodája

Ráadásul az északi fényt is az első sorból figyelhetik majd a látogatók.

Link másolása

Hol máshol, mint Norvégiában épül a világ első energiapozitív szállodája, amely a tervek ellenére egy évvel később, 2022-ben nyílik majd meg - írja a Mirror. A Svart névre keresztelt hotelt nem lesz túl egyszerű elérni: a norvég sarkkörön található, a Holandsfjorden tó partján, a Svartiser gleccser lábánál.

Bár elsőre furcsán hangzik, hogy egy ilyen tiszta és érintetlen helyre minek kell turistákat csábítani, a Svart élen fog járni abban, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyoma legyen.

Ez lesz ugyanis a világ első energiapozitív hotele, amely 85 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy átlagos hotel, ráadásul az energiát maga állítja elő.

A hotelt ugyanaz a dizájnercsapat tervezi, akik a norvég vízalatti éttermet is megálmodták. A Snøhetta csapat különösen figyelt arra, hogy autentikus legyen az építmény: a hotel jellegzetes kör alakját például a helyi halászok házai ihlették. Persze egy halászkunyhónál sokkal modernebb és komfortosabb szállás lesz: a 99 szoba és a több mint 1000 négyzetméteres spa minden földi jóval el lesz látva. Az ide látogatók számtalan szabadidőst tevékenység közül válaszhatnak: mehetnek mászni a gleccserre, vagy jógázhatnak az északi fény alatt.

A hotel természetesen karbonsemleges lesz, és a zero-waste elvet is követi majd, geotermikus fütéssel rendelkezik majd, és napelemekkel termeli az áramot. Mindent úgy terveznek benne, hogy a létező legkevesebb hatással legyen a környezetre. A fa alapokon álló építményt például pont azért helyezik facölöpökre, hogy ne zavarják a vízi élőlényeket. A hotelhez tartozik majd egy kis farm is, ahol megtermelik majd a szükséges növényeket és zöldségeket. Az építkezést szintén úgy tervezik meg, hogy a lehető legkevesebb ökoligiai "zajjal" járjon, ahogy arra is gondoltak, hogy az esetleges elbontás se szennyezze a környezetet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Megtelt a Széchenyi tér Magyar Péter pécsi fórumán – fotók
A Búza térről sétáltak át a résztvevők a Széchenyi térre, ahol a politikus a szokásos nemzeti színre festett furgon platójáról beszélt. Baranya megyében folytatta az országjárását, ahol péntekre egy újabb budapesti demonstrációt hirdetett meg.

Link másolása

Pécsen folytatódott Magyar Péter országjárása, kedden délutána Széchenyi téren tartott a beszédet a politikus.

Itt egy újabb demonstrációt jelentett be, a belügyminisztérium épülete elé péntekre. Mindezt azután, hogy elmondása szerint, a város felé jövet olvasta a hírt, hogy előzetes letartóztatásba helyezték egy fővárosi gyermekotthon munkatársát, miután többek ellen szexuális abúzust követett el.

Azt is elmondta, hogy átfogó gyermekvédelmi reformot hirdet, hogy ne történhessen meg még egyszer az, mint előzőleg a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban.

„Megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, ami kereszténynek hazudja magát, de két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól. Kitüntette a gyanúsítottat, kegyelmet adott az elítéltnek, és nem kért bocsánatot, helyette álságos alaptörvény-módosítást ígérget, miközben újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézmények falai közt”

- mondta a pécsi fórumon.

Magyar szerda délelőtt több fotót is megosztott a Facebook-oldalán a keddi eseményről, amelyeken látszik, mennyien voltak a pécsi Széchenyi téren. A politikus itt is a korábbi tüntetésekről ismerős, nemzeti színekkel lefújt furgonról beszélt az érdeklődőknek.

A szerdai bejegyzésben a fotók mellé azt írta:

„Köszönjük Pécs, Köszönjük Baranya!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megvan Balog Zoltán utódja a református egyházban, Steinbach József lett a zsinat lelkészi elnöke
Pásztor Dániel tiszáninneni püspök marad a lelkészi alelnök. Balog lemondását tudomásul vették, elismerték az egyházért végzett szolgálatát.

Link másolása

Steinbach József dunántúli püspököt választotta meg a Magyarországi Református Egyház zsinat lelkészi elnöknek.

Az egyház szerdai közleménye szerint Pásztor Dániel tiszáninneni püspök marad a lelkészi alelnök. Balog Zoltán püspök Zsinat lelkészi elnöki tisztségéről való lemondását pedig határozatok keretében vette tudomásul a Zsinat.

Azt is hozzátették, hogy Balog Zoltán áhítatát, valamint a megalakulást és a tárgysorozat ismertetését követően zárt körben folytatódott a Zsinat tavaszi ülésszaka.

„Az egybegyűltek határozat keretében tudomásul vették Balog Zoltán püspök Zsinat lelkészi elnöki tisztségről való lemondását, valamint ismerték el az egyházért végzett szolgálatát”

- írják.

Ezután egyhangúlag Steinbach József dunántúli püspököt választották meg a Zsinat lelkészi elnökének. Balog Zoltán lemondása után ideiglenesen Pásztor Dániel alelnök látta el az elnöki teendőket. Steinbach József megválasztása mellett a tiszáninneni püspök marad a Zsinat lelkészi alelnöke a ciklus végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Benzinár: dinamikus árplafon jöhet a miniszter szerint
A mai kormányülésen döntés születik arról, szüksgszerű-e a beavatkozni a piaci folyamatokba, ha a régiós átlagárhoz képest a hazai kutakon drágábban adják az üzemanyagot.

Link másolása

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Della podcastben arról beszélt, ha szükség is lesz árplafonra, az dinamikus lesz - írja a 444.

A miniszter szerint a kutak nem egy meghatározott időszakra, rögzített áron - mint korábban a 480 forintos benzin literár - adhatják az üzemanyagot, hanem a régiós átlaghoz viszulva alakulhat az ármeghatározás.

A podcastből egyebek mellett kiderül még az is, hogy

  • „picike felárral” vesszük az orosz gázt,
  • az állami beruházások halasztása nem érinti az energetikai célú projekteket, valamint biztosított a korszerűsítési pályázatok forrásigénye,
  • Donald Trump győzelme esetén közelebb kerülhetünk a békéhez,
  • és a kormány csak az év végén nyújtja be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„A Kúria szerint kötelesség az élet” – elutasították Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését
Az alkotmányjogász szerint a döntés értelmében kötelesség az élet, annak ellenére is, ha az csak értelmetlen szenvedés. Éppen ezért a Kúria döntése ellen alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni.

Link másolása

Karsai Dániel alkotmányjogász népszavazást kezdeményezett azon halálos betegek ügyében, akik "állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg."

Az alkotmányjogász posztjában arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) arra hivatkozott hogy az élethez való jog sérthetetlen, ezért úgy ítélték meg, hogy nem bocsátható népszavazásra az ilyesféle kérdés. Karsai ugyan nem hagyta annyiban a dolgot, ugyanis a döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel élt, de a legmagasabb szintű bíróság helybenhagyta az NVB döntését.

A közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. A Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog. Ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át. Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt.

- írta közösségi oldalán Karsai Dániel.

Karsai bejelentette, hogy a Kúria döntése ellen hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni.

Link másolása
KÖVESS MINKET: