Pivo and More: az új sörmennyország
A sörös tematikájú helyek annyira gomba mód megszaporodtak Budapesten az utóbbi néhány évben, hogy ha ma, 2015-ben valaki még labdába akar rúgni újoncként, annak igazán nagyot kell gurítania. Már nem elég pusztán a jól ismert hazai kézműves főzdék termékeire építeni, ennél több kell.
A Pivo and More pedig valóban többet nyújt. Megálmodója, Nagy Attila a világ számos országában járt, és hatalmas sörrajongóként mindenhol megismerkedett a helyi specialitásokkal. Ennek gerincéből alakult ki a repertoár, ami tényleg párját ritkítja a hazai mezőnyben. Csapra verve hatfélét kínálnak, a többit üvegesen, 0,33 és 0,75 liter közötti kiszerelésekben.
Természetesen helyet kaptak a kötelező magyar fajták is (Távoli Galaxis, Fóti Zwickl stb.), de csak a teljesség kedvéért – itt ezek a legkevésbé izgalmasak. A cseh és német választékban is akadnak ismerősök, a belga azonban már több meglepetést tartogat. Ha pedig még tovább lapozunk az igényesen megszerkesztett katalógusban, olyan igazi ritkaságok jönnek szembe, mint a különféle holland, észt, ír (nem csak Guinness!) és spanyol csodák.
A hely kialakítása és berendezése a hamisítatlan főzdei külsőségeket veszi alapul. A fali üvegek, csövek, gerendák, a sörcsapok vörösréz betétei, illetve a különleges, dugóra hajazó bárszékek mind ráerősítenek a hangulatra.
Ami az ételeket illeti: a célkitűzés az volt, hogy semmiképp ne az unalomig ismert, hamburgerrel, pizzával és hasonlókkal operáló étlapokat másolják le, hanem valami tényleg újat és különlegeset kínáljanak a vendégeknek.
A koncepciót a séf, Papp Balázs találta ki, annak jegyében, hogy a prémium sörökhöz hasonló minőségű fogásokat párosítsanak. Mindegyik fajtához passzol valami, a felszolgálók készségesen segítenek eldönteni, melyik ételhez milyen sör csúszik a legjobban.
Bár legszívesebben az egész ital- és étlapot végigkóstoltuk volna, ez a hatalmas választék miatt nyilván nem jöhetett szóba. Ezért aztán pincérünk hozzáértésére bíztuk magunkat, és nem csalódtunk.
Magyar kézműves sajtválogatás 2 személy részére - mellette a csapolt sörök: Paulaner Hefe Weissbier (búza) és Salvator (barna)
Kendermagszőnyegen tálalt csirkemell bébikukoricával
Citromos kókusztej leves hűtve tálalva, sült királyrákkal
Előételként kendermagszőnyegen tálalt csirkemellet rendeltünk bébikukoricával, valamint magyar kézműves sajtválogatást. Utóbbit külön az étterem számára készíti egy Őrségben élő, több rangos francia díjat is elnyert bácsi. Eddig abban a hitben éltünk, hogy a sajtok inkább a borok mellé illenek, de most kiderült, hogy sörkorcsolyaként is legalább annyira jók.
Az ételek alkotóelemeinek összeállítása több helyütt nagyon szokatlan, mégis tökéletesen harmonizál. Vegyük például a citromos kókusztej-levest, amit pirított királyrákkal gazdagítottak: elsőre teljesen indokolatlannak tűnt a dolog, de megkóstolva egyből világos lett, hogy abszolút jó döntés volt.
Egészben sült csülök sörmártással, barna rizzsel és sült paradicsom salátával
Bélszín steak citromfüves mártással, szerecsendió-virágos burgonyalepénnyel
Nem tudtunk rosszat mondani a főételekre sem: mind a ránézésre is tekintélyt parancsoló egészben sült csülök, mind a húsok királyának tartott bélszín steak elsőrangú volt. Előbbit sörmártással, barna rizzsel és sült paradicsomsalátával, míg utóbbit citromfüves mártással és szerecsendiós burgonyalepénnyel dobták fel.
A desszert már tényleg csak a hab volt a tortán, de hiába lettünk ekkorra már szinte teljesen tele, nem tudtunk ellenállni a csábításnak. Na meg persze a szakmai elhivatottság is motivált minket. :) A sajttortára és trüffel szeletre is igazak a fent leírtak: remekül kiegészítették egymást a hozzájuk szervírozott málnavelővel és fügelikőrös házi fagylattal.
Trüffel szelet fügelikőrös házi fagylalttal
Karamellizált kekszes sajttorta, málnavelővel
Ejtsünk pár szót az árakról: az előételek 1600 és 2100 forint között mozognak (illetve a kétszemélyes sajtválogatás 3900 forint), a levesekért és desszertekért 990, a főételekért 2700 és 4900 forint közötti összeget kérnek.
A söröknél ennél is nagyobb a szórás. A csapoltak korsója (0,4 liter) 790-950 között van, az üvegesek között pedig egyaránt akad 0,5 literes nagyjából ugyanennyiért, 0,375 literes 6500 forintért (a szuper exkluzív holland La Trappe Quadrupel Oak Aged), sőt még 0,75 literes is 9900-ért (a hasonlóan különleges Bush Prestige).
Persze ez az átlagos éttermek és sörözők árszínvonalánál magasabb, de ár/érték arányban abszolút megéri (főleg mivel a nemritkán 10% feletti alkoholfok miatt az itthon megszokottnál kisebb kiszerelések is sokkal jobban beütnek). Mi biztosan visszatérünk még, annál is inkább, hiszen túl sok csábító fajtát láttunk ahhoz a sörlapon, hogy beérjük mindössze azzal a néhánnyal, amit most megkóstoltunk.
Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 12. (az Astoriánál)
Nyitva: mindennap 11:00–0:00
Asztalfoglalás: 06 (70) 949 5219
Weboldal (ahol az ét- és sörlap is elérhető): KATT IDE
Ha ellátogatnál a helyre, nyomj egy lájkot!