hirdetés

BUDAPEST

Nagytakarítás indult a Hős utcában, megunta a rendőrség a borzalmas állapotokat

Állandósult a rendőri jelenlét Budapest legzűrösebb környékén.
police.hu - szmo.hu
2017. augusztus 30.


Link másolása

hirdetés

Először augusztus 20-án érkezett jelzés a rendőrségre az Országos Mentőszolgálattól, hogy több zavartan viselkedő embert szállítottak kórházba az 1-es villamos vonaláról.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológusai szerint új, eddig ismeretlen mérgező anyag került az utcára. Ez alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság új pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

Augusztus 23-án hajnalban a Budapest X., Hős utcában a X. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei a lakása előtt fogták el a fővárosi L. Ernőt (33), aki azzal gyanúsítható, hogy napi rendszerességgel árusított különböző kábítószerféléket lakókörnyezetében. Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellene, a bíróság augusztus 25-én előzetes letartóztatásba helyezte. Azóta még több embert vettek őrizetbe.hos utca2

Ezen a környéken néhány, már régen lebontásra érett bérkaszárnyában a lakók egy része úgy viseli el a nyomort, hogy droggal kapcsol ki. Mivel a drogbizniszt, csak ­úgy, mint minden piacot, a kereslet-kínálat elve határozza meg, a főváros más kerületeiből is a Hős utca környékére mentek a vevők anyagért.

A környéken közlekedő 1-es villamos vonalán érkeztek a Hős utcához, ellepve a megállókat, zavarva az utasok, a lakók nyugalmát.

hirdetés

"A tarthatatlan, a polgárok nyugalmát veszélyeztető állapot ellen lépett a rendőrség. Bucsek Gábor vezérőrnagy, a BRFK vezetőjének utasítása értelmében az érintett környék – X., VIII., XIV. kerület – kapitányságaival együttműködve augusztus 22-étől állandó rendőri jelenléttel biztosítjuk a területen élő tisztes polgárok biztonságát" – magyarázta Wieszt Ferenc alezredes, a BRFK közrendvédelmi főosztályának helyettes vezetője augusztus 25-én, az akció harmadik napján.hosutca3

"

Eddig 72 óra alatt 1800 olyan polgárt igazoltattunk a környéken, akik nem rendelkeztek ide bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel. 23 polgárt bűncselekmény gyanúja miatt, illetve érvényes körözés alapján elfogtunk. Tizenhét olyan embert állítottunk elő, akiknél felmerült kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének gyanúja. Volt, aki drog vagy új pszi­choaktív szernek minősülő anyag hatása alatt, garázda módon zavarta a lakók nyugalmát.

Nappal 40–50, éjszaka 30–40 rendőr vigyázza a környéket.

Az állandó, nagy erőket felvonultató rendőri jelenlét következtében megszűntek a polgárokat, az erre közlekedőket irritáló magatartásformák és jogsértő cselekmények. Az akció folyamatos, a főkapitányi visszavonásig érvényes.

A rendőrök egyeztettek a kerületek vezetőivel, bevonva a Magyar Államvasutak illetékeseit is, hiszen a főváros két fő vasúti vonalszakasza is erre fut, a MÁV területén is meghúzódtak a kábítószert fogyasztók és persze a dílerek is.hos utca1

"Feltérképeztünk minden olyan helyet, ami a drogos szleng szerint „Lövölde térnek” minősül, azaz ahol az anyagot megvásárolhatják, majd belőhetik maguknak" – folytatta Wieszt alezredes. "Ezeket a helyeket még fokozottabban, nemcsak visszajáró, hanem ha kell, állandó rendőri jelenléttel vigyázzuk, így lehetetlenítve el, hogy újra felüsse a fejét a drog."

Nem csupán a rendőrök takarítanak, rendőri biztosítás mellett a főváros megbízásából profi takarítók szedik össze a Hős utca és a drogos helyek, kapualjak szemetét.

Csak augusztus 22–25. között 500 köbmétert szállítottak már el,

a mérnökök szerint néhol annyira beleitta már magát a szemét a talajba, hogy azt 40 centiméteres mélységben ki kell cserélni a fertőzésveszély elhárítása érdekében.

Az ATV riportja a Hős utcából:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Látványos kép: ilyen Budapest az űrből nézve

Egy amerikai űrhajós készítette a felvételt a Nemzetközi Űrállomásról.

Link másolása

hirdetés

Sokan sokféleképpen megörökítették már, így számos remek felvételt láthattunk már Budapestről. De van olyan hely, ahonnan nem sokan készíthetnek képet a magyar fővárosról.

Robert Shane Kimbrough amerikai űrhajós ezredes egyenesen az űrből lőtt egy látványos fotót a városról, amely sárga fényeiben fénylik a fekete éjszakában.

"Jó éjszakát Budapest! Elképesztő látvány a Nemzetközi Űrállomásról" - írta az alábbi, Twitteren megosztott képhez az asztronauta.

hirdetés

Forrás: hvg.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Óriáspályaudvar lehet a Nyugatiból, alaposan megváltozhat a környezete is

Elbontják a felüljárót, bevezetik a reptéri gyorsvasutat és parkok is lesznek a tervek szerint.

Link másolása

hirdetés

Vasúti alagútban futó vonatok, reptéri gyorsvasúti csatlakozás és vonatok nélküli utascsarnok - egy évtized múlva így nézhet ki a Nyugati Pályaudvar. Az ország legforgalmasabb vasútállomásának teljes átalakítására nemzetközi tervpályázatot írtak ki.

A cél, hogy többszörösére növeljék a pályaudvar forgalmát azzal, hogy úgynevezett fejpályaudvar helyett átmenő rendszerben fogadja a vonatokat.

Bár a pályaudvar jelentős felújításon esett át, a kapacitása nem növekedett. A nagy forgalom miatt lassú a bejutás a külső pályaudvari zónából a pályaudvarra - mondja Vitézy Dávid. A gond az, hogy az elővárosi vonatoknak is ez a végállomása, és itt kell megfordítani őket, ami hely- és időigényes manőver jelenleg.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Több helyen kötelezővé tették a maszkviselést az egyik budai kerületben

A kormány továbbra sem hajlandó szigorítani, de az önkormányzatok saját hatáskörben elkezdték.

Link másolása

hirdetés

A Hegyvidéki Önkormányzat (12. kerület) kulturális és sportintézményeiben 2021. november 1-től a hat éven felülieknek kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése. Az intézkedésre a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében kerül sor - írja a Hegyvidéki Önkormányzat hivatalos oldala.

A fővárosi önkormányzat és a BKK sem teheti kötelezővé a maszkviselést, azonban erősen ajánlják azt.

Nem új keletű a kerületben maszkviselés, hiszen október 13. óta az önkormányzat épületébe csak orrot és szájat eltakaró maszkban lehet belépni. Akinél nincs, annak az önkormányzat biztosít orvosi maszkot a portán és az intézményben is.

A MOMkult épületében a rendezvények során elsősorban a programhelyszíneken, valamint azon szolgáltatási pontoknál, ahol a szociális védőtávolság nem tartható (színházterem, előadótermek, büfé, ruhatár, mosdóhelyiségek stb.) kötelező a maszk viselése.

Egyre több helyen vezetik be a kötelező maszkhasználatot. Ahogyan mi is megírtuk, legutóbb Kazincbarcikán hoztak szabályt róla.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Így változik a közlekedési rend az október 23-i megemlékezések és rendezvények miatt Budapesten

Az események miatt jelentős korlátozásokra és lezárásokra kell számítani.

Link másolása

hirdetés

Több helyszínen is forgalmi változások várhatók már péntektől Budapesten az ünnepi megemlékezések és rendezvények miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Az 1956. október 23-i forradalom évfordulóján, valamint az azt megelőző napon több fővárosi helyszínen rendeznek megemlékezéseket. Péntek délután a Műegyetem rakpartról fáklyás felvonulás indul a Bem József térre, szombat reggel a Kossuth Lajos téren tartanak megemlékezést, emellett több helyszínen is vonulásos rendezvények, illetve demonstrációk lesznek a belvárosban.

Az események miatt jelentős korlátozásokra és lezárásokra kell számítani: a Bajcsy-Zsilinszky úton már pénteken 12 órától, majd szombaton a Kiskörút-Deák Ferenc tér-Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca-Rákóczi út tengelyeken, valamint az Andrássy úton, ezért az autóval közlekedőknek javasolt a belvárost elkerülniük.

A korlátozások miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje is. Október 23-án a BKK a sűrűbben közlekedő M1-es, M2-es és M4-es metrókat, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosokat ajánlja a fővárosban közlekedőknek.

Pénteken 9 órától a Lehel tér felé közlekedő M3-as metrópótlóra a Deák Ferenc téren a Király utcánál, a 9-es busz megállójában lehet felszállni.

A Szent Gellért tér és a rakpart lezárásának idején, várhatóan 16 és 17 óra között az 56-os villamos a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az Alkotás utcán és a Villányi úton, a 61-es villamos vonalán és megállóhelyeit érintve közlekedik.

hirdetés

A 19-es és a 41-es villamosok két szakaszon közlekednek. A 47-es és a 49-es villamosok csak a budai oldalon járnak, a 7-es és a 133E buszok a Szabadság hídon és a Kiskörúton közlekednek.

A 11-es és a 111-es buszok módosított útvonalon, a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térre közlekednek, míg a 39-es busz rövidített útvonalon, a Batthyány tér helyett csak a Fazekas utcáig jár.

Szombaton a Kossuth Lajos téri ünnepélyes zászlófelvonás ideje alatt, várhatóan 8 és 9:30 között a 2-es és a 2M villamosok rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér megállóig közlekednek.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Kiskörút lezárásával összefüggésben szombat hajnaltól 13:30-ig, illetve 18 órától késő estig az M3-as metrópótló, a 9-es busz és a 72M trolibusz két szakaszon, az északi végállomások és a Szent István-bazilika, valamint a déli végállomások és Deák Ferenc tér között közlekedik.

Az M3-as metrópótló és a 9-es busz 13:30 és 18 óra között várhatóan két szakaszon, a déli végállomások és a Kálvin tér, valamint az északi végállomások és az Arany János utca között jár.

A 47-es és 49-es villamosok 13 és 18 óra között csak a budai oldalon közlekednek, és déltől 18 óráig a kisföldalatti sem áll meg a Bajcsy-Zsilinszky úti megállóban.

A Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út egy szakaszának szombat délutáni várható lezárása miatt az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E buszok két szakaszon, a pesti végállomások és a Blaha Lujza tér, valamint a budai végállomások és a Március 15. tér között járnak.

Az Oktogon és a Széll Kálmán tér közötti vonulásos rendezvény miatt várhatóan 13:30 és 14:15 között megállítják a forgalmat a Margit híd budai hídfőjénél, ezért a 4-es és a 6-os villamosok ebben az időszakban csak a Jászai Mari tér és dél-budai végállomások között járnak.

A Műegyetem rakpart és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti vonulásos rendezvény miatt, várhatóan 13:30 és 15:30 között a 83-as trolibusz a Fővám tér érintése nélkül a Kálvin térig jár, a 15-ös és a 115-ös buszok pedig rövidített útvonalon, az északi végállomások és a Ferenciek tere között közlekednek.

A további közlekedési változásokról és lezárásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: