Kürtőskalács Fesztivál
Ma már szinte mindennek van fesztiválja, csak a fesztiválok egyik kedvenc étkének, a kürtőskalácsnak nem volt. Eddig. Ma ugyanis megnyitott az első Kürtőskalács fesztivál, amelyet a nemsokára 10 éves születésnapját ünneplő Vitéz Kürtős hozott létre.
Az Erdélyből származó finomságból a legtöbben a cukros, vaníliás, diós változatot ismerik, szeretik. A leggyakoribb a faszénen készített verzió, de a finom édességnek többféle sütési módja létezik, mind formáját és méretét tekintve.






A rendezvényen – amely csak abban különbözik másoktól, hogy több a kürtőskalácsos pult – a már korábban említett, ma már akár kommersznek tűnő ízek mellett, olyan ízváltozatokat is készítenek, mint a mandulás, csokicseppes vagy a kókuszos. A hagyományosnak mondható hengerekból 250/350 grammosak készülnek, ezek ára 900 és 1200 forint, a csokicseppes változat pedig 990 forintért falatozható.
A hengeresnél azonban vannak szerintünk érdekesebb kürtős finomságok is a rendezvényen, ilyen például a mini félhengerre hasonlító, vaníliás krémmel és eperszósszal nyakon öntött csoda, ami igazán ínycsiklandó csemege, mi nem tudtunk betelni vele. Ha ezzel nem szimpatizáltok, választhattok kürtős karikákat vagy mini hengereket is, ezek sima cukros és töltött (tejszínhabbal, csoki vagy vanília krémmel) verzióban készülnek. Áruk 300 és 400 forint között változik.




Akkor sem kell kimaradnotok a kürtős-élményből, ha laktóz- vagy gluténérzékenyek vagytok, illetve teljes kiőrlésű tésztából fogyasztotok mindent, mert a kalácsot ily módon elkészítve is megtaláljátok a Városháza téri happeningen. A gluténmentes kicsit kevésbé édes, mint a hagyományos lisztből készült változat, illetve a tésztája valamivel keményebb is, mint a normál kürtőskalácsé - ennek ellenére ízletes finomság.
A teljes kiőrlésű tésztából készülttel mi igazából nem tudtunk megbarátkozni, teljesen más ízvilága van, mint amit a kalácstól a gyerekkori nyári strandolások óta megszoktunk. A rendezvényen a címadó termékek mellett, a szokásos fesztiválételek is megtalálhatóak. Van boros, pálinkás pult, és erdélyi termékek – házi készítésű csoki, lekvár, méz – is szerepelnek a kínálatban.




Szombaton délelőtt Guiness-rekord döntésre is készülnek: az egyszerre legtöbb együtt kalácsot sütő ember rekordját szeretnék megdönteni. A tervek szerint 50 mini sütőt állítanak fel, amelyen várhatóan egyszerre százan sütnek majd, összesen 200 kürtőst. A tészta hatalmas dagasztógépben készül majd.
A fesztiválon sok koncertet is meghallgathattok, fellép többek között a Sugarloaf, az Indygo, a Heaven Street Seven, Keresztes Ildikó és a Balkan Fanatik is.





A kürtőskaláccsal kapcsolatban máig sok vita kering, hogy valójában kürtös kalácsról vagy kürtőskalácsról van-e szó. Némelyek úgy tartják, hogy a kürtös kalács elnevezés a találóbb, mert ez a sütemény a honfoglaláskori időkig vezethető vissza, ugyanis a portyázó magyarok, ha lisztet és tojást zsákmányoltak, tésztát gyúrtak belőle, majd ezt kürtjeikre csavarva megsütötték a tábortűznél.
Mások pedig úgy vélik, hogy a kürtőskalácsnak semmi köze a honfoglaló magyarokhoz, mivel ezt a süteményt csak akkor készítették, amikor már megtelepedtek és stabil konyhával rendelkeztek. Egy másik elmélet szerint a kürtőskalács a kályhacsőről kapta a nevét, hiszen Székelyföldön a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik, a kürtőskalács sütőfájának nagysága és átmérője is erre utal.
Egy az eredetről szóló monda szerint pedig: "A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni. Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk. Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és felmutatták a tatároknak: »Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek.« A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak." Ez időtől nevezik a kürtőskalácsot dorongfánknak, mint ahogyan a régi receptes könyvekben ezalatt az elnevezés alatt található."
Kürtőskalács Fesztivál
Budapest V., Városháza Park (a Deák Ferenc tér mellett)
Október 11-13.
A rendezvény ingyenes.
Még több információt a fesztiválról itt találtok.
Nyomj egy lájkot, ha szereted a kürtőskalácsot!