BUDAPEST
A Rovatból

Bejártuk Magyarország legnagyobb IKEA-ját Soroksáron

Az áruház hivatalosan június 14-én nyit, de mi már végigjártuk, és elmondjuk, mire számíthattok.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. június 08.


Link másolása

Nagyjából másfél éve, 2015 végén jelentették be, hogy az Örs vezér téri és a budaörsi után harmadik magyarországi egységét is megnyitja az IKEA, méghozzá Soroksáron. A munkálatok azóta zajlottak: az új, közel 34 ezer négyzetméteres áruház majd 17 milliárd forintos beruházásból épült, 2 ezer embernek adott munkát a kivitelezés alatt és csaknem 300 munkatárs dolgozik majd itt.

A soroksári IKEA több ponton is eltér a már ismert két áruháztól.

A nagyobb alapterületnek köszönhetően a kínálat is szélesebb, sőt a bemutatótérben 67 belső teret is kialakítottak, ahol az áruház környékén élők eltérő élethelyzetére kínál az IKEA lakberendezési megoldásokat.

Sok családot meglátogattak, hogy inspirációt merítsenek abból, ahogy élnek, ezeket a tapasztalatokat is felhasználták a munkálatok során.

Az étteremben és az egyedi svéd kávézóban 451 látogató élvezheti egy időben a svéd finomságokat. Újdonság, hogy beszereztek egy nagyméretű látványgrillt, aminek köszönhetően a másik két áruház kínálatához képest pluszt is tudnak nyújtani grillezett zöldségek, sajtok és húsok formájában. Van külön kávézó is, étvágygerjesztő cukrászsüteményekkel, a főbejárat mellett pedig bisztró a már-már kötelező, 120 forintos hot doggal.ikea1ikea9ikea10ikea11

Érdekességek

Magyarország legnagyobb IKEA áruháza a régió egyik legkorszerűbb egysége lesz fenntarthatóság terén. Hűtéséről és fűtéséről geotermikus rendszer gondoskodik, az elektromosságot pedig napelemek biztosítják majd. Ez azt jelenti, hogy az épület hűtését 82%-ban, fűtését pedig 99%-ban tudják ezek a megoldások biztosítani. Az áruház és az autópálya között az IKEA véderdőt is telepített, mely szintén egyedülálló Magyarországon.

Az önkiszolgáló raktár mérete 5547 négyzetméter, a bemutatótér 6336 négyzetméter, a piactér 6034 négyzetméter, a raktár pedig 3320 négyzetméter területű.ikeaplusz1ikeaplusz2ikeaplusz3ikeaplusz4

1100 négyzetméteren egy üvegházat is kialakítottak, ahol a növényeket és szezonális termékeinket mutatják majd be a lakberendezők. 11 hagyományos és 20 önkiszolgáló kasszasor várja majd a vásárlókat.

Az autóval érkezők 1142 parkolóhelyen állhatnak majd meg, minden 100 helyre 2 elektromos autótöltő is jut majd, melyből egyelőre 4 elektromos töltőállomás üzemel. Az IKEA emellett 20 férőhelyes bicikliállomást is kialakított, ami szerelőkészlettel várja a kerékpárosokat. A legkisebb látogatókat pedig – a már ismert ingyenes gyerekjátszó mellett – a soroksári óvodások által tervezett kültéri játszótér is várja.

ikea2ikea3ikea4ikea5

Az áruház június 14-én szerdán, reggel 9 órakor nyitja meg kapuit. Az ünnepi alkalom apropóján a cég számos termék árát csökkentette, az ajánlatok ráadásul mindhárom magyarországi IKEA áruházban elérhetőek.

Azok a látogatók, akik az új soroksári áruházban vásárolnak június 14. és 28. között, és az IKEA weboldalán nyugtájuk sorszámát regisztrálják, akár egymillió forintos ajándékkártyát nyerhetnek.

A 14 napos időszak alatt minden nap 3 nyertest sorsolnak véletlenszerűen. Ezen felül, két alkalommal, hetente egyszer 1-1 kiválasztott szerencsést fejenként egymillió forintos ajándékkártyával lep meg az IKEA.ikea6ikea7ikea8

Az eljutást két buszjárat is segíti: a 123-as a Határ úti metrómegállótól, a 135-ös pedig a Millenniumtelepi HÉV-állomástól indul. Mindkettőnek a soroksári Auchan a végállomása, ami közvetlenül az IKEA mellett van. Ha autóval érkeznél, szintén nincs nehéz dolgod, mivel az áruház közvetlenül az M5-ös autópálya mellett található. Az áruház mindennap reggel 9-től este 9-ig tart nyitva.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: