hirdetés

BALATON

Kihagyhatatlan őszi program: 5 balatoni múzeum

Krimi, tökfaragás, mesés őszi hétvégék és a csillagos égbolt csodái várnak benneteket a Balatonnál ősszel.
Földi Rita írása az Éjjel-Nappal Balaton oldalon, Címkép: redphoto - szmo.hu
2017. október 19.

hirdetés
Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazinon friss híreket és érdekes cikkeket olvashatsz. Segítséget találsz, ha szállást, programot, éttermet keresel, vagy csak pihennél egyet.

Az idei ősz számos napsütéses hétvégét ajándékozott. Ha a kellemes időt kihasználva már végigjártátok a balatoni sétányokat és parkokat, megnéztétek a százéves malmokat, a csodás panorámájú romkápolnákat, és kicsit vonatoztatok is a dél-balatoni erdők romantikus útjain, akkor itt az ideje, hogy némi ismeretterjesztő szórakozást is beiktassatok az őszi kirándulásaid közé. Fedezzétek fel a balatoni múzeumokat!

Vizuális elemek segítségével ismerhetitek meg például a Balaton kialakulását, a Balatonon élt híres írók, költők lakhelyén úgy mozoghattok, mintha kedvenc művészetek még ugyanúgy ott élne, vagy az arisztokraták kastélyában olyan élményben lehet részetek, mintha a történelem megelevenedve előttetek. A múzeumok által őrzött kincseket, kiállított használati tárgyakat, vagy éppen értékes festményeket végig nézve, jobban megérthetitek a múltat. A történelemkönyv kitárul, és csak rajtatok múlik, hogy mennyit fogadtok be belőle. Ahogy mondani szokás; "annyit vehetsz ki belőle, amennyit beleteszel".

balaton_osz

Fotó: redphoto

Ezért érdemes lehet idegenvezetést, vagy tárlatvezetést is kérni azokon a helyeken, ahol erre lehetőség van, mert egy szakember segítségével olyan információkat is megtudhattok, melyet csak a látottak alapján nehéz lenne kideríteni. Ráadásul élő szóban elmondva sokkal izgalmasabb lehet a történelem, mintha csak olvasgatnátok a feliratokat a múzeumi vitrinek előtt. Ha szerencsétek van, akkor talán kifogtok egy olyan idegenvezetőt is, aki még néhány titkos, városi legendát is tud a környékről mesélni.

Aki idén ősszel, november 12-ig tervez múzeumlátogatást, még több izgalomban lehet része a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében. Az idei esemény igen sokszínű kínálattal várja azokat, akik szívesen járnak múzeumokba és azokat is, akik most ismerkednének ezzel a remek ismeretterjesztési formával. A Balatonon lévő múzeumok olyan programokkal fogadják a gyerekeket, mint például a madáretető készítés vagy a tökfaragás, de szervezett túra keretében a Kőröshegyi völgyhídhoz is ellátogathatnak. Ezeken a programokon ismeretanyaggal is gazdagodhatnak a kisebbek.

hirdetés
balatoni_muzeum1

A gyerekek és a felnőttek számára is érdekes program lehet az október 28-án, a keszthelyi Balatoni Múzeumban a Mesterségek napja, melynek célja hogy minél több hagyományos mesterség képviselői mutassák be ne csak a kész terméküket, hanem a munka folyamatát is.

Családi programként Tihanyba is érdemes ellátogatni október 21-én és 28-án. A Mesés őszi hétvégéken, irodalmi nyomozás keretében deríthetitek fel a félsziget titkait és legendáit egy ingyenes program keretében. Az alábbiakban 5 múzeumot, galériát emelünk ki, melyet (nem csak) a programsorozat keretében mindenképp érdemes felkeresni.

1. Balatonfüred, Vaszary Alkotóműhely

"Hallgasd a zenét és rajzold a mesét!"

Az alkotáshoz ihlet kell. Rajzolj, fess, alkoss mesék zenével kísért felolvasása közben! Október 28-án gyerekeknek szóló kreatív foglalkozással várja a családokat a balatonfüredi Vaszary Alkotóműhely. A program szintézisbe hozza az irodalmat, a zenét és az alkotást. A programra főként családokat és általános iskolásokat várnak.vaszary1vaszary2

Krimi a múzeumban

Fejtsd meg a rejtvényt, keresd a nyomokat - izgalmas bűnügyi történek bontakozik ki a múzeumban! Október 28-án a látogatók egy izgalmas rejtvény részeseivé, megoldóivá válhatnak a Vaszary Galériában. A program során a látogatók menetlevelet kapnak, amelyen utasítások vezetik őket a játék megoldása felé. A galéria kiállítótereiben látogatható kiállításokban rejtik el a szervezők a nyomokat, részleteket, amelyekből kibontakozik az izgalmas történet.

2. Balatonfüred, Jókai Mór Emlékház (Jókai Villa)

Október 28-án gitárkoncertet tartanak a Jókai Mór Emlékházban, ahol Farkas Zoltán gitárművész autentikus előadásában megelevenednek a 19. század zenébe írt gondolatai, érzései.gitar

3. Fonyód, Fonyódi Természetvédelmi és Helytörténeti Gyűjtemény

A csillagos égbolt csodái várnak benneteket

A múzeum kertjében, a magas-parton állva nem csupán a Balaton felé tárul csodás kilátás, hanem egy-egy tiszta őszi estén milliónyi drágakőként ragyognak a tó fölött a csillagok is. A hosszú éves együttműködésnek köszönhetően a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület munkatársai, Gazdag Attila irányításával felejthetetlen élményeket szerez az október 27-ei programra ellátogatóknak. A csillagászati távcső segítségével mindenki megcsodálhatja közelebbről is az őszi égbolt csillagait, illetve egy témába vágó vetített-képes előadásra is sor kerül a múzeum épületében.

egbolt_redphoto

Fotó: redphoto

madareteto

Madáretető készítés

November 11-én közös madáretető készítésre hívják a vendégeket, a családokat Fonyódon. A gyerekek számára elmagyarázzák az itthon telelő madaraink télre való felkészülését, hogy hogyan élhetik túl és milyen veszélyek leselkednek rájuk a hosszan tartó rideg, zord fagyos időjárásban, valamint azt is, hogy az ember milyen módon kapcsolódhat be ebbe. Ezzel a foglalkozással a gyermekek környezeti nevelésébe szeretnének bekapcsolódni, elősegíteni és erősíteni a természettel, az állatvilággal való közvetlen kapcsolatukat, hogy megértésék és természetessé váljék számukra a megóvás érdekében tett felelősségteljes gondolkodás és a cselekvő gondoskodás.

4. Veszprém, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

A nemzetünk történetében sorsfordító jelentőségű, másfél százada létrejött osztrák‒magyar kiegyezés körülményeit, I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ünnepségét idézi a Gyűjtemény kiállítása szeptember 25. és november 12. között.sissyliba

5. Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum

A Márton napi vigasságok november 11-i rendezvénye a hagyományokra építve idézi fel a tollfosztás, kukoricahántás emlékeit, a népi hiedelmeket. A kulináris élvezetekről sem kell lemondani: göcseji tökös-mákos rétes, libás ételek és sült gesztenye is kóstolható lesz. A gyerekek számára gyertyamártás, természetes anyagokból játékok készítése, zenés foglalkozás és koncert teszi igazán feledhetetlenné a rendezvényt.

Ha szereted a Balatont vagy szállást/éttermet/programot keresel, ne feledkezz meg róla: Éjjel-Nappal Balaton!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

Még ma is több vagonnyi arany lehet a Balaton mélyén

Mai árfolyamon több mint 1000 milliárdot ér a kincs, de sajnos a megtalálásához sivataggá kéne változtatni a tavat.
Forrás: Tó-retró blog Címkép: andrasgs képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. január 30.

hirdetés
A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Egy 1798-as levélben maga a tihanyi apát hívta fel az illetékesek figyelmét arra a tényre, hogy a Balaton iszapjában kimosható méretű drágakőszemcsék és arany is található. Ezt egyrészt írásos forrásokra, másrészt saját tapasztalataira alapozta. Az apát gyakran tanulmányozta – a hazánkban az aranybányászatot is meghonosító – rómaiak levelezését, akik élénken érdeklődtek a tó nemesfémtartalma iránt, lévén az ottani aranymosók gyakran találtak aranyat. Az apát személyes tapasztalata pedig az ő korában ott tevékenykedő mosók zsákmányainak volt köszönhető. Valószínűleg ez az 1798-as levél keltette fel a figyelmét Hollósvári Imre bányamérnöknek, aki komolyabban megvizsgálta a kérdést.

A szakember az erdélyi Pusztakalánban, 1898-ban alakult Kaláni Bánya- és Kohó Rt.-nél dolgozott, de 1907-es, a Budapesti Hírlapban megjelent cikke megírásakor már három éve a Dunántúl geológiáját vizsgálta. Ennek a munkának köszönhetően került kapcsolatba olyan aranymosókkal, akik még a 20. század elején is keresték az értékes fémet a Zalában, illetve a magyar tenger partján (a zalai és a somogyi szakaszokon, de főleg Keszthely és Siófok környékén). A komolyabb vizsgálatok lebonyolításához két igen tehetséges mosó segítségét kérte, akik a tó 61 különféle helyéről vettek neki 10-10 kilogrammnyi homokot. A minták pedig aranyat tartalmaztak!



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON
A Rovatból
hirdetés

Lenyűgöző fotókon a Balaton jéggé fagyott déli partja

Csodálatos, amit az extrém hideg és hatalmas szél alkotott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 12.

hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, extrém hideg vár ránk a napokban, néhol -20 foknál is hidegebb lehet. A Nógrád megyei Zabaron például -24 fok volt péntek reggel.

Az extrém hideg és hatalmas szél miatt ugyanakkor látványos formák képződtek a Balaton déli partján.

Vetró-Mag Veronika csodálatos fotókat készített a nem mindennapi látványról:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

A cudar időben újabb jégcsodák alakultak a Balaton partján

Szikrázó napsütés, kék ég, fehér tarajos hullámok, metsző hideg szél és csillogó jeges csodák. Ilyen volt a hétvége a magyar tenger partján.
Címlapkép: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. február 14.

hirdetés

Igazi turista-csalogató látványossággá alakult a Balaton. A beígért durva hideg megtette hatását, a vacogtató mínuszok jeges csodavilággá varázsolták a magyar tenger partját. Bár igazán remek napsütést is hozott a télies idő, de a tartós mínuszok és a jeges szél jégbe dermesztette a part menti köveket, fura gömböket növesztett a part menti sétányra, jégcsapokat varázsolt a padokra, korlátokra. A ritka látványosság pedig kisebb tömeget vonzott a hétvégén a Balaton mellé. Íme egy válogatás a hétvégéről, ha lemaradtál volna róla:

Zamárdi, Fonyód, Siófok, Balatonfüred jégvilága:

Fotó: Időkép
Fotó: Időkép
Fotó: Időkép
Fotó: Időkép

Vasárnap délelőtt Siófoknál:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

150 éves múltja van a balatoni fakutyázásnak – de honnan kapta a nevét?

Régen igen népszerű szórakozás volt, de úgy tűnik, hogy az idei télen már nem lesz lehetőség a kipróbálására.
Fotók: Fortepan, Bojár Sándor - szmo.hu
2021. február 20.

hirdetés

Egy hete még a jéggel borított Balaton partját néztük és csodáltuk a természet különös alkotásait, ám a télies idő pár nap alatt koratavaszira váltott.

Most megint úgy tűnik, hogy nem lesz idén fakutyázás a magyar tengeren. De, hogy mi is az a fakutya, azt talán nem mindenki tudja. Pedig sokáig a Balaton egyik téli kedvence volt.

A néprajzkutatók szerint a fakutyázás egy újabb kori „találmány”. Ausztriából került hozzánk, és az első művelői Keszthelyen tűntek fel. A történet szerint Festetics gróf fia hozta az ötletet és innen terjedt szét a Balaton mentén az 1860-as évektől.

A fakutya egy fából készült ülőke, amelynek háttámlája és csúszós talpa van. Egy szöges végű bottal lehet hajtani, vagy ha akad segítőtárs, akkor hátulról tolható. Egy időben az urak többek között így férkőzhettek a hölgyek közelébe. Később, a 20. század második felében már kerti székekre szerelt vastalpakon csúszott a szerkezet, ami azért megtartotta eredeti nevét.

hirdetés

A faülőkés csúszkálás annyira kedvelt lett a 20. század elejére, hogy még versenyeket is rendeztek a befagyott tavon. Népszerűségét növelte, hogy a jeges csúszkálás örömét az is élvezhette így, aki nem tudott korcsolyázni.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: