BALATON
A Rovatból

Balatonfüred: 5+1 ötlet, ha nem csak a strandra vagy kíváncsi

Ha árnyas fák alatt andalognál, akkor irány a Tagora-sétány. Ha Jókai hétköznapi életébe pillantanál be, akkor fedezd fel a Jókai villát. Ha értékeled a modern alkotásokat, akkor vár téged a MOMŰ... És persze van még jó pár látnivaló.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2023. augusztus 15.


Link másolása

Balatonfüred… Aki már járt a magyar tenger északi partján, annak e név bizonyára azonnal felidézi a széles Tagore-sétányt, a vitorlások árbócának tengerét, a virágos parkokat, a nyüzsgő korzót és a közeli Tihany benyúló kontúrját.

A város szépsége, nevezetességei, a környék látnivalói és akár a vitorlázás miatt is sokan jönnek ide - nem csak nyáron. A déli partnál gyorsabban mélyülő vizű strand a melegben bizony legyőzi a múzeumok gazdag kínálatát is, de egy-egy hűvösebb nyári napon, és persze a tavaszi-őszi szezon alatt is van mit csinálni itt. Egész évben érdemes ellátogatni ide, hiszen a sétánytól a Kerektemplomig, a hétvégi fesztiváloktól a számtalan szoborig, a hajókázástól a kisvonatozásig megannyi remek program szórakoztatja a látogatókat.

Mi egy augusztusi napon érkeztünk, és persze kifogtuk az eső utáni hűvösebb pár napot. Ám így sem unatkoztunk, bőven volt látnivaló. Íme egy kis ízelítő:

Tagore-sétány

Balatonfüreden a felfedezőutat szinte kötelezően a parton kell kezdeni. A Tagore-sétány árnyas fái alatt van idő szemlélődni, lazulni, elmélkedni, ráhangolódni a tájra, a nyaraló „fílingre”.

A sétány múltja messzire nyúlik vissza. Rabindranath Tagore 1926. november 1-én érkezett ide a szanatóriumba, gyógyulni. Távozásakor egy emlékfát ültetett el. Emlékére itt helyezték el 1956-ban bronzszobrát, majd 1957-ben róla nevezték el a sétányt. Tagore tette követőkre talált, később indiai politikusok ültettek fát, majd az itt megforduló hírességek folytatták a hagyományt. Ültettek fát Nobel-díjasok, űrhajósok, politikusok is. A fák között pedig szobrok bújnak meg, játszótér várja a kicsiket, a sétány nyáron fesztiváloknak, kirakodóvásároknak, zenészeknek, árusoknak ad helyet. Egyik végében a strand, a másik felén pedig a kikötő… Nehéz döntés melegebb napokon.

Kerektemplom

A parttól kicsit távolabb - no azért nem nagyon, csak pár perc sétára - áll a klasszicista stílusú Kerektemplom, mely Frumann Antal győri építész tervei alapján készült el, és 1846. június 21-én szentelték fel. Az épület ihletője a római Pantheon volt. Alapja egy görögkereszt és belül a középső csarnoka kör alakú. A főoltárképet egy osztrák művész, Henriette Kärling készítette. A templomban Vaszary János Krisztus a keresztfán című festménye is látható. 2001-ben közadakozásból valósult meg a tűzzománc keresztút, amelyet a Zoltán Győző-Kovács Erzsébet művészházaspár készített. A frissen felújított templomban kulturális eseményeket is rendeznek, de most is voltak jópáran, akik a hűs falak között pihentek meg.

Bővebben ITT

A Jókai-villa

Aki a városban jár, és kicsit is érdekli az irodalom, annak érdemes ellátogatnia a hangulatos kert övezte villába. Jókai és családja szívesen nyaralt itt, de az író dolgozott is, több regénye kötődik a villában töltött nyarakhoz: Az Arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej, valamint számos, a fővárosi lapok számára írt elbeszélés, rege és fürdői témájú cikk született itt.

A telket 1867-ben vette meg Jókai, majd 1871-ben készült el az általa megálmodott villa. Innentől kezdve pedig a nyarakat itt töltötte feleségével, Laborfalvi Rózával. 1886-ban, párja halála után adta el az épületet, amelyben 1954 óta múzeum őrzi az emlékét. A szobák, a konyha, a terasz mind-mind őket idézi, mesél arról, hogyan élt itt a művészpár, hogyan teltek a hétköznapjaik, ünnepeik. Látható Jókai íróasztala, távcsöve, botgyűjteményének, híres ásvány- és csigagyűjteményének fontosabb darabjai, de felesége színpadi kellékei és relikviái, saját készítésű rajzai, miniatúrái, elefántcsont-faragványai is.

Bővebben ITT

A Vaszary-villa

Pár lépéssel arrébb található az angolkertben álló kastély-jellegű Vaszary-villa, melyet Vaszary Kolos pannonhalmi főapát, bíboros-hercegprímás építtette 1891 és 1892 között. Az érseki méltóságról lemondott Vaszary halálig élt itt. utána elárverezték a villát, amit később, 1920-ban kibővítettek.

A világháború alatt volt szovjet tiszti nyaraló is, de napjainkban kiállításoknak ad otthon. Ott jártunkkor épp egy aukció képeit lehetett megcsodálni, köztük például Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Egry József, Czóbel Béla, Pór Bertalan, efZámbó István, Kiss Tibor alkotásai. Ha mostanában járnál arra, akkor a Boglár itt és most kiállítást is láthatod.

Bővebben ITT

Modern Műtár – MOMŰ

Idén nyílt meg szép környezetben, a Blaha-villával szemben lévő két régi villa modern összekötésével kialakított MOMŰ, melyben a Párizsból hazakerült Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteménye látható. Európa összeköt címmel látható a meglepően gazdag kettős kiállítás. Olyan neves fotósok képei is a gyűjteményben láthatók, mint Benkő Imre vagy Kerekes Gábor.

Bővebben ITT

Anna Grand Hotel

Balatonfüred egyike az előkelő magyar fürdővárosoknak, és az egyik legimpozánsabb épülete a két évszázados múlttal rendelkező Anna Grand Hotel. Az épületben korábban olyan híres vendégek is megfordultak, mint Vörösmarty Mihály, Jászai Mari vagy Kossuth Lajos. A szálloda 1786 óta a város ikonikus épülete. A 19. század elejétől kedvelt hely a kikapcsolódásra, az esti szórakozásra. 1889-ben kapta a Grand Hotel nevet, amely összefonódott a legendás Anna-bálokkal.

A hotelt idén újítottak fel a helyhez, a névhez és a múltjához méltóan. Az újjászülető szálloda valódi időtlen luxust nyújt az idelátogatóknak. A szálloda vezetője úgy fogalmazott: „mi leszünk az ékkő” a városban. Ebben a hotel nagykövete, Epres Panni is segíti őket. A mostani átalakítás egyik különlegessége lesz például a royal lakosztály, amely mérete és berendezése miatt is egyedülálló a Balatonnál, de számos kulináris élményre is számíthatunk. Ha mostanában erre visz az utad és van pár perced, akkor ülj ki a teraszára, egyél egy finom, a hotel cukrászatában készült süteményt, sétálj a gyönyörűen kialakított kertben, vagy nézz szét az árnyas árkád alatti falakon kihelyezett emléktáblák között. A hely szelleme megérint majd, és úgy érzed, egy különleges "úri utazáson" veszel részt.

Bővebben ITT

Természetesen a balatonfüredi látnivalók sora még hosszan folytatható, de azokról majd legközelebb.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BALATON
Laposa Bence: legenda, hogy Horvátország olcsóbb a Balatonnál
Szerinte aki a négy matematikai alapművelettel tisztában van, az rájön, hogy ez nem igaz, ez csak egy hecckampány.

Link másolása

A Balatoni Kör elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy érezhető a visszaesés a Balatonon az idei szezonban, de azért vészhelyzetről nem beszélhetünk.

Laposa szerint voltak olyan időszakok júniusban, amikor jöhetett volna több vendég is, de szerinte ebben nagy szerepe volt annak a „méltánytalan hecckampánynak”, ami a sajtóban zajlik a Balatonnal, az ott dolgozókkal és az odaérkező vendégekkel szemben.

A szakember szerint a hazai média bizonyos része ellenségesen áll a Balatonhoz, és már azon gondolkodik, hogy komoly lépéseket kellene tenni az ügyben.

„Lassan azt érzem, hogy jogilag is lépnünk kéne. Olyan legendák terjednek, hogy Horvátország olcsóbb, noha aki a legalapvetőbb matematikai műveletek tudatában van, és elmegy bárhová Horvátországban, beszorozza az árakat az aktuális árfolyammal, rájön, hogy ez egész egyszerűen nem igaz”

– mondta Laposa a műsorban.

(via Telex.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Rovatból
Egy keszthelyi szálloda lett a Balaton legjobb hotele
AZ ÉV HOTELE Közönségszavazásban a balatoni régióban győztest hirdettek. Az Interakció Produkció által szervezett televíziós hotelverseny idei első régiójából két szálloda jutott a döntőbe.

Link másolása

AZ ÉV HOTELE verseny 6. évadában Magyarország 5 kiemelten fontos turisztikai régiójának 28 szálláshelye száll harcba a végső győzelemért. Az idei verseny augusztusban a Balaton bemutatásával startolt el, ahonnan 4 szálláshely szállt harcba a régió legjobb címéért. A nézők döntése alapján a térség idei legjobb szállodája a keszthelyi Sirius Hotel****superior lett, amely a szavazatok 38%-át kapta.

A régió első helyéért járó díjat a verseny és a műsor producere, Serfőző Zsolt adta át a győztes szálloda igazgatójának Bihari Dávidnak.

A voksok 32%-át begyűjtve a régió második helyezettje a Hotel Vinifera Wine & Spa*****superior lett. Ezzel az eredménnyel ez a balatonfüredi szálloda is bejutott a döntőbe.

AZ ÉV HOTELE 2023 eddigi döntősei:

Sirius Hotel****superior (Balaton régió)

Hotel Vinifera Wine & Spa*****superior (Balaton régió)

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
A Rovatból
5 balatoni program baráti társaságoknak
Néha már abban is nehéz megegyezni, mi legyen a program egy közösen töltött hétvégén - ennél már csak az okoz nagyobb fejfájást, ha valahogy szét kell dobni a végén a költségeket. Mindkét problémára van megoldásunk.

Link másolása

Egy laza csajos hétvége, vagy épp egy buli csak pasiknak. Leánybúcsú. Legénybúcsú. Osztálytalálkozó. Mini nyaralás barátokkal. Ezerféle indok adódhat, miért menjünk egy baráti társasággal a Balatonhoz nyáron. Mert ha nyáron szeretnénk egy igazán tartalmas hétvégét együtt, akkor a magyar tenger igazán jó célpont lehet.

Ha már több mint két ember szervez közös programot, akkor amúgy is több döntési pont és problémás helyzet adódhat. Mert minél nagyobb a társaság, annál nehezebb közös nevezőt találni a helyszínt, a programot, vagy akár az időpontot illetően. De ha ezen túl is lendülünk, eljön az a pillanat is, amikor az anyagiak kerülnek elő. Legalább egy valakinek fizetnie kell - és hát ki vállalná lelkesen magára ezt a szerepet, ha volt már legalább egy olyan tapasztalata, hogy utólag nem is olyan könnyű a többieken behajtani a tartozást.

Segítünk, hogy ilyen konfliktusok ne árnyékolják be a programokat. Ajánlunk mindjárt öt programot és hozzá való helyszínt, ahol kisebb vagy nagyobb társasággal is remekül szórakozhatunk, élményekkel gazdagodhatunk. De ahhoz is adunk tippet, hogy ne fájjon a feje annak, akinek esetleg egy egész társaság után kell rendeznie a számlát.

1. SUP-pal meghódítani a Balatont

Ha vízre vágysz, de a hajókázás nem ad elég aktivitást, a vízibicikli és a csónakázás pedig már unalmas, akkor a SUP-ot, vagyis leánykori nevén a stand up paddle-t neked találták ki. Barátaidat is könnyen meggyőzheted, hogy ez remek közös móka lesz, mert nem kell hozzá különösebb előképzettség vagy bármilyen speciális képesség. Egyszerűen gyakorlat teszi a mestert: egyszer csak ráérzel, hogyan tudsz stabilan megállni a deszkán, sőt, haladni is vele a vízen. Nem nehezebb megtanulni, mint a biciklizést.

Saját felszerelés sem kell, minden bérelhető. Bevezetést is kaphatsz a SUP-ozás rejtelmeibe, vagy ha kellően profinak érzed magad, akár egy naplemente túrára, netán egy csoportos SUP-jógára is benevezhetsz.

Mire számíts?

Sportélmény keveredik a természetközeli kalanddal. A SUP alaposan megmozgatja a mélyizmokat, cardio-hatása is van, az egyensúlyérzékedet is fejleszti. És míg a deszkán állsz, rácsodálkozhatsz a Balaton élővilágára, vagy a környező tájakra.

Kinek ajánljuk?

Annak, aki kicsit kiszakadna a hétköznapok sodrásából és kipróbálna valami újat, valami mást. Úszástudás nem árt, de más előfeltétele nincs. Mentőmellényt is kaphatsz, hogy nagyobb biztonságban érezd magad.

2. Sétahajózás vitorlással

Lehet olyan az időjárás, amikor a strandolás nem annyira jó ötlet - nincs elég meleg, netán fúj a szél. Na ezt hívják tökéletes vitorlázó időnek! Bár meg kell hagyni, hogy a legnagyobb hőségben is tud előnyökkel járni, ha épp a víz közepén lógathatjátok a lábatokat. Például azért, mert egy vitorlásról akár be is csobbanhattok a Balatonba. Nem próbáltátok még? Itt az ideje!

Nem, nem feltétel, hogy a csapatból bárki is tudjon vitorlázni - ha mégis van ilyen köztetek, akár hosszabb túrára is indulhattok, úgy bérelve hajót. De ha nincs, akkor akár már 2 órára is elvisznek benneteket sétahajózásra. Ha többen mentek és a költségek megoszlanak, és akkor már nem is tűnik elérhetetlennek egy vitorlás kirándulás. Ha pedig többen adjátok össze a vitorlásbérlés díját, egyszerűen szétdobhatjátok az összeget az OTP Bank Számlabontó funkciójával.

Mire számíts?

A vitorlás fedélzetére csak fehér talpú cipőben léphetsz - vagy mezítláb. Minden egyébben nyugodtan a kapitányra bízhatod magad, te csak élvezd a Balatont.

Kinek ajánljuk?

Aki találkozott már a tengeribetegség érzésével, annak nem. Mindenki másnak azonban tökéletes kikapcsolódás, vagy épp szórakozás. A Balaton közepén akár még maximum hangerőre tekerve is hallgathattok zenét, nem fog mást zavarni. Aki még nem volt vitorlázni, annak azért lesz nagy élmény, aki már volt, annak azért.

Pont ilyen helyzetekre kitalálva: OTP Bank Számlabontó funkció

Az OTP Bank új funkciójának a lényege, hogy ha Te fizetted ki egyben bankkártyával a társaság számláját (pl. a közös vacsora árát), a Számlabontó funkcióval egyszerűen szétoszthatod az összeget a résztvevők között, a rájuk eső részt pedig egy gombnyomással elkérheted tőlük fizetési kérelemmel. Az összeget akár egyenlő arányban, akár egyénenként más-más összegben is szétoszthatod a résztvevők között az OTP MobilBankban mentett partnereid között.

Akinek küldöd a fizetési kérelmet, az a saját bankjának az applikációjában kap egy üzenetet – adott banktól függ ennek a típusa – hogy fizetési kérelme érkezett. Ezt követően a banki applikációban tudja elfogadni és kifizetni, vagy visszautasítani és nem kifizetni a kért összeget. A fizetési kérelmet akkor tudja a barátod fogandi és kifizetni, ha a bankja szolgáltatásai között szerepel a fizetési kérelem fogadása.

3. Borkóstolás

A Balaton környékén több borrégiót is találunk, így akár az északi, akár a déli parton programolunk, találhatunk egy olyan pincészetet, ahol végikóstolhatjuk a helyi szőlőfajtákból készült borokat. Aki jól ismeri a borokat, annak azért, aki úgy érzi, hogy van még mit tanulnia róluk, annak azért lehet érdekes program egy kóstolás.

A pincészetek persze sosem a városközpontban, vagy a Balaton partján találhatók, sőt, rendszerint egy domboldalra kell felkaptatnunk hozzájuk. Ami azt jelenti, hogy sokan inkább autóval mennének. Ha ti is így döntenétek, ne felejtsétek el még időben kijelölni a sofőrt a visszaútra. Na meg azt sem állt előre tisztázni, hogyan rendezitek a számlát.

Mire számíts?

A legklasszabb helyeken a teraszon ülve gyönyörködhetsz a Balatonban, a borok mellé pedig haraphatsz is valamit. Ha esetleg nem innál alkoholt, akkor is találhatsz neked való italt. Na meg ha csak utólag látnád a fotókat a panorámáról, amit kihagytál, biztosan bosszankodnál.

Kinek ajánljuk?

Legénybúcsúk, leánybúcsúk ideális helyszíne lehet egy borászat. Azoknak, akik még csak ismerkednek a balatoni borfajtákkal, egy kiváló tanulóterep. A profiknak pedig ideális kikapcsolódás.

4. Egy jó ebéd vagy vacsora, egy különleges helyen

Ha egy egész hétvégét töltesz a barátokkal a Balatonnál, nem élhettek végig lángoson és palacsintán, csak kell egy rendes étkezés is. És ha már, akkor miért ne mindjárt egy olyan helyen, ami garantáltan bevésődik mindenki emlékezetébe?

Egy étteremtől nyilván azt várjuk elsősorban, hogy ízletes ételeket kínáljon - de ha még van egy kis extra, mondjuk mert pont innen lélegzetelállító a panoráma, az sosem baj. Pláne, ha autentikus a környezet és kedves a kiszolgálás. Megnyugtatunk: több ilyen hely is van a Balaton környékén!

Mire számíts?

Akár ebédidőben, akár vacsorát tervezel a csapatnak, mindkettő esetében találhatsz ideális helyszínt. Az északi part dombvidékes részein csaknem minden településen kihasználták a vendéglátósok a lehetőséget, hogy a balatoni panoráma legyen az egyik fő vonzerő. De még a déli parton is találsz klassz kilátással bíró teraszos helyet. Pont azért, mert sok helyen a nagyobb asztaltársaságokra specializálódtak, előfordul, hogy feltüntetik az étlapon, hogy asztalonként csak egy számlát állítanak ki, számlabontás nem lehetséges - erre készülj! Például jusson eszedbe az OTP Bank Számlabontó funkciója.

Strand, buli, éjjel-nappal

Ha az a terv, hogy partizni indulnál a barátaiddal a Balatonhoz, akkor Siófokon lesztek a legjobb helyen. Közkeletű, hogy Siófok a Balaton partiközpontja, már csak azért is, mert a Petőfi sétányon egymást érik a klubok és szórakozóhelyek. Na és ott a strand, ahol pedig koncertekbe, bulikba csöppenhettek.

Ugyanott nappal lehet kipihenni a partizás fáradalmait, választhatsz, hogy sporttal vezetsz le, a vízben lubickolsz vagy egy napernyő alatt pihensz.

Mire számíts?

Nappal strand, vízpart, Balaton, lángos, vízibicikli - este koncert, buli, parti, ereszd el a hajam. Főleg, ha mixelitek a Petőf sétány szórakozóhelyeivel. Kalkulálj azzal, hogy sokan lesznek, mindenkinek az a célja, hogy jól érezze magát. Legyen a te célod is ez!

Kinek ajánljuk?

Annak, aki a balatoni hangulatot, a strandolást összekötné egy kiadós bulizással. Tömegiszony esetén nem ez a te programod.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a kondíciók módosításának jogát fenntartja. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
A Rovatból
A Balaton és a vitorlázás
A vitorlázás igazi aranykorát a két világháború közti időszakra tehetjük, melynek köszönhető az 1934-ben első ízben megrendezett Kékszalag is.

Link másolása

Sokat lehetne vitatkozni, melyik Balaton-parti rendezvény a legnépszerűbb, de az biztosan elvitathatatlan, hogy az egyik legrangosabb és legnagyobb tradíciókkal bíró az idén immár 55. alkalommal megrendezett Kékszalag, melynek idei rajtjához csaknem 700 vitorlás sorakozott fel.

A balatoni vitorlázás pontos kezdetéről nincsenek biztos adatok, így biztosan nem tudjuk hogy ki és mikor bontott elsőként vitorlát ezen a csodás tavon. Valószínűleg köztük lehettek azok a gazdasági tevékenységet folytató szállító- és halászhajók, amelyek ezt a több ezeréves meghajtást használták. Mivel a rómaiak nagy tudással voltak felvértezve tengeri vitorlásaiknak köszönhetően, nem lennék meglepve, ha igazak lehetnek azok a feltételezések, miszerint Pannóniában az akkori Lacus Pelso nemcsak kedvelt üdülőhelynek számított, de fontos részét képezte a birodalom halellátásának is, így talán már akkor szelhették a habokat az első itteni vitorlások.

Ha a szigorú tényeknél maradunk és a vitorlázásnak nem a kereskedelmi ágát vesszük alapul, akkor viszont napra pontos dátumhoz köthetjük a vitorlássport kezdetét, igaz a rómaiakhoz képest majd’ két évezredet kell ugrani az időben!

Történt ugyanis, hogy 1866-ban a Sürgöny című újságban megjelent egy cikk, mely szerint Erzsébet királyné a nyár egy részét a Balatonnál kívánja tölteni. A kor urai a hír hallatán nekiálltak a part rendbetételének, felújították a siófoki vasútállomást, Csopakon egy kastélyt is építtettek a prominens vendég elszállásolásához és a hajókkal rendelkező főurak – főként Angliából - a Balatonra hozatták hajóikat, hogy a királyné kegyeit ily módon is keressék.

A királyi látogatás végül elmaradt, viszont egy évvel később 1867. március 16-án Széchenyi István két fia, valamint más prominens magyar főurak 17 tagból álló csoportja megalapította a Balaton-Füredi Yacht Egyletet, gróf Batthyány Ödön elnökletével. Ettől a dátumtól tartják hivatalosan is számon a balatoni szabadidős vitorlássportot, melynek fejlődése szoros párhuzamban volt az ország gazdasági és politikai történéseivel.

A vitorlázás igazi aranykorát a két világháború közti időszakra tehetjük, melynek köszönhető a már említett 1934-ben első ízben megrendezett Kékszalag is. A világháború a balatoni vitorlázást is megtépázta, a hajóállomány és az infrastruktúra is nagy károkat szenvedett, majd a kommunizmus teljesen felszámolta az addig erre a sportra jellemző vagyonosabb tulajdonosi réteget. Ezt követően szinte csak a rezsim kiváltságosai hódolhattak ennek a sportnak.

A balatoni vitorlázás második aranykorát éli

A rendszerváltás óta lassan, de biztosan növekszik azoknak a száma, akik kikapcsolódás mellett sportként tekintenek erre a tevékenységre, sok tábor és iskola gondoskodik az utánpótlásról és az a tény, hogy a robbanómotoros csónakokat szinte teljesen kitiltották a Balatonról nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma már nem tudunk olyan települést mondani, melynek kikötője ne lenne tele szebbnél szebb vitorláshajókkal.

Ennek a folyamatnak vitathatatlanul részese volt Bujtor István is, aki Ötvös Csöpiként filmjeiben a vitorlássport népszerűsítésének igazi reklámarca volt.

Várfi Sándor, AZ ÉV HOTELE című televíziós műsor legutóbbi adásának főszereplője azon szerencsés színészek közé tartozik, aki elmondhatja magáról, hogy Bujtor István volt az, aki bevezette őt a balatoni vitorlázás rejtelmeibe. Sándor kétnapos balatoni utazása alkalmával ezt az élményt is szerette volna megosztani 13 éves lányával, Lilivel.

Sándor életébe 2010-ben érkezett meg Lili. Sokat utaznak együtt, kedvenc úticéljuk Olaszország, ahová minden évben elmennek. Sándor szakmájából adódóan is sokat van úton, Párizsban és Londonban is volt olyan munkája, ahová Lili is elkísérte, sőt színpadon is állhattak már együtt. A Balatonnak eddig főleg a délkeleti partszakaszát látogatták, így Keszthely és Fonyód szinte ismeretlen volt számukra. Az apa-lánya hétvége kapcsán az első közös vitorlázás mellett több vizes kalandban volt részük. Ha lemaradtál volna AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódjáról, akkor nézd vissza az adást az RTL.hu-n!

AZ ÉV HOTELE műsor tesztelői idén elsőként a Balatonnál jártak

Hotel Helikon ****superior, Keszthely

A szálloda csendes környezetben, Keszthely központi, de part menti részén, egy hatalmas park mellett helyezkedik el. A szálloda kívülről ugyan némiképp magán hordozza a múlt stílusjegyeit, de alig egy éve teljes külső-belső felújításon esett át. Már a szálloda halljában egy különleges, és nagyon kellemes illat csapja meg az ember orrát, ami átjárja az egész épületet. Míg a vendég elér a szobájába letisztult, modern stílusú terekkel találkozik. A szálláshelyen öt szobatípusból választhatnak a vendégek, melynek mindegyike légkondicionált. Külön érdekesség, hogy a szállodának egy exkluzív háromszintes, melegvizű medencékkel is felszerelt wellnessrészlege van, ahonnan csodás panoráma nyílik a Balatonra. Az ide érkezők minden évszakban élvezhetik a fürdőzés örömeit. A szállodában éjjel-nappal működő recepció, szobaszervíz és wifi teszi még komfortosabbá az ottlétet.

További részletek ezen a linken!

Sándorék a hétvége második felében a Balaton déli partja felé vették az irányt. Az időjárás ugyan nem volt túl kegyes hozzájuk, ám ennek ellenére rendíthetetlenek voltak és a déli part sekély vizét kihasználva egy újabb vízi alkalmatossággal, egészen pontosan SUP-al lovagolták meg a tó hullámait. Űjabb szállásuk a fonyódi Sunset Resort volt.

Sunset Resort, Fonyód

A Sunset Resort a Balaton első félautomatizált apartmanháza, Fonyódliget folyamatosan fejlődő, csendes kertvárosi részén található, a szabadstrand szomszédságában. A Balatontól csupán egy 20 méteres füves partszakasz választja el. A modern vonalvezetésű, új építésű apartmanház egy mediterrán stílusú belső udvart ölel körül, melyben az idelátogatók csendes, nyugodt környezetben élvezhetik a privát medencét, de akár nagyobb társaságok közösségi tereként is jól funkcionál. A ház minden egyes apartmanja egyedi méretben és stílusban lett kialakítva, így akár két fő, akár nagyobb család is megtalálhatja a számára legoptimálisabbat. A szálláshely kutyabarát, így azok számára is ideális, akik a fonyódi kutyás strand közelében keresnek szállást.

További részletek ezen a linken!

Szavazz és nyerj szállodai hétvégét minden héten!

Szavazatodat AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán (www.facebook.com/azevhotele) adhatod le, az adásban bemutatott szálláshelyek valamelyikére vasárnap délig. Ha voksolsz, nyerhetsz is egy-egy ajándék hétvégét oda, ahová a szavazatodat leadtad!

Ha hétről-hétre megteszed ezt, akkor nő az esélyed arra, hogy elvidd a havi majd pedig az évvégi főnyereményt, ami egy teljes hetet jelent AZ ÉV HOTELE-ben.

Vasárnap újabb balatoni szállodákat mutatunk be!

Jövő héten vasárnap új adással folytatódik AZ ÉV HOTELE idei évada!

A következő adásban tovább kalandozunk majd a magyar tenger partján! Akkor egy gyönyörű bikinifitnesz-versenyző, Molnár Zsófi és párja lesznek segítségünkre a szállodatesztelésben. Ők szintén két különleges szálláshelyet kerestek fel!

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook (link: https://www.facebook.com/azevhotele ) oldalán lehet leadni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: