GASZTRO
A Rovatból

28 évesen, egy világhírű szállodalánc luxuséttermének élén - ez Bíró Dániel és az Anantara New York Palace közös története

Megkóstoltuk a Fehér Szalon új fogásait, és örömmel tapasztaltuk, hogy a fiatal séf már a vegán ételekbe is becsempészte saját stílusát.


Ha nagyon messziről indulunk, akkor Bíró Lajossal (séf, étteremtulajdonos) illene kezdeni. Valószínűleg ő sem gondolta, hogy gyerekkora óta versenyszerűen kungfuzó fia egyszer csak séfkabátot ölt, és nem sokkal később egy ötcsillagos szállodalánc konyháján álmodja majd meg a képzőművészeti alkotásnak is beillő tálakat. Pedig pontosan ez történt.

Danit sportolói karrierjéből szó szerint kiütötték, és egy hosszabb lélegzetvételű kényszerpihenő után már jobbnak látta, ha teljesen más irányba indul tovább.

Ott volt a családi minta, így logikusnak tűnt, hogy tegyen egy próbát, hátha neki is a vérében van a gasztronómia.

Elvégezte Svájcban a Culinary Arts képzést, majd első gyakorlatként Zürichbe, egy nápolyi olasz étterembe került. Saját bevallása szerint ott tanult meg igazán dolgozni. Később megfordult a Bocknál, majd a Borkonyhában, aztán az egy Michelin-csillagos londoni The Arts Clubban. Anglia után Ausztria következett, egy két Michelin-csillagos étterem Konstantin Filippounál, majd az eddigi utolsó külföldi állomás, a Park Hyatt Vienna. Aztán közbeszólt a pandémia, ami miatt hazatért Magyarországra, és a történet izgalmas fordulatot vett: beállt apja éttermébe, a Vendéglő a KisBíróhoz csapatába.

Innen kezdtük a beszélgetést Danival, az Anantara New York Palace falai között, és a gyorsan el is jutottunk a jelenig, a Fehér Szalonban betöltött, executive chef pozíciójáig.

– Határozott céllal álltál neki? A Vendéglő a KisBíróhoz konyhafőnöki pozícióját szeretted volna az elejétől kezdve?

– Én csak dolgozni akartam. Nem szerettem volna haszontalanul várakozni, így gondoltam kihasználom ezt a lehetőséget. Egy ideig csak csendben figyeltem, aztán azt éreztem, hogy ezt lehetne és kellene is jobban csinálni. Megkaptam a lehetőséget, hogy bizonyítsak, és hirtelen vezető pozícióban találtam magam. Lett egy remek csapatom, akiknek a nagy részével jelenleg is együtt dolgozom. Kezdtek egyre többen felfedezni minket, gyarapodtak a törzsvendégek is, imádták amit csináltunk. Egyre többen írtak rólunk, elindultunk felfelé... Aztán jött a háború, és ismét egy kilátástalan helyzetbe kerültünk.

– A bezárásnak pusztán gazdasági oka volt?

– Abszolút. A számlákon olyan összegek voltak, hogy egyszerűen nem lehetett pozitívra kijönni. Főleg egy ilyen kieső helyen, ahova tényleg csak a környékbeli budaiak térnek be. Oda nem talál fel egykönnyen a belvárosi turista, amiből eleve sokkal kevesebb lett akkoriban.

– A bezáráskor nem gondoltál arra, hogy irány újra külföld?

– Dehogynem! Az volt az első gondolatom.

– Hirtelen mégis egy belvárosi, ötcsillagos hotelben találtad magad. Hogy is volt ez?

– A Kisbíróban Reményik Kálmán volt az ügyvezető igazgató. Ő egyben a Vászoly Sajtmanufaktúra tulajdonosa is, és az Anantarába is szállít. Ott hallott róla, hogy az újonnan nyíló, Fehér Szalonba Wolf Andrásék keresnek executive chefet. András és édesapám pedig dolgoztak együtt jópár évet, úgyhogy a szálak könnyen összeértek.

Aztán olyan gyorsan be is indultak az események, hogy csak pár hét volt a Kisbíró bezárása, és új pozícióm felvétele között.

– Erős váltás. Könnyű volt megtalálni a helyedet és a közös hangot?

– András és én sok dologban egyetértünk, hasonlóak a gyökereink. Mindketten a magyar konyha alapjaira építkezünk. Én nagyon tisztelem őt, és folyamatosan tanulok tőle. De nem csak a kettőnk víziójának kell egyeznie.

Ez egy internacionális cég. Az ember itt megkapja a megfelelő körülményeket a munkához, de a nagy egésszel együtt kell gondolkodnia. Meg kell felelni az amerikai turistának, és az esetlegesen betérő, magyar vendégnek is.

Az étlapon egyszerre kell olyan fogásokat szerepelteti, ami a világ bármely tájáról érkező szállóvendégnek ismerős lehet, de közben a saját kreativitásomat is bele kell csempészni ezekbe a tálakba, ha kiemelkedőt akarunk letenni az asztalra. Ez nem egyszerű feladat.

– Hol tartotok most ebben a folyamatban?

– Mondjuk úgy, hogy a koncepció még mindig a casual dining. Vannak új fogások a kezdő étlaphoz képest, de ez biztos, hogy formálódni is fog még.

– Ha jól tudom, bizonyos dolgokban már most sokat alakultál. Hogy állsz a "rettegett" vegán vonallal? 

– Itt bele kellett kóstolnom egy másik világba is. És őszintén szólva az utóbbi időben elkezdtem nagyon megszeretni a zöldségeket, és a velük való főzést, mert még nagyobb kreativitásra késztettek. Sok munkám van a vegán vonal fejlesztésében, és hogy most hol tartok ebben... Szerintem inkább megmutatom!

Igen, ez hús nélkül is robban

Amikor februárban a Fehér Szalonban jártunk, Dani említette, hogy a vegetáriánus és vegán fogásokkal még hadilábon áll. Személyes kedvencei között többféle húsos alapanyag található, és keményen bele kellett vetnie magát egy olyan irányvonalba, ami egészen távol állt tőle.

Az Anantara csoportnál ugyanis az alapelvek között szerepel, hogy azok a vendégek is tudjanak választani az étlapról kedvükre valót, akik húsmentesen, mi több, állati eredetű termékektől mentesen kívánnak táplálkozni.

És ez a "komfortzónából kimozdítás" a fiatal séfnek abszolút javára vált. Az új ételek között több vegán fogás is található, és egészen elképesztő ízorgiát kapunk tőlük.

Magyar babok, fermentált zöldségek és bab esszencia

"Erre az ételre azt mondanám, hogy félig leves félig nem. Itt a klasszikus bablevesnek az ízeit próbáltam tovább vinni. Van benne magyar tarkabab, fehérbab és lóbab is. Babkrémmel, felmentált fehérrépával, sárgarépával, sült zellerrel és fekete babpasztás babeszenciával egészül ki. És van mellé egy olasz, vegán kenyér, amit úgy hívnak, hogy Carta di musica. Ezen pedig lestyánpor található."

Meglepő, de ezen a ponton simán meg kell ragadni a roppanós kenyeret, és ha megtörtük, akár azzal is tunkolhatjuk a pürével keveredő bablevet. Egyfelől elképesztően intenzív ízű az egész étel, másfelől ezzel a mártogatással kicsit lazítunk is a hangulaton.

A másik vegán fogás középpontjában a hagyma áll. Ez pont egy olyan alapanyag, amit kevesen választanak központi elemként.

Egészben sült hagyma egressel, vízitormával és medvehagymával

"Én imádom a francia konyhát, és van egy kedvenc leves receptem, egy vichissoise, ami ugye egy póréhagyma alapú leves. Szóval én mindig is szerettem a hagymára építeni. Ez az étel pedig maximálisan a hagymákról szól. Nagyon én vagyok! Hús nélkül is abszolút tükrözi azt a hangulatot, amit meg szeretnék teremteni a tányéron."

Félúton

A két vegán után egy vegetáriánus fogásba is belekóstoltunk, amit egy különleges alapanyag, egy magyar szarvasgomba koronázott meg.

Puliszka kukoricával és szarvasgombával

"Remek beszállítóink vannak. Az egyikük például Pétervári József, és a TruffleOn. József fantasztikus gombákkal lát el egész évben. Tervezem, hogy egyszer majd vele tartok egy ilyen alkalommal, hogy élesben láthassam, hogy pontosan honnan jön az alapanyag.

Ez a puliszkás étel pont egy jó például rá, hogy a magyar alapokkal merre lehet tovább menni. Igazából az egész étel a tojás és a kukorica kombinációja. Alul van egy hőkezelt tojássárgája, egy kis csöves kukoricával, jakitorin leégetve, snidlinggel. És erre jön még a szarvasgomba."

A séf kedvence

Ha Dani többet nem kapna húst a keze alá, szerintünk akkor is bőven tudna mit mutatni, de azt azért képtelen letagadni, hogy még mindig egy apró madárért rajong.

Galambmell és -comb saját jus-jével, rebarbarával és nudlival

"Abszolút kedvenc szárnyasom a galamb. Amilyen pici, olyan fantasztikus íze van. És természetesen ez is magyar.

Rebarbarával szeretem felszolgálni. Van egy fermentált, meg egy cukormázas rebarbara a tálon, egy kis porral, rebarbara lekvárral, madeirai galamb jus-vel, és házi pisztáciás nudlival."

A mi kedvencünk

Erős a küzdés bennem, mert hagymáktól sem láttam még olyan csodát, mint amit a fent említett étel adott. De egy tökéletes máj... egy tökéletes májnál kevés jobb dolog létezik.

Hízott kacsamáj házi kaláccsal, eperrel és jázminnal

"A máj a Liver Kft.-től érkezik. 6%-os sóoldatban van elrakva, majd jól le van hőkezelve. Házi briós, marinált eper, friss eper és házi jázmin tea érkezik mellé."

Szóval ez a máj krémes és selymes, és a gyümölcsös savak tökéletesen kiegészítik. Bár alapvetően ez egy kezdő fogás, nálunk mégis a pont lett az i-re.

A Fehér Szalon elsősorban a hotel vendégeit kényezteti, de külsősöket is örömmel fogadnak. Viszont mindenképpen be kell jelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén:

+36 1 886 6111

[email protected]

Nyitvatartás:

keddtől szombatig 18:00 - 00:00 óráig

hétfőn és vasárnap zárva


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Minden eddiginél több hazai étterem és hotel a Michelin legjobbjai között
A két Michelin-csillagos Stand és Platán Gourmet megőrizte rangját, az egycsillagos éttermek is megtartották minősítésüket, miközben gyarapodott a Bib Gourmand és a Michelin-ajánlott helyek száma.


A MICHELIN Guide díjátadó gálája évek óta a magyar gasztronómia kiemelkedő ünnepe. A rangos eseményen azok a hazai éttermek vehetik át elismeréseiket, amelyek a legszigorúbb nemzetközi ellenőrök mércéje szerint is nap mint nap kivételes minőséget és ízélményt kínálnak vendégeiknek.

Ezért is óriási eredmény, hogy korábbi két- és egycsillagosaink valamennyien megőrizték minősítésüket.

Az ítészek a hazai csillagok mellett még számos kategóriában hoztak döntést. Idén is szerepelnek a nemzeti válogatásban azok a kiváló vendéglátóhelyek, amelyek Michelin-ajánlást érdemeltek ki. A tányéros szimbólummal rendelkezők köre nyolc új taggal bővült.

A magas minőségű ételeket megfizethető áron kínáló éttermek Bib Gourmand jelölését is minden korábbinál többen érdemelték ki: a fővárosban négy, vidéken pedig kilenc vendéglátóhely – többségükben hagyományos vendéglők.

Zöld csillagot gyűjtött be meglévő egy Michelin-csillagához az őriszentpéteri Pajta étterem fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért – ezzel a Michelin szigorú ellenőrei által odaítélt elismerést már hatan viselhetik Magyarországon.

Díjazták a legjobb egyéni teljesítményeket is. „Sommelier Award” elismerésben Varga Norbert részesült, aki a két Michelin-csillagos Stand étteremben felel a borok és ételek harmóniájáért, a „Young Chef Award” díjat pedig Pallag Dávid vehette át a budaörsi Rutinból. A „Service Award”-ra Ráduly Róbertet, a budapesti UMO éttermi üzletvezető szakemberét tartották a legérdemesebbnek. Az év legígéretesebb nyitásának járó „Opening of the Year Award” idén a tokaj-hegyaljai Rátkára, a Padihoz került.

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2025. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillagos étterem:

Platán Gourmet ‒Tata

Stand ‒ Budapest

Egy Michelin-csillagos étterem:

42 ‒ Esztergom

Salt ‒ Budapest

Costes ‒ Budapest

Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest

Babel ‒ Budapest

Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest

Essencia ‒ Budapest

Pajta ‒ Őriszentpéter

Bib Gourmand:

94’ konyha & bár ‒ Budapest

Cabrio ‒ Budapest

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

Iszkor ‒ Mályinka

Újváros Bisztró ‒ Szarvas

N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest

Goli ‒ Budapest

Platán Bisztró ‒ Tata

Macok ‒ Eger

Morzsa ‒ Pécs

Casa Christa ‒ Balatonszőlős

Sparhelt ‒ Balatonfüred

Kistücsök ‒ Balatonszemes

Anyukám mondta – Encs

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

Bibo Budapest ‒ Budapest

Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr

Fausto’s ‒ Budapest

Lokal at the lake ‒ Fonyód

Majorelle ‒ Budapest

PADI ‒ Rátka

Petrányi Csopak ‒ Csopak

Tiszavirág ‒ Szeged

Zöld csillag:

Pajta ‒ Őriszentpéter

Megőrizték Zöld csillagukat:

Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló

Onyx Műhely ‒ Budapest

Salt ‒ Budapest

Villa Kabala – Szigliget

Natura Hill ‒ Zebegény

Különdíjak:

Young Chef Award 2025:

Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs

Service Award:

Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest

Sommelier Award:

Varga Norbert ‒ Stand, Budapest

Opening of the Year Award 2025:

PADI ‒ Rátka

Az online elérhető MICHELIN Guide app és a decemberben megjelenő MICHELIN Guide National Selection of Hungary kiadvány naprakész információkkal, iránytűként segíti a turistákat, hogy kiváló gasztronómiai élményekkel gazdagodjanak utazásuk során.

A MICHELIN inspektorai október 8-án, a budapesti nagyszabású éttermi díjátadó gálát megelőző napon jelentették be a szállodaipar Michelin elismeréseit. A szállodák Michelin-csillagának számító kulcsokat 13 hazai hotelkiválóság viselheti. Közülük ketten mindjárt két kulcsot érdemeltek ki, másik tizenegy pedig az egykulcsos szimbólummal jelölt díjnak örülhet. További 29 magyarországi hotel a Michelin által ajánlott helyszínek nívós listájára került fel. A MICHELIN Guide hotelkalauza így már összesen 42, kivételes élményt kínáló hazai szállodára hívja fel a figyelmet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: