BALATON
A Rovatból

A Balaton és a vitorlázás

A vitorlázás igazi aranykorát a két világháború közti időszakra tehetjük, melynek köszönhető az 1934-ben első ízben megrendezett Kékszalag is.

Link másolása

Sokat lehetne vitatkozni, melyik Balaton-parti rendezvény a legnépszerűbb, de az biztosan elvitathatatlan, hogy az egyik legrangosabb és legnagyobb tradíciókkal bíró az idén immár 55. alkalommal megrendezett Kékszalag, melynek idei rajtjához csaknem 700 vitorlás sorakozott fel.

A balatoni vitorlázás pontos kezdetéről nincsenek biztos adatok, így biztosan nem tudjuk hogy ki és mikor bontott elsőként vitorlát ezen a csodás tavon. Valószínűleg köztük lehettek azok a gazdasági tevékenységet folytató szállító- és halászhajók, amelyek ezt a több ezeréves meghajtást használták. Mivel a rómaiak nagy tudással voltak felvértezve tengeri vitorlásaiknak köszönhetően, nem lennék meglepve, ha igazak lehetnek azok a feltételezések, miszerint Pannóniában az akkori Lacus Pelso nemcsak kedvelt üdülőhelynek számított, de fontos részét képezte a birodalom halellátásának is, így talán már akkor szelhették a habokat az első itteni vitorlások.

Ha a szigorú tényeknél maradunk és a vitorlázásnak nem a kereskedelmi ágát vesszük alapul, akkor viszont napra pontos dátumhoz köthetjük a vitorlássport kezdetét, igaz a rómaiakhoz képest majd’ két évezredet kell ugrani az időben!

Történt ugyanis, hogy 1866-ban a Sürgöny című újságban megjelent egy cikk, mely szerint Erzsébet királyné a nyár egy részét a Balatonnál kívánja tölteni. A kor urai a hír hallatán nekiálltak a part rendbetételének, felújították a siófoki vasútállomást, Csopakon egy kastélyt is építtettek a prominens vendég elszállásolásához és a hajókkal rendelkező főurak – főként Angliából - a Balatonra hozatták hajóikat, hogy a királyné kegyeit ily módon is keressék.

A királyi látogatás végül elmaradt, viszont egy évvel később 1867. március 16-án Széchenyi István két fia, valamint más prominens magyar főurak 17 tagból álló csoportja megalapította a Balaton-Füredi Yacht Egyletet, gróf Batthyány Ödön elnökletével. Ettől a dátumtól tartják hivatalosan is számon a balatoni szabadidős vitorlássportot, melynek fejlődése szoros párhuzamban volt az ország gazdasági és politikai történéseivel.

A vitorlázás igazi aranykorát a két világháború közti időszakra tehetjük, melynek köszönhető a már említett 1934-ben első ízben megrendezett Kékszalag is. A világháború a balatoni vitorlázást is megtépázta, a hajóállomány és az infrastruktúra is nagy károkat szenvedett, majd a kommunizmus teljesen felszámolta az addig erre a sportra jellemző vagyonosabb tulajdonosi réteget. Ezt követően szinte csak a rezsim kiváltságosai hódolhattak ennek a sportnak.

A balatoni vitorlázás második aranykorát éli

A rendszerváltás óta lassan, de biztosan növekszik azoknak a száma, akik kikapcsolódás mellett sportként tekintenek erre a tevékenységre, sok tábor és iskola gondoskodik az utánpótlásról és az a tény, hogy a robbanómotoros csónakokat szinte teljesen kitiltották a Balatonról nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma már nem tudunk olyan települést mondani, melynek kikötője ne lenne tele szebbnél szebb vitorláshajókkal.

Ennek a folyamatnak vitathatatlanul részese volt Bujtor István is, aki Ötvös Csöpiként filmjeiben a vitorlássport népszerűsítésének igazi reklámarca volt.

Várfi Sándor, AZ ÉV HOTELE című televíziós műsor legutóbbi adásának főszereplője azon szerencsés színészek közé tartozik, aki elmondhatja magáról, hogy Bujtor István volt az, aki bevezette őt a balatoni vitorlázás rejtelmeibe. Sándor kétnapos balatoni utazása alkalmával ezt az élményt is szerette volna megosztani 13 éves lányával, Lilivel.

Sándor életébe 2010-ben érkezett meg Lili. Sokat utaznak együtt, kedvenc úticéljuk Olaszország, ahová minden évben elmennek. Sándor szakmájából adódóan is sokat van úton, Párizsban és Londonban is volt olyan munkája, ahová Lili is elkísérte, sőt színpadon is állhattak már együtt. A Balatonnak eddig főleg a délkeleti partszakaszát látogatták, így Keszthely és Fonyód szinte ismeretlen volt számukra. Az apa-lánya hétvége kapcsán az első közös vitorlázás mellett több vizes kalandban volt részük. Ha lemaradtál volna AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódjáról, akkor nézd vissza az adást az RTL.hu-n!

AZ ÉV HOTELE műsor tesztelői idén elsőként a Balatonnál jártak

Hotel Helikon ****superior, Keszthely

A szálloda csendes környezetben, Keszthely központi, de part menti részén, egy hatalmas park mellett helyezkedik el. A szálloda kívülről ugyan némiképp magán hordozza a múlt stílusjegyeit, de alig egy éve teljes külső-belső felújításon esett át. Már a szálloda halljában egy különleges, és nagyon kellemes illat csapja meg az ember orrát, ami átjárja az egész épületet. Míg a vendég elér a szobájába letisztult, modern stílusú terekkel találkozik. A szálláshelyen öt szobatípusból választhatnak a vendégek, melynek mindegyike légkondicionált. Külön érdekesség, hogy a szállodának egy exkluzív háromszintes, melegvizű medencékkel is felszerelt wellnessrészlege van, ahonnan csodás panoráma nyílik a Balatonra. Az ide érkezők minden évszakban élvezhetik a fürdőzés örömeit. A szállodában éjjel-nappal működő recepció, szobaszervíz és wifi teszi még komfortosabbá az ottlétet.

További részletek ezen a linken!

Sándorék a hétvége második felében a Balaton déli partja felé vették az irányt. Az időjárás ugyan nem volt túl kegyes hozzájuk, ám ennek ellenére rendíthetetlenek voltak és a déli part sekély vizét kihasználva egy újabb vízi alkalmatossággal, egészen pontosan SUP-al lovagolták meg a tó hullámait. Űjabb szállásuk a fonyódi Sunset Resort volt.

Sunset Resort, Fonyód

A Sunset Resort a Balaton első félautomatizált apartmanháza, Fonyódliget folyamatosan fejlődő, csendes kertvárosi részén található, a szabadstrand szomszédságában. A Balatontól csupán egy 20 méteres füves partszakasz választja el. A modern vonalvezetésű, új építésű apartmanház egy mediterrán stílusú belső udvart ölel körül, melyben az idelátogatók csendes, nyugodt környezetben élvezhetik a privát medencét, de akár nagyobb társaságok közösségi tereként is jól funkcionál. A ház minden egyes apartmanja egyedi méretben és stílusban lett kialakítva, így akár két fő, akár nagyobb család is megtalálhatja a számára legoptimálisabbat. A szálláshely kutyabarát, így azok számára is ideális, akik a fonyódi kutyás strand közelében keresnek szállást.

További részletek ezen a linken!

Szavazz és nyerj szállodai hétvégét minden héten!

Szavazatodat AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán (www.facebook.com/azevhotele) adhatod le, az adásban bemutatott szálláshelyek valamelyikére vasárnap délig. Ha voksolsz, nyerhetsz is egy-egy ajándék hétvégét oda, ahová a szavazatodat leadtad!

Ha hétről-hétre megteszed ezt, akkor nő az esélyed arra, hogy elvidd a havi majd pedig az évvégi főnyereményt, ami egy teljes hetet jelent AZ ÉV HOTELE-ben.

Vasárnap újabb balatoni szállodákat mutatunk be!

Jövő héten vasárnap új adással folytatódik AZ ÉV HOTELE idei évada!

A következő adásban tovább kalandozunk majd a magyar tenger partján! Akkor egy gyönyörű bikinifitnesz-versenyző, Molnár Zsófi és párja lesznek segítségünkre a szállodatesztelésben. Ők szintén két különleges szálláshelyet kerestek fel!

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook (link: https://www.facebook.com/azevhotele ) oldalán lehet leadni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BALATON
A Rovatból
Videó: különleges csodavilággá vált a jégbe fagyott Balaton-part
A következő napok időjárása miatt jó eséllyel vékony jégréteg is kialakul majd a tavon, ám az érkező szél összetörheti a jégtakarót.

Link másolása

Sokakat vonzott a vízpartra a cudar hidegben jegesedő Balaton és partja. A szél és a mínusz fokok megtették hatásukat. A partmenti padok, lépcsők, kerítések, oszlopok hatalmas jégcsapokat növesztettek, de még a fűszálakat is jégsapka fedi.

Az RTL Híradó képes beszámolója:

Egyik kollégánk, a Mátra szerelmese, hivatásos túravezető is ellátogatott a magyar tengerhez, hogy megörökítse a látványt:

Az Időkép pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan befagy a tó széle, de ez a jég még nem alkalmas sportolásra. Mint írják:

A fagyos, viharos északnyugati szél igazi jeges műalkotásokat varázsolt a Balaton déli partjára. Hamarosan azonban nemcsak a partokon, hanem a parthoz közeli vízfelszínen is megjelenhet a jég. A szél legyengül, és az előttünk álló éjszakákon -8, -6 fokos fagyok lehetnek a tó környékén. Ez pedig már elég lehet ahhoz, hogy a partok közelében, különösen a védettebb kikötőkben, öblökben vékony jégréteg alakuljon ki a Balatonon.

A jég kialakulására tehát nagy az esély, de összefüggő jégtakaróban nem sokáig reménykedhetünk. Pénteken ugyanis egy újabb hidegfront miatt támad fel az északnyugati szél, ami várhatóan összefogja törni az addigra kialakult a vékony jégtakarót.

További fotók ITT láthatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
Balatonon AZ ÉV HOTELE: egy keszthelyi szálloda kapta a legtöbb szavazatot!
A népszerű televíziós szállodaverseny, AZ ÉV HOTELE 2023-as, sorrendben hatodik évadja a múlt vasárnap képernyőre kerülő adással végéhez ért. Mutatjuk ki lett a nyertes!

Link másolása

AZ ÉV HOTELE 2023-as, sorrendben hatodik évadjának utolsó adását múlt vasárnap láthatták a tévénézők. Ebben a várva várt adásban a produkció háziasszonya Garay Annamária a budapesti Hotel Prestige-ben kihirdette az idei közönségszavazás végeredményét. Kiderült hát, hogy idén végül melyik szállodába került AZ ÉV HOTELE fantasztikus díja!

(balról-jobbra) Serfőző Zsolt, AZ ÉV HOTELE producere, tulajdonos, Interakció Produkció Kft.; Márkus Sándor szállodaigazgató, Hotel Aurum****; Bihari Dávid szállodaigazgató, Sirius Hotel****; Garay Annamária AZ ÉV HOTELE háziasszonya; Hajdu Miklós értékesítési-, marketing- és PR-igazgató, Continental Group

AZ ÉV HOTELE legutóbbi, 28 különböző szálláshelyet mutatott be 14 adásban. Ezek után összesen több, mint 105.000 szavazatot adtak le a nézők a számukra legjobban tetsző szálláshelyekre. Az öt nagy turisztikai régióból (Balaton, Észak-Kelet Magyarország, Alföld, Észak-Dunántúl és Dél-Dunántúl) a hónap végi szavazások alapján az első és második helyezettek kerülhettek a döntőbe. A legjobbakra január első felében két héten át lehetett újra szavazni, így kizárólag a nézők dönthettek arról, hogy AZ ÉV HOTELE cím és az azzal járó különlegesen szép díj– a verseny történetében először a balatoni régióba kerüljön.

Az első helyen egy keszthelyi hotel végzett

20,2%-át szerezte meg a döntőben leadott szavazatoknak egy Balaton-parton felépült vadonatúj szálloda! A Sirius Hotel****superior győzelme mindenképp kiemelkedő eredmény, hiszen csak 2023 tavaszán avatták fel. A műsorban látottak biztosan meggyőzték a nézőket, mivel ez a Balaton-parti hotel kapta a legtöbb szavazatot a régiós szavazás során és a döntőben is. A díjat a szálloda tősgyökeres balatoni igazgatója, Bihari Dávid vette át. A fiatal igazgató az egész életét a magyar tenger partján töltötte és egészen meghatódott, amikor megtudta Annamáriától, hogy idén övék lett a díj!

Bihari Dávid szállodaigazgató, Sirius Hotel****superior

Bővebb információ a szállodáról hivatalos honlapjukon, ide kattintva!

Egy hajdúszoboszlói hotel hajszálnyival lemaradva lett második helyezett

Egy 2008-ban átadott, az utazók körében tehát már jól ismert és sok hűséges törzsvendéggel rendelkező hajdúszoboszlói szálloda csak kicsivel kapott kevesebb szavazatott, mint a keszthelyi győztes. A négycsillagos Hotel Aurum kevesebb, mint fél százalékkal lemaradva lett végül második. Ők a voksok 19,9%-át szerezték meg. Az ezt elismerő oklevelet a szálloda igazgatója, Márkus Sándor vette át az műsorban, aki elmondta, hogy nagyon boldog amiatt, hogy szállodája az újoncok között is kiemelkedően jól szerepelt.

képaláírás: Márkus Sándor szállodaigazgató, Hotel Aurum****, Hajdúszoboszló

Bővebb információ a szállodáról hivatalos honlapjukon, ide kattintva!

Vadonatúj luxushotel is bekerült a legjobbak közé – szintén a Balatonról

A győztes keszthelyi hotel mellett egy másik balatoni újonc, egy balatonfüredi szálloda is a legjobb háromban végzett! Ez a hotel szintén 2023-ban lett átadva és gyorsan népszerű lett, hiszem máris a harmadik helyezést érte el a döntős szavazáson. A Balaton első ötcsillagos superior besorolású szállodája, a Hotel Vinifera Wine & Spa a döntőben leadott voksok 17,4%-át szerezte meg. A műsorban Hajdu Miklós, a szállodát üzemeltető Continental Group értékesítési-, marketing- és PR igazgatója mondott köszönetet a nézők és eddigi vendégeik támogatásáért.

Hajdu Miklós értékesítési-, marketing- és PR-igazgató, Continental Group

Bővebb információ a szállodáról hivatalos honlapjukon, ide kattintva!

Ha lemaradt volna AZ ÉV HOTELE eredményhirdetéséről, akkor azt bármikor, akár most is visszanézheti az RTL+-on.

AZ ÉV HOTELE háziasszonya a díjátadó adás végén egy örömhírt is közölt a nézőkkel: a szállodaverseny és a hozzá kapcsolódó televízióműsor 2024-ben is elindul!

Idén újabb szállodákat ismerhetnek majd meg a nézők, melyeket ezúttal is hírességek és kísérőik fognak tesztelni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
A Rovatból
Egy keszthelyi szálloda lett a Balaton legjobb hotele
AZ ÉV HOTELE Közönségszavazásban a balatoni régióban győztest hirdettek. Az Interakció Produkció által szervezett televíziós hotelverseny idei első régiójából két szálloda jutott a döntőbe.

Link másolása

AZ ÉV HOTELE verseny 6. évadában Magyarország 5 kiemelten fontos turisztikai régiójának 28 szálláshelye száll harcba a végső győzelemért. Az idei verseny augusztusban a Balaton bemutatásával startolt el, ahonnan 4 szálláshely szállt harcba a régió legjobb címéért. A nézők döntése alapján a térség idei legjobb szállodája a keszthelyi Sirius Hotel****superior lett, amely a szavazatok 38%-át kapta.

A régió első helyéért járó díjat a verseny és a műsor producere, Serfőző Zsolt adta át a győztes szálloda igazgatójának Bihari Dávidnak.

A voksok 32%-át begyűjtve a régió második helyezettje a Hotel Vinifera Wine & Spa*****superior lett. Ezzel az eredménnyel ez a balatonfüredi szálloda is bejutott a döntőbe.

AZ ÉV HOTELE 2023 eddigi döntősei:

Sirius Hotel****superior (Balaton régió)

Hotel Vinifera Wine & Spa*****superior (Balaton régió)

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
A Rovatból
Fotók: egybefüggő jégtükör alakult ki a Balaton északi partján – de csak gyönyörködni szabad benne
A déli oldalon jégcsapok nőttek a part mentén. A jég azonban nem alkalmas sportolásra.

Link másolása

Újabb hideg, fagyos éjszakán vagyunk túl, ennek köszönhetően tovább hízott a jégtakaró a Balatonon, az északi parton sokfelé egybefüggő tükörjég borítja a tavat – írja az Időkép.

A jég ugyanakkor egyelőre csak a vízimadarakat bírja el, semmiképpen ne merészkedjünk rá – figyelmeztet a portál.

A következő éjszakák továbbra is fagyosak lesznek, napközben hétvégén azonban pár fokkal enyhül az idő, így sportolásra alkalmas jégtakaró kialakulásának meglehetősen kicsi az esélye.

A déli oldalon jégcsapok nőttek a part mentén

Link másolása
KÖVESS MINKET: