hirdetés
iq.jpg

Zuhanórepülésben az IQ-nk, és erről korunk intelligencia-robbanása tehet

A 70-es évektől kezdve nemzedékenként átlagosan 7 ponttal csökkent az emberiség intelligencia-hányadosa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. június 28.


hirdetés

Ezt állapították meg a norvég Ragnar Frisch intézet kutatói, akiknek publikációja a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben jelent meg.

A korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy IQ-nk az előző évszázadban növekedett. A jelenség Flynn-effektus néven ismert a szakirodalomban, és feltehetően az élelmezés, az egészségügy és az oktatás javulásának volt köszönhető.

Mára azonban a tendencia megfordult - idézte a tanulmányt a Sciencealert .

A norvég kutatók 730 ezer katonasorban lévő fiatalt, vagyis 1962 és 1991 között születetteket teszteltek 1970 és 2009 között. A fordulópont az 1975 után születetteknél állt be. Felmérésük eredményeit mások is megerősítették. Például brit szakemberek egy évtizeddel ezelőtt azt állapították meg, hogy a II.világháború óta évtizedenként 2,5-4,3 ponttal csökkent az átlag IQ.

Egy amerikai kutatás feltételezi, hogy ennek az az oka, hogy a gyerekek kevés halat esznek. .

hirdetés

A norvégok szerint lehetséges, hogy a környezeti változások mellett az életmód és az oktatási módszerek változása a felelős, valamint az, hogy a gyerekek olvasás helyett videó-játékokkal foglalkoznak, szintén szerepet játszhat a sajnálatos tendencia érvényesülésében.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
autos-pcr-teszt.jpg

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus-tesztelőállomás nyílt Újbudán

Ezzel Budapesten a Groupama Aréna melletti terület után már a második ilyen állomás nyílt meg.
Fotó: Youtube (illusztráció) - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Érintésmentes, áthajtásos koronavírus-tesztelőállomás nyílt Újbudán, a Bikás parkban, Újbuda Önkormányzata, a DriveCell Systems Zrt. és a BNG Family Project Kft. együttműködésének köszönhetően.

A magyar cég által kidolgozott megoldásnak köszönhetően az online regisztrációt és a visszaigazolást követően bárki, az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztet hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között.

Az eredményeket akár 24 órán belül megkaphatják a tesztelésen résztvevők, és az akkreditált egészségügyi partnereknek köszönhetően a negatív eredmény mentességet jelenthet a karantén alól. Újbuda lakóinak árengedményt biztosít a szolgáltató.

A megnyitón Dr. László Imre, Újbuda polgármestere hangsúlyozta, hogy a kerület eddig 133 millió forintot költött a járvány elleni védekezésre, megelőzésre, és körülbelül 1800 tesztet is elvégzett az állam helyett.

A világ számos országában alkalmazzák már sikerrel az autós, áthajtásos koronavírus tesztelést, melynek nagy előnye, hogy a vizsgálaton résztvevő személy a mintavétel során végig autójában maradhat.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
hamis-hir.jpg

Kamulevélben támogatják a fehérorosz vezetést a magyar kormány nevében

Azt a látszatot próbálják kelteni a szerkesztőségeknek küldött levélben, mintha azt a Kormányzati Tájékoztatási Központ küldte volna. A központ azonban nem küldött ilyet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Furcsa üzenet érkezett a szerkesztőségi mailcímünkre. A Miniszterelnöki kabinetiroda címét imitálva egy újság üzenetküldő alkalmazása segítségével kaptunk fake-nak látszó szöveget. Az írója mintha a Kormányzati Tájékoztatási Központ nevében kommunikálna, gyakorlatilag a hivatalos fehérorosz álláspontot megtámogató magyar álláspontot közvetít.

Kérdésünkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette, hogy a levél nem tőlük érkezett, tehát az nem a hivatalos magyar kormányzat álláspontot tükrözi.

Íme, a teljes küldemény:

"Czipaszné Lovász Fruzsina ([email protected]) úgy gondolta, hogy ez a cikk érdekelheti önt: Hallgatnak róla, hogy gratulált-e Orbán Viktor az újraválasztott Lukasenkának (https://hvg.hu/itthon/20200810_lukasenka_feherororsz_elnok_ujravalasztasa_orban_viktor_gratulalte)."

Mellékelve benne a "küldő" üzenete:

hirdetés

"Tisztelt Szerkesztőség! Több hírportálon is megjelent kérdésre kívánok levelemmel válaszolni a Kormányzati Tájékoztatási Központ részéről. Orbán Viktor 2020 augusztus 10-én udvariassági gratulációt küldött Aljakszandr Rihoravics Lukasenka Fehéroroszország újonnan megválasztott elnökének. A gratulációnak mindösszesen protokolláris szerepe van, melyet Európa több államfője is megtett. Ez nem jelenti azt, hogy a Magyar Kormány feltétlen egyetért a Fehéroroszországban történt eseményekkel. Jelenleg több magyar hírportál tudósítója is a fővárosban tartózkodik és eddig nem érkeztek a részükről olyan beszámolók, melyek újságírókat ért támadásokról szólnának. Nagykövetségünk folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket. Az országban tartózkodó magyar újságírók igazolvánnyal és láthatósági mellényben dolgoznak az akcióterületeken kívül.

Az internet tele van a tüntetésekről készült képekkel és felvételekkel, melyek percről percre frissülnek, így nem igazak azok a hírek, melyek az internet blokkolásáról vagy az újságírók kamerájának elkobzásáról szólnak. Továbbá az sem fedi a valóságot, hogy fehérorosz választásokon nem vettek részt nemzetközi megfigyelők. A Türk tanács és a Független Államok Közössége részéről több megfigyelő is az országban tartózkodott. felkérésre a Magyar Nagykövetség is küldött megfigyelőket. megfigyelőink tártak fel visszaélések, de azok érdemben nem befolyásolhatták a választások végeredményét.

Szvjatlana Cihanouszkaja 10%-os eredményt ért el a választásokon, így pártja több képviselőhellyel is rendelkezik az új Országgyűlésben. Videóüzenetben szólította fel a tüntetőket a távozásra, majd Litvániába távozott és azóta sem adott ki új közleményt. Férjét rágalmazás, okirat hamisítás és sikkasztás vádjával törvényes keretek között ítélték el. Kérjük nyilatkozatunk elfogadását és tudomásul vételét.

Czipaszné Lovász Fruzsina Kormányzati Tájékoztatási Központ"

A magyar kormánynak eddig egyébként ez volt az egyetlen hivatalos megszólalása fehérorosz ügyben:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-aldi.jpg

Az Aldi 250 új munkahelyet hoz létre Magyarországon, bővül a magyar termékek kínálata is

2025-ig az üzletlánc minden saját márkás terméke teljes mértékben újrahasznosítható csomagolást kap, de ezek felhasználását is 15 százalékkal csökkentik.
MTI,fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Az Aldi magyarországi vállalatai az év végéig 250 új, kereskedelmi, logisztikai és informatikai munkahelyet hoznak létre Magyarországon - közölték az áruházlánc csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Bernhard Haider, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy az áruházaikba 100 új munkatársat keresnek, az őszre elkészülő biatorbágyi hűtőraktár pedig 50 logisztikai alkalmazott felvételét teszi lehetővé. A 8800 négyzetméteres, körülbelül 6 milliárd forintból felépülő létesítmény megkétszerezi az Aldi hűtőkapacitását Magyarországon. Ennek előnyeit a vásárlók a kínálat bővülésében láthatják majd - tette hozzá.

Bernhard Haider a gazdasági nehézségek miatt különösen fontosnak tartja, hogy az Aldi új munkahelyeket kínál, de kiemelte a fenntarthatóság és a beszállítói kapcsolatok fejlesztését is. 2025-ig az üzletlánc minden saját márkás terméke teljes mértékben újrahasznosítható csomagolást kap, de ezek felhasználását is 15 százalékkal csökkentik.

Bővül emellett a magyar termékek kínálata, és az igazgató abban is bízik, hogy az Aldi újabb belföldi cégekkel építhet ki beszállítói kapcsolatot. A helyi vállalkozókat a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával kidolgozott program segíti ebben, de az Aldi a magyar áruk külföldre juttatását is támogatja

hirdetés

- közölte az igazgató.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy az Aldi belföldi leányvállalata nem egyszerűen csak magyarországi, hanem magyar cégként tekint magára, hiszen itt termel értéket, itt fizet adót, helyi munkavállalóknak és vállalkozásoknak biztosít megélhetést. Végezetül megköszönte a magyar partnereknek, hogy rugalmasságukkal a járvány legnehezebb időszakában is hozzájárultak az ellátás biztonságához.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-teszt-mti-foto.jpg

Nem jár táppénz azoknak, akik külföldi nyaralás miatt kerülnek karanténba

Feltételezhető, hogy az érintetteknek majd fizetés nélküli szabadságra kell menni, hacsak nem tudnak a karanténból dolgozni.
Címkép: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Július 15-től léptek érvénybe az új beutazási szabályok. Az országokat a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolták. Azokra, akik sárga és piros jelzésű országokból érkeznek két hét karantén vár. Ha előbb el akarják hagyni a karantént, akkor tesztet kell csináltatniuk, hogy kiderüljön, nem fertőződtek meg a vírussal.

A tesztek árát két hétig az állam fizette, de ez augusztus 1-től megváltozott. Onnantól már mindenkinek magának kell fizetnie a koronavírustesztet, ha két hétnél korábban szabadulni akar a kötelező házi karanténból.

Egy csütörtökön kihirdetett kormányrendelet szerint pedig

péntektől nem jár majd táppénz sem azoknak, akik külföldi utazásukból hazatérve karanténba kell hogy vonuljanak

hirdetés

- szúrta ki a 24.hu.

A rendelet szerint "az a biztosított, aki magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal, nem hivatalos célú, kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségű országból Magyarország területére beutazik, és akire a beutazásakor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek".

A táppénz egyik feltétele ugyanakkor az, hogy keresőképtelennek nyilvánítsák azt, aki igénybe akarja venni a juttatást. A lap szerint így feltételezhető, hogy az érintetteknek majd fizetés nélküli szabadságra kell menni, hacsak nem tudnak a karanténból dolgozni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!