hirdetés
lkjhgf
Zsidai Roy éppen megváltoztatja a magyar gasztronómiát
10 étterme van Budapesten, célja a hazai gasztrokultúra háború előtti fényének visszaállítása.
Cikk: Berei Dániel, címkép: Libri Könyvkiadó - szmo.hu
2015. december 19.


hirdetés

Egészen más fogalmam volt arról, mi az, hogy úriember, ameddig nem találkoztam Zsidai Royjal. Amikor az Opera földszintjén található kávéházában találkoztunk, még joggal hihettem azt, hogy amit látok, csak egy kötelező “maszk” és viselkedés, amit egy embernek, akinek 10 étterme van, magára kell öltenie. De nem, a 39 éves Roy tényleg a két lábon járó úriasság.

Amikor a Budai Várban található irodájában fogad, a sötétkék öltöny, az ing és a csokornyakkendő jelzi, hogy a 22 éves újságírót éppen úgy megtiszteli, mint mondjuk a Kempinski távol-keleti tulajdonosait. Keresztapjáról, az éttermeiről, a magyar gasztronómia forradalmáról és az új könyvéről beszélgetünk.

23419839985_ac094f36e4_k

Hirdetés feletti kép: Zsidai Roy a könyve bemutatóján (balra), mellette Hael Edina, a Google Magyarország vezérigazgatója és Gerendai Károly, a Costes étterem tulajdonosa és a Sziget megalapítója. Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

Mentor a családban

Zsidai Roy keresztapja, Roy Watson amellett, hogy saját szállodaláncot üzemeltetett az USA-ban, több mint harminc évig az Amerikai Szállodaszövetség elnökének is mondhatta magát. Hozzá járt ki Roy tinédzseréveiben Budapestről, hogy tanuljon a nagybetűs szállodaiparról, vendéglátásról, gasztronómiáról. És leginkább a nagybetűs életről, az idén decemberben megjelent Spíler című könyvében azt írja, nagyrészt tőle tanulta meg azt a filozófiát, azokat a bölcsességeket, amire szüksége volt sikereinek eléréséhez.

23393613166_47e882c55a_k-2

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

“A legtöbbet az életben a szüleimtől és a keresztapámtól tanultam meg. Az a proaktív és megoldásorientált látásmód, hozzáállás, ami a szüleimet és engem is jellemez, illetve a céget is áthatja, az tőle származik.

"
Egyszer a Pierrot-ban vacsoráztunk, amikor egy ötletemet vázoltam neki. Szokásos magyar mentalitással soroltam neki, hogy mit miért nehéz megcsinálni. Erre ő azt mondta, hogy most álljak meg és soroljak fel 10 dolgot, amiért ez sikerülni fog.

Ez akkor mély nyomot hagyott bennem. Azt hiszem ez az az apró váltás, amit minden ember megtehet. Ezután ugyanannyi energiabefektetéssel egy helyben toporgó, megkeseredő emberből egy folyamatosan a megoldásokat kereső, eredményes emberré válhatunk.”

Spíler: Motivációs könyv Zsidai Roytól

12278928_969749876425832_447460602902458279_n

A Spíler nem a gasztronómiáról szól és nem is arról, hogy nyissunk éttermet. Arról szól, hogyan változtassuk meg az életünket és legyünk sokkal boldogabbak és sikeresebbek. "Tanulj meg eladni - mindent!" - "Ne fogadd el a középszerűséget - csináld mindig jobban!" - "A stílus és a minőség nem pénz kérdése" - ilyen fejezetcímekkel indít, a fejezetek pedig szépen kibontják ezeket. Azoknak ajánljuk, akik készek megváltoztatni az életüket.

Fejben vagy húsz céget felépített

Roy pályafutása a középiskola után mégis elkanyarodott a gasztronómiától. A közgazdaságtan rabja lett és miközben tanult a BKE-n (Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, ma Corvinus), eltöltött néhány szemesztert a világ legkiemelkedőbb iskoláiban, a Yale-en, a Georgetownon, a Harvardon és a Kölni Egyetemen is.

Az egyetem után saját startupot alapított, és Bécsben a mobil paymenttel foglalkozott. A céget a Deutsche Bank vásárolta fel. Pár évvel később a világ egyik legmenőbb stratégiai tanácsadó cégéhez került, a Boston Consulting Grouphoz, ahol többek között olyan projekteken dolgozott, mint a T-Com átmárkázása Szlovákiában és Magyarországon (hazánkban ugye a Westelt vásárolta fel a német mobilcég). Könyvében azt írja, hogy mivel a felesége Brüsszelben és Luxemburgban dolgozott, annak sem volt akadálya, hogy a hétvégéket is végigdolgozza.

11071501_906499729394446_5261356960959838781_n

A Dining Guide TOP10-et ünnepli a Baltazárban

“Már ekkor bennem volt a vállalkozás iránti vágy és éjjel 1 és 3 között a saját ötleteimen gondolkodtam, dolgoztam. Fejben felépítettem vagy 20 startupot. Saját üzleti terveket dolgoztam ki, a 2000-es évek elején még a Starbucksszal is tárgyaltam, hogy behozzuk az országba kávézóikat.

"
A kollégáim azonban levezették, hogy jobban járok, ha új cég helyett a családi vállalkozásunkat kezdem el fejleszteni.

Hiszen évtizedes tapasztalatunk van a gasztronómia terén, amit az én üzleti tapasztalataimmal kombinálva a magyar gasztro piac lenne a leglogikusabb lépés.”

Már tíz étteremnél jár

2006-ban kiutazott Amerikába, ezúttal a Miami Southbeachen álló Versace épület melletti 90 szobás butikhotelben szállodamenedzsmentet tanult. Úgy kalkulált, hogy a családja gasztronómiai múltját és az ő üzleti tudását felhasználva létre tudnak hozni egy növekedésre képes étteremcsoportot.

10835306_786158104785011_7010185718918068743_o

Ez olyannyira bejött, hogy az 1982-ben szülei által megnyitott Pierrot után most már 10 étteremre rúg a család portfóliója. A Zsidai Grouphoz tartozik a Pierrot, a 21, a Baltazár, a Pest Buda, a Pest Buda Terasz, a Spíler, a Spíler Shanghai, Spíler Biergarten, az ÉS Bisztró, az ÉS Deli és a legutolsó szerzemény, az Opera Café is,

jövőre pedig Jamie Oliverrel közösen nyit éttermet a Budai Várban

Az éttermei elég erősen válságállónak bizonyultak, a 21 a 2009-es válság elején nyílt meg, mégis annyira jól futott, hogy a cég növekedésbe kezdett. Ennek titka szerinte az, hogy az egzakt, faktuális, kemény üzleti analízisre épülő számításokat ötvözik a számokkal nem mérhető, megérzésekre alapuló, művészi ötletekkel. A szív és az ész összhangja - ahogy ő fogalmazott.

A Zsidai Grouphoz tartozó éttermek:

Pierrot (1014 Budapest, Fortuna utca 14, link)

Az Osztrák-Magyar Monarchia konyháját hozzák vissza úgy, hogy a hagyományos ízeket a modern, 21. századi trendekkel ötvözik. 1982-ben az egyik első privát kávézója volt Budapestnek, Zsidai Roy szülei nyitották meg.

21 (1014 Budapest, Fortuna utca 21, link)

Békebeli magyar konyha 21. századi módra: a 21-ben minden hagyományos ízt szándékosan őriznek meg, de az ételeket sokkal könnyebbé teszik, mint voltak hajdanán.

Pest-Buda (1014 Budapest, Fortuna utca 3, link)

A nagymama főztje áll a középpontban, Litauszki Zsolt séf garantálja, hogy a marhapofa pörkölttel, a házi tokajis sült kolbász és a kemencés kenyérlángos nem okoz csalódást.

Pest-Buda terasz (1014 Budapest, Hess András tér)

A Pest-Buda bisztró különálló, teraszos része, ahol az étterem házias, nagymamás ételei mellett sör, fröccs várja a vendégeket.

Baltazár (1014 Budapest, Országház utca 31, link)

A Baltazár egy intézmény, egy gasztronómiai lubickálóközpont a maga barátságos, befogadható és nem kihívó módján. Egy gasztronómiai élményközpont, egy kis ékszerdoboz smart luxury design boutique hotellel kiegészülve.

353

919

Spíler Biergarten (1014 Budapest Karpisztrán tér, link)

Vagány sörkert, kézműves sörök, fröccsök, a város egyik legjobb hamburgere, házi tokajis kolbász. A Kapisztrán tér óriás gesztenyefája alatt, márciustól novemberig.

Spíler Original (1075 Budapest, Király utca 13, link)

A Spíler a belváros és a Gozsdu egyik kedvenc bisztrója, kocsmája, szórakozóhelye. Street food, laza környezet, vagány emberek, magyar kézműves sörök, válogatott borok, hatalmas bárpult, télen fedett terasz és hétvégente angolszász elektronikus zenét pörgető rezidens DJ.

Spíler Shanghai (1075 Budapest, Király utca 13, link)

Bisztró, bár, klub és privát bulikra is alkalmas titkos bár. A 30-as évek Shanghaja inspirálta rusztikus-ipari környezet, vagány ételek - ázsiai csavarral, izgalmas kínai, thai, japán és szingapúri sörök, buja koktélok. Az Originalból átmentették laza környezetet, vagány embereket, hatalmas bárpultot, a télen fedett teraszt és hétvégekre a rezidens DJ-t.

spiler

ÉS bisztró (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Borozó, söröző, terasz, bisztró, vendéglő, pecsenyesütöde. A Kempinski Hotellel közösen működő ÉS-ben nem kell a hagyományos étkezési szokásokhoz igazodni. Az étlap hármas tagolású, melyen a megosztható ételek (falatkák) mellett az Osztrák-Magyar Monarchia tipikus ételei, grillezett húsok, halak is helyet kapnak. Ezt egészíti ki a kézműves sör és izgalmas borválaszték.

ÉS Deli (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus "specialty coffee" világot. Újhullámos kávék, gourmet szendvicsek, péksütemények, zöldség- és gyümölcslevek, bircher müzli.

Opera Café (1061 Budapest, Andrássy út 22. – Hajós utca 6, link)

Egy fantasztikus hely az 1884-ban nyitott Ybl Miklós tervezte Magyar Állami Operaházban. Egy kávéház, ahol kötetlen, de patinás környezetben fogyaszthattok el egy ebédet, vacsorát, egy délutáni süteményt vagy egy pohár pezsgőt.

Emellett a Zsidai Groupnak van egy nagyon erős hivatástudata, missziója. Ahogy már a címben is sugalltam, Roy, a család és az egész cég igyekszik átalakítani a magyar gasztronómiát. Az I. világháború előtti szintet tartják kiindulópontnak.

"
Ha megnézel egy fotót a korabeli pesti kávéházakról, amikor még Szinyei Merse Pál és kortársai is ott ültek, ha megnézed a New York Kávéházat, a Japán Kávéházat vagy a Mátyás Pincét, akkor látod, hogy ezek a helyek teljesen csereszabatosak voltak akkor Bécs, Párizs vagy London legjobbjaival.

Ezért a szellemiségért és minőségért ők egy békés háborút indítottak, amivel minden munkavállalójuk tisztában van. Roy szerint náluk nem séfek, pincérek és menedzserek dolgoznak, hanem harcostársak, akik értik, hogy ez, amiben élnek, egy történelmi pillanat, amikor a magyar gasztronómia újra közelebb kerülhet a világ elitjéhez. Azt is értik, hogy ebben nekik fontos szerepük van és úgy néz ki, hogy látszik az eredmény is. Egyik ilyen céljuk a Budai Vár visszakötése a budapesti vérkeringésbe, ami úgy érzi, egyre jobban sikerül.

Átalakuló igények mellett is

Erős trend manapság, hogy a vendéglátó helyeket nem lehet besorolni szigorú kategóriákba (pl. étterem, kocsma, szórakozóhely), mint például 5-6 éve. Ilyen a Gozsdu egyik ékköve, a Spíler is, ahol amellett, hogy egy laza környezetben minőségi street food kerülhet az asztalotokra, itt nem csak ehettek, hanem kézműves söröket is ihattok, sőt akár táncolhattok is, ha nagyon bedurvul a hangulat. Kíváncsi voltam, hogy ez miért alakult így.

“Manapság a gasztronómia nagyon menő témává vált. Sok a főzőműsor, sok blog foglalkozik ezzel, divatos téma lett bizonyos körökben az ételről beszélni. Emiatt az a tempó is felgyorsult, amiben ez változik. Azért alakult ez így, mert az éttermek folyamatosan kísérleteznek és újítanak, hogy kiszolgálják ezt az igényt.

"
Egy étterem sosincs kész, a Spíler is gasztro-pub, bár, étterem, klub is egy kicsit. Mindig más.”

23419814275_541e99499e_k

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

A magyar piac megreformálása mellett egy nagy kihívás biztosan jön majd a Zsidai Groupnak, ugyanis Kempinski tulajdonosai örülnének, ha a budapesti hotel aljában lévő ÉS Bisztró mintájára a távol-keleti hotelekben is épülne valami hasonló. Ez lehet a következő nagy sikersztori.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


KÖVESS MINKET:




hirdetés
43 éve már beintett a halálnak, majd összeégett fejjel és tüdővel még kétszer a világ legjobbja lett
Niki Lauda halálával a Forma-1 egyik legnagyobb legendáját veszítette el a világ. Ő nemcsak egy született autóversenyző és egy sikeres világbajnok volt, hanem egy olyan ikonikus figura, akiről a motorsport rajongóin kívül is minden ember példát vehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 21.



"A Forma-1-ben minden idénynek 25 pilóta vág neki. És minden évben ketten meghalnak közülünk. Milyen emberek vállalnak ilyen munkát? Nem hétköznapi fazonok, annyi szent. Lázadók, bolondok, álmodozók, olyanok, akik nyomot akarnak hagyni, maguk után - akár az életük árán is"

- mondja Niki Lauda (azaz az őt alakító színész) a Hajsza a győzelemért (Rush) című film elején, ami Lauda és legfőbb ellenfele, James Hunt parázs rivalizálását mutatja be. Olyan élethűen, hogy az ember beleremeg, amikor belegondol: minden, amit ebben lát, valóban megtörtént Niki Laudával.

A fent említett sorok pedig tökéletesen jellemezték őt. Niki Lauda valóban mindent megtett azért, hogy a világ most, a halála után hősként, egy igazi legendaként emlékezzen rá.

Gazdag osztrák családba született Nikolaus Lauda néven, apja pedig azt szerette volna, hogy ő legyen az utódja a vállalkozása élén. Ám Niki nem volt elkényeztetett gazdag ficsúr, egyetemre sem akart menni, csak az autóversenyzés izgatta. Ezek után apja kitagadta a vagyonából, így nem az ő pénzén indította be karrierjét, hanem hitelekkel. Életbiztosítást kötött, majd azt elzálogosította, hogy elegendő pénzt szerezzen ahhoz, hogy bevásárolhassa magát a Forma-1-be. Hazájában, az 1971-es Osztrák Nagydíjon állhatott először rajthoz, amelyen végül nem ért célba, sőt az egész első szezonja pocsékul sikerült, de Lauda nem arról volt ismert, hogy feladja. Pláne nem a versenyzést.

Elszántságát bizonyítja az is, hogy amikor újabb banki hitellel bevásárolta magát a BRM istállóhoz, hogy jobb eredményeket érhessen el, volt, hogy még csak fizetést sem kapott a munkájáért. Az 1973-as Belga Nagydíjon viszont ötödik lett, így megszerezte első pontjait a világbajnokságban, a csapatfőnök pedig ezután fizetést ajánlott neki.

A fiatal osztrák ezután szárnyalt: folyamatosan megverte rutinosabb csapattársát, Clay Regazzonit, ezzel felhívta magára Enzo Ferrari, a legendás F1-es istálló alapítójának figyelmét. A következő évben már az ikonikus vörös autót vezethette. Pechjére akkor a Ferrarinak nem ment jól a szekér, Lauda pedig hamar rájött erre, amikor először ült új versenygépébe a csapat tesztpályáján, Fioranóban.

"Borzalmas! Úgy mozog, mint egy disznó" - panaszkodott a Ferrari egyik szerelőjének, miután megállt.

"Nem mondhatsz ilyet!" - mondta döbbenten a szerelő.

"Miért?" - kérdezett vissza Lauda.

"Ez egy Ferrari!"

"Ez egy sz.rkupac! Rohadtul alulkormányzott és a súlyelosztás is katasztrófa. Elképesztő! Minden körülmény adott, mégis ilyen sz.rt csinálnak!" - válaszolta Lauda kíméletlen őszinteséggel. Zöldfülűként is volt annyi bátorsága, hogy mindezt kimondja.

A Ferrari végül be is látta, hogy igaza van. Hallgattak Niki technikai tanácsaira, aki nemcsak pokoli sebességével és versenyzői képességeivel tűnt ki társai közül, de lenyűgöző műszaki tudásával is.

A versenyhétvégéken gyakran a szerelőkkel együtt dolgozott az autón a garázsban, de volt olyan is, hogy egymaga bütykölte. A kocsi tervezésére és fejlesztésére is hasznos javaslatokat tett, sőt a versenytaktikáját is magának dolgozta ki. Profizmusa és munkamorálja nemcsak a közvetlen kollégáit, de versenytársait és a szakértőket is lenyűgözte.

A kemény munka végül meghozta a gyümölcsét: a következő szezonban ő volt az egyik leggyorsabb pilóta, sorra futotta a pole pozíciós időket és nyert két versenyt is, viszont az autó megbízhatatlansága és saját rutintalansága miatt még nem tudott harcba szállni a világbajnoki címért. A második ferraris szezonjában azonban már semmi sem állíthatta meg abban, hogy ő legyen a világ legjobbja ebben a sportágban.

Ezek után hatalmas tragédia lett volna, ha már alig 27 évesen, pályafutása csúcsán elveszítette volna őt a Forma-1. Pedig nagyon közel volt hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
Magyar játékos lett a Bundesliga legjobbja
Gulácsi Pétert a Bayern München elleni meccsen mutatott teljesítményéért díjazták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 13.







hirdetés
Sírva fakadt Marozsán Dzsenifer, miután Budapesten megnyerte újabb BL-címét
A magyar származású focista köszönetet mondott a családjának és megmutatta a csukáján díszelgő magyar zászlót is.
Fotó: MTI/Czagány Balázs - szmo.hu
2019. május 19.



A francia Olympique Lyon hatodszor, magyar származású középpályása, Marozsán Dzsenifer negyedszer nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, amelynek szombati, budapesti döntőjében 4-1-re legyőzték az FC Barcelonát.

Marozsán Dzsenifer Budapesten született, így számára nagyon különleges volt a BL-döntő helyszíne. "Ez egy álomdöntő lesz, amelyért keményen megdolgoztunk, és büszkék lehetünk rá, hogy idáig jutottunk" - nyilatkozta a mérkőzés előtt.

A 27 éves játékos végül álomszerűen is kezdte a meccset, már az 5. percben betalált a Barcelona kapujába, így az ő találatával szerezte meg a vezetést a Lyon. A magyar szurkolók "Ria, ria, Hungária!" rigmussal köszöntötték a lelátóról középpályást, aki nem is gondolta volna, hogy gólt szerezhet a döntőben, bár nem titkolta, hogy nagyon szeretett volna. A meccs után azt nyilatkozta, ez olyan számára, mint egy hollywoodi film.

"Nagyon örülök, hogy góllal tudtam segíteni a csapatom, a végén pedig nyertünk, így happy enddel zárult a film"

- mondta.

Különleges élményben volt része akkor is, amikor a csapatkapitány helyett ő emelhette fel a magasba a BL-trófeát, Wendie Renard ugyanis átengedte neki ezt a lehetőséget:

"Nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért neki, mert szívből jött. Azt mondta nekem: Dzsenifer, te itthon vagy, és itt van a családod. Óriási meccset játszottál, azt akarom, hogy te vidd a csapathoz a trófeát, és emeld fel a levegőbe"

- mondta a közmédiának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Kijutottak a vb-re a 17 éves focistáink, Belgiumot verték az Eb-n az 5. helyért
A vb ősszel lesz, Brazíliában. Magyar U17-es csapat mindössze egyszer jutott ki, még 1985-ben.
MTI - szmo.hu
2019. május 16.



A magyar válogatott 1-1-es rendes játékidő után tizenegyes-párbajban legyőzte Belgiumot az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon, így ötödik lett és kijutott az őszi, brazíliai világbajnokságra.

Magyar U17-es csapat ezt megelőzően egyszer, 1985-ben szerzett vb-re részvételi jogot, akkor a negyeddöntőig jutott.

Az idei vb-t Brazília öt városában, Brazíliavárosban, Cuiabában, Manausban, Natalban és Recifében rendezik. A torna pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Magyarország-Belgium 1-1 (0-0) - 11-esekkel 5-4

gól: Komáromi (61.), illetve Kalulika (56.)

Preisinger Sándor szövetségi edző együttese három győztes csoportmérkőzése után hétfőn büntetőpárbajban alulmaradt a spanyolok elleni negyeddöntőben, ám mivel benne volt a két legjobb kiesőben, megküzdhetett az ötödik helyért Belgiummal. Az Eb-selejtezők elitkörében - már egyaránt biztos Eb-résztvevőként - találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek.

A dublini első félidőben - az európai szövetség honlapja szerint - a magyarok elsősorban a védekezésre koncentráltak, de letámadással többször is zavarba hozták a belga válogatottat. A rivális kétszer is a kapufát találta el, de Preisinger Sándor együttese is többször veszélyeztette az ellenfél kapuját.

A második játékrészre felpörögtek az események: a belgák Kalulika közvetlen közelről esett találatával vezetést szereztek. Néhány perccel később Kosznovszky Márk kísérleténél a belgák kapusa, Vandevoordt még védeni tudott, a 61. percben azonban Komáromi György fejesével egyenlített a magyar csapat. A folytatásban mindkét válogatott előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, ám a két hálóőr nagy védéseinek is köszönhetően a lefújásig már nem változott az eredmény.

Az U17-es kontinensviadalon ha nincs döntés a rendes játékidőben, rögtön tizenegyesek következnek: ebben a belgák harmadik embere rontott, és mivel magyar részről minden játékos betalált, Preisinger Sándor csapata szerezte meg a vb-kvalifikációt érő ötödik helyet.


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x