hirdetés
lkjhgf.jpg

Zsidai Roy éppen megváltoztatja a magyar gasztronómiát

10 étterme van Budapesten, célja a hazai gasztrokultúra háború előtti fényének visszaállítása.
Cikk: Berei Dániel, címkép: Libri Könyvkiadó - szmo.hu
2015. december 19.


hirdetés

Egészen más fogalmam volt arról, mi az, hogy úriember, ameddig nem találkoztam Zsidai Royjal. Amikor az Opera földszintjén található kávéházában találkoztunk, még joggal hihettem azt, hogy amit látok, csak egy kötelező “maszk” és viselkedés, amit egy embernek, akinek 10 étterme van, magára kell öltenie. De nem, a 39 éves Roy tényleg a két lábon járó úriasság.

Amikor a Budai Várban található irodájában fogad, a sötétkék öltöny, az ing és a csokornyakkendő jelzi, hogy a 22 éves újságírót éppen úgy megtiszteli, mint mondjuk a Kempinski távol-keleti tulajdonosait. Keresztapjáról, az éttermeiről, a magyar gasztronómia forradalmáról és az új könyvéről beszélgetünk.

23419839985_ac094f36e4_k

Hirdetés feletti kép: Zsidai Roy a könyve bemutatóján (balra), mellette Hael Edina, a Google Magyarország vezérigazgatója és Gerendai Károly, a Costes étterem tulajdonosa és a Sziget megalapítója. Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

Mentor a családban

hirdetés

Zsidai Roy keresztapja, Roy Watson amellett, hogy saját szállodaláncot üzemeltetett az USA-ban, több mint harminc évig az Amerikai Szállodaszövetség elnökének is mondhatta magát. Hozzá járt ki Roy tinédzseréveiben Budapestről, hogy tanuljon a nagybetűs szállodaiparról, vendéglátásról, gasztronómiáról. És leginkább a nagybetűs életről, az idén decemberben megjelent Spíler című könyvében azt írja, nagyrészt tőle tanulta meg azt a filozófiát, azokat a bölcsességeket, amire szüksége volt sikereinek eléréséhez.

23393613166_47e882c55a_k-2

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

“A legtöbbet az életben a szüleimtől és a keresztapámtól tanultam meg. Az a proaktív és megoldásorientált látásmód, hozzáállás, ami a szüleimet és engem is jellemez, illetve a céget is áthatja, az tőle származik.

"
Egyszer a Pierrot-ban vacsoráztunk, amikor egy ötletemet vázoltam neki. Szokásos magyar mentalitással soroltam neki, hogy mit miért nehéz megcsinálni. Erre ő azt mondta, hogy most álljak meg és soroljak fel 10 dolgot, amiért ez sikerülni fog.

Ez akkor mély nyomot hagyott bennem. Azt hiszem ez az az apró váltás, amit minden ember megtehet. Ezután ugyanannyi energiabefektetéssel egy helyben toporgó, megkeseredő emberből egy folyamatosan a megoldásokat kereső, eredményes emberré válhatunk.”

Spíler: Motivációs könyv Zsidai Roytól

12278928_969749876425832_447460602902458279_n

A Spíler nem a gasztronómiáról szól és nem is arról, hogy nyissunk éttermet. Arról szól, hogyan változtassuk meg az életünket és legyünk sokkal boldogabbak és sikeresebbek. "Tanulj meg eladni - mindent!" - "Ne fogadd el a középszerűséget - csináld mindig jobban!" - "A stílus és a minőség nem pénz kérdése" - ilyen fejezetcímekkel indít, a fejezetek pedig szépen kibontják ezeket. Azoknak ajánljuk, akik készek megváltoztatni az életüket.

Fejben vagy húsz céget felépített

Roy pályafutása a középiskola után mégis elkanyarodott a gasztronómiától. A közgazdaságtan rabja lett és miközben tanult a BKE-n (Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, ma Corvinus), eltöltött néhány szemesztert a világ legkiemelkedőbb iskoláiban, a Yale-en, a Georgetownon, a Harvardon és a Kölni Egyetemen is.

Az egyetem után saját startupot alapított, és Bécsben a mobil paymenttel foglalkozott. A céget a Deutsche Bank vásárolta fel. Pár évvel később a világ egyik legmenőbb stratégiai tanácsadó cégéhez került, a Boston Consulting Grouphoz, ahol többek között olyan projekteken dolgozott, mint a T-Com átmárkázása Szlovákiában és Magyarországon (hazánkban ugye a Westelt vásárolta fel a német mobilcég). Könyvében azt írja, hogy mivel a felesége Brüsszelben és Luxemburgban dolgozott, annak sem volt akadálya, hogy a hétvégéket is végigdolgozza.

11071501_906499729394446_5261356960959838781_n

A Dining Guide TOP10-et ünnepli a Baltazárban

“Már ekkor bennem volt a vállalkozás iránti vágy és éjjel 1 és 3 között a saját ötleteimen gondolkodtam, dolgoztam. Fejben felépítettem vagy 20 startupot. Saját üzleti terveket dolgoztam ki, a 2000-es évek elején még a Starbucksszal is tárgyaltam, hogy behozzuk az országba kávézóikat.

"
A kollégáim azonban levezették, hogy jobban járok, ha új cég helyett a családi vállalkozásunkat kezdem el fejleszteni.

Hiszen évtizedes tapasztalatunk van a gasztronómia terén, amit az én üzleti tapasztalataimmal kombinálva a magyar gasztro piac lenne a leglogikusabb lépés.”

Már tíz étteremnél jár

2006-ban kiutazott Amerikába, ezúttal a Miami Southbeachen álló Versace épület melletti 90 szobás butikhotelben szállodamenedzsmentet tanult. Úgy kalkulált, hogy a családja gasztronómiai múltját és az ő üzleti tudását felhasználva létre tudnak hozni egy növekedésre képes étteremcsoportot.

10835306_786158104785011_7010185718918068743_o

Ez olyannyira bejött, hogy az 1982-ben szülei által megnyitott Pierrot után most már 10 étteremre rúg a család portfóliója. A Zsidai Grouphoz tartozik a Pierrot, a 21, a Baltazár, a Pest Buda, a Pest Buda Terasz, a Spíler, a Spíler Shanghai, Spíler Biergarten, az ÉS Bisztró, az ÉS Deli és a legutolsó szerzemény, az Opera Café is,

jövőre pedig Jamie Oliverrel közösen nyit éttermet a Budai Várban

Az éttermei elég erősen válságállónak bizonyultak, a 21 a 2009-es válság elején nyílt meg, mégis annyira jól futott, hogy a cég növekedésbe kezdett. Ennek titka szerinte az, hogy az egzakt, faktuális, kemény üzleti analízisre épülő számításokat ötvözik a számokkal nem mérhető, megérzésekre alapuló, művészi ötletekkel. A szív és az ész összhangja - ahogy ő fogalmazott.

A Zsidai Grouphoz tartozó éttermek:

Pierrot (1014 Budapest, Fortuna utca 14, link)

Az Osztrák-Magyar Monarchia konyháját hozzák vissza úgy, hogy a hagyományos ízeket a modern, 21. századi trendekkel ötvözik. 1982-ben az egyik első privát kávézója volt Budapestnek, Zsidai Roy szülei nyitották meg.

21 (1014 Budapest, Fortuna utca 21, link)

Békebeli magyar konyha 21. századi módra: a 21-ben minden hagyományos ízt szándékosan őriznek meg, de az ételeket sokkal könnyebbé teszik, mint voltak hajdanán.

Pest-Buda (1014 Budapest, Fortuna utca 3, link)

A nagymama főztje áll a középpontban, Litauszki Zsolt séf garantálja, hogy a marhapofa pörkölttel, a házi tokajis sült kolbász és a kemencés kenyérlángos nem okoz csalódást.

Pest-Buda terasz (1014 Budapest, Hess András tér)

A Pest-Buda bisztró különálló, teraszos része, ahol az étterem házias, nagymamás ételei mellett sör, fröccs várja a vendégeket.

Baltazár (1014 Budapest, Országház utca 31, link)

A Baltazár egy intézmény, egy gasztronómiai lubickálóközpont a maga barátságos, befogadható és nem kihívó módján. Egy gasztronómiai élményközpont, egy kis ékszerdoboz smart luxury design boutique hotellel kiegészülve.

353

919

Spíler Biergarten (1014 Budapest Karpisztrán tér, link)

Vagány sörkert, kézműves sörök, fröccsök, a város egyik legjobb hamburgere, házi tokajis kolbász. A Kapisztrán tér óriás gesztenyefája alatt, márciustól novemberig.

Spíler Original (1075 Budapest, Király utca 13, link)

A Spíler a belváros és a Gozsdu egyik kedvenc bisztrója, kocsmája, szórakozóhelye. Street food, laza környezet, vagány emberek, magyar kézműves sörök, válogatott borok, hatalmas bárpult, télen fedett terasz és hétvégente angolszász elektronikus zenét pörgető rezidens DJ.

Spíler Shanghai (1075 Budapest, Király utca 13, link)

Bisztró, bár, klub és privát bulikra is alkalmas titkos bár. A 30-as évek Shanghaja inspirálta rusztikus-ipari környezet, vagány ételek - ázsiai csavarral, izgalmas kínai, thai, japán és szingapúri sörök, buja koktélok. Az Originalból átmentették laza környezetet, vagány embereket, hatalmas bárpultot, a télen fedett teraszt és hétvégekre a rezidens DJ-t.

spiler

ÉS bisztró (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Borozó, söröző, terasz, bisztró, vendéglő, pecsenyesütöde. A Kempinski Hotellel közösen működő ÉS-ben nem kell a hagyományos étkezési szokásokhoz igazodni. Az étlap hármas tagolású, melyen a megosztható ételek (falatkák) mellett az Osztrák-Magyar Monarchia tipikus ételei, grillezett húsok, halak is helyet kapnak. Ezt egészíti ki a kézműves sör és izgalmas borválaszték.

ÉS Deli (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus "specialty coffee" világot. Újhullámos kávék, gourmet szendvicsek, péksütemények, zöldség- és gyümölcslevek, bircher müzli.

Opera Café (1061 Budapest, Andrássy út 22. – Hajós utca 6, link)

Egy fantasztikus hely az 1884-ban nyitott Ybl Miklós tervezte Magyar Állami Operaházban. Egy kávéház, ahol kötetlen, de patinás környezetben fogyaszthattok el egy ebédet, vacsorát, egy délutáni süteményt vagy egy pohár pezsgőt.

Emellett a Zsidai Groupnak van egy nagyon erős hivatástudata, missziója. Ahogy már a címben is sugalltam, Roy, a család és az egész cég igyekszik átalakítani a magyar gasztronómiát. Az I. világháború előtti szintet tartják kiindulópontnak.

"
Ha megnézel egy fotót a korabeli pesti kávéházakról, amikor még Szinyei Merse Pál és kortársai is ott ültek, ha megnézed a New York Kávéházat, a Japán Kávéházat vagy a Mátyás Pincét, akkor látod, hogy ezek a helyek teljesen csereszabatosak voltak akkor Bécs, Párizs vagy London legjobbjaival.

Ezért a szellemiségért és minőségért ők egy békés háborút indítottak, amivel minden munkavállalójuk tisztában van. Roy szerint náluk nem séfek, pincérek és menedzserek dolgoznak, hanem harcostársak, akik értik, hogy ez, amiben élnek, egy történelmi pillanat, amikor a magyar gasztronómia újra közelebb kerülhet a világ elitjéhez. Azt is értik, hogy ebben nekik fontos szerepük van és úgy néz ki, hogy látszik az eredmény is. Egyik ilyen céljuk a Budai Vár visszakötése a budapesti vérkeringésbe, ami úgy érzi, egyre jobban sikerül.

Átalakuló igények mellett is

Erős trend manapság, hogy a vendéglátó helyeket nem lehet besorolni szigorú kategóriákba (pl. étterem, kocsma, szórakozóhely), mint például 5-6 éve. Ilyen a Gozsdu egyik ékköve, a Spíler is, ahol amellett, hogy egy laza környezetben minőségi street food kerülhet az asztalotokra, itt nem csak ehettek, hanem kézműves söröket is ihattok, sőt akár táncolhattok is, ha nagyon bedurvul a hangulat. Kíváncsi voltam, hogy ez miért alakult így.

“Manapság a gasztronómia nagyon menő témává vált. Sok a főzőműsor, sok blog foglalkozik ezzel, divatos téma lett bizonyos körökben az ételről beszélni. Emiatt az a tempó is felgyorsult, amiben ez változik. Azért alakult ez így, mert az éttermek folyamatosan kísérleteznek és újítanak, hogy kiszolgálják ezt az igényt.

"
Egy étterem sosincs kész, a Spíler is gasztro-pub, bár, étterem, klub is egy kicsit. Mindig más.”

23419814275_541e99499e_k

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

A magyar piac megreformálása mellett egy nagy kihívás biztosan jön majd a Zsidai Groupnak, ugyanis Kempinski tulajdonosai örülnének, ha a budapesti hotel aljában lévő ÉS Bisztró mintájára a távol-keleti hotelekben is épülne valami hasonló. Ez lehet a következő nagy sikersztori.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
újratervezés-1.jpg

5 dolog, amit érdemes megfogadnod a tapasztalt újratervezőktől

Ha épp azon gondolkodsz, hogy valami másba kezdenél, munkát váltanál, érdemes elolvasnod, mit tanácsolnak azok, akik már sikerrel vettek egy újratervezést.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. január 13.


hirdetés

Sokan álmodozunk sikerről, szeretnénk elégedett vásárlókat és/vagy ügyfeleket, netán hírnevet és csillogást, szeretnénk látni munkánk kézzel fogható eredményét. Újratervezés sorozatunkban olyan emberek portréját mutatjuk be, akik valami teljesen másba fogtak, új karriert indítottak és abban sikeresek lettek. Az ő tapasztalataikból szedtük össze a leghasznosabb tanácsokat.

Nézd meg a videónkat, mit tanácsolnak azok, akik már sikerrel vettek egy újratervezést:

1. Hobbiból is lehet hivatás, ha elég kitartó vagy

Adrienn évekig pénzügyesként dolgozott, projektmenedzseri feladatokat látott el. Mikor kisfia három éves volt, akkor azt tervezte, hogy egy saját készítésű különleges tortával lepi meg. A torta olyan jól sikerült, hogy meghozta Adrienn kísérletező kedvét, és nekilátott a Magyarországon akkor még ismeretlen „kajatorták” megalkotásának.

„Kilenc évig én ezzel csak hobbiszinten foglalkoztam. Ez nem volt könnyű, mert dolgoztam, két gyereket neveltem, közben elváltam, a tortákra többnyire éjszaka jutott időm”

hirdetés

– mondja Adrienn.

Sokszor csak munka után, ha már a gyerekek lefeküdtek, késő este jutott ideje a kísérletezésre, pedig egy-egy tortacsoda megalkotása aprólékos műveleteket is igényel. Mégis megérte a befektetett idő, energia és pénz: Adrienn mostanra feladta korábbi fix állását, hogy kizárólag a kajatortákkal foglalkozhasson, akkora igény mutatkozott irántuk.

„A mostani életem sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi volt. De sokkal kreatívabb. Soha nem tudhatom, épp ki fog megkeresni valamilyen különleges kívánsággal.

"Azt remélem, hogy ha most is 100%-osan csak egy dologra koncentrálok, akkor ugyanolyan sikereket tudok elérni, mint korábban a kiszámíthatóbb területen.”

2. Megéri pénzt és energiát fektetni abba, hogy a legjobbtól tanulj

Tünde Szegeden él, három gyermek édesanyja és hosszú évekig fodrászként dolgozott. A harmadik gyermekének megszületése után érezte azt, hogy valami újra, másra van szüksége, mert már nem tud kiteljesedni a frizurák készítésében. Egy zalai kirándulás során vetődött el egy bútorfestő műhelybe, részt vett egy workshopon, és teljesen a bútorfestés szerelmese lett.

Gyűjtötte a felújítható bútorokat, képezte magát, utánajárt, mik a legjobb technikák. Sőt, elutazott Angliába, hogy Annie Sloantól, a krétafesték megálmodójától személyesen sajátíthassa el a praktikákat. Tudta, hogy hosszú távon mindenképpen megtérül majd számára a kurzusba fektetett pénz és energia és ez be is igazolódott.

„Életem egyik legjobb döntése volt, hogy megléptem ezt a váltást. Minden nap úgy jövök ide be dolgozni, mintha egy felnőtt játszótérre jönnék. Mindenkinek ajánlom, hogy vágjon bele, ha van valami a fejében.”

3. A család támogatása megkétszerezheti az erődet

Dávid értelmiségi családban nőtt fel, a fotográfus szakmát választotta hivatásul, évekig volt napilapok fotósa. Sokszor kellett olyan helyzeteket is lencsevégre kapnia, amikor beléhasított az érzés, hogy most inkább a kamera másik oldalán lenne és segítene a bajban lévőknek.

Több oka is volt, hogy elgondolkodott azon, nem akar főállású fotósként tovább dolgozni, más útra lépne. Mivel épp egy olyan hirdetés jött szembe vele, amiben a reptérre kerestek betegszállítókat, benne pedig égett a segíteni vágyás, jelentkezett. Megkedvelte a munkát, olyannyira, hogy most már az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik. Iskolába is beiratkozott, hogy hivatásos szakápoló lehessen.

„Nagyon fontos számomra, hogy nem csak hogy emberekkel foglalkozhatok, de segíteni is tudok rajtuk” – vallja Dávid, majd hozzáteszi: művészeket és értelmiségieket felsorakoztató családjában nem volt könnyű elmagyaráznia, hogy miért hagyja el pályáját és áll be mentősnek, de végül mindenki elfogadta döntését.

„A feleségemnek a legnehezebb, neki kell azzal szembesülnie, hogy 12 órákat dolgozom, hogy néha nehéz az autóban hagyni a napi munka során tapasztaltakat és kerülni azokat a mondatokat, amik úgy kezdődnek, hogy ’vittünk egy...’”

Mi segítheti az újratervezést?

„Megtörténhet, hogy azt érezzük, a munkánk már nem nyújt elég motivációt ahhoz, hogy reggelente örömmel induljunk dolgozni. Ahogy a történetekből látjuk, mindenki más-más úton juthat el az újratervezésig, és másféle tanulságot von le belőle. Talán sokakat ezek a sikersztorik is arra inspirálhatnak, hogy érdemes lépni, valami újba kezdeni.

A váltás azonban nem egyszerű, főleg akkor, ha már a család egzisztenciája, tervei is függnek a döntéseinktől. Ezért is fontos, hogy először jól körüljárjuk a lehetőségeinket és ahhoz, hogy a döntésünk ne csak bátor, de megalapozott is legyen, érdemes pénzügyi tervet is készíteni. Ha az első nagy lépés megtétele anyagi befektetéssel is jár, hatékony segítséget jelenthet a személyi kölcsön*, amelyet ma már akár néhány órán belül az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 7,99% - 21,49 %

Az akciós időszak 2020. január 13-tól visszavonásig, de legkésőbb 2020. március 29-ig tart.

4. Át kell gondolni, mire vagyunk képesek és mire van szükség a piacon

Ádám szerette volna megtapasztalni, milyen lehet más területen érvényesülni, milyen egy 8 órás munkanap. Merészet lépett és IT szakemberré képezte át magát – 7 év Hittudományi Egyetem és 5 év papi szolgálat után.

Papként munkanapjai változatosak voltak, nem volt két egyforma, bár volt bizonyos rendszer benne. "Teljesen különbözően alakult, hogy épp milyen szertartás után milyen másik következett. Nehezemre esett, hogy akár öt perc alatt átálljak: igen, eddig szomorúak voltunk egy temetésen, mert volt miért szomorúnak lennünk, de aztán meg örülnünk kell, mert két fiatal épp összeköti az életét."

„Annak a felismerése döbbentett rá a váltásra, hogy nem feltétlen arrafelé tart a pályám, amerre szeretném, amerre másoknak és magamnak javamra válik.”

Az előkészületek nagy tervezést igényeltek, jó egy évbe telt, amíg megtalálta, hogy mihez vannak adottságai, mi az a munka, ami nemcsak hogy neki való, de amire évek múlva is szükség lesz. Rengeteget olvasott, ez segített neki abban, hogy reális képet kapjon a világról. Az egyik könyvben például arról talált okfejtéseket, hogy

milyen munkák szűnnek meg 20-30 év múlva a világban és mik lehetnek azok, amik ma még nem is léteznek.

A programozói végzettség nyerőnek tűnt, ezért is szánta rá magát, hogy ezen a területen fejleszti tovább magát.

5. Ne mások véleményére fókuszálj, merj önmagad lenni

Többszörös újratervezőnek mondja magát Kende-Hofherr Krisztina. Az első komolyabb váltása még sok évvel ezelőtt volt, amikor egy kereskedelmi rádiótól egy kereskedelmi tévéhez került át. De az igazán nagy lépés akkor következett, mikor az alkalmazotti létet, a kommunikációs vezetői pozíciót – és az ezzel járó rangot, fizetést, juttatásokat – hátrahagyva megpróbált a saját lábára állni.

Hogy ez nem volt rossz döntés, azt többek között az is igazolja, hogy mostanra a legmenőbb sztárokat menedzseli, Dobó Katától Ábel Anitáig. De nem állt meg itt: 2019-re új kihívást talált magának.

A sztárok után ugyanis most már a hétköznapi emberek is tanácsért fordulnak hozzá, miután a nevével fémjelzett évtervező naptáron keresztül megismerték személyiségét.

Egyre többen mintaként tekintenek Krisztára, tanácsokat kérnek tőle, kérdéseket küldenek neki, amiket ő készséggel igyekszik megválaszolni.

Mostanra komoly követőtábora alakult ki, akik ha tehetik, követik a hétfői bejelentkezéseit az Instagramon, tagjai a zárt Facebook csoportnak, és részt vesznek Kriszta worskhopjain, előadásain.

Az újratervezőknek mindig két dolgot szokott mondani, függően attól, milyen életszakaszban vannak. Az egyik fontos tanács, hogy az ember nem hétfőről keddre rúgja fel az életét, a változtatás alaposabb tervezést igényel minden téren, így gondolni kell a pénzügyi tervezésre is.

A másik tanács egy statisztikához kapcsolódik: az emberek 70%-a abbahagy valamit azelőtt, hogy kiderülne, jó benne. A leggyakoribb indok, hogy miért nem tartanak ki a próbálkozók az, hogy félnek, hogy mit mond más.

„Ez azt jelenti, hogy mások életét éljük, nem a sajátunkat. De az nem lehet, hogy azért ne csináljak valamit, mert mit szólnak majd mások.

"7,5 milliárd ember él a Földön, nem azokkal kell foglalkozni, akik visszahúznak. Azokra kell figyelni, akik fontosak nekünk, akik támogatnak minket, akik mellettünk állnak. Nagyon más nem számít.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
az-ev-sportoloja-2020.jpg

Hosszú Katinkát és Milák Kristófot választották meg az év sportolójának

Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus pedig életműdíjat kapott.
MTI - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Milák Kristóf és Hosszú Katinka személyében a férfiaknál és a nőknél is úszót választott a 2019-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

A 62. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki.

Hosszú Katinka hetedszer érdemelte ki az elismerést, amivel beállította a szintén úszó Egerszegi Krisztina rekordját. Milák Kristóf először nyert.

Hosszú Katinkát nemrég az elmúlt év legjobb európai női sportolójává választották a kontinens sportújságíróinak szavazásán.

A magyar úszó a dél-koreai világbajnokságon sporttörténelmet írt azzal, hogy 200 és 400 méter vegyesen is aranyérmet szerzett: a hosszabbik távon aratott sikerével első női úszóként ötödször diadalmaskodott egy számban, a sportág történetében pedig elsőként csinálta meg azt, hogy a 200-400 vegyest sorozatban négyszer nyert a vb-ken.

hirdetés

Az év sportolója szavazáson hagyományos csapatsportokban az FTC férfi vízilabda-együttese lett a legjobb, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic által alkotott női teniszpáros.

Az edzők között a ferencvárosi pólósokat felkészítő Varga Zsolt kapta a legtöbb szavazatot.

Az év férfi labdarúgójának ismét Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották.

A fogyatékos sportolók versengésében Kiss Péter Pál parakajakos és Ekler Luca paraatléta bizonyult a legjobbnak.

Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus a Magyar Sportújságírók Szövetségének és a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíját kapta meg a gálán.

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
magyar-kezivvalogatott.jpg

Legyőzte a magyar férfi kézilabda-válogatott Szlovéniát az EB-n

A magyar válogatott 29-28-ra nyert az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában Malmőben.
MTI - szmo.hu
2020. január 19.


hirdetés

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-28-ra legyőzte Szlovéniát vasárnap az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában Malmőben.

Az első félidőben támadásban sokat hibáztak a magyarok, a védekezés sem volt megfelelő, így a szünetben háromgólos hátrányban voltak. A második felvonásban nagyszerűen kezdett a csapat, és egy 8-2-es sorozattal fordított. A rendkívül szoros, izgalmas hajrában a magyarok egy gólt megőriztek előnyükből, így életben tartották esélyüket az elődöntőbe jutásra.

A mezőny legeredményesebb játékosa Bánhidi Bence lett kilenc góllal.

A magyarok kedden Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkoznak a középdöntőben. A csoport első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés

Egy fiatal magyar nő digitális nomádként a malajziai esőerdőben

Szabó Elvira pszichológusként végzett és könyvszerkesztőként, szaklektorként dolgozik. Időnként fogja magát, és szabadságot sem kivéve óceánokon túlról jelentkezik be.
Szöveg: Göbölyös N. László. Fotók: Szabó Elvira - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Szabó Elvira egyike azoknak, akik belekóstoltak a „digitális nomád” életformába, egyesítve a mindennapi megszokott munkát az utazás izgalmával. Legutóbb Délkelet-Ázsiát vette célba.

– Hogyan szántad rá Magad arra, hogy kipróbálod ezt a kalandot?

– Már akkor bennem volt a szándék, hogy helyfüggetlenül dolgozzam, amikor a digitális nomádságról még nem is hallottam. Szerencsére könyvszerkesztőként sikerült ilyen irányban alakítani a karrieremet, tehát fizikailag nem kell jelen lennem ugyanott, ahol a munkaadóm és nagyra becsülöm ezt a szabadságot. Mindig is szerettem ugyanakkor utazni, és amikor megtudtam, hogy vannak olyan emberek, akik úgy utaznak, hogy közben nem hagyják abba a munkájukat, nagyon megörültem, mert rájöttem, hogy ezt én is könnyedén meg tudom valósítani.

– Mit jelent a gyakorlatban digitális nomádnak lenni?

– Ez egyfajta életstílus, amelynek szintén megvannak a maga hétköznapjai. Egy átlagos hétköznapom egyik felében dolgozom egy kávézóban, a szállásomon, vagy akár egy szép parkban, a nap másik felét pedig a hely felfedezésére szánom. Mivel a munkámhoz csak egy laptop kell és az internet is csak ahhoz, hogy elküldjem a kész, kijavított szövegeket, ezt akár kontinensnyi távolságból is el tudom végezni.

hirdetés

– Azért nem kis bátorság kell ahhoz, hogy elutazz a világ túlsó részére.

– Ezt sokan mondták, én azonban nem tartom magam különösebben bátornak. Amikor első digitális nomád-utamra készültem, olyanokat követtem, akiknek már voltak tapasztalataik nagyobb kaliberű utakra is. Így töltöttem el végül három hónapot Brazíliában, tavaly Délkelet-Ázsiában, és úgy látom, hogy ez az életstílus egyre jobban terjed és egyre többen vágnak bele.

– Nem volt Benned soha félelem a személyes biztonságoddal kapcsolatban?

– A brazíliai utam előtt volt bennem némi félelem. Ekkor mentem először más kontinensre, és nehéz volt elképzelni, milyen lesz egyedül utazni, ráadásul Brazília nem a jó közbiztonságáról híres. Délkelet-Ázsia előtt már tudtam, hogy az eddig szerzett utazási rutinok, tapasztalatok át fognak lendíteni bármilyen helyzeten.

– Ehhez nyilván az is kell, hogy az új iránti kíváncsiság erősebb legyen benned, mint a nehézségekkel kapcsolatos aggodalmak.

– Egyrészt nagyon erősen él bennem az, amit Márai Sándor „a világ iránti honvágyként” jellemez, a kíváncsiság más kultúrák, távoli emberek iránt. Másrészt, visszatérve a félelemre: nem mindegy, hogy minek éljük meg ezt a félelmet. Egy tartós dolognak, ami soha nem múlik el, vagy pedig egy átmeneti állapotnak. És tudtam, hogy az a félelem az ismeretlenből fakad, aztán eltelik néhány nap, megtalálom azokat a mankókat, amelyek által eligazodom abban a kultúrában, és utána el fog múlni.

– Ehhez az életmódhoz két tulajdonság elengedhetetlen: tudd megszervezni az életedet, és légy képes kapcsolatokat teremteni egy idegen környezetben.

– Délkelet-Ázsiában szinte minden hétre jutott egy helyszínváltásom, de nagyon hamar kialakult bennem az a rutin, hogy honnan szerezzek információkat azokról a helyekről, amelyek érdekelnek. Én például nagyon szeretem a tengert, a kulturális sokszínűséget, az esőerdőket. Másrészt utazóként nagyon könnyű más utazókkal találkozni. Ahol az ember megszáll, mindig akad egy közösségi tér, ahol természetessé válik a kapcsolatteremtés, a tapasztalatcsere. A helyiekkel való mélyebb kapcsolatok kialakítása nagyobb kihívás, Ennek is megvan a módja, a „couchsurfing” (kanapészörf). A https://www.couchsurfing.com/ oldalon regisztrálnak olyanok a világ minden tájáról, akiknek van egy kanapéjuk, vagy szobájuk, amit szívesen megosztanak másokkal, és olyanok, akik ilyent keresnek.

Az utazó nem pénzzel fizet, de valamit illik adnia a vendéglátónak: minőségi időt szánunk egymásra, csinálunk közös programot, vagy főzök, esetleg viszek neki apró ajándékot. Fontos, hogy történjék egyfajta kulturális csere. Nagyvárosokban én különösen szeretek kanapészörfölni, mert ott könnyebben elveszettnek érzi magát az ember, ha nincsen helyi kapcsolata.

– Ez engem egy kicsit azoknak az elbeszéléseire emlékeztet, akik végigmentek az El Caminón, és egyfajta sajátos közösségi lét részesei lettek. Mostani utad elvezetett a malajziai esőerdőkbe. Brazíliában is jártál ott?

– Igen, de nem az Amazonasnál, hanem az Atlanti-part vidékén túráztam. Malajziában eljutottam a Taman Negara nemzeti parkba, ami szintén egy védett esőerdő, mintegy 4000 km2 kiterjedésű, korát 130 millió évesre becsülik a tudósok. Ez a világ második legrégibb esőerdeje egy ausztráliai után. Korát egyrészt arra alapozzák, hogy olyan növények élnek benne, amelyeknek ősi fosszíliáit is azonosították, másrészt itt él az egyik legrégibb emlősök között számon tartott tapír. Úgy tűnik, sokkal jobban óvják, mint az amazonasit és nincs is annyira becsatornázva az ország gazdasági vérkeringésébe, ami szerencsére inkább a partvidékre koncentrálódik.

– Hogyan lehet megközelíteni Taman Negarát?

– Jerantut városából busszal el lehet jutni a nemzeti part melletti faluba, vagy a város melletti kikötőből a Tembeling folyón fel lehet hajózni ide. A háromórás motorcsónak út során a folyó két partján csak az esőerdőket látni, és a motor zúgásán kívül semmi zajt nem lehet hallani.

– Láttam rólad néhány fotót, amelyek ősfák között készültek. Nem érezted kicsinek magadat közöttük?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!