hirdetés
lkjhgf.jpg

Zsidai Roy éppen megváltoztatja a magyar gasztronómiát

10 étterme van Budapesten, célja a hazai gasztrokultúra háború előtti fényének visszaállítása.
Cikk: Berei Dániel, címkép: Libri Könyvkiadó - szmo.hu
2015. december 19.


hirdetés

Egészen más fogalmam volt arról, mi az, hogy úriember, ameddig nem találkoztam Zsidai Royjal. Amikor az Opera földszintjén található kávéházában találkoztunk, még joggal hihettem azt, hogy amit látok, csak egy kötelező “maszk” és viselkedés, amit egy embernek, akinek 10 étterme van, magára kell öltenie. De nem, a 39 éves Roy tényleg a két lábon járó úriasság.

Amikor a Budai Várban található irodájában fogad, a sötétkék öltöny, az ing és a csokornyakkendő jelzi, hogy a 22 éves újságírót éppen úgy megtiszteli, mint mondjuk a Kempinski távol-keleti tulajdonosait. Keresztapjáról, az éttermeiről, a magyar gasztronómia forradalmáról és az új könyvéről beszélgetünk.

23419839985_ac094f36e4_k

Hirdetés feletti kép: Zsidai Roy a könyve bemutatóján (balra), mellette Hael Edina, a Google Magyarország vezérigazgatója és Gerendai Károly, a Costes étterem tulajdonosa és a Sziget megalapítója. Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

Mentor a családban

Zsidai Roy keresztapja, Roy Watson amellett, hogy saját szállodaláncot üzemeltetett az USA-ban, több mint harminc évig az Amerikai Szállodaszövetség elnökének is mondhatta magát. Hozzá járt ki Roy tinédzseréveiben Budapestről, hogy tanuljon a nagybetűs szállodaiparról, vendéglátásról, gasztronómiáról. És leginkább a nagybetűs életről, az idén decemberben megjelent Spíler című könyvében azt írja, nagyrészt tőle tanulta meg azt a filozófiát, azokat a bölcsességeket, amire szüksége volt sikereinek eléréséhez.

23393613166_47e882c55a_k-2

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

“A legtöbbet az életben a szüleimtől és a keresztapámtól tanultam meg. Az a proaktív és megoldásorientált látásmód, hozzáállás, ami a szüleimet és engem is jellemez, illetve a céget is áthatja, az tőle származik.

"
Egyszer a Pierrot-ban vacsoráztunk, amikor egy ötletemet vázoltam neki. Szokásos magyar mentalitással soroltam neki, hogy mit miért nehéz megcsinálni. Erre ő azt mondta, hogy most álljak meg és soroljak fel 10 dolgot, amiért ez sikerülni fog.

Ez akkor mély nyomot hagyott bennem. Azt hiszem ez az az apró váltás, amit minden ember megtehet. Ezután ugyanannyi energiabefektetéssel egy helyben toporgó, megkeseredő emberből egy folyamatosan a megoldásokat kereső, eredményes emberré válhatunk.”

Spíler: Motivációs könyv Zsidai Roytól

12278928_969749876425832_447460602902458279_n

A Spíler nem a gasztronómiáról szól és nem is arról, hogy nyissunk éttermet. Arról szól, hogyan változtassuk meg az életünket és legyünk sokkal boldogabbak és sikeresebbek. "Tanulj meg eladni - mindent!" - "Ne fogadd el a középszerűséget - csináld mindig jobban!" - "A stílus és a minőség nem pénz kérdése" - ilyen fejezetcímekkel indít, a fejezetek pedig szépen kibontják ezeket. Azoknak ajánljuk, akik készek megváltoztatni az életüket.

Fejben vagy húsz céget felépített

Roy pályafutása a középiskola után mégis elkanyarodott a gasztronómiától. A közgazdaságtan rabja lett és miközben tanult a BKE-n (Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, ma Corvinus), eltöltött néhány szemesztert a világ legkiemelkedőbb iskoláiban, a Yale-en, a Georgetownon, a Harvardon és a Kölni Egyetemen is.

Az egyetem után saját startupot alapított, és Bécsben a mobil paymenttel foglalkozott. A céget a Deutsche Bank vásárolta fel. Pár évvel később a világ egyik legmenőbb stratégiai tanácsadó cégéhez került, a Boston Consulting Grouphoz, ahol többek között olyan projekteken dolgozott, mint a T-Com átmárkázása Szlovákiában és Magyarországon (hazánkban ugye a Westelt vásárolta fel a német mobilcég). Könyvében azt írja, hogy mivel a felesége Brüsszelben és Luxemburgban dolgozott, annak sem volt akadálya, hogy a hétvégéket is végigdolgozza.

11071501_906499729394446_5261356960959838781_n

A Dining Guide TOP10-et ünnepli a Baltazárban

“Már ekkor bennem volt a vállalkozás iránti vágy és éjjel 1 és 3 között a saját ötleteimen gondolkodtam, dolgoztam. Fejben felépítettem vagy 20 startupot. Saját üzleti terveket dolgoztam ki, a 2000-es évek elején még a Starbucksszal is tárgyaltam, hogy behozzuk az országba kávézóikat.

"
A kollégáim azonban levezették, hogy jobban járok, ha új cég helyett a családi vállalkozásunkat kezdem el fejleszteni.

Hiszen évtizedes tapasztalatunk van a gasztronómia terén, amit az én üzleti tapasztalataimmal kombinálva a magyar gasztro piac lenne a leglogikusabb lépés.”

Már tíz étteremnél jár

2006-ban kiutazott Amerikába, ezúttal a Miami Southbeachen álló Versace épület melletti 90 szobás butikhotelben szállodamenedzsmentet tanult. Úgy kalkulált, hogy a családja gasztronómiai múltját és az ő üzleti tudását felhasználva létre tudnak hozni egy növekedésre képes étteremcsoportot.

10835306_786158104785011_7010185718918068743_o

Ez olyannyira bejött, hogy az 1982-ben szülei által megnyitott Pierrot után most már 10 étteremre rúg a család portfóliója. A Zsidai Grouphoz tartozik a Pierrot, a 21, a Baltazár, a Pest Buda, a Pest Buda Terasz, a Spíler, a Spíler Shanghai, Spíler Biergarten, az ÉS Bisztró, az ÉS Deli és a legutolsó szerzemény, az Opera Café is,

jövőre pedig Jamie Oliverrel közösen nyit éttermet a Budai Várban

Az éttermei elég erősen válságállónak bizonyultak, a 21 a 2009-es válság elején nyílt meg, mégis annyira jól futott, hogy a cég növekedésbe kezdett. Ennek titka szerinte az, hogy az egzakt, faktuális, kemény üzleti analízisre épülő számításokat ötvözik a számokkal nem mérhető, megérzésekre alapuló, művészi ötletekkel. A szív és az ész összhangja - ahogy ő fogalmazott.

A Zsidai Grouphoz tartozó éttermek:

Pierrot (1014 Budapest, Fortuna utca 14, link)

Az Osztrák-Magyar Monarchia konyháját hozzák vissza úgy, hogy a hagyományos ízeket a modern, 21. századi trendekkel ötvözik. 1982-ben az egyik első privát kávézója volt Budapestnek, Zsidai Roy szülei nyitották meg.

21 (1014 Budapest, Fortuna utca 21, link)

Békebeli magyar konyha 21. századi módra: a 21-ben minden hagyományos ízt szándékosan őriznek meg, de az ételeket sokkal könnyebbé teszik, mint voltak hajdanán.

Pest-Buda (1014 Budapest, Fortuna utca 3, link)

A nagymama főztje áll a középpontban, Litauszki Zsolt séf garantálja, hogy a marhapofa pörkölttel, a házi tokajis sült kolbász és a kemencés kenyérlángos nem okoz csalódást.

Pest-Buda terasz (1014 Budapest, Hess András tér)

A Pest-Buda bisztró különálló, teraszos része, ahol az étterem házias, nagymamás ételei mellett sör, fröccs várja a vendégeket.

Baltazár (1014 Budapest, Országház utca 31, link)

A Baltazár egy intézmény, egy gasztronómiai lubickálóközpont a maga barátságos, befogadható és nem kihívó módján. Egy gasztronómiai élményközpont, egy kis ékszerdoboz smart luxury design boutique hotellel kiegészülve.

353

919

Spíler Biergarten (1014 Budapest Karpisztrán tér, link)

Vagány sörkert, kézműves sörök, fröccsök, a város egyik legjobb hamburgere, házi tokajis kolbász. A Kapisztrán tér óriás gesztenyefája alatt, márciustól novemberig.

Spíler Original (1075 Budapest, Király utca 13, link)

A Spíler a belváros és a Gozsdu egyik kedvenc bisztrója, kocsmája, szórakozóhelye. Street food, laza környezet, vagány emberek, magyar kézműves sörök, válogatott borok, hatalmas bárpult, télen fedett terasz és hétvégente angolszász elektronikus zenét pörgető rezidens DJ.

Spíler Shanghai (1075 Budapest, Király utca 13, link)

Bisztró, bár, klub és privát bulikra is alkalmas titkos bár. A 30-as évek Shanghaja inspirálta rusztikus-ipari környezet, vagány ételek - ázsiai csavarral, izgalmas kínai, thai, japán és szingapúri sörök, buja koktélok. Az Originalból átmentették laza környezetet, vagány embereket, hatalmas bárpultot, a télen fedett teraszt és hétvégekre a rezidens DJ-t.

spiler

ÉS bisztró (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Borozó, söröző, terasz, bisztró, vendéglő, pecsenyesütöde. A Kempinski Hotellel közösen működő ÉS-ben nem kell a hagyományos étkezési szokásokhoz igazodni. Az étlap hármas tagolású, melyen a megosztható ételek (falatkák) mellett az Osztrák-Magyar Monarchia tipikus ételei, grillezett húsok, halak is helyet kapnak. Ezt egészíti ki a kézműves sör és izgalmas borválaszték.

ÉS Deli (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus "specialty coffee" világot. Újhullámos kávék, gourmet szendvicsek, péksütemények, zöldség- és gyümölcslevek, bircher müzli.

Opera Café (1061 Budapest, Andrássy út 22. – Hajós utca 6, link)

Egy fantasztikus hely az 1884-ban nyitott Ybl Miklós tervezte Magyar Állami Operaházban. Egy kávéház, ahol kötetlen, de patinás környezetben fogyaszthattok el egy ebédet, vacsorát, egy délutáni süteményt vagy egy pohár pezsgőt.

Emellett a Zsidai Groupnak van egy nagyon erős hivatástudata, missziója. Ahogy már a címben is sugalltam, Roy, a család és az egész cég igyekszik átalakítani a magyar gasztronómiát. Az I. világháború előtti szintet tartják kiindulópontnak.

"
Ha megnézel egy fotót a korabeli pesti kávéházakról, amikor még Szinyei Merse Pál és kortársai is ott ültek, ha megnézed a New York Kávéházat, a Japán Kávéházat vagy a Mátyás Pincét, akkor látod, hogy ezek a helyek teljesen csereszabatosak voltak akkor Bécs, Párizs vagy London legjobbjaival.

Ezért a szellemiségért és minőségért ők egy békés háborút indítottak, amivel minden munkavállalójuk tisztában van. Roy szerint náluk nem séfek, pincérek és menedzserek dolgoznak, hanem harcostársak, akik értik, hogy ez, amiben élnek, egy történelmi pillanat, amikor a magyar gasztronómia újra közelebb kerülhet a világ elitjéhez. Azt is értik, hogy ebben nekik fontos szerepük van és úgy néz ki, hogy látszik az eredmény is. Egyik ilyen céljuk a Budai Vár visszakötése a budapesti vérkeringésbe, ami úgy érzi, egyre jobban sikerül.

Átalakuló igények mellett is

Erős trend manapság, hogy a vendéglátó helyeket nem lehet besorolni szigorú kategóriákba (pl. étterem, kocsma, szórakozóhely), mint például 5-6 éve. Ilyen a Gozsdu egyik ékköve, a Spíler is, ahol amellett, hogy egy laza környezetben minőségi street food kerülhet az asztalotokra, itt nem csak ehettek, hanem kézműves söröket is ihattok, sőt akár táncolhattok is, ha nagyon bedurvul a hangulat. Kíváncsi voltam, hogy ez miért alakult így.

“Manapság a gasztronómia nagyon menő témává vált. Sok a főzőműsor, sok blog foglalkozik ezzel, divatos téma lett bizonyos körökben az ételről beszélni. Emiatt az a tempó is felgyorsult, amiben ez változik. Azért alakult ez így, mert az éttermek folyamatosan kísérleteznek és újítanak, hogy kiszolgálják ezt az igényt.

"
Egy étterem sosincs kész, a Spíler is gasztro-pub, bár, étterem, klub is egy kicsit. Mindig más.”

23419814275_541e99499e_k

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

A magyar piac megreformálása mellett egy nagy kihívás biztosan jön majd a Zsidai Groupnak, ugyanis Kempinski tulajdonosai örülnének, ha a budapesti hotel aljában lévő ÉS Bisztró mintájára a távol-keleti hotelekben is épülne valami hasonló. Ez lehet a következő nagy sikersztori.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


KÖVESS MINKET:




hirdetés
fiatal.jpg

Ez a 13 éves találhatta fel a hasnyálmirigyrák kezelésének legbiztonságosabb módját

A fiatal diák egy rangos díjat is elnyert ötletével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.



A hasnyálmirigyrák túlélési mutatói rendkívül alacsonyak - körülbelül 9%-os akkor, ha öt évet veszünk alapul, és körülbelül 1%-os 10 év távlatában. A helyzet az elmúlt 40 évben nem is javult jelentősen.

Ám a 13 éves Rishab Jain elhatározta, hogy megváltoztatja ezeket a statisztikákat AI-alapú eszközével, a PCDLS Net-tel, amely javítja a hasnyálmirigy állapotának nyomon követését a sugárkezelés során. Jain ötletével megnyerte a 2018-as Discovery Education 3M Young Scientist Challenge-t, úgy, hogy akkor még a középiskolát sem kezdte el.

A szakértők szerint a fiatal egy biztonságosabb módszert alkotott meg a hasnyálmirigyrák kezelésére.

A fiatal a Business Insider-nek elmondta: az egész 2017 nyarán kezdődött, amikor meglátogatta a bátyját Bostonban, és ott megtudta, hogy milyen kutatások zajlanak. Megismerte a meglepően rossz statisztikákat a hasnyálmirigyrákról.

"Ezek után létrehoztam egy mesterséges intelligencia alapú PCDLS Net-eszközt, ami segíti a hasnyálmirigy állapotának követését a sugárkezelések során - mondta a fiatal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
duotogni1.jpg

Állva tapsolt az America's Got Talent zsűrije egy magyar lánynak és párjának

Csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, és úgy tűnik, megérte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.



A zsűri és a közönség is álló tapssal jutalmazta a magyar Antal Loretta és olasz partnere, Daniel Togni produkcióját az America's Got Talent válogatóján – írta meg a Blikk. A Duo Togni névre hallgató akrobata kettős valósággal elkápráztatott mindenkit.

A lány a lapnak azt mesélte, csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, ahol az első körös meghallgatás zajlott.

"Nagyon izgatottak voltunk. Bár próbáltunk higgadtak maradni, amikor a színpadra léptünk, megláttuk Simon Cowellt, az America's Got Talent megalapítóját, és egy kissé bepánikoltunk"

– emlékezett vissza Antal Loretta, aki hat évvel ezelőtt ismerte meg Danielt a Fővárosi Nagycirkuszban. 2015 óta dolgoznak együtt, a színpad mellett a magánéletben is egy párt alkotnak.

A lányt egy artista ismerőse hívta el évekkel ezelőtt az egyik fellépésére, ami elsőre lenyűgözte. Ezután felvételizett a Baross Imre artistaképzőbe, ahol adtak neki egy esélyt, bár semmi alapja nem volt egy spárgát leszámítva.

A Duo Togni több méteres magasságban hajt végre hajmeresztő mutatványokat. Bár a válogatóról Loretta még csak nagyon szűkszavúan beszélhetett, hiszen egyelőre nem került adásba az egész, annyi biztos, hogy ez is rendkívül látványos volt. Az egyik jelenetben például párja a hajánál fogva lógatja őt.


KÖVESS MINKET:




hirdetés
dinnyes_okolicsanyi-2-1.jpg

Gyerekként egy nagy vár megépítéséről álmodott, felnőttként létrehozta a világon egyedülálló Várparkot

Alekszi Zoltán makettjei kétszer is Guinness Rekorderek lettek, idén pedig még egy Árpád-kori tematikájú skanzent is készített.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 17.



Szinte minden kisgyerek imád várat építeni - homokból, fakockából, bármiből, ami a keze ügyébe esik. De akad olyan gyerek, aki ezt a szenvedélyét egészen felnőtt koráig magával viszi... Egy nagy várról álmodik... és a végén létrehoz valami nagyot, de egészen más módon.

A Velencei-tó déli partján különleges csemegéket kínál Dinnyés. A leghíresebb látványossága - egy kisgyerek megvalósult álma - a Várpark, ahol a történelmi Magyarországon állt középkori várakat nézheted meg – piciben. Bár makettek, de mégsem a hagyományos módon.

Érdekességük, hogy anyaghűek, és elhelyezkedésük is olyan, mint annak idején a valóságban lehetett. A "vármentő" parkban olyan építmények láthatók, amelyek ma már nem léteznek, vagy csak nagyon romos állapotban. A makettek kőből, fából, téglából épültek fel, és minden apró részlet kidolgozott az ablakpárkánytól a kapuzsanérig.

A park jelenleg 38 vár-makettet mutat be, és ezzel 2018-ban

megkapta a Guinness Rekordoknak járó elismerést,

mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása. A tulajdonos, Alekszi Zoltán a második oklevelet a Szeretlek Magyarországnak mutatta be először.

Zoltán, a Várpark megálmodója elmesélte nekünk, hogy 2012 óta foglalkozik a különleges gyűjteménnyel. Alapos kutatómunka után készültek el az eredeti vár építőanyagaihoz hasonló anyagokból épített várak. Az építmények mellett haladó sétányon emlékoszlopok idézik meg a magyar történelem nagy alakjait, a magyar királyokat, Árpád-kori és erdélyi fejedelmeket.

A „várkapitány” lelkesen mesél a kezdetekről is.

Gyerekként már azt találta ki, hogy egy nagy várat épít majd. Aztán mikor felnőtt, a várról nem mondott le, de rájött, hogy inkább vármentő parkot csinálna, ahol egyedülálló módon mutathatja be a középkori magyar várakat.

Az eddig elkészült maketteket mind saját maga rakta össze. Annyit elárult, hogy sokszor saját kárán jött rá a megfelelő technikára, volt, hogy leomlott a fal, amit rakott, de nem adta fel, és ma már tökéletes várfalakat tud csinálni kőből, fából.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
maklari-kotelugro-csapat.eb-europa-bajnoksag-norvegia-2.jpg

Lenyűgözte a világot a maklári kötélugró csapat - arannyal és ezüsttel tértek haza

Hatalmas sikert arattak.
Fotó: Maklári Bosch Kötélugró Klub - szmo.hu
2019. július 14.



Tarolt egy magyar csapat a kötélugrók világbajnokságán, Norvégiában.

Mint arról a heol.hu beszámolt,

aranyérmekkel és ezüstérmekkel jöttek haza a Maklári Bosch Kötélugró Klub versenyzői.

A nemrég lezajlott World Jump Rope-on a Demó Versenyben például, ahol tizenhárom versenyző öt percen keresztül zajló összehangolt munkájára volt szükség, ezüstéremmel jutalmazták a csapat teljesítményét

A megmérettetésen 26 ország majdnem 1000 versenyzője vett részt. A maklári csapat fiatal versenyzői, Bozsik Regina, Zelei Dorottya, Zelei Diána és Hanuszik Lilla, páros duplakötélben hibátlan gyakorlatot mutattak be, ez első helyet ért.

"A 4×30 másodperces csapat gyorsasági számban Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra, Tatár Laura első helyen végeztek. A 2×60 másodperces duplaköteles gyorsasági számban Kurtán Adél, Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra aranyérmet vehettek át. Ugyancsak a legjobb volt a Kovács Réka, Bánhegyi Hanna és Bánhegyi Flóra alkotta hármas a 3×40 másodperces duplakötél számban. Ezüstérmet szerzett Bánhegyi Hanna és Tatár Laura a 2×30 másodperces duplázásban. Mind a négy gyorsasági számmal a legjobbak között a Grand Fináléban újra versenyezhettek, amely végén a 4×30 másodperc gyorsaságiban győztesként a magyar himnuszt hallhatták ismét" - írja a lap.

Az egyéni számokban Zelei Diána a juniorok között ezüstöt szerzett szabadon választott gyakorlatával. Ugyancsak ezüstérmet vehetett át Bánhegyi Hanna a 30 másodperces és 3 perces gyorsasági számokért is.

Hanuszik Éva egy másik korcsoportban szerzett ezüstérmet gyorsasági eredményével, akit ugyanebben Bánhegyi Flóra követett a harmadik helyen.

Bánhegyi Flóra összetett bajnok lett - az összes korcsoport eredményeit figyelembe véve ő volt a legjobb.

A fotókért és videókért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x