hirdetés
lkjhgf.jpg

Zsidai Roy éppen megváltoztatja a magyar gasztronómiát

10 étterme van Budapesten, célja a hazai gasztrokultúra háború előtti fényének visszaállítása.
Cikk: Berei Dániel, címkép: Libri Könyvkiadó - szmo.hu
2015. december 19.


hirdetés

Egészen más fogalmam volt arról, mi az, hogy úriember, ameddig nem találkoztam Zsidai Royjal. Amikor az Opera földszintjén található kávéházában találkoztunk, még joggal hihettem azt, hogy amit látok, csak egy kötelező “maszk” és viselkedés, amit egy embernek, akinek 10 étterme van, magára kell öltenie. De nem, a 39 éves Roy tényleg a két lábon járó úriasság.

Amikor a Budai Várban található irodájában fogad, a sötétkék öltöny, az ing és a csokornyakkendő jelzi, hogy a 22 éves újságírót éppen úgy megtiszteli, mint mondjuk a Kempinski távol-keleti tulajdonosait. Keresztapjáról, az éttermeiről, a magyar gasztronómia forradalmáról és az új könyvéről beszélgetünk.

23419839985_ac094f36e4_k

Hirdetés feletti kép: Zsidai Roy a könyve bemutatóján (balra), mellette Hael Edina, a Google Magyarország vezérigazgatója és Gerendai Károly, a Costes étterem tulajdonosa és a Sziget megalapítója. Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

hirdetés

Mentor a családban

Zsidai Roy keresztapja, Roy Watson amellett, hogy saját szállodaláncot üzemeltetett az USA-ban, több mint harminc évig az Amerikai Szállodaszövetség elnökének is mondhatta magát. Hozzá járt ki Roy tinédzseréveiben Budapestről, hogy tanuljon a nagybetűs szállodaiparról, vendéglátásról, gasztronómiáról. És leginkább a nagybetűs életről, az idén decemberben megjelent Spíler című könyvében azt írja, nagyrészt tőle tanulta meg azt a filozófiát, azokat a bölcsességeket, amire szüksége volt sikereinek eléréséhez.

23393613166_47e882c55a_k-2

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

“A legtöbbet az életben a szüleimtől és a keresztapámtól tanultam meg. Az a proaktív és megoldásorientált látásmód, hozzáállás, ami a szüleimet és engem is jellemez, illetve a céget is áthatja, az tőle származik.

"
Egyszer a Pierrot-ban vacsoráztunk, amikor egy ötletemet vázoltam neki. Szokásos magyar mentalitással soroltam neki, hogy mit miért nehéz megcsinálni. Erre ő azt mondta, hogy most álljak meg és soroljak fel 10 dolgot, amiért ez sikerülni fog.

Ez akkor mély nyomot hagyott bennem. Azt hiszem ez az az apró váltás, amit minden ember megtehet. Ezután ugyanannyi energiabefektetéssel egy helyben toporgó, megkeseredő emberből egy folyamatosan a megoldásokat kereső, eredményes emberré válhatunk.”

Spíler: Motivációs könyv Zsidai Roytól

12278928_969749876425832_447460602902458279_n

A Spíler nem a gasztronómiáról szól és nem is arról, hogy nyissunk éttermet. Arról szól, hogyan változtassuk meg az életünket és legyünk sokkal boldogabbak és sikeresebbek. "Tanulj meg eladni - mindent!" - "Ne fogadd el a középszerűséget - csináld mindig jobban!" - "A stílus és a minőség nem pénz kérdése" - ilyen fejezetcímekkel indít, a fejezetek pedig szépen kibontják ezeket. Azoknak ajánljuk, akik készek megváltoztatni az életüket.

Fejben vagy húsz céget felépített

Roy pályafutása a középiskola után mégis elkanyarodott a gasztronómiától. A közgazdaságtan rabja lett és miközben tanult a BKE-n (Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, ma Corvinus), eltöltött néhány szemesztert a világ legkiemelkedőbb iskoláiban, a Yale-en, a Georgetownon, a Harvardon és a Kölni Egyetemen is.

Az egyetem után saját startupot alapított, és Bécsben a mobil paymenttel foglalkozott. A céget a Deutsche Bank vásárolta fel. Pár évvel később a világ egyik legmenőbb stratégiai tanácsadó cégéhez került, a Boston Consulting Grouphoz, ahol többek között olyan projekteken dolgozott, mint a T-Com átmárkázása Szlovákiában és Magyarországon (hazánkban ugye a Westelt vásárolta fel a német mobilcég). Könyvében azt írja, hogy mivel a felesége Brüsszelben és Luxemburgban dolgozott, annak sem volt akadálya, hogy a hétvégéket is végigdolgozza.

11071501_906499729394446_5261356960959838781_n

A Dining Guide TOP10-et ünnepli a Baltazárban

“Már ekkor bennem volt a vállalkozás iránti vágy és éjjel 1 és 3 között a saját ötleteimen gondolkodtam, dolgoztam. Fejben felépítettem vagy 20 startupot. Saját üzleti terveket dolgoztam ki, a 2000-es évek elején még a Starbucksszal is tárgyaltam, hogy behozzuk az országba kávézóikat.

"
A kollégáim azonban levezették, hogy jobban járok, ha új cég helyett a családi vállalkozásunkat kezdem el fejleszteni.

Hiszen évtizedes tapasztalatunk van a gasztronómia terén, amit az én üzleti tapasztalataimmal kombinálva a magyar gasztro piac lenne a leglogikusabb lépés.”

Már tíz étteremnél jár

2006-ban kiutazott Amerikába, ezúttal a Miami Southbeachen álló Versace épület melletti 90 szobás butikhotelben szállodamenedzsmentet tanult. Úgy kalkulált, hogy a családja gasztronómiai múltját és az ő üzleti tudását felhasználva létre tudnak hozni egy növekedésre képes étteremcsoportot.

10835306_786158104785011_7010185718918068743_o

Ez olyannyira bejött, hogy az 1982-ben szülei által megnyitott Pierrot után most már 10 étteremre rúg a család portfóliója. A Zsidai Grouphoz tartozik a Pierrot, a 21, a Baltazár, a Pest Buda, a Pest Buda Terasz, a Spíler, a Spíler Shanghai, Spíler Biergarten, az ÉS Bisztró, az ÉS Deli és a legutolsó szerzemény, az Opera Café is,

jövőre pedig Jamie Oliverrel közösen nyit éttermet a Budai Várban

Az éttermei elég erősen válságállónak bizonyultak, a 21 a 2009-es válság elején nyílt meg, mégis annyira jól futott, hogy a cég növekedésbe kezdett. Ennek titka szerinte az, hogy az egzakt, faktuális, kemény üzleti analízisre épülő számításokat ötvözik a számokkal nem mérhető, megérzésekre alapuló, művészi ötletekkel. A szív és az ész összhangja - ahogy ő fogalmazott.

A Zsidai Grouphoz tartozó éttermek:

Pierrot (1014 Budapest, Fortuna utca 14, link)

Az Osztrák-Magyar Monarchia konyháját hozzák vissza úgy, hogy a hagyományos ízeket a modern, 21. századi trendekkel ötvözik. 1982-ben az egyik első privát kávézója volt Budapestnek, Zsidai Roy szülei nyitották meg.

21 (1014 Budapest, Fortuna utca 21, link)

Békebeli magyar konyha 21. századi módra: a 21-ben minden hagyományos ízt szándékosan őriznek meg, de az ételeket sokkal könnyebbé teszik, mint voltak hajdanán.

Pest-Buda (1014 Budapest, Fortuna utca 3, link)

A nagymama főztje áll a középpontban, Litauszki Zsolt séf garantálja, hogy a marhapofa pörkölttel, a házi tokajis sült kolbász és a kemencés kenyérlángos nem okoz csalódást.

Pest-Buda terasz (1014 Budapest, Hess András tér)

A Pest-Buda bisztró különálló, teraszos része, ahol az étterem házias, nagymamás ételei mellett sör, fröccs várja a vendégeket.

Baltazár (1014 Budapest, Országház utca 31, link)

A Baltazár egy intézmény, egy gasztronómiai lubickálóközpont a maga barátságos, befogadható és nem kihívó módján. Egy gasztronómiai élményközpont, egy kis ékszerdoboz smart luxury design boutique hotellel kiegészülve.

353

919

Spíler Biergarten (1014 Budapest Karpisztrán tér, link)

Vagány sörkert, kézműves sörök, fröccsök, a város egyik legjobb hamburgere, házi tokajis kolbász. A Kapisztrán tér óriás gesztenyefája alatt, márciustól novemberig.

Spíler Original (1075 Budapest, Király utca 13, link)

A Spíler a belváros és a Gozsdu egyik kedvenc bisztrója, kocsmája, szórakozóhelye. Street food, laza környezet, vagány emberek, magyar kézműves sörök, válogatott borok, hatalmas bárpult, télen fedett terasz és hétvégente angolszász elektronikus zenét pörgető rezidens DJ.

Spíler Shanghai (1075 Budapest, Király utca 13, link)

Bisztró, bár, klub és privát bulikra is alkalmas titkos bár. A 30-as évek Shanghaja inspirálta rusztikus-ipari környezet, vagány ételek - ázsiai csavarral, izgalmas kínai, thai, japán és szingapúri sörök, buja koktélok. Az Originalból átmentették laza környezetet, vagány embereket, hatalmas bárpultot, a télen fedett teraszt és hétvégekre a rezidens DJ-t.

spiler

ÉS bisztró (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Borozó, söröző, terasz, bisztró, vendéglő, pecsenyesütöde. A Kempinski Hotellel közösen működő ÉS-ben nem kell a hagyományos étkezési szokásokhoz igazodni. Az étlap hármas tagolású, melyen a megosztható ételek (falatkák) mellett az Osztrák-Magyar Monarchia tipikus ételei, grillezett húsok, halak is helyet kapnak. Ezt egészíti ki a kézműves sör és izgalmas borválaszték.

ÉS Deli (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus "specialty coffee" világot. Újhullámos kávék, gourmet szendvicsek, péksütemények, zöldség- és gyümölcslevek, bircher müzli.

Opera Café (1061 Budapest, Andrássy út 22. – Hajós utca 6, link)

Egy fantasztikus hely az 1884-ban nyitott Ybl Miklós tervezte Magyar Állami Operaházban. Egy kávéház, ahol kötetlen, de patinás környezetben fogyaszthattok el egy ebédet, vacsorát, egy délutáni süteményt vagy egy pohár pezsgőt.

Emellett a Zsidai Groupnak van egy nagyon erős hivatástudata, missziója. Ahogy már a címben is sugalltam, Roy, a család és az egész cég igyekszik átalakítani a magyar gasztronómiát. Az I. világháború előtti szintet tartják kiindulópontnak.

"
Ha megnézel egy fotót a korabeli pesti kávéházakról, amikor még Szinyei Merse Pál és kortársai is ott ültek, ha megnézed a New York Kávéházat, a Japán Kávéházat vagy a Mátyás Pincét, akkor látod, hogy ezek a helyek teljesen csereszabatosak voltak akkor Bécs, Párizs vagy London legjobbjaival.

Ezért a szellemiségért és minőségért ők egy békés háborút indítottak, amivel minden munkavállalójuk tisztában van. Roy szerint náluk nem séfek, pincérek és menedzserek dolgoznak, hanem harcostársak, akik értik, hogy ez, amiben élnek, egy történelmi pillanat, amikor a magyar gasztronómia újra közelebb kerülhet a világ elitjéhez. Azt is értik, hogy ebben nekik fontos szerepük van és úgy néz ki, hogy látszik az eredmény is. Egyik ilyen céljuk a Budai Vár visszakötése a budapesti vérkeringésbe, ami úgy érzi, egyre jobban sikerül.

Átalakuló igények mellett is

Erős trend manapság, hogy a vendéglátó helyeket nem lehet besorolni szigorú kategóriákba (pl. étterem, kocsma, szórakozóhely), mint például 5-6 éve. Ilyen a Gozsdu egyik ékköve, a Spíler is, ahol amellett, hogy egy laza környezetben minőségi street food kerülhet az asztalotokra, itt nem csak ehettek, hanem kézműves söröket is ihattok, sőt akár táncolhattok is, ha nagyon bedurvul a hangulat. Kíváncsi voltam, hogy ez miért alakult így.

“Manapság a gasztronómia nagyon menő témává vált. Sok a főzőműsor, sok blog foglalkozik ezzel, divatos téma lett bizonyos körökben az ételről beszélni. Emiatt az a tempó is felgyorsult, amiben ez változik. Azért alakult ez így, mert az éttermek folyamatosan kísérleteznek és újítanak, hogy kiszolgálják ezt az igényt.

"
Egy étterem sosincs kész, a Spíler is gasztro-pub, bár, étterem, klub is egy kicsit. Mindig más.”

23419814275_541e99499e_k

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

A magyar piac megreformálása mellett egy nagy kihívás biztosan jön majd a Zsidai Groupnak, ugyanis Kempinski tulajdonosai örülnének, ha a budapesti hotel aljában lévő ÉS Bisztró mintájára a távol-keleti hotelekben is épülne valami hasonló. Ez lehet a következő nagy sikersztori.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:





hirdetés
gulyas-andras-legfiatalabb-polgarmester-1000x648.jpg

22 éves a legfiatalabb polgármester Magyarországon

Gulyás András Döbröce vezetője lett az októberi önkormányzati választások után.
Fotók: Mikola Gergely/Facebook - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csak 22 éves Magyarország legfiatalabb polgármestere. Bár az Index nemrég készített egy videót a 26 éves Plachi Attiláról, akit Kóspallagon választottak meg polgármesternek, kiderült, hogy vannak nála fiatalabbak is.

Encsen a 24 éves Mikola Gergely nyert az októberi önkormányzati választáson.

hirdetés

A fiatal politikus tavaly még a Jobbik színeiben indult országgyűlési képviselőnek, idén viszont már ellenzéki támogatottsággal, de függetlenként indult Encsen, és el is nyerte a választópolgárok többségének bizalmát.

Azonban még van egy nála is fiatalabb polgármester, aki mindössze 22 éves.

Gulyás András maga hívta fel a figyelmünket erre a tényre. A fiatalember a Zala megyei Döbröcén indult a választáson függetlenként, és 35 szavazatot kapott, így csupán 4 szavazattal megelőzve eredményesebb riválisát (a harmadik jelölt egyetlen szavazatot sem kapott) sikerült győznie.


KÖVESS MINKET:






hirdetés
daroczi_csaba.png

Magyar lett az év legjobb természetfotósa

Daróczi Csaba képe győzedelmeskedett a Nature Photagrapher of the Year versenyén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 18.


hirdetés

Több mint 14 ezer pályázat közül választották ki a Nature Photagrapher of the Year fotópályázat győztesét.

A Nature Talks elnevezésű szervezet immár negyedszerre rendezte meg az év legjobb természetfotóit felkutató versenyét.

A megmérettetésre 73 országból több mint 14 ezer pályamű érkezett.

Az Év Természetfotósa pedig egy magyar forográfus, Daróczi Csaba lett.

hirdetés

A versenyen több kategóriában is osztanak díjakat, úgymint madarak, emlősök, növények és gombák, tájak. Közülük kerül ki az Év Természetfotósa cím győztese is, aki a dicsőség mellett háromezer euróval gazdagodik.

Daróczi Csabával, aki már 25 éve a termszetfotózás szerelmese, interjúztunk is, mikor első helyezett lett a Varázslatos Magyarország fotókiállítás pályázatán.

"Az adja egy kép sava-borsát, hogy egy olyan pillanatot örökíthetsz meg, ami senki másnak nem adatik meg rajtad kívül"

- mesélte akkor.

Ha kíváncsi vagy a díjnyertes fotóra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!