hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
lkjhgf
Zsidai Roy éppen megváltoztatja a magyar gasztronómiát
10 étterme van Budapesten, célja a hazai gasztrokultúra háború előtti fényének visszaállítása.
Cikk: Berei Dániel, címkép: Libri Könyvkiadó - szmo.hu
2015. december 19.


hirdetés

Egészen más fogalmam volt arról, mi az, hogy úriember, ameddig nem találkoztam Zsidai Royjal. Amikor az Opera földszintjén található kávéházában találkoztunk, még joggal hihettem azt, hogy amit látok, csak egy kötelező “maszk” és viselkedés, amit egy embernek, akinek 10 étterme van, magára kell öltenie. De nem, a 39 éves Roy tényleg a két lábon járó úriasság.

Amikor a Budai Várban található irodájában fogad, a sötétkék öltöny, az ing és a csokornyakkendő jelzi, hogy a 22 éves újságírót éppen úgy megtiszteli, mint mondjuk a Kempinski távol-keleti tulajdonosait. Keresztapjáról, az éttermeiről, a magyar gasztronómia forradalmáról és az új könyvéről beszélgetünk.

23419839985_ac094f36e4_k

Hirdetés feletti kép: Zsidai Roy a könyve bemutatóján (balra), mellette Hael Edina, a Google Magyarország vezérigazgatója és Gerendai Károly, a Costes étterem tulajdonosa és a Sziget megalapítója. Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

Mentor a családban

Zsidai Roy keresztapja, Roy Watson amellett, hogy saját szállodaláncot üzemeltetett az USA-ban, több mint harminc évig az Amerikai Szállodaszövetség elnökének is mondhatta magát. Hozzá járt ki Roy tinédzseréveiben Budapestről, hogy tanuljon a nagybetűs szállodaiparról, vendéglátásról, gasztronómiáról. És leginkább a nagybetűs életről, az idén decemberben megjelent Spíler című könyvében azt írja, nagyrészt tőle tanulta meg azt a filozófiát, azokat a bölcsességeket, amire szüksége volt sikereinek eléréséhez.

23393613166_47e882c55a_k-2

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

“A legtöbbet az életben a szüleimtől és a keresztapámtól tanultam meg. Az a proaktív és megoldásorientált látásmód, hozzáállás, ami a szüleimet és engem is jellemez, illetve a céget is áthatja, az tőle származik.

"
Egyszer a Pierrot-ban vacsoráztunk, amikor egy ötletemet vázoltam neki. Szokásos magyar mentalitással soroltam neki, hogy mit miért nehéz megcsinálni. Erre ő azt mondta, hogy most álljak meg és soroljak fel 10 dolgot, amiért ez sikerülni fog.

Ez akkor mély nyomot hagyott bennem. Azt hiszem ez az az apró váltás, amit minden ember megtehet. Ezután ugyanannyi energiabefektetéssel egy helyben toporgó, megkeseredő emberből egy folyamatosan a megoldásokat kereső, eredményes emberré válhatunk.”

Spíler: Motivációs könyv Zsidai Roytól

12278928_969749876425832_447460602902458279_n

A Spíler nem a gasztronómiáról szól és nem is arról, hogy nyissunk éttermet. Arról szól, hogyan változtassuk meg az életünket és legyünk sokkal boldogabbak és sikeresebbek. "Tanulj meg eladni - mindent!" - "Ne fogadd el a középszerűséget - csináld mindig jobban!" - "A stílus és a minőség nem pénz kérdése" - ilyen fejezetcímekkel indít, a fejezetek pedig szépen kibontják ezeket. Azoknak ajánljuk, akik készek megváltoztatni az életüket.

Fejben vagy húsz céget felépített

Roy pályafutása a középiskola után mégis elkanyarodott a gasztronómiától. A közgazdaságtan rabja lett és miközben tanult a BKE-n (Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, ma Corvinus), eltöltött néhány szemesztert a világ legkiemelkedőbb iskoláiban, a Yale-en, a Georgetownon, a Harvardon és a Kölni Egyetemen is.

Az egyetem után saját startupot alapított, és Bécsben a mobil paymenttel foglalkozott. A céget a Deutsche Bank vásárolta fel. Pár évvel később a világ egyik legmenőbb stratégiai tanácsadó cégéhez került, a Boston Consulting Grouphoz, ahol többek között olyan projekteken dolgozott, mint a T-Com átmárkázása Szlovákiában és Magyarországon (hazánkban ugye a Westelt vásárolta fel a német mobilcég). Könyvében azt írja, hogy mivel a felesége Brüsszelben és Luxemburgban dolgozott, annak sem volt akadálya, hogy a hétvégéket is végigdolgozza.

11071501_906499729394446_5261356960959838781_n

A Dining Guide TOP10-et ünnepli a Baltazárban

“Már ekkor bennem volt a vállalkozás iránti vágy és éjjel 1 és 3 között a saját ötleteimen gondolkodtam, dolgoztam. Fejben felépítettem vagy 20 startupot. Saját üzleti terveket dolgoztam ki, a 2000-es évek elején még a Starbucksszal is tárgyaltam, hogy behozzuk az országba kávézóikat.

"
A kollégáim azonban levezették, hogy jobban járok, ha új cég helyett a családi vállalkozásunkat kezdem el fejleszteni.

Hiszen évtizedes tapasztalatunk van a gasztronómia terén, amit az én üzleti tapasztalataimmal kombinálva a magyar gasztro piac lenne a leglogikusabb lépés.”

Már tíz étteremnél jár

2006-ban kiutazott Amerikába, ezúttal a Miami Southbeachen álló Versace épület melletti 90 szobás butikhotelben szállodamenedzsmentet tanult. Úgy kalkulált, hogy a családja gasztronómiai múltját és az ő üzleti tudását felhasználva létre tudnak hozni egy növekedésre képes étteremcsoportot.

10835306_786158104785011_7010185718918068743_o

Ez olyannyira bejött, hogy az 1982-ben szülei által megnyitott Pierrot után most már 10 étteremre rúg a család portfóliója. A Zsidai Grouphoz tartozik a Pierrot, a 21, a Baltazár, a Pest Buda, a Pest Buda Terasz, a Spíler, a Spíler Shanghai, Spíler Biergarten, az ÉS Bisztró, az ÉS Deli és a legutolsó szerzemény, az Opera Café is,

jövőre pedig Jamie Oliverrel közösen nyit éttermet a Budai Várban

Az éttermei elég erősen válságállónak bizonyultak, a 21 a 2009-es válság elején nyílt meg, mégis annyira jól futott, hogy a cég növekedésbe kezdett. Ennek titka szerinte az, hogy az egzakt, faktuális, kemény üzleti analízisre épülő számításokat ötvözik a számokkal nem mérhető, megérzésekre alapuló, művészi ötletekkel. A szív és az ész összhangja - ahogy ő fogalmazott.

A Zsidai Grouphoz tartozó éttermek:

Pierrot (1014 Budapest, Fortuna utca 14, link)

Az Osztrák-Magyar Monarchia konyháját hozzák vissza úgy, hogy a hagyományos ízeket a modern, 21. századi trendekkel ötvözik. 1982-ben az egyik első privát kávézója volt Budapestnek, Zsidai Roy szülei nyitották meg.

21 (1014 Budapest, Fortuna utca 21, link)

Békebeli magyar konyha 21. századi módra: a 21-ben minden hagyományos ízt szándékosan őriznek meg, de az ételeket sokkal könnyebbé teszik, mint voltak hajdanán.

Pest-Buda (1014 Budapest, Fortuna utca 3, link)

A nagymama főztje áll a középpontban, Litauszki Zsolt séf garantálja, hogy a marhapofa pörkölttel, a házi tokajis sült kolbász és a kemencés kenyérlángos nem okoz csalódást.

Pest-Buda terasz (1014 Budapest, Hess András tér)

A Pest-Buda bisztró különálló, teraszos része, ahol az étterem házias, nagymamás ételei mellett sör, fröccs várja a vendégeket.

Baltazár (1014 Budapest, Országház utca 31, link)

A Baltazár egy intézmény, egy gasztronómiai lubickálóközpont a maga barátságos, befogadható és nem kihívó módján. Egy gasztronómiai élményközpont, egy kis ékszerdoboz smart luxury design boutique hotellel kiegészülve.

353

919

Spíler Biergarten (1014 Budapest Karpisztrán tér, link)

Vagány sörkert, kézműves sörök, fröccsök, a város egyik legjobb hamburgere, házi tokajis kolbász. A Kapisztrán tér óriás gesztenyefája alatt, márciustól novemberig.

Spíler Original (1075 Budapest, Király utca 13, link)

A Spíler a belváros és a Gozsdu egyik kedvenc bisztrója, kocsmája, szórakozóhelye. Street food, laza környezet, vagány emberek, magyar kézműves sörök, válogatott borok, hatalmas bárpult, télen fedett terasz és hétvégente angolszász elektronikus zenét pörgető rezidens DJ.

Spíler Shanghai (1075 Budapest, Király utca 13, link)

Bisztró, bár, klub és privát bulikra is alkalmas titkos bár. A 30-as évek Shanghaja inspirálta rusztikus-ipari környezet, vagány ételek - ázsiai csavarral, izgalmas kínai, thai, japán és szingapúri sörök, buja koktélok. Az Originalból átmentették laza környezetet, vagány embereket, hatalmas bárpultot, a télen fedett teraszt és hétvégekre a rezidens DJ-t.

spiler

ÉS bisztró (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Borozó, söröző, terasz, bisztró, vendéglő, pecsenyesütöde. A Kempinski Hotellel közösen működő ÉS-ben nem kell a hagyományos étkezési szokásokhoz igazodni. Az étlap hármas tagolású, melyen a megosztható ételek (falatkák) mellett az Osztrák-Magyar Monarchia tipikus ételei, grillezett húsok, halak is helyet kapnak. Ezt egészíti ki a kézműves sör és izgalmas borválaszték.

ÉS Deli (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 12, link)

Egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus "specialty coffee" világot. Újhullámos kávék, gourmet szendvicsek, péksütemények, zöldség- és gyümölcslevek, bircher müzli.

Opera Café (1061 Budapest, Andrássy út 22. – Hajós utca 6, link)

Egy fantasztikus hely az 1884-ban nyitott Ybl Miklós tervezte Magyar Állami Operaházban. Egy kávéház, ahol kötetlen, de patinás környezetben fogyaszthattok el egy ebédet, vacsorát, egy délutáni süteményt vagy egy pohár pezsgőt.

Emellett a Zsidai Groupnak van egy nagyon erős hivatástudata, missziója. Ahogy már a címben is sugalltam, Roy, a család és az egész cég igyekszik átalakítani a magyar gasztronómiát. Az I. világháború előtti szintet tartják kiindulópontnak.

"
Ha megnézel egy fotót a korabeli pesti kávéházakról, amikor még Szinyei Merse Pál és kortársai is ott ültek, ha megnézed a New York Kávéházat, a Japán Kávéházat vagy a Mátyás Pincét, akkor látod, hogy ezek a helyek teljesen csereszabatosak voltak akkor Bécs, Párizs vagy London legjobbjaival.

Ezért a szellemiségért és minőségért ők egy békés háborút indítottak, amivel minden munkavállalójuk tisztában van. Roy szerint náluk nem séfek, pincérek és menedzserek dolgoznak, hanem harcostársak, akik értik, hogy ez, amiben élnek, egy történelmi pillanat, amikor a magyar gasztronómia újra közelebb kerülhet a világ elitjéhez. Azt is értik, hogy ebben nekik fontos szerepük van és úgy néz ki, hogy látszik az eredmény is. Egyik ilyen céljuk a Budai Vár visszakötése a budapesti vérkeringésbe, ami úgy érzi, egyre jobban sikerül.

Átalakuló igények mellett is

Erős trend manapság, hogy a vendéglátó helyeket nem lehet besorolni szigorú kategóriákba (pl. étterem, kocsma, szórakozóhely), mint például 5-6 éve. Ilyen a Gozsdu egyik ékköve, a Spíler is, ahol amellett, hogy egy laza környezetben minőségi street food kerülhet az asztalotokra, itt nem csak ehettek, hanem kézműves söröket is ihattok, sőt akár táncolhattok is, ha nagyon bedurvul a hangulat. Kíváncsi voltam, hogy ez miért alakult így.

“Manapság a gasztronómia nagyon menő témává vált. Sok a főzőműsor, sok blog foglalkozik ezzel, divatos téma lett bizonyos körökben az ételről beszélni. Emiatt az a tempó is felgyorsult, amiben ez változik. Azért alakult ez így, mert az éttermek folyamatosan kísérleteznek és újítanak, hogy kiszolgálják ezt az igényt.

"
Egy étterem sosincs kész, a Spíler is gasztro-pub, bár, étterem, klub is egy kicsit. Mindig más.”

23419814275_541e99499e_k

Fotó: Libri Könyvkiadó / Németh Dániel

A magyar piac megreformálása mellett egy nagy kihívás biztosan jön majd a Zsidai Groupnak, ugyanis Kempinski tulajdonosai örülnének, ha a budapesti hotel aljában lévő ÉS Bisztró mintájára a távol-keleti hotelekben is épülne valami hasonló. Ez lehet a következő nagy sikersztori.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!


KÖVESS MINKET:




Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:




Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:





„Tovább kell menni, akkor is, ha az embernek nincsen hozzá kedve” – Nagy Dávid keresztülgyalogolta az USA-t
Több mint 5000 kilométert talpalt, és közben azért akadtak hullámvölgyek. Az út alatt még adományt is gyűjtött egy gyermekkórháznak. A nem mindennapi túráról beszélgettünk.
Szegedi Éva, Fotó: Nagy Dávid - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Nagy Dávid 2018-ban végiggyalogolt az Egyesült Államokon, és közben pénzt gyűjtött a Heim Pál Gyermekkórház Alapítványának. Egyszer a tornádó elől csak szerencsés véletlennek köszönhetően tudott elmenekülni, néhányszor megbetegedett útközben, és előfordult, hogy vízhiány akadályozta a túra teljesítésében. De végigcsinálta, amit maga elé célként kitűzött.

Júliusban akkor írtunk róla és váltottunk vele üzenetet, amikor túl volt már 2500 kilométeren.

Nagy Dávid szeret utazni, eddig már több mint 25 országban járt. 18 évesen fogta magát, Hollandiába költözött, majd később Kanadába - ott szerette meg a túrázást. 2016 decemberében hazajött. A blogjában azt írta, látott néhány olyan posztot, amelyben az szerepelt, hogy többen is keresztülsétáltak már az Egyesült Államokon, és volt, aki adományokat is gyűjtött a túrával.

„Egyszer csak jött egy sugallat: Dávid te leszel a következő, és az első magyar aki végigsétál ezen a kontinensen. Így jobban utánajártam a dolgoknak és elhatároztam, nekivágok! "

Nagy Dávid előzőleg tervezett egy útvonalat, ami több mint 80 kisvárost érintett, és egy sor nagyobb várost. Május 13-án indult és október 13-án ért be, kerek 5 hónap alatt tett meg gyalogszerrel majdnem 5000 kilométert.

Amikor azt kérdezem tőle, mi volt a legnehezebb, azt feleli:

„AZ EGÉSZ. Az egész túra nehéz volt.

Illetve minden viszonyítás kérdése. Nagy kő esett le a szívemről, amikor vége lett, de ha visszanézek rá, akkor utólag már nem látom nehéznek.

A legnehezebb az volt, hogy nap mint nap felkeljek, becsomagoljak, összepakoljak, és elinduljak. Na, az első 500 méter az nehéz volt, amikor elindul a láb, de aztán már megy magától. Voltak könnyebb és nehezebb szakaszok.”

Személyi edzővel készült fel, több mint másfél hónapig edzett. Emellett a Pilisbe járt túrázni és gyalogolni, a barátaival vagy a nővére barátjával. Előfordult, hogy 30 kilométert is megtett.

„Ha valaki ilyen túrába akar vágni, akkor azt javaslom, először legyen tisztában saját magával, ismerje meg előbb önmagát, és csak ezután vállalkozzon rá. Különben borzasztó nehéz lesz ott lenni a semmi közepén egyedül, önmagával, tanácstalanul. Bármilyen probléma jön ugyanis, meg kell oldani, ehhez pedig állandó lélekjelenlétre van szükség”

- mondja Dávid.

Nem is fizikai, inkább lelki igénybevétel volt számára ez a hosszú túra. Harminc kilométert, különösen, ha rendszeresen sportol valaki, simán le tud gyalogolni. Azonban lelkileg nagyon erősnek kell lenni.

„Voltak azért hullámvölgyeim. Volt, amikor sikeresen leküzdöttem, volt, amikor nehezebben. Egy ilyen hosszú túra titka az, hogy végig pozitívnak kell maradni. Fontos, hogy elengedjük magunkat. Fontos, hogy lelkileg megbirkózzunk a mindennapok nehézségeivel, és azzal minden nap új helyen ébredünk, mert ez tényleg nehéz.

Fel kell kelni, tovább kell menni, akkor is, ha az embernek nincsen hozzá kedve. Akadt olyan szakasza az útnak, amit egyáltalán nem élveztem, csak néztem a földet gyaloglás közben és mentem.

Saját magammal volt nehéz dolgom ilyenkor, hogy ne adjam fel. De a túra lelkileg megerősített. Például azzal, hogy jobban megismertem önmagamat.”

Nagy Dávid a túrát úgy tervezte meg, hogy pontról pontra haladt, és ameddig elért, ott keresett szálláshelyet vagy magyar közösséget magának. Kihasználta a couch surfing lehetőségeit, használta az Airbnb-t, a Booking.comot, sokszor sátrazott, máskor előre megbeszélt helyen aludt, vagy éppen hotelben vett ki szobát. Családoknál, barátoknál aludt.

Sokszor magyar házban volt elszállásolva, megismerte az Amerikában élő magyarokat, és ez számára elképesztően pozitív élmény volt. Beérkezésem utolsó napján az utolsó 10 kilométert magyarokkal tette meg Los Angelesben. "A Santa Monica Pierre mentünk le együtt, ahol Maria és Péter, Susie és családja egy emléklappal ajándékozott meg a 66-os út végét jelző táblánál - egyben az utamnak is a végét jelezte a tábla! Erről videó is készült."

„Útközben Amerikában rengetegen segítettek. Előfordult, hogy éttermekbe bementem, és meghívtak ebédelni, amikor látták a sok holmit, a hátizsákot. Megkérdezték, mit csinálok, hová tartok. Rengeteg kint élő magyar fogadott be és támogatott utam közben. A legtöbb támogatást tőlük kaptam, folyamatosan nyomon követték, merre járok, hol tartok, és ha bármilyen probléma adódott volna útközben, bármikor ott tudtak volna lenni segíteni.”

A szállás

Amikor Dávid kinézte a következő várost a tervezett útvonal alapján, és elkezdte keresni a couch surfinget, ha arra nem válaszoltak neki, akkor jött a következő lépés: ellenőrizte, melyik a legolcsóbb szállás, és lefoglalta.

Ha nemzeti park közelében járt, odament, ott tudott sátorban aludni. Elmondta, hogy az Államokban azért nem úgy van, hogy bárhol leverhetjük a sátrat, mint itthon, hanem kemény szabályok vonatkoznak a sátrazókra, és már csak azért is érdemes betartani ezeket, mert a rendőrökkel és seriffekkel nem jó ujjat húzni.

Akad, ahol a sátorhelyért 50-60 dollárt kell kifizetni, míg egy szállás 30-40 dollárba kerül, emiatt észnél kell lenni, mikor mire költ az ember.

Többször is előfordult, hogy a sivatagban az út szélén aludt, és akkor már sátra sem volt – ezt hívják úgy, hogy cowboy camping.

„Váratlan akadályok persze adódtak, legfőképpen az időjárás és a vízhiány nehezítette az utamat” – meséli Dávid. „A vízutánpótlást gyakran mocsarakból oldottuk meg, víztisztító segítségével. Az is megtörtént, hogy lemerült az akkumulátor a telefonomban. Az időjárással párszor komolyan meggyűlt a bajom,

egyszer egy tornádóba is belefutottam. Mentem, mentem, majd egyszer csak lecsapott a vihar, és nem volt hová mennem, nem volt kiút. Az volt a szerencsém, hogy éppen arra jöttek autóval és felvettek, különben lehet, hogy most nem beszélgetnénk itt.

Nem is egyszer lettem beteg, többször volt torokgyulladásom, egyszer a bokám fordult ki, máskor belázasodtam. A torokgyulladás váratlanul ért, néhány napra le is gyengített. Bokaszalag-szakadásom viszont korábban már volt, így tudtam, hogyan kezeljem. A túrapartneremet majdnem megmarta egy mérges kígyó, így neki is kijutott életveszélyes élményből. Mivel gyakran aludtunk erdőben, ahol medve vagy puma jöhetett volna arra, az sem volt veszélytelen.”

Dávid beiktatott pihenőnapokat is ilyenkor lazított, relaxált. Akkor tudta kipihenni magam, amikor szállodában aludt. Tévét nézett, a neten kommunikált a külvilággal, ilyenkor próbált videót, fotót közzétenni. Ez volt számára a kikapcsolódás.

És mit evett útközben? Az útvonalat eleve úgy próbálta beállítani, hogy érintsen vele boltot vagy benzinkutat. Egy kis kocsin, kerekeken guruló kis ládaszerűségben húzta maga után a tartalékát és a felszerelését: a vizet, az élelmiszert, a gyógyszereket, a felszerelését – ezt a közösségi oldalon a követői Dave mobilnak nevezték el szavazás alapján.

A hegyekben már nem tudta magával vinni a Dave mobilt, ott hátizsákra váltott. Azon a vidéken az úgynevezett túraételeket fogyasztotta, különféle ízesítésű zacskós, magas proteintartalmú élelmiszereket, amelyeket vagy tűzön kell felmelegíteni, vagy pedig vízzel elkeverni. Az út során igyekezett minél több mogyorókrémet és mogyoróvajat enni, hiszen az sok energiát ad. De járt gyorsétteremben, pizzériában, Subwayben is. Ezek a leggyorsabbak, mivel az ember csak bemegy, bekapja az ételt, és már megy is tovább. Ettem müzlit, energiaszeletet, energiazselét, energiacukrot.

A 275 ezer forint gyűlt össze a Heim Pál Gyermekkórház számára az út során, 2018. december 24-én utalta át nekik Dávid az összeget. És ezúton is köszöni mindenkinek, aki támogatta az úton, aki adományt küldött a kórház részére.

Lelkileg rengeteget fejlődött, megismert rengeteg embert, akik a későbbiekben a barátai maradtak, és akikkel most is tartja a kapcsolatot.

„Amikor a Rocky Mountainben, Coloradóban, 3500 méteres magasságban már mínusz 2, mínusz 3 fok volt, nappal pedig harminc, éjszakánként remegtem, enyhe hipotermiát is kaptam, emiatt meg is szakítottam a túrát. Visszastoppoltam Denverbe és ottani magyaroknál pihentem. A hipotermia nem játék, az ember életébe is kerülhet.

Az út viszont gyönyörű volt. Nem tudnék egyetlen tájat vagy vidéket kiemelni, annyi szépséget láttam. Csodálatosak voltak a hegyek, a völgyek, az utak, a fák – képtelenség lenne egy-egy pillanatot kiemelni, az egész így volt kerek, ahogyan átéltem. Pennsylvaniában a sok fa; gyönyörű volt a kopár és sziklás sivatag; Coloradóban szépek voltak a váltakozó fafajtákból álló erdők.

Vannak új terveim is, bár nem kifejezetten gyaloglással kapcsolatosak. Szeretnék eljutni Tibetbe. Illetve szeretnék jelentkezni 2019 telén a sarkvidéki szánhúzó versenyre. Remélem engem választanak, és elindulhatok.”


KÖVESS MINKET:




Példamutató nőkre és környezetvédő sztárokra is lehet szavazni a Style Awardon
Hat kategória harminc jelöltjére lehet szavazni, akik olyan fontos ügyek mellett is kiállnak, mint a kultúra népszerűsítése vagy a fenntarthatóság.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

2019-ben is keresi Magyarország meghatározó ikonjait az InStyle magazin. A Style Award során ezúttal kedvenc sztárokra, divattervezőkre, online véleményvezérekre, stílusos férfiakra, valamint két új kategória jelöltjeire lehet leadni a voksokat. Ebben az évben a környezetvédelem jegyében hazánk zöld élharcosai mellett olyan nőkre is lehet szavazni, akik egy-egy fontos ügyet képviselnek.

A Leginspirálóbb power woman kategóriában olyan különleges nőkre szavazhat a közönség, akik karrierjükkel, életútjukkal és tapasztalataikkal motiválnak és adnak erőt. Rea Milla modell, a leukémiából gyógyult Pávó Réka, Lubics Szilvi ultramaratonista, Lovas Emília és Ónodi Eszter színésznők is várják a voksokat.

Az erős, példamutató nők mellett a magazin másik kiemelten fontos területe a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A témaválasztás nem véletlen, hiszen az InStyle kiadója, a Marquard Media úttörő szerepet tölt be a hazai médiapiacon azzal, hogy felületein többé nem ad helyet az állati szőrből készült termékek megjelenítésének és saját eszközeivel igyekszik felhívni a figyelmet a fenntarthatóság, tudatosság, környezetvédelem fontosságára.

Számos olyan híresség van az országban, akik élharcosai a felesleges pazarlás megelőzésének és mindent megtesznek, hogy a bolygó egy élhetőbb, tisztább hely legyen. Ők a Legmotiválóbb ökotudatos híresség kategória jelöltjei: Döbrösi Laura, Munkácsi Brigitta, Balla Eszter, Marsalkó Dávid és Linczényi Márkó.

Az olvasók ismét szavazhatnak kedvenc hírességükre a Legkedveltebb InStyle sztár kategóriában, amelyben Balsai Móni, Epres Panni, Jakab Juli, Radics Gigi és Coco Köenig várja a szavazatokat. Természetesen a korábbi évekhez hasonlóan a hazai divatmárkák sem maradhatnak ki, Zsigmond Dora, Nanushka, Je Suis Belle, Tomcsanyi és az ÁERON tervezőire adhatja le voksát a közönség.

A magazin idén is keresi az ország Legkreatívabb online véleményvezérét, aki a legújabb trendekkel inspirálja követőit. A kategóriában Dallos Bogi, Mádai Vivien, Polgár Odett, Verrasztó Evelyn, és Varga Priszcilla „Priszci” közül választhatják ki kedvenceiket az olvasók. A gyönyörű hölgyek mellett a Legstílusosabb férfiakról sem szabad megfeledkezni, a kategóriában Liu Shaolin Sándor, Puskás Peti, ByeAlex, Mohai Tamás és Tasnádi Bence közül választ majd győztest a közönség.

Az InStyle – Style Award jelöltekre március 15-ig szavazhatsz ide kattintva.


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x