hirdetés
 
 

Zseniális módszerrel érte el egy édesanya, hogy a kisbabája végigaludja az éjszakákat
Hogy ez eddig nem jutott eszünkbe...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 22.


hirdetés

Ha megkérdeznénk a kisbabás édesanyákat, hogy mire vágynak a legjobban, valószínűleg egyöntetűen ugyanazt válaszolnák: 10 óra zavartalan alvásra. Nos igen, egy újszülött mellett nehéz unatkozni, hiszen amennyi boldogságot és szeretetet ad a családnak, éppen olyan fárasztó is vele az első pár év.

Egy brit édesanya, Laura Gerson a Mirrornak elárulta, hogy az ő kisbabája sem aludta végig az éjszakákat, ám végül egy zseniális megoldást találtak ki a kisbaba elaltatására férjével.

"Van egy videokamera a kicsi szobájában, így az éjszaka folyamán láttuk, hogy mikor felriad, nem találja a cumiját. A következő éjszaka több cumit tettem az ágyába, ugyanis az esetek 99%-ban azért kezdett sírni, hogy visszakapja a kiesett cumit, és tovább tudjon aludni."

Gerson elárulta, hogy kisbabája napközben alig cumizik, csupán az éjszaka folyamán van szüksége a szopogatásra, hiszen ettől nyugszik meg legkönnyebben. Miután Laura feltalálta az új módszert, rendszeresen figyelte a baba szobájába szerelt kamerát, ám a kicsi könnyedén végigaludta a következő 8 hónapot.

"Most már nagyon ritkán kell bemennünk a szobájába. Ha mégis felsír, rögtön tudom, hogy nem a cumi okozza a problémát. Az utóbbi hetekben például nőnek a fogai, de egy-két ölelés anyától és apától rögtön segít neki."

Ha hasonló cipőben jársz, mint Laura, érdemes kipróbálnod a módszerét. Ki tudja, lehet, hogy nektek is csak pár új cumira lesz szükségetek.


KÖVESS MINKET:


6 dolog, ami miatt a közösségi média károsítja a lelki egészségedet anélkül, hogy észrevennéd
Az önbecsülésedre, a koncentrációdra és a kipihentségedre is nagyon komoly hatással lehet.
Independent - szmo.hu
2019. január 21.


hirdetés

Az Independent szerint egy átlagos brit ember naponta 28-szor nézi meg a telefonját. A számok valószínűleg globális szinten sem kisebbek, sőt. A közösségi oldalak - Facebook, Instagram, Twitter, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük - olyan szinten "beszippantottak" minket, hogy talán már lélegezni sem tudunk nélkülük. De valóban olyan jó ez nekünk? A pszichológusok szerint nem. Ez ugyanis egy függőség, amelynek - bár vannak jó oldalai is - komoly károkat tehet a lelkünkben, méghozzá alattomosan, úgy, hogy észre se vesszük. Íme a hat legkomolyabb károsító tényező.

1. Önbecsülés

A Koppenhágai Egyetem kutatóinak friss felmérése szerint a közösségi médiát gyakran használó embereknél kialakul egy úgynevezett "Facebook-irigység" szindróma. Mindannyian ismerjük az érzést, hogy egy-egy rosszabb pillanatunkban görgetjük az idővonalunkat, is csupa boldog embert és tökéletesnek látszó életet látunk. Ugyanígy - az Instagram agyonszűrt fotóin csak nálunk "szebb", simább bőrű, frissebb arcú ismerőst látunk. Bár az agyunk valószínűleg tudja, hogy ennek nagy része csak látszat, a lelkünk mégis belesajdul.

Úgy érezzük, nem álljuk a sarat az összehasonlításban, mások jobbak, boldogabbak nálunk. Ez pedig teljesen tönkreteheti az önbecsülésünket.

2. Emberi kapcsolatok

A közösségi média legnagyobb "trükkje". Úgy érezzük, rengeteg emberrel állunk kapcsolatban, pedig a valóság az, hogy csak egy képernyőt vagy egy telefonkijelzőt bámulunk. Stina Sanders, egy 107 ezer követővel rendelkező Instagram-modell azt nyilatkozta az Independentnek, hogy őt kifejezetten frusztrálja és magányossá teszi, ha látja, ahogy a barátai bulizós képeket posztolgatnak, amiből őt "kihagyták". Az American Journal of Epidemiology által közzétett, több, mint ötezer embert vizsgáló felmérés szerint a Facebook nemhogy növeli a "valahová tartozás" érzését, hanem épp ellenkezőleg - a túl sok Facebook-használat kifejezetten elmagányosít.

3. Emlékek, élmények

A mai világban olyannyira el vagyunk foglalva azzal, hogy minden számunkra fontos eseményt, élményt tökéletes posztokkal, fotókkal örökítsünk meg a közösségi oldalakon, hogy közben egyszerűen "elfelejtjük" meg is élni a dolgokat.

Ez a tudósok szerint torzítja, halványítja a valódi emlékeinket, és teljesen elvonja a figyelmüket a valódi életünkről.

4. Alvás

Az állandó Facebookozás és egyéb közösségi oldalak nézegetése olyan erősen aktivizálja az agyat, hogy az szó szerint eltelítődik információval, és ez megakadályozza az egészséges fáradtságot és az alvásra való igény kialakulását. Azt is bebizonyították, hogy ha a világító telefonunk lefekvés után a párnánk vagy az ágyunk mellett van, az csökkenti a szervezetünkben a melatonin nevű hormon termelődését, ami a fáradtságért felelős.

A tudósok azt tanácsolják, legalább 40 perccel lefekvés előtt kapcsolódjunk le a közösségi hálókról - minden formában.

5. Koncentráció

Ha naponta több tucatszor megnézzük a telefonunkat, az a koncentrációs képességünkre is rossz hatással van. Mivel könnyen hozzájutunk a közösségi oldalak "instant" információihoz, nehezebben mélyedünk el mondjuk a munkánkban, vagy bármilyen, figyelmet igénylő tevékenységben. Nem beszélve arról, hogy ha folyton a telefonunkat stíröljük, tényleg semmire nem tudunk igazán odafigyelni.

6. Lelki betegségek

Egy ezer fős kutatás szerint a Z-generáció tagjai (akik 1995-2010 között születtek) több mint 40 százaléka "szállt le" végleg a közösségi oldalakról csak azért, mert kifejezetten depresszív és szorongásos tüneteket tapasztaltak magukon a túl sok netezés miatt. Egyre több sztár is dönt úgy néha, hogy tart egy kis szünetet, és megszakítja állandó közösségi média jelenlétét (pl. legutóbb a fiatal amerikai énekesnő, Selena Gomez).

Az agykutatók szerint az állandó közösségi média-jelenlét jelentősen megnöveli az agynak a szorongásért és a depresszióért, pánikbetegségért felelős aktivitását.

Ezért azt javasolják, hogy időnként mi is tartsunk szünetet, ha nem is véglegesen, de mindenképpen szorítsuk vissza a közösségi hálók használatát, és a virtuális valóság helyett éljük meg a valódi életünket.


KÖVESS MINKET:Kilenc megyére adták ki a figyelmeztetést, jön a havazás
Hétfő estétől számíthatunk a hóra.
Fotó: Pixabay, met.hu - szmo.hu
2019. január 21.


hirdetés

Keddre kilenc megyére érvényes elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ a várhatóan hétfőn este érkező havazás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma a késő esti óráktól dél, délnyugat felől ismét csapadékzóna érkezik, amiből a déli tájakon lehet hószállingózás, gyenge havazás.

Kedd reggelre nagyjából 2 centis hóréteg kialakulása várható a Pécs–Békéscsaba vonaltól délre. Kedden napközben tovább halad a csapadékzóna egyre inkább kelet, északkelet irányába.

Holnap estig a Nagykanizsa–Nyíregyháza vonalig lehet havazásra számítani, összességében lepel-10 cm hóréteg alakulhat ki (dél felé haladva a nagyobb mennyiségekkel). A déli, délkeleti határvidéken akár 10 cm-t meghaladó hó is hullhat.

Keddre pedig már kilenc megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek az érintett megyék:


KÖVESS MINKET:5 dolog, amiről bárcsak tudtam volna a felvételi idején
Február 15-ig lehet beadni a felsőoktatási jelentkezéseket. Mielőtt entert nyomtok, olvassátok el a listát, hogy ne bánjatok meg később semmit!
Kelemen Dorottya írása az INSPO blogon, Képek: Pexels - szmo.hu
2019. január 21.


hirdetés

Mert inspiráció mindenhez kell... A blogírás már nem először, nem is másodszor fogalmazódott meg bennem. Egy dolog azonban mindig hiányzott: az inspiráció. Ezúttal azonban mindenhez felhasználom ezt a titkos összetevőt. A filmek, sorozatok, könyvek kiválasztásánál, a DIY projektjeim kitalálásánál, a történeteim megfogalmazásánál - írja Dorottya az INSPO blogon. Engedd el magad, inspirálódj!

Én 2014-ben érettségiztem, azóta már mögöttem van egy alapszak és a mester fele is, így bátran állíthatom, hogy rám tapadt némi tudás, hasznosabbnál hasznosabb infó, amitől sokkal könnyebb lett volna az életem akkor, amikor belekezdtem a továbbtanulásba.

1. Egy szakra jelentkezel, nem egy szakmára

A legtöbb szak esetében, mert kivétel persze mindig van, lehetőséged van arra, hogy ezer meg egy felé indulj el, és nem csak a diplomával a kezedben.

A legtöbb szakban benne van a potenciál, hogy különféle pozíciókat tölts be,

különböző helyeken is megálld a helyedet. Én sokáig egy kicsit feketén-fehéren láttam a világot, és tartottam attól, hogy fiatalon, tapasztalatlan fejjel kiválasztok valamit, ami aztán az egész életemre rányomja a bélyegét. Pedig, ha tudtam volna, hogy az a sok stressz mennyire nem éri meg...

2. Van élet a szeminárium és az előadás után is

Ha egyszer vége van a tanár előadásának, akkor sem érdemes rögtön tovább állni, érdemes körbe nézni, hogy milyen lehetőségeink vannak a fejlődésre. Csatlakozhatunk különféle rendezvényszervező csoportokhoz, részt vehetünk előadásokon, versenyeken (pl. TDK) is, sőt

lehetőség van szakkollégiumokhoz felvételizni.

Ez utóbbit kifejezetten ajánlom, hiszen nem csak szakmai fejlődés, szuper csapat és oktatás van, de több szervezetnél a lakhatást is biztosítják a tagok számára egy közös kollégiumban. Saját tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom, hogy megéri szakkolisnak lenni, én 3 és fél évet töltöttem el a kommON Kommunikációs Szakkollégium berkeiben és életre szóló élmény volt, megannyi hasznos tapasztalattal.

3. Ha gazdaságtudományi szakra jelentkezel, lesz mikro -és makroökonómia órád

Ugyan a fenti példa csak az én esetemet példázza, de sokszor csak hangzatos szakneveket látunk, de fogalmunk sincs, hogy mi az. Én hiába tanultam kommunikációt, a karon mindenkinek kötelező volt a mikmak, ami egy komoly szórótárgy volt, de találkoztam olyan hallgatóval is, aki matekból nem volt a legjobb, mégis sikerült egy menő szakot kiválasztania magának, ahol elég sok gazdasági tárgy volt. Kicsit talán tovább tartott neki, de ő is elvégezte, viszont, amikor

a szakokat nézzük, feltétlenül csekkoljuk a tantárgyakat is,

mert hiába szeretnénk valamit nagyon, ha nincs meg az affinitásunk a tárgyakhoz, amik szükségesek lesznek hozzá.

4. Hogy miért van katalógus egy órán és mi az a sillabusz

Azt hiszem az egyik legnagyobb koppanás volt az életemben, amikor megtudtam, hogy bizony vannak órák, amik

katalógusosak,

tehát a 70%-ukon részt kell venni, és, hogy vannak olyan egyetemek, ahol egyáltalán nincs ilyesmi (de persze nem ott, ahová én jártam). Ez inkább csak hasznos infó, mindenki akkor jön rá, ha beül az órájára és a tanár közli az óra teljesítésének a feltételeit, de lélekben már készülhetünk rá.

A

sillabusz

viszont, amit szintén megkap mindenki az első óráján, azoknak is hasznos lehet, akik még nem kerültek be egy adott intézménybe, és választás előtt állnak. A sillabusz ugyanis bőséges leírása a tárgynak, a teljesítés feltételeinek, a tárgyalt szakirodalomnak és persze az órák tematikájának is. Ezekből elég sok információt megtudhatunk, még, ha sok helyen előfordulhat, hogy ezeket nem töltik fel egészben a kar honlapjára, vagy jól eldugják.

5. Hogy, ha egyszer bejutsz egy egyetemre, akkor tényleg vissza fogod sírni az érettségit

Most még biztosan azt gondolod, hogy az érettségi, a rettegett vizsga, ami meghatározza majd a jövődet, biztosan milyen rettentően nehéz lesz. És nem hazudok, tele lesz izgalmakkal, izzadással és sok-sok tanulással, de az egyetem ennél sokkal nehezebb, hiába élsz azzal a tudattal, hogy már azt tanulod, amit akarsz. Az egészséges izgalom még hasznos is, de

a töriatlaszos feladatokat és a szövegértést a vaskos olvasmányok, a beadandók, a kávétúladagolás és az alváshiány váltja.

Ha inspirálódni szeretnél, a INSPO blogon minden szükséges feltétel adott.

KÖVESS MINKET:Tényleg gáz, ha a nő idősebb a pasijánál?
És nem csak 2-3, hanem akár 10-12 évvel is? Egyáltalán miért kezdenek a fiúk náluk idősebb nőkkel?
zEg - szmo.hu
2019. január 20.


hirdetés

Hálás téma az idősebb nő-fiatalabb férfi kapcsolatáról írni, mert szinte mindenkinek megvan erről a maga véleménye, és rendszerint izgalmas vita alakul ki arról, hogy ez jó-e vagy nem, hogy a férfinak mi a haszna ebből a kapcsolatból, hogy a nő mit profitálhat abból, ha fiatalabb a párja, és arról is, hogy van-e jövője a kapcsolatnak ekkora korkülönbséggel.

Emlékszem, annak idején mennyire megrökönyödtek az ismerőseim, amikor az egyik 25 éves srác a csapatból elkezdett járni egy nála 12 évvel idősebb, elvált nővel. Az egyöntetű véleményük az volt, hogy:

„Elb...a az életét!”

Ráadásul a nő nem olyan sokkal később teherbe is esett. Véletlenül futottam össze velük, a nőnek akkor már nagy volt a pocakja, együtt vásároltak, és nemhogy boldogtalannak nem tűntek, hanem valami nyugalom és harmónia sugárzott mindettőjükből.

A közvélekedés szerint egy fiatal férfi azért jön össze egy nála akár több mint tíz évvel is idősebb nővel, mert "anyakomplexusa van", mert "trófeákat gyűjt", mert "nagyon kényelmes számára egy ilyen kapcsolat", mert "sokat tanulhat az ágyban a nőtől", mert "nem kell komolyan vennie a kapcsolatot" vagy mert "az önbizalomhiányos idősebb nőnek turbózhatja az egóját".

A harmincas, negyvenes nő pedig azért választ fiatal parnert, mert "a fiatalka (sic!) istennőként néz rá", "a nemrég még kamasz fiú még őszintén képes kimutatni az érzelmeit", mert "a fiatalabb férfinak nagy a terhelhetősége" – itt egy portál szó szerint azt írta: "egy fiatal fiú mindenre kapható – elvégre örül ha szexelhet – és vele aztán lehet káma-szútrázni", és mert "a fiatalokat lehet idomítani meg nevelni". Meg "könnyű őket elcsábítani".

Én is jártam, nálam 10 évvel fiatalabb sráccal, a környezetemben is előfordult többször fiatalabb férfi-idősebb nő felállás, és a tapasztalataim alapján ki kell hogy ábrándítsalak benneteket.

A fiatal férfiak túlnyomó többsége nem anyát keres a nála idősebb nőkben, hanem szellemi, lelki és szexuális partnert. Ez a kapcsolat semmivel nem kényelmesebb számukra, mint bármilyen más párkapcsolat.

Sőt: egy náluk tapasztaltabb lánynál magasabban lehet a léc, amit át kell ugorni, és fel kell nőni ehhez a kapcsolathoz. A kapcsolatot igenis komolyan kell venniük, és többségük komolyan is veszi, nem alkalmi partnert keres a másikban, hanem társat.

Az én párom felelősségteljesebben viselkedett, mint sok velem egykorú férfi, és képes volt önállóan dönteni. A humorával, a tájékozottságával és a dinamikus gondolkodásával fogott meg. (Egyébként az elejétől fogva ő kezdeményezett, ő akart hozzám közel kerülni, ő tette meg az első lépéseket, én meg eleinte menekültem előle, mert 20 éves volt, én meg 30.) Én nem babusgatni való gyereket kerestem benne, ő pedig nem az anyját akarta pótolni, hiszen volt neki sajátja, akivel jó volt a kapcsolata.

Amíg együtt éltünk mindenből egyenlően vettük ki a részünket: munka, házimunka, hobbi, szórakozás, pihenés. Szabadok lehettünk egymás mellett szellemileg és lelkileg is, kölcsönösen támogattuk egymás ambícióit és terveit. Őszintén kimutatta az érzelmeit – de nem azért, mert fiatalabb volt nálam, hanem azért, mert ő ilyen személyiség. Van, aki fiatalon is megtartja magának, amit gondol, és 20 évesen sem mondja soha azt a barátnőjének, hogy szereti, akkor sem, ha tényleg szereti őt.

A nők sem "gyermekpótlékot" látnak vagy keresnek a náluk fiatalabb férfiban.

Az igaz, hogy egy 30-35 éves nőt megfog, ha lendületes személyiség az a huszonéves srác, aki csapja neki a szelet, de nem azért jön össze vele, mert jó fizikumú és mindenre kapható partnert keres az ágyban. Ez önmagában nem elég, és a férfiakat sem kell szexuális játszékszerré degradálni.

Az a helyzet, hogy kissé túl vannak dimenzionálva az idősebb nő-fiatalabb férfi kapcsolatok. Ezek a párok egyszerűen azért vannak együtt, mert összeillenek, szeretik egymást, és az történetesen sokadrangú szempont számukra, hogy hány évesek.

És már a társadalmi megvetéstől sem kell tartaniuk.

Susan Winter amerikai írónő, aki könyvet is írt a témáról, és aki podcastokban és youtube videókban is beszélt az idősebb nő-fiatalabb férfi kapcsolatról, úgy véli, mára sokat változott a nők társadalmi helyzete. Az elmúlt fél évszázadban rengeteg nő lett anyagilag független és önálló, a család a mi kultúránkban már nem szólhat bele a párválasztásba, és a nőknek már nem kell olyan szempontokat is figyelembe venniük, hogy a férfi legyen idősebb, és legyen annyi pénze, hogy eltartsa őket.

Könyvének megírása előtt 200 pát kérdezett meg, ahol idősebb a nő és fiatalabb a férfi. Susan Winter számára az derült ki, hogy

a közhiedelemmel ellentétben nem fog a fiatalabb férfi mindenképpen lelépni egy fiatalabb nőért.

A kapcsolat azonban valóban véget érhet, ha a férfi gyereket akar, de a nő már nem tud szülni. Itt megjegyezném, hogy Winternek igaza van, de a kapcsolat úgy is véget érhet, ha a nő szeretne gyereket, de a férfi ehhez még fiatal.

Winter tapasztalatai szerint az is tévhit, hogy a tapasztalt nők csábítják el a fiatal férfiakat. Az általa megkérdezett pároknál a férfi tette meg az első lépést. Ezek a kapcsolatok pedig ugyanolyan tartósak lehetnek, mint más párkapcsolatok: az általa megkérdezett pároknál a kapcsolat hossza átlagosan 13 év volt, de akadt olyan pár is, amelyik 25 éve volt együtt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x