hirdetés
finn_konyvcsomag4.jpg

Zseniális módszerrel szerettetik meg az olvasást a kamaszokkal Finnországban

A tankönyvek mellé olvasnivalót is kapnak ajándékba iskolakezdéskor a felső tagozatosok. Természetesen a koruknak megfelelő tartalommal.
Mosonyi-Káczán Szilvia írása a Finland News blogon - szmo.hu
2019. október 08.


hirdetés

Hallottál már a sisu-ról (a finnek sziszunak ejtik)? Ez az a titkos esszencia, ami átsegíti őket a nehéz helyzeteken. Mindez találkozott a magyar virtussal és megszületett a Mosonyi-Káczán Szilvia blogja, a Finland News.

VÉLEM.ÉN.(Y): Nemrég az online portálokat pásztázva egy olyan fotó került elém, melyen felső tagozatos diákok boldogan nézegetik a nekik szánt új könyveket az iskolában. A könyvekkel teli dobozok tárva-nyitva. Az érdeklődés, a lelkesedés őszintének tűnik…

Olvasni kezdtem a képhez tartozó cikket, s kiderült,

nem csak egyetlen intézmény tanulói kaptak könyvcsomagot, hanem minden egyes felső tagozatba megérkezett a több mint 100 könyvből álló ajándék. A Kulturális Alapítvány ezzel kívánja támogatni a fiatalok olvasástudását és olvasási kedvét a tanév elején. De jó, ilyen is van! – gondoltam magamban, mert lelkesedni akkor is ér, ha nem hazai vonatkozású a hír. Mindez ugyanis Finnországban valósult meg.

Az YLE újságírója szeptember elején ellátogatott Tampere város egyik iskolájába a téma kapcsán. Az adomány minden úgynevezett yläkoulu diákjához (7-9. évfolyam) megérkezett a napokban. Talán tényleg nem az újságírók jelenlétének tudható be, hogy a diákok izgalommal nézték meg a csomag tartalmát, és igyekeztek már előre lecsapni a számukra legsokatígérőbbnek tűnő könyvekre.

Forrás: YLE

Az egymillió értékű támogatásból a Finn Gyermekkönyv Intézet állította össze a csomagot a fiataloknak. Igyekeztek az adott korosztálynak leginkább megfelelő választékkal előrukkolni.

Külön figyelmet fordítottak a fiúk olvasási szokásaira,

mert bizony Finnországban (is) keményebb és rafináltabb küzdelmet kell vívni értük, mint a nőnemű olvasókért.

A könyvválaszték igen vonzóra sikeredett, az ötletgazdák valóban a 7-9. osztályosok olvasástudására kívántak pozitív hatással lenni.

A három doboznyi olvasmány egyike sem afféle kiselejtezett, senkinek sem igazán kedvére való iromány. Nem is holmi poros, a távoli történelmi időkbe visszatekintő, veretes, és szinte reménytelenül befogadhatatlan papírköteg (a kamaszok többsége szempontjából).

Sőt még csak az sem mondható el róluk, hogy egy szűk (tudós, politikus vagy egyéb bennfentes elit) réteg által, főként a saját körük számára íródott, komoly betűhalmaz díszpéldányai lennének, amelyek szépen mutatnak majd a polcokon, ahol aztán roppant csinosan, de egyre kétségbeesetten várják, hogy az érdeklő tizenévesek mikor kezdik őket végre átlapozni, vagy legalább megközelíteni. (Ezzel egyáltalán nem azt kívánom állítani, hogy a történelem poros, a történelmi olvasmányok befogadhatatlanok, vagy hogy a szépirodalom nem kortárs művei nem értékesek és nem élvezetesek. Pusztán arra vonatkozik a megjegyzésem, nem mindegy, kit mivel kínálunk, ha rá szeretnénk szoktatni valamire. És az sem mindegy, hogy ki, milyen céllal és milyen olvasnivalóval ajándékozza meg az oktatási intézményeket.)

Ami Finnországban már 20 évvel ezelőtt is feltűnt, hogy ott bizony mernek szórakoztató irodalmat adni a gyermekek kezébe.

Az iskolákban nemcsak az irodalomtörténet klasszikusait kell/lehet olvasni, hanem sok minden mást is. A nagy klasszikusokat merik egyszerűsített nyelven, rövidítve, könnyített kiadásban megjelentetni. Nem számít ez sem szentségtörésnek, sem a kánon gyalázatos arculcsapásának. A cél az olvasás megszerettetése, az élményalapú megközelítés.

Ha már megvan a kedv, megvan a gyakorlat és a lendület, akkor idővel a mélyebb mondanivaló, az elvontabb tartalom megértése is lehetségessé válhat. Az sem kizárt, hogy az olvasás megkedveléséhez nem a szépirodalom, hanem mondjuk az ismeretterjesztő szövegek segítségével jut el valaki. A lényeg, hogy megtörténjen az áttörés. Finnországban nem kell egyéni utakat bejárnia azoknak a pedagógusoknak, akik ezt az irányvonalat szeretnék képviselni az oktatásban, hiszen eleve így épül fel a tanterv, ez jellemző a taneszközökre, ez a természetes, ez az alapvetés.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bagdi_eniko.jpg

Eddig csak csibeburgereknek énekelt, mégis teljesen elvarázsolta az X-Faktor zsűrijét Bagdi Enikő

Dallos Bogi szerint megvan a magyar Billy Eilish, ByeAlex pedig máris kijelentette, hogy szívesen írna dalokat a fiatal lánynak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 06.Szombaton elstartolt az X-Faktor friss évada.

Amint arról mi is beszámoltunk, a zsűritagok idén sem vettek vissza a kritikusságból, de szerencsére már az első adásban is voltak rendkívül megható momentumok, mint pl. a 70 éves Antal bácsi testvéri újraegyesülése és fiatal tehetségek is felbukkantak, például a MnlSide művésznévvel alkotó rapperfiú, akinek ByeAlex videóklipet intézett.

Egy másik ígéretes tehetség pedig a gyorsétteremben dolgozó 19 éves lány, Bagdi Enikő, aki különleges hangszínével megbűvölte a mentorokat és a közönséget egyaránt.

Enikő saját elmondása szerint eddig csak csibeburgereknek énekelt, ennek ellenére Dallos Bogi, ByeAlex, Puskás Peti és Gáspár Laci is állva tapsolt libabőrt varázsoló produkciója után.

A visszafogott lány eleinte megszeppentnek tűnt, de Melanie Martinez Pacify Her című dalával végül mégis az eddigi mezőny egyik gyöngyszeme lett.

"Amikor mentor lettem, nagyon bíztam abban, hogy bejön egy ilyen lány, mint te. Szerintem biztosan szereted Billy Eilish-t. Szoktad hallgatni? Szerintem te leszel a magyar Billy Eilish. Ez marha jó volt"

- áradozott Bogi, aki a mostani fiatalok egyik legnagyobb idoljához hasonlította Enikőt.

A lány természetesen négy igent kapott és ByeAlexnek már ennyi is elég volt ahhoz, hogy felvesse, szívesen írna neki dalokat.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
jokyjoke-1.png

Egy elítélt pedofil kereshet hatalmas összegeket a Joker-film zenéjén

A film egyik kulcsjelenetében játszották Gary Glitter számát, akit 16 évre ítélték Angliában. Glitter jogdíjat is kaphat ezért majd. Nem mindenki boldog ettől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 07.Gary Glitter, eredeti nevén Paul Gadd busás pénzösszegnek nézhet elébe, ugyanis a nemrég megjelent Joker-filmben lejátszották az egyik szerzeményét, a Rock and Roll Part 2-t - írja a Mirror.

A film bevételi rekordokat döntött a mozikban, Glitter pedig ettől a bevételtől, továbbá a DVD és filmzene eladásoktól függően kapja majd a jogdíjakat. A zenéje abban a jelenetben hallatszik, amikor a Joaquin Phoneix által játszott Joker lefelé táncol egy lépcsőn, a gyilkos bohóccá átlényegülése után.

A mozilátogatók nem voltak elragadtatva a gondolattól, hogy egy elítélt pedofil profitálhat a mozifilmből.

"Ki gondolta, hogy jó ötlet lesz, ha kib*szott Gary Glittertől játszanak le egy számot a Jokerben?" - kérdezi egy twitterező.

"Hogy ment ez így át a szerkesztési folyamaton?" - tette fel a kérdést egy másik.

Egy harmadik tweetben valaki azt mondja szarkasztikusan "Gratulálok a Jokernek és a rendező, Todd Phillipsnek, hogy egy olyan számot választottak a filmhez, amivel pénzhez juttatnak egy ismert pedofilt."

Glittert 16 évre ítélték Angliában 3 fiatalkorú ellen elkövetett bántalmazásért, de ült már Thaiföldön is börtönben, miután a 90-es években többezer szemérmetlen fotót találtak a laptopján, majd kiutasították Kambodzsából 2002-ben, feltételezett gyerekbántalmazásért.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
71384754_3126255130778373_6167562136429002752_o.png

Novembertől folytatódik A férfiagy, Kamarás Iván játssza a főszerepet a Thália Színház előadásában

A Jászai Mari-díjas színészé lesz a feladat, hogy magára öltse Székely Iván, a hímsoviniszta férfi szerepét.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. október 07.A színészt nem mindennapi szerepben láthatjuk A Férfiagy - avagy nincs itt valami ellentmondás? darabban, hiszen 75 percen keresztül, egy hímsoviniszta férfi bőrébe bújva kell játszania – több személyiséget bemutatva.

A darabban mesélni fog a nőkkel kapcsolatos emlékeiről és tapasztalatairól, kételyeiről és bizonyosságairól, valamint keresi arra a megfejthetetlen kérdésre a választ, hogy mit is akar pontosan egy nő?

Az előadást november 22-én, 24-én, 28-án és 29-én a Thália Színház Nagyszínpadán nézheted meg. A jegyeket itt tudod megvenni!

Miről szól az előadás?

Az egyszemélyes vígjáték főszereplője Iván, a hímsoviniszta férfi. Nem mintha létezne a világon másmilyen, de Iván legalább beismeri, hogy ő az! Két héttel ezelőtt elhagyta a menyasszonya, pontosabban épp két hét gondolkodási időt adott neki, hogy megválaszolja a nagy kérdést: „Mit akar a nő?”

A két hét leteltével, menyasszonya telefonhívására várva, a hiúságában sértett Sanyi elkeseredetten összegzi tépelődéseinek eredményét, és a „stand-up comedy” elemeit is ötvöző fergeteges előadásban idézi fel a nőkkel kapcsolatos emlékeit és tapasztalatait.

Eközben a gondolkodását formáló más hímsoviniszta férfiak alteregóit is magára ölti, vagyis bár egyszemélyes színdarabot látunk, mégis hat férfitípus elevenedik meg a színpadon, akik tanácsaikkal és történeteikkel inkább összezavarják Sanyit, semmint segítik abban, hogy a fenti, nagy kérdésre megtalálja a választ. Hogy ez végül sikerül-e neki, egyelőre maradjon titok!

Kinek ajánlják a színdarabot?

Egyrészt minden hímsoviniszta férfinak, másrészt valamennyi hímsoviniszta férfi környezetében élő nőnek; egyszóval mindenkinek. És persze azoknak is, akik – tévesen – úgy gondolják, hogy nem tartoznak a fenti kategóriák egyikébe sem, viszont szeretnének eltölteni egy felhőtlen és szórakoztató színházi estét abban a reményben, hogy végre bepillantást nyerhetnek a Férfiagy és persze a női lélek rejtelmeibe.

"A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre."


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
22308676_723189251213679_8891917649685148576_n.jpg

Tantermekbe viszi be a színházat a MU Színház

Egy igazi színész kis kreativitással bármilyen terepből színháztermet varázsol. A MU Színház repertoárjában szereplő k2 Színház tantermi előadásaiban is az osztálytermek térbeli adottságait használják játékhoz, szinte mindenféle effekt nélkül mutatják be, mire is képes a színház.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. október 07.A MU Színház, mint befogadó színház és a k2 Színház társulata számára is kiemelten fontos a felnövő generáció színházi nevelése, a színház megszerettetése. Ezt célozzák meg közösen a k2 októberi tantermi előadásaival, melyek mindegyike egy-egy fontos, társadalmi problémát vet fel, gondolkoztat el, mindezt egy osztályteremben.

Az aktuális négy darab közül három, az Antigoné, a Rinocéroszok és Az apostol egy külső helyszínen, egy valós osztályteremben lesznek láthatók, a MU Színházzal szomszédos iskolában, míg a Hűség című előadást a MU Színház kistermében játsszák, ahol a székek félkör alakban várják a nézőket a színpadon, akiktől a színészek csupán karnyújtásnyira játszanak majd.

Az előadások október 14-én, Szophoklész klasszikusával, az Antigonéval indulnak.

A gimnáziumi kötelező olvasmányról sokan gondolhatják, hogy elavult, pedig a mai napig nagyon aktuális, mindennapi kérdéseket feszeget.

Mit tegyen az egyén, ha a saját morális értékei ütköznek például egy uralkodó által hozott törvénnyel? A k2 Színház mindezt a problémát behozta a tantermek jól ismert világába.

Az iskolai hierarchiákkal foglalkozik majd október 15-én a Rinocéroszok című darab is. Az előadás a valóságból, egy szekszárdi gimnáziumban történt esetből merít, ahol a diákok csínyként A bukás című film jól ismert jelenetéből készítették el a maguk verzióját (a jelenet mémmé vált, megszámlálhatatlan verziója készült az évek során), melyben az iskola igazgatója és a tornatanár kerül rossz fénybe. A diákot végül több, szabálytalan eljárást követően kirúgják az iskolából. Mit tehet az ember a hatalommal szemben? A Rinocéroszok erre keresi a választ, a fent említett történet mellett több, ismert diákcsínyt is beemelve az előadásba.

Mik azok a tantermi előadások?

A tantermi előadások helyszíne az osztályterem. Nincsenek külön díszletek, külső, teátrális effektek, csak azok a tárgyak melyeket maga a tér kínál: ajtók, ablakok, tábla, padok, székek. Az előadásokat is szinte a teljes eszköztelenség jellemzi, a színészek általában a saját ruhájukban játszanak és nem használnak külön kelléket vagy csak nagyon keveset a játék során. Ezeknek az előadásoknak az előnye, hogy könnyen utaztathatóak, mégis, egy-egy fontos üzenetet hordoznak az ifjabb korosztály és a diákok számára, mindennapos társadalmi, morális kérdéseket, iskolai problémákat vetnek fel a játék során. Az előadás során ráadásul a néző szinte a darab részesének érezheti magát és a színész is tudja olvasni a reakcióikat, akár darabról-darabra fejlesztve az előadásmódot.

Mi lenne ha Petőfi Sándor feltámadna és a XIX. század eszméivel szeretné szebbé tenni a világot? Ezzel játszik el Az apostol című előadás.

A költemény főhőse, Szilveszter és a Petőfi közti rokonságot igyekszik kidomborítani a darab rendezője, aki a szövegmontázs módszerével több Petőfi-verset is Szilveszter szájába ad, hogy hangsúlyozzák: nemcsak a költemény főhősének, hanem az egyik legnagyobb magyar és európai romantikus költőnek a gondolatairól van szó a világjobbítás problematikáját illetően. Mit tennénk, ha találkoznánk vele? Semmibe vennék világjobbító szándékait és kinevetnénk, dicsőítenénk és követnénk, netán félnénk tőle? Ezeket a kérdéseket járják körbe Az apostolban. Az előadást október 22-én nézheted meg.

A sor utolsó darabját, a Hűséget október 29-én mutatják be. A Hűség Robert Merle, Mesterségem a halál című regénye nyomán született és azt vizsgálja, hogyan is válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa. A színészek segítségével nemcsak kívülről, de a főhős szemszögéből ki-és abba beugorva a nézőnek felkínálják a Rudolffal való azonosulás lehetőségét is, ennek az ijesztő élménynek köszönhetően pedig megtapasztalható, hogyan válhat egy halálgyár működtetése egyik pillanatról a másikra megoldásra váró feladattá.

Annak értelmezése, hogy hogyan és milyen hatások között élt, fontos feladat – melyet elvégezve nem csak azt láthatjuk tisztábban, hogyan válhat egy hétköznapi ember tömeggyilkossá, de remélhetőleg azt is, hogy a magunk részéről mit tehetünk azért, hogy a történelem egyik legnagyobb tragédiája ne ismétlődhessen meg. Ahogyan a regény, legyen ez az előadás is „megrendítő figyelmeztetés: lelkiismeret ébresztő kiáltvány a jó szándékú emberiséghez”.

Az előadásokról bővebb információt ide kattintva találsz.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!