hirdetés
 
 

Zseniális magyar alkalmazás segít felkészülni az érettségire
Jakabos Bálint és Kosdi-Kovács Márton továbbfejlesztette a Töri+ appot. Mutatjuk!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 03.


hirdetés

Hogyan lehet érdekesebbé és modernebbé varázsolni a történelmet? Vagy önmagában az érettségit? Két srác úgy gondolta, hogy egy applikációba gyűjti össze a töri érettségi témáit.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Jakabos Bálint és Kosdi-Kovács Márton ötlete volt a történelem tanulást segítő alkalmazás. Mindketten jártak töri fakultációra és kiváló eredménnyel írták meg az emelt szintű érettségit. Így született az applikáció.

Bálint és Márton már egyetemista, az alkalmazást, illetve az ötletet pedig továbbfejlesztették.

Bálint matematikát tanul a BME-n, míg Márton pénzügy és számvitel szakos hallgató a BCE-n.

Az Érettségi+ egy, az érettségire teljes körűen felkészítő alkalmazás, amit iPhone-ra innen, androidos készülékre erről a linkről tölthetsz le.

A letöltés után a kezdőoldalon kiválaszthatod, hogy mely tantárgy melyik szintjének anyagát szeretnéd megtanulni. Miután kiválasztod a szükséges tananyagot, egy letisztult és átlátható képernyő jelenik meg, ahol eldöntheted, hogy a vázlatosan megírt, fejezetekre bontott tananyagot szeretnéd böngészni, vagy a feladatokat szeretnéd gyakorolni és a tudásodat ellenőrizni – ezen belül van lehetőséged gyakorolni témakörönként, vagy választhatod a „Véletlen 5” feladat menüpontot is.

Ha csak arra van időd, hogy átnézd az "Elvárásokat", ez szintén témakörönként jeleníti meg a hivatalos érettségi követelményeket - történelemnél például fontosabb személyek, évszámok stb.

Az applikáció többek között tartalmazza Magyarország egyik legelterjedtebb történelem érettségire felkészítő tankönyvének, a B. Mátyus Gyöngyi és Bori István által írt „Történelem Érettségi témavázlatok” c. könyvnek teljes tartalmát, valamint az írók által kizárólag az alkalmazás felhasználói számára készített több mint 250 érettségicentrikus gyakorlófeladatot.

"Célunk, hogy a modern technológia segítségével minél több diáknak tudjunk egyszerű, gyors és hatékony felkészülést biztosítani az érettségire. Ma már mindent okostelefonon intézünk. Hisszük, hogy ez alól az érettségire való készülés sem kivétel" – mondják a fejlesztők.


KÖVESS MINKET:Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó kapta a Budapest kulturális és turisztikai nagykövete díjat
Többször is Európa legjobb úszójának választották, és most is a világ legjobb sportolói között tartják számon.
MTI, Nyitókép: Kovács Ágnes Facebook-oldala - szmo.hu
2019. február 03.


hirdetés

Idén Kovács Ágnes úszó vehette át a Budapest kulturális és turisztikai nagykövete díjat.

A díjat február elsején a Budapesti Kongresszusi Központban rendezett turisztikai évadnyitó gálán Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője adta át.

Az indoklás szerint azért Kovács Ágnes kapta a díjat, mert kiváló sportoló: olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok, világkupa-győztes, örökös magyar bajnok úszó.

Többször megválasztották Európa legjobb úszójának, és most is a világ legjobb sportolói között tartják számon.

Olyan embernek adták át a díjat - szólt az indoklás -, aki nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményével és elismertségével méltó módon képviseli a fővárost és személyével hozzájárul Budapest imázsának építéséhez.

Kovács Ágnes 2017-ben bekerült az úszósport halhatatlanjai közé - erről korábban írtunk.

2019-ben Budapest Európa sportfővárosa. A főpolgármester-helyettes szerint az egész évnek "markáns sporttematikája" lesz az eddigi eredmények, fejlesztések hangsúlyozásával, és a népszerű, már meglévő sportprogramok mellé speciálisan az évadhoz kapcsolódó új, ingyenes események lesznek.


KÖVESS MINKET:


Ezt az ételt készítette a magyar séf és csapata a Bocuse d'Or döntőjén
Megjelentek a hivatalos fotók Pohner Ádámék tányérjairól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 29.


hirdetés

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem fiatal séfje és csapata képviseli Magyarországot a Bocuse d'Or lyoni döntőjében: az országok csapatai kedd reggel kezdtek főzni, az ételeket délután 1 után tálalták a zsűrinek.

A versenyzőknek idén is két ételt kellett készíteniük. Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse volt, amelyet kagylófélékkel kellett elkészíteniük. A hústál kötelező alapanyaga pedig a csontos borjúkaraj volt.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia korábban megosztott két fotót, hogy hogyan fognak kinézni a magyar boxban készülő ételek:

A képek leírásában az olvasható, hogy a hústéma a "Legjobb magyar vasárnapi sült" fantázianevet kapta.

"A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, kalács csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, fehérrépa vörösbor mázzal, almasalátával és retekkel, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és ravioli Madeira mártással" - írták.

A tányértéma az "Arany chartreuse" nevet kapta. "Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tárkonyos spárga, retek-, alma- és tormasaláta, mousseline mártás, valamint csicsóka chips" - olvasható a Facebookon.

A Bocuse d'Or hivatalos Twitter-oldalán pedig nemrég megjelent egy fotó, amelyen már az a tál látható, amit a magyar csapat bemutatott Lyonban:


KÖVESS MINKET:Három aranyat nyert vasárnap Hosszú Katinka
A háromszoros olimpiai bajnok 400 méter gyorson, 200 méter háton és 200 méter vegyesen is a leggyorsabb volt.
MTI - szmo.hu
2019. január 27.


hirdetés

Hosszú Katinka három aranyérmet nyert a kontinentális szövetség, a LEN úszó Európa Kupa-sorozata első állomásának vasárnapi zárónapján, Luxembourgban.

A háromnapos viadal honlapjának beszámolója szerint

a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 400 méter gyorson (4:13.84), 200 méter háton (2:11.82) és 200 méter vegyesen (2.11.99) is a leggyorsabb volt,

utóbbi számban Verrasztó Evelyn negyedik lett (2:18.21).

A 29 éves Hosszú pénteken 400 méter vegyesen győzött, szombaton pedig 100 méter pillangón bronzérmes volt.

Verrasztó Dávid 200 méter vegyesen ezüstérmet nyert (2:01.99), Földházi Dávid pedig 200 méter háton (2:07.39) ötödik lett vasárnap.

A luxemburgi versenyhétvégén 27 ország 700 versenyzője vett részt.


KÖVESS MINKET:


Kedden magyar versenyzővel kezdődik a Bocuse d'Or világdöntője
Pohner Ádámot Csillag Richárd segíti a rangos szakácsverseny lyoni döntőjén, a a coach pedig Segal Viktor. Drukkolunk!
MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2019. január 27.


hirdetés

Huszonnégy nemzet csapatainak részvételével rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or világdöntőjét január 29-30-án Lyonban; Magyarországot Pohner Ádám képviseli.

A Paul Bocuse által 32 évvel ezelőtt indított szakácsverseny fináléját minden második évben tartják meg a franciaországi városban, a SIRHA gasztronómiai vásáron.

A verseny mindkét napján 12-12 csapat készíti el fogásait, a magyarok a sorsolás szerint a keddi napon, másodikként kezdhetnek.

Európából 10 csapat kvalifikálta magát, Ázsiából és teljes amerikai kontinens térségből 5-5 csapat jutott be. Afrikát 2 versenyző képviseli, további két csapat (Olaszország és Kína) pedig szabadkártyával indulhat az idei döntőn.

A magyar csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Az idei versenyző Pohner Ádám, akit Csillag Richárd commis segít, coachként pedig Segal Viktor vesz részt a munkában.

A magyar csapat felkészülését két nemzetközi kiválóság, a korábban aranyérmes Orjan Johannessen és a versenyzőként bronz-, coachként pedig aranyérmet nyert Odd Ivar Solvold is segíti.

Magyarország először 2013-ban vett részt a lyoni döntőn, akkor Széll Tamás és csapata a 10. helyet szerezte meg. 2015-ben Molnár Gábor - és mellette commis-ként Pohner Ádám - a 13. helyen végzett, 2017-ben Széll Tamás az európai kontinensdöntő megnyerése után a 4. helyen végzett.

A csapatoknak minden évben két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket.

Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse lesz, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell elkészíteni. Az ételhez csak a hivatalos versenypiacon elérhető zöldségek használhatók. A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj - az ételt kötelező a csonttal együtt elkészíteni.

A hústálat úgy kell megalkotni, hogy utána 14 adagban lehessen tálalni, és az ételhez minimum egy másik borjúrészt - lábat, vesét, mirigyet, májat vagy pacalt - is fel kell használni.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x