hirdetés
zselenszky-lemez-cim.jpg

Premier: Zselenszky teljesen egyedül rögzítette legújabb, zenekari hangzású albumát

A Baba Entelecheia hamisítatlan grungelemez lett. Hallgasd meg a dalokat és olvasd el, mi ihlette őket!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Török-Zselenszky Tamás a 2000-es években az Eleven Hold frontembereként lett ismert, majd a zenekarból való távozása után szólókarrierje építésébe kezdett.

Önálló, egy szál gitáros szólóestjei mellett több zenekarral is dolgozik együtt, most azonban teljesen egyedül írt meg és rögzített egy lemeznyi dalt.

A 11 számos, sok szempontból a gyökereihez visszatérő albumról az alábbiakban mindent megtudhatsz. Innentől Tamásé a szó.

Milyen lett a Baba Entelecheia CD?

Talán érdekesség, hogy míg eddig előbb megírtam, és koncerten játszottam a dalaimat, mielőtt felvettem őket, most a "stúdióban", a felvétel során írtam mindegyiket. Amikor kitaláltam valamit, felvettem, így lett egy alap. Amikor pedig az éneket írtam, azonnal fel is vettem, így abban a kellemes élményben részesülhettem, hogy mire megírtam a szöveget, már fel is volt véve. Nem kellett többször nekifutni, kínlódni, hanem szórakoztató volt maga a feléneklés is, mert amikor történt, még nem tudtam, mi lesz a következő sor. Hehe.

hirdetés

Nem volt stresszes, inkább izgalmas. Akkor született minden mondat, amikor felvettem. Ha ez a hallgatók számára esetleg különlegességnek számít, elmondhatjuk, hogy amit hallanak, az a megírás lenyomata. Azt hallják, amikor épp megíródott minden dallam, sor. A lemez nem agyon gyakorolt dalok hónaljszagú felvétele volt, hanem egy dalszerzés közvetlen megörökítése lett. Aki hallja őket, közvetlenül a születésüket hallja.

Teljes zenekaros albumról van szó: dob, basszusgitár, gitár, gitárszólók, ének, háttérvokálok, szöveg. Műfaja grunge, de ahogyan a cím is mutatja, eléggé zselenszkys fajzat. "Szik, embrió, csecsemő, eredendő, ami önmagából fakad, önmagából adódó, az értelmét önmagában hordozza." Ilyeneket jelent.

Arisztotelész szerint egy mag pl. entelecheia. A test entelecheiája a lélek. Egy tölgy magjából holt biztos, hogy tölgyfa lesz. Ha Zselenszky írja, akkor bármilyen stílusban is ír, abból zselenszkys lemez lesz." Ezt nyilatkoztam a Vas Népe online magazinnak.

"ENTELECHEIA: (gr.) en: benn, a telosz: cél és az ekhein: bírni szavak származékaként azt jelenti, ami magában bírja célját.

Arisztotelész szerint minden élőlény magában hordja fejlődésének kezdettől fogva adott belső célját, s e cél elérésére, kibontakoztatására szolgáló erőt. Az ~-nak vagy életelvnek köszönhető, hogy a makkból mindig tölgy fejlődik ki."

Nincsen a lemezcímmel azonos című dal; a lemezcím inkább azt mondja: hé, itt ez a srác, és tök mindegy milyen stílust visz, az akkor is olyan zselenszkys lesz!

Ne feledjük el, hogy én a Hetes Körzettel, Road Rollerrel indultam kezdetben! Ezekkel keményebben toltuk. Eredendően így kezdődött minden... és most így is folytatódik. Lesz is még ilyen... remélem, sok!

Nem volt közreműködő, mindent én írtam, írtam be, játszottam el, vettem fel, kevertem, masztereltem, szinteztem. Vannak zenésztársaim, akikkel színpadra vihetjük azokat a trekkeket, amik nekik is bejönnek.

A dalszövegek főleg társadalomkritikák, szerelmes tételek. Akad némi tájleírás is. Alapvetően szimbolizmus. Jobb agyféltekés szövegek ezek is, ahogyan azt tőlem megszokhatta, aki kitart velem.

A kiadást most is a saját zseb bété vitte véghez. Tanulgassátok, és énekeljük együtt a kedvenceimet a koncerteken!

A borítót esetünkben is a zseniális feleségem alkotta (honlapja IDE KATTINTVA érhető el). A szerelmes dalok is neki szólnak. Inspiráljuk egymást minden téren. Hála neki, és érte, és értünk!

Az alábbiakban ő mond néhány szót a művéről és a közös munkáról:

A Tamással való közös munka sokkal inkább egy olyan szépséges, emelkedett összecsengés bennem, ami sosem kezdődött, hanem mindig is megvolt. Amíg nem ismertük egymást, addig külön, most pedig, hogy együtt is létezhetünk, együtt. Azok a gondolatok, amik bennem is mindig mozognak, és igyekeznek megtalálni a megfelelő vizuális formát, lélektestvérei azoknak, amiket ő is használ. Bár sokkal inkább: ezek a mondanivalók használnak minket... mi csak közvetítjük azokat. Számomra az alkotás egy olyan folyamat, mint belenőni abba a ruhába, aminek a képe mindig is bennem él. Állandó és mégis mindig változó. Ez is Baba Entelecheia.

A Zselenszky dalok és szövegek olyanok, mint egyetlen nagyon tiszta adóvevő készülék, ami felerősíti az igaz, valódi, jóságos jeleket, és elnémítja a felesleges mellékvágányokat.

Nagyon hálás vagyok azért, hogy ennyire közelről részesülhetek ebből a forrásból. Mindig inspiráló hatása nemcsak mint Embernek, hanem mint alkotónak is kétségkívül letagadhatatlan az én utóbbi években készült munkáimon is, és erre nagyon büszke vagyok.

Az a csodálatos abban a varázslatos fogalomban, hogy „együtt”, hogy olyan, mint egy kör, ami cirkulál. Nem tudod, mikor ki vagy mi indít el egy hatást vagy vezérfonalat, mert folyamatosan oda-vissza működik az Egész. Ebben a nyitott rendszerben minden Egy.

Ez történt ezzel a festménnyel is, aminek részlete szolgál az album front borítójaként. Az albumtól függetlenül kezdtem el festeni 2019. decemberében, és más terveim voltak a készülő lemez grafikájához. De amikor Tamás meglátta, megkérdezte, hogy adnám-e hozzá ezt a képet? Addigra én már kívülről ismertem ezeket a csodás dalokat, természetesen benne volt a hatásuk minden ecsetvonásban, így végül némi alakítással ez lett a Baba Entelecheia látvány.

Az Egységről:

Nagyon sok olyan reggel van, amikor az álmomban hallom az egyik dalt (bármelyik Zselenszky szerzeményt), majd azzal együtt ébredek az újabb napra, és az még órákig kísér a fejemben (a legtöbbször semmi köze ahhoz sem, hogy mikor hallgattam utoljára)... tisztán, erősen... nem tudod lehámozni vagy kiűzni magadból, olyan természetesen a részed, hogy nincs különbség. Nincs különbség.

Te vagy ott, és mégis veled van egy olyan egész, amit nem te teremtettél. Pont, mint az alkotás. Pont olyan ez is...

Zselenszky hivatalos zenekara a soproni 'Lensky Mob. A távolabbi jövőben Ők és a pesti Zselenszky Band tagjai adják majd elő a szólólemezek dalait is. Egyelőre ezektől független, teljes, saját dalokból álló lemez megírására és felvételére összpontosítanak. Tamás egy gitáros koncertjei folyamatosan látogathatók. Ezekről a honlapján olvashatsz részleteket.

A dalszövegeket IDE KATTINTVA nézheted meg.

A teljes lemez a YouTube-on:

Bővebben a dalokról, külön-külön

Török-Zselenszky Tamás: KISZÓLÁS

Talán az egész lemez fő üzenete, hogy akik itt a közéletben, politikában hazudnak maguknak és a köznek, azok a mennynek, a pokolnak nem tudnak hazudni. Bármit cselekszenek, gondolnak, mondanak, írnak.... közvetetten, vagy közvetve ártanak, az nem földi, ember alkotta törvények szerint méretik, hanem az abszolút, égi törvények alapján ítéltetik. Hiszek a mesebeli Mátyás királyban, hiszek Lúdas Matyiban, hiszek a kanászlegényben, akit lenyel a kisgömböc, de Ő kinyitja benne a kisbicskáját, és belülről böki ki vele azt. A lemez ez a kisbicska, én vagyok a kanászlegény... csak pár mondat erejéig... a költő, aki a gazdagok lelkiismerete és a szegények védnöke. Hiszek a történelem utáni, emberi emberben, és szeretem a hazámat... becézem a tájait... és együtt érzek. Remélek, teszek... ezt az albumot teszem most éppen, szolgálatképpen a közös asztalunkra.

A többi dalért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
omega-egyuttes-koronavirus.jpg

Az Omega együttesnek vége, ha a járványnak lesz második hulláma

Sok pénzt buknak azon, hogy le kellett mondani az idei turnét és nincsenek koncertek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

"Idén 18 külföldi koncertünket mondták le, köztük négy fesztiválfellépést, ami az Omega-produkció költségét tekintve százmillió forintos nagyságrendű kiesés" – mondta a Blikknek Trunkos András, az Omega együttes menedzsere, aki szövegíróként is támogatja az együttest.

A lapnak nyilatkozott a 77 éves Kóbor János, Mecky is. Azt mondta:

"Az Omega végét jelentheti, ha a járványnak ősszel lesz egy második hulláma.

Mi, »régiek« már abban a korban vagyunk, amikor hatványozottan dolgozik ellenünk az idő.

Még lendületben vagyunk, de ez sajnos mulandó.

hirdetés

Márciusban fejeztük be az új lemez felvételeit, de ha a következő fél évben nem tudunk színpadra lépni, utána aligha tudunk majd megfelelni az elvárásainknak. Bízunk a koncertezés folytatásában, ugyanakkor aggodalmaskodunk is."

Trunkos András menedzser éppen nagy külföldi turnét szervezett, amikor a járvány ideért.

"A lemez és a bor megjelenését áttettük szeptember 23-ra, az Omega 1962-es első fellépésének évfordulójára. Hátha szerencsét hoz"

- mondta Kóbor János a Blikknek.

VIDEÓ: Az Omega 2012-es jubileumi koncertje:

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mikrofon.jpg

Már szólhat élőzene a vendéglátóhelyeken vidéken

Nagy segítség ez a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő zenészeknek és az éttermeknek, kávézóknak is.
MTI / Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Ismét szolgáltathatnak zenét a vidéki vendéglátóhelyek - közölte a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) kedden az MTI-vel.

Gyimesi László, az MZTSZ alelnöke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) napokban újraválasztott elnöke kérdésére a Miniszterelnökség megerősítette, hogy

Budapest kivételével a zeneszolgáltatást a vendéglátóüzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén már nem korlátozzák a járványra vonatkozó rendelkezések.

Gyimesi László levélben kérte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert annak pontosítására, hogy a vendéglátóhelyek megnyitására vonatkozó rendelkezés magában foglalja-e a zeneszolgáltatás lehetőségét. Az MZTSZ alelnöke azzal adott hangsúlyt kérésének, hogy a zenészek munkavégzési lehetőségeinek elvesztése nagy gondot okoz és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen meg a vendéglátóhelyi zenészfoglalkoztatás lehetőségének kimondása. Mint írta, a zeneszolgáltatás felszabadítása sok kollégának, különösen a cigányzenészeknek munkát és megélhetést jelentene.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
puf-sajto.jpg

Premier: a karantén előtti koncertek hangulatát idézi fel a Pál Utcai Fiúk új klipje

A Columbo című szám lett az egyik legnépszerűbb a tavaly megjelent lemez dalai közül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

A tavaly ősszel megjelent, „Igazán ez minden” című hetedik Pál Utcai Fiúk stúdióalbum országos lemezbemutató koncertturnéja a járványhelyzet miatt egyelőre még szünetel, így a közönség is jelenleg csak videoklipeken keresztül találkozhat a zenekarral. Ennek megfelelően a PUF elsősorban a klipkészítésre koncentrált az elmúlt hónapokban.

Az új lemez számai közül eddig a „Kérnéd” című dalra készült egy szövegvideó, valamint a „Vaktyúk” és az „Esőben” című dalokhoz egy-egy klip, illetve a múlt hónapban a „Nagy szerelem” című számhoz készült egy „home video”, amelyet a zenekar tagjainak otthoni felvételeiből állítottak össze.

Most pedig az igen változatosra sikerült új album egy olyan dalára készült videó, amely szintén tovább színesíti a PUF zenei világát.

A zenekar gitárosának, Molnár Balázsnak a szerzeménye megpróbál választ adni arra, hogy vajon mit is csinál egy alternatív zenész akkor, amikor éppen nem „alternatívzenél”.

Tévésorozatot néző hétköznapi emberré válik? Vagy éppen ír egy olyan, ugrálós-táncolós popszámot, mint ez?

hirdetés

Mindenesetre az új dalok közül a Columbo a koncerteken hamar közönségkedvenccé vált, így nem véletlen, hogy a klipet is nagyrészt a tavaly novemberi lemezbemutatón készült videófelvételekből készítette Erdély Jakab.

Ez egyben utal arra is, hogy a zenekar már nagyon készül vissza a koncertszínpadokra: újra gőzerővel próbál a turné folytatására, sőt – a korlátozó intézkedések megszüntetését követően – a rajongók számíthatnak egy nagyobb szabású budapesti koncertre is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
holy.jpg

Új klip: Az ország legmenőbb csajbandája, a HolyChicks zseniális klipet forgatott

A Ne felejts című számuk ugyan feldolgozza az elmúlt 2 hónapjukat, de nem koronavírus-himnusznak íródott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

„Azt már megszokhattuk, hogy a zenélés mindig új kihívások elé állít minket... De ezt a helyzetet nem láttuk jönni!” Az ország legmenőbb csajbandája, a HolyChicks nem tétovázott a karantén alatt sem, és egy zseniális klipet forgattak a lányok.

A “Ne felejts” című trackjükhöz otthonukban vettek fel olyan helyzeteket, amelyekkel garantáltan mindenki könnyen tud azonosulni, hiszen a home office-ok klasszikus elemei voltak a hűtő fosztogatások, egész nap pizsamában lét és az unalom okozta takarítási vágy.

“Az önkéntes karantén miatt arra kényszerültünk, hogy a dalszerzés és a klipkészítés folyamatait úgy valósítsuk meg, hogy egyáltalán nem találkozunk. Az alapötlet, vagyis az akkordmenet Krisztitől származik, viszont a szokásos összepróbálás helyett mindenki otthon tette hozzá a saját részét. A borozgatós szövegíró session-ök is átkerültek az online térbe, ezúttal videócseten mentek a megfejtések.

A "Ne felejts" ugyan feldolgozza az elmúlt 2 hónapunkat, de nem koronavírus-himnusznak íródott. Reméljük, hogy a dalból energiát meríthet bárki, aki egy nehéz időszakot él meg - ahogy tettük mi is, miközben dolgoztunk rajta” – tette hozzá a zenekar.

A HolyChicks igazi girlpower zenekar. Hunyadkürti Éva, Tiszai Vivien, Seprényi Fanni és Lahucsky Kriszti kitörölhetetlenné váltak a magyar zenei életből “Pillangóhatás” című fesztiválhimnuszukkal.

hirdetés

VIDEÓ: HolyChicks - Ne felejts

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!