hirdetés
zivatar-eso-felho-szabadsag-hid-mti-balogh-zoltan-1000x666.jpg

Zivatarveszély miatt adtak ki figyelmeztetést az ország nagy részére

A zivatarokat felhőszakadás, erős szél és kisebb szemű jég is kísérheti.
MTI, Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2019. augusztus 15.


hirdetés

Zivatarveszély miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzésében azt írták: péntek hajnalban, reggel a Dunántúl északnyugati részein már kis eséllyel kialakulhat egy-egy zivatar. Napközben főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén, az Északi-középhegységben várhatók szórványosan zivatarok. A Nyugat-Dunántúlon ekkor kisebb az esélye zivatar kialakulásának, a Tiszántúlon pedig nem valószínű villámlás. A zivatarokat felhőszakadás, átmeneti szélerősödés, esetleg kisebb szemű jég kísérheti.

A figyelmeztetést a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyére adták ki.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között alakul, de az északi völgyekben és az alföldi homokhátságokon 8, 9 fok is előfordulhat. A legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között valószínű.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hoseg-meleg-kanikula-budapest-mti-foto-1000x564.jpg

Visszatér a meleg idő a hosszú hétvégére, de addig még lesznek záporok, zivatarok

Pénteken többfelé esik majd az eső és a szél is feltámad, szombattól viszont már nem várható csapadék az ünnepi hosszú hétvége végéig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 15.Csütörtökön és pénteken még kellemes időnk lesz, szombattól viszont erősödik a felmelegedés, és a nemzeti ünnepünk hétvégéjén már ismét 30 fokos melegre számíthatunk - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Csütörtökön az ország legnagyobb részén kevés felhő lesz felettünk. Az ország keleti harmadán még élénk lehet az északi szél. Délután 21-26 fokos csúcshőmérséklettel számolhatunk, leghidegebb az Északi-középhegységben lehet.

Pénteken mérsékelten meleg, gomolyfelhős időre van kilátás.

Nyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet, eleinte gyenge eső, egy-egy zápor, majd délutántól a Dunántúlon és a Duna vonalának széles sávjában záporok, a Dunántúl északi részén zivatarok is kialakulhatnak.

Ugyanezen tájakon az északnyugati szél is feltámad. A hajnali minimumok 9-18 fok között alakulnak, a naposabb keleti tájakon lesz hűvösebb. Napközben 23-28 fokig melegszik a levegő.

Szombaton is kissé még hűvös lesz a reggel, napközben azonban erősödik a felmelegedés, 24-29 fokon tetőzik a hőmérséklet. Változóan felhős időre számíthatunk, számottevő csapadék sehol nem várható. A délies szél északnyugaton támadhat fel.

A hosszú hétvége hátralévő részében túlnyomóan napos, egyre melegebb időre van kilátás. Északon, északnyugaton időnként megélénkül a szél. Hétfőn és nemzeti ünnepünkön ismét nagy területen elérheti a hőmérséklet a 30 fokot.

A legfrissebb előrejelzések szerint csapadék a kedd esti órákig nem valószínű.

Címkép: MTI


KÖVESS MINKET:hirdetés
chart-840331_1920.jpg

Fekete nap az amerikai tőzsdén: gazdasági visszaeséstől tartanak a piacok

Egyetlen nap alatt 800 pontot zuhant az amerikai tőzsdeindex, a német és a kínai adatok egyformán aggasztóak.
Címlapkép: Pixabay illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 15.Miközben a magyar pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar növekedési adatok a legjobbak az unióban, a német adatokról ezt már egyáltalán nem lehet elmondani. A német gazdaság a júniussal záruló negyedévben visszaesett. Márpedig Németország Európa motorja, és a német visszaesés hosszabb távon a magyar gazdaságnak is nagyon rossz hír.

De ez csak egy azon dolgok közül, amelyek aggasztják a világ befektetőit.

A német növekedési kilátásokat erősen befolyásolja az amerikai-kínai vámháború alakulása, ami még ennél is jobban kihat magára Kínára. Szerdán onnan is nyugtalanító adatok érkeztek, a kínai ipari termelés a vártnál is jobban lassult, júliusra 4,8%-ra csökkent, ami 2002 óta a legalacsonyabb szint.

A New York Times szerint egyre több jel utal arra, hogy a világ két legnagyobb gazdasága, az amerikai és a kínai közti konfliktus máris súlyos károkat okozott a világgazdaságnak. Donald Trump kedden hiába hátrált ki a korábban szeptember elsejére ígért újabb vámtarifák bevezetéséből, ami például a laptopokat és a mobilokat drágította volna meg, épp a karácsonyi csúcsszezon előtt. A visszakozás csak egyetlen napra nyugtatta meg a piacokat. Míg kedden 1,5%-os emelkedéssel reagált az amerikai tőzsde, szerdán minden a visszájára fordult.

Az összes részvény mélyrepülésbe kezdett.

Estek az energiaipari részvények, és a kereskedelmi háborúnak különösen kitett technológiai részvények is. Az Amazon több mint 3%-ot, az Apple és a Microsoft több mint 2,5%-ot zuhant. Az S&P 500 2,93%-os, a Nasdaq pedig 3,02%-os mínuszban zárta a napot.

A befektetők ilyenkor rendszerint biztonságosabb megoldások felé fordulnak, és például államkötvényeket vásárolnak. A kötvények árai most el is indultak felfelé, miközben a hozamok csökkeni kezdtek.

A piac ennél is riasztóbbnak értékelt egy 2007/2008 óta nem látott jelenséget: a 10 éves államkötvények hozama a 2 éves államkövényhozamok alá került az Egyesült Államokban. Vagyis több pénzt kap, aki rövidebb időre fekteti be a pénzét. Ezt fordított vagy inverz hozamgörbének hívják, és rendszerint recessziót, vagyis gazdasági visszaesést jelez előre.

Legutóbb nem is csak visszaesés, hanem gazdasági világválság jött.

Most azonban az amerikai jegybank, a Fed korábbi elnöke, Janet Yellen igyekezett megnyugtatni a piacokat. Szerinte az inverz hozamgörbe ezúttal nem jelzi egyértelműen a helyzetet, és az amerikai gazdaság még mindig elég erős ahhoz, hogy elkerülje a recessziót.

A helyzeten mindenesetre nem sokat segítenek Trump kirohanásai a Fed jelenlegi vezetője ellen. Szerda este ugyanis a tőzsdei zuhanást látva az amerikai elnök arról tweetelt, hogy a Fed az USA igazi problémája, és túl sokat késlekednek a kamatvágásokkal. Szerinte az inverz hozamgörbe is a jegybankelnök hibája, de úgy zárta posztját, "győzni fogunk!"

Az biztos, hogy egyre több jel utal a világgazdaság lassulására, miközben a jegybanki alapkamatok szinte mindenhol túl alacsony szinten vannak ahhoz, hogy a jegybankok kamatcsökkentésekkel érdemben segíteni tudják a gazdaságok újabb felfűtését. Mindeközben rengeteg a politikai bizonytalanság, ott van például az amerikai-kínai viszony, a Brexit, Irán vagy épp Hong Kong.

A befektetők, cégvezetők egyre kevésbé hisznek abban, hogy a világ politikusai képesek lesznek hatékonyan kezelni ezeket a konfliktusokat, vagyis egyre inkább eltűnik a bizalom, ami pedig nélkülözhetetlen lenne a növekedéshez.

Egy gazdasági visszaesés nagyon rosszul jönne az épp újraválasztási kampányára készülő Trumpnak, olyan problémákat okozva, amiket aligha lehet néhány tweettel megoldani, de keresztülhúzhatná a magyar kormány növekedési elképzeléseit is, olyan kihívások elé állítva az Orbán-kabinetet, amilyenekkel eddig még nem kellett szembenéznie.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sarkvidek-jeg-jegtabla-pixa-1000x655.jpg

Műanyagdarabokat és műszálakat találtak a sarkvidéki jégben és hóban

Az északi-sarkvidéki hóban literenként 'csupán' 14 400 részecskét fedeztek fel a kutatók. A jégtáblákon pedig szabad szemmel is látható a szennyezés.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 15.Már a jégben és a hóban is megjelentek a mikroműanyagok - írja az MTI a Reuters alapján.

Egy amerikai kutatók vezette tudóscsoport az Északnyugati átjáró jégtábláin gyűjtött jégmintákban talált műanyagdarabkákat, műszálakat.

Egy jégtörő fedélzetén haladtak át a Csendes-óceánt az Atlanti-óceánnal összekötő Északnyugati átjáróban és helikopteren repültek az úszó jégtáblákra, ahonnan jégmintákat gyűjtöttek.

A Kanada sarkvidéki területén lévő Lancaster-szorosban gyűjtött jégmintákban vették észre a szemmel jól látható műanyagdarabokat, ami azért volt meglepő, mert a tengerszorosról úgy vélték eddig, hogy viszonylag védett a tengeráramlatok által sodort műanyagszeméttől.

Amikor megnéztük szabad szemmel közelről a mintákat, nagyon jól látható volt, hogy szennyezett, amikor a megfelelő eszközökkel megvizsgáltuk, olyan volt, mintha gyomron ütöttek volna

– mondta Jacob Strock, a Rhode Island-i Egyetem kutatója.

A csoport 18 jégmintát gyűjtött, két méter mélyre fúrtak a jégtáblákon négy helyszínen, a mintákban műanyagszemcséket, különböző formájú és méretű műszálakat láttak. A kutatók szerint felfedezésük megerősíti azokat a megfigyeléseket, hogy a mikroműanyag-szennyezés koncentrálódik a tengervízhez köthető jégben is.

A szakemberek a mintákat további elemzésnek vetik alá, hogy segítsék a kutatási erőfeszítéseket annak megértésére, miként károsítja a műanyag a halakat, tengeri madarakat és a nagy tengeri emlősöket.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-6.jpeg

Kifogyhat a Föld banánkészlete egy fertőzés miatt, Kolumbiában már válságban van a termesztés

A szakértők a genetikai módosításban és a vadon termő banánfajtákban látják a reményt.
Daily Mail, fotók: Pexels - szmo.hu
2019. augusztus 15.Pusztító fertőzéshullám fenyegeti a világ legnagyobb banánültetvényeit. Kolumbia nemzeti vészhelyzetnek minősítette a szituációt, miután

egy veszélyes kártevőre, pontosabban gombafajra bukkantak a talajban.

Az úgynevezett Panama-betegség az 1990-es években támadta meg az ültetvényeket Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában és a Közel-Keleten, ami a banántermesztés helyi krízisét eredményezte. Ekkor szerencsére Amerika, a legnagyobb banántermelő kontinens, érintetlen maradt.

A fuziáriumgomba - a 4-es típusú, azaz TR4-es fertőzés - csaknem 180 hektárnyi területet érint jelenleg, legalábbis eddig ekkora részen fedezték fel az élősködőt La Guajirában.

Azt kell tudni erről a fajta gombáról, hogy

a banán termését teljesen tönkreteszi: a gyökerein keresztül támadja meg a növényt, ezután bekerül a szöveteibe, eltömíti az edénynyalábokat, ezzel lényegében megszünteti a keringést - vagyis a gyümölcsnek annyi.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x