hirdetés
idojaras-kanikula-lehules.jpg

Zivatar és viharos szél vet véget a nyárias időnek csütörtökön, aztán nagy lehűlés jön

Szerdán napközben még marad a nyári kánikula, estére viszont már megnövekedhetnek a gomolyfelhők. Hajnalban néhol lehet egy-egy zápor, zivatar is.
Címkép: Jancsikity Gergely - szmo.hu
2020. szeptember 16.


hirdetés

Szerdán dél felől fátyolfelhők érkeznek fölénk, amelyek kissé szűrhetik a napsütést, emellett kevés gomolyfelhő is képződik - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csapadék azonban továbbra sem lesz. Főként a Duna vonalában és a déli országrészben megélénkül, néhol megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 között valószínű.

Este az ország nagy részén változó vastagságú fátyolfelhőzet lesz az égen, emellett az északnyugati határvidéken már gomolyfelhők is növekedhetnek. A Fertő környékén a hajnali, kora reggeli órákban már előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, másutt csapadék nem várható. Kezdetben gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, majd hajnaltól a Nyugat-Dunántúlon már egyre többfelé megélénkül az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul.

Csütörtökön kezdetben magasszintű felhőzet szűrheti a napsütést, majd a déli óráktól egyre többfelé megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan zápor, zivatar is várható, eleinte főleg nyugaton és északon, majd másutt is. A szél északira, északkeletire fordul, délutántól sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatar térségében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.

Pénteken az ország középső részén délelőtt, másutt már reggelre csökken a felhőzet, nagy területen kiderül az ég, és ezt követően napos idő alakul ki kevés gomolyfelhővel. Csapadék napközben már nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet élénk vagy erős lökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, de a szélvédett, derült északi tájakon hidegebb valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul.

Szombaton napos időre számíthatunk fátyolfelhőkkel, csapadék nem lesz. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között várható.

hirdetés

Vasárnap gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Helyenként megélénkül az északkeleti, keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között valószínű.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
trumpbidenvita.jpg

Trump-Biden vita: „Nincs élő ember a Földön, aki ezt képes lett volna normális mederben tartani”

Az első elemzések szerint nem változtatott az erőviszonyokon az elnökjelöltek összecsapása.
Fotó: MTI/AP/Morry Gash - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Aligha fog úgy bevonulni az amerikai politika és médiatörténetbe a 2020-es elnökválasztás jelöltjeinek első televíziós vitája, mint egy magas röptű szellemi összecsapás.

Az első ízben 1960-ban John F. Kennedy és Richard Nixon között megrendezett, majd 1976-tól hagyománnyá vált vitáról a CNN egyenesen azt írta, hogy nagyon rossz szolgálatot tett a demokráciának. Az esemény tudósítója, Chris Cillizza, aki két évtizede követi az elnökjelölti vitákat, pályafutása legrosszabbjának nevezte Donald Trump és Joe Biden első közös nyilvános megmérettetését, olyannyira, hogy nem talált az estnek egyetlen kiemelkedő pontját sem.

Szerinte a novemberi választási esélyek szempontjából semmit nem ért a vita, amelyet ugyan Trump uralni látszott, de csak azért, mert folyamatosan szájhősködött, miközben állandóan félbeszakította Biden és a moderátor Chris Wallace-t is. „Egyfolytában azon gondolkodtam, hogy vajon egy olyan ember, akinek velem ellentétben nem fizetnek azért, hogy nézzem, nem hagyja-e ott az első 10 perc után” – írta Cillizza. Wallace is tehetetlen volt, pedig az egyik legjobb amerikai politikai riportnernek tartják, de az elemző szerint „nincs élő ember a Földön”, aki ezt a vitát képes lett volna normális mederben tartani, mert Trump csak beszél, beszél, beszél, nincs tekintettel senkire és semmire.

Biden javára írja, hogy szembesítette ellenfelét a koronavírus-járvány 200 ezer amerikai életébe kerülő elhibázott kezelését, de túlságosan sokszor belement Trump utcájába, és nemigen tudta érzékeltetni, hogy megválasztása esetében a Fehér Házba igazi, rátermett vezető kerül.

Washington Post Trump trollkodásának nevezte a tv-vitát. „Kilencven percen át az elnök tesztoszteronnal töltött, féktelen haragjának és bizonytalanságának előadását láttuk” – írja kommentárjában Robin Givham, aki szerint Trump rengeteget beszélt, de keveset mondott, és úgy tűnt, hogy puszta szóáradatával akarja lehengerelni kihívóját és a nézőket.

hirdetés

„Amikor Biden egy kétségbeesett pillanatában azt mondta, "fogja be a száját", valószínűleg, hogy a nézők jelentős hányadának vágyát fogalmazta meg.” A Post elemzője kiemeli, hogy az elnök egyetlen fontos kérdésre sem válaszolt, vagy mellébeszélt. Így volt ez a faji zavargások, a fehér felsőbbrendűség, vagy az egészségügyi program esetében.

Azzal dicsekedett, hogy létrehozta a világ legnagyobb gazdaságát, és ami nem sikerült, az mindig valaki másnak a hibája volt: a demokratáké, Kínáé, vagy olyanoké, akik nem értenek vele egyet. Közben Biden legtöbbször a kamerába nézve beszélt, mintegy a polgárokat szólítva meg és láthatóan megkönnyebbült, amikor Wallace bejelentette, hogy vége a vitának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
muller-cecilia.jpg

Müller Cecília: Nem lesz kötelező a maszkviselés az edzőtermekben

Az iskolai lázmérésről és a szlovéniai utazási könnyítésekről is szó volt az operatív törzs sajtótájékoztatóján.
MTI - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta, 10-12 ezer tesztet végeznek el minden nap.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy október 1-jétől az iskolákban kötelező a testhőmérséklet-mérés. Az ehhez szükséges eszközök, hőmérők, hőkapuk rendelkezésre állnak. Azoknál a diákoknál, akiknek a testhőmérséklete 37,8 foknál magasabb, negyedórás várakozás után megismétlik a mérést, és ha akkor is ugyanez az eredmény, el kell hagyniuk az intézményt - mondta.

Hozzátette: az iskolák megszervezték, hogy több bejárat használatával reggelente elkerülhető legyen a zsúfoltság.

A legfrissebb járványügyi adatokat ismertetve a szakember elmondta, hogy 894-gyel emelkedett a pozitív esetek száma Magyarországon, így jelenleg 19 806 aktív fertőzött van.

hirdetés

Nyolc beteg elhunyt, életkoruk 54 és 78 év között volt, és valamennyien más alapbetegségben is szenvedtek. Kitért arra, hogy az utóbbi napokban 8-10-zel emelkedik a halottak száma, "de ezzel számolnunk kell", hiszen az összes pozitív esethez képest emelkedik a kórházban ápoltak száma is.

Most 773 betegek ápolnak kórházban, 54-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy az operatív törzs harminc óvodában és hat iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztály és négy teljes iskola állt át a digitális tanrendre.

Kiemelte, az általános higiénés szabályok betartása változatlanul rendkívül fontos, mert ezzel elkerülhetők a további korlátozó intézkedések bevezetése.

Az idősek világnapjához (október 1.) kapcsolódva arra kért mindenkit, hogy ezekben a nehéz időkben még inkább figyeljenek oda idős embertársaikra, családtagjaikra. A generációknak együttműködve kell ezt a járványt leküzdeniük - fogalmazott -, arra kérve az időseket, hogy továbbra is kerüljék a zsúfolt helyeket, a velük nem egy háztartásban élőket, tudatosan vásároljanak és lakásukat gyakrabban fertőtlenítsék. Ha a bevásárlás vagy a gyógyszerbeszerzés gondot okoz, akkor kérjenek segítséget az önkormányzatoktól - tanácsolta.

Az országos tisztifőorvos határozott nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a sportklubokban, edzőtermekben kötelezővé teszik-e a maszkviselést. Ugyanakkor a távolságtartás betartására hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy az edzőtermek szabályozhatják, hogy egy időben hány ember tartózkodhat a helyiségben. Hozzátette, ő inkább a szabadtéri sportolást ajánlja.

Arra a kérdésre, hogy mennyire veszélyes, ha valaki egy időben kapja el a szezonális influenzát és az új koronavírust, Müller Cecília szerint nem lehet egyértelmű választ adni, de feltételezése szerint sokkal több szövődmény alakulhat ki a szervezetében. Felhívta a figyelmet, hogy az influenza ellen lesz térítésmentes védőoltás, és azt mindenkinek ajánlja.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az ország 25 városában, ezen belül Budapesten három helyen figyelik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét, ami információt adhat arról, hogy egy hét-tíz nap múlva hol emelkedhet meg a pozitív esetek száma. Jelenleg Nyugat-Magyarországon látnak emelkedést - közölte.

A családi, baráti találkozók, rendezvények most nem tilosak, de hordoznak kockázatot - mondta -, így kellő körültekintésre, a higiénés szabályok betartására van szükség. Annak pedig alapvető elvárásnak kell lennie, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe - tette hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
vera-jourova_mti-scaled.jpg

Több területen is sérül a jogállamiság Magyarországon az Európai Bizottság jelentése szerint

Az igazságszolgáltatásban, a média függetlenségében és a 2017-es civiltörvénnyel kapcsolatban is találtak problémát.
SZM, MTI, fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

Szerdán megjelent az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, amelyből kiderült, hogy a Bizottság szerint milyen területeken sérül a jogállamiság a tagállamokban.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke és Didier Reynders igazságügyi uniós biztos egy közös sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket.

Az atv.hu beszámolója szerint a bizottság alelnöke azzal kezdte, hogy a demokrácia elve, az alapvető emberi jogok és a jogállamiság elve az, amire minden más, például a jogok, a függetlenség és a szabad sajtó épül. Hozzátette, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere teszik lehetővé, hogy a polgárok jogai védve legyenek és a lehető legszuverénebb módon tudjanak szabadságban élni.

Összegzésében elmondta, hogy a koronavírus okozta válság leküzdése az Európai Unió egészében próbára tette a jogállamiság kereteinek rugalmasságát, és

a kormányok által hozott rendkívüli intézkedések némelyike határozottan túlzó volt.

hirdetés

Az országspecifikus értékelések azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége továbbra is komoly veszélyben van egyes tagországokban, volt olyan eset, amely az unióról szóló szerződés 7-es cikke szerinti eljáráshoz vezetett - mondta. A korrupciós ügyekben a nyomozás, a büntetőeljárás és az ítélethozatal hatékonysága több tagországban továbbra sem elégséges - mutatott rá.

Egyes tagállamok esetében emellett komoly aggályok vetődnek fel a médiára és a médiahatóságokra gyakorolt politikai nyomás, illetve az újságírókat és más médiaszereplőket érő megfélemlítések és támadások miatt is

- mondta.

A jelentés négy nagy terület alapján vizsgálta meg a jogállamiságot az egyes tagállamokban. Ezek a következők: az igazságügyi rendszer függetlensége, a korrupció, a média szabadsága és a fékek és ellensúlyok rendszere.

A jelentés szerint Magyarországon több területen is sérül a jogállamiság.

Az egyik ezek közül az igazságszolgáltatási reform iránya, amely komoly aggodalomra ad okot a bizottság szerint, különös tekintettel a független Országos Igazságszolgáltatái Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákra. Azt azonban kiemelték, hogy az igazságszolgáltatás digitalizásála magas szintű, nagyon jól hozzáférhetők az ítéletek az interneten. Bár egyes esetekben komoly korrupciós bűncselekményekben indítottak nyomozást, ezek száma továbbra is nagyon korlátozott.

A jelentés szerint hiányzik a következetes és határozott fellépés a bűnügyi nyomozások megkezdése érdekében, és erősen ktirizálható a magas beosztású tisztviselőkkel vagy azok közvetlen körével foglalkozó korrupciós ügyek üldözése is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
IMG_5111.jpg

Magánkórházat adtak át Debrecenben

A Róbert Magánkórházat és több fővárosi egészségügyi központot is üzemeltető TritonLife Csoport megnyitotta első vidéki magánkórházát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 30.


hirdetés

A TritonLife csoport, hazánk leggyorsabban fejlődő – a budapesti Róbert Magánkórházat és több fővárosi egészségügyi központot is üzemeltető – integrált magánegészségügyi szolgáltatója Debrecenben nyitotta meg első vidéki magánkórházát.

„Debrecen hazánk második legnagyobb, de talán egyik legdinamikusabban fejlődő városa, igen jelentős egyetemi és gazdasági központ, így méltó helyszíne lehet a jövő egészségügyi szerkezete felé tett első fővároson kívüli lépéseinknek is. Kiválósági centrum rendszerben építkező szakmai vonalaink, országos-, és európai hírnevű szakembergárdánk, a területen szerzett nemzetközi szakmai tapasztalataink, mind garanciát nyújtanak arra, hogy a debreceni magánkórház is egy sikertörténet kezdete legyen.” – nyilatkozta Dr. Fábián Lajos, a TritonLife csoport társtulajdonos elnöke.

„A kiváló debreceni szakember bázis lehetővé teszi, hogy a budapesti modellünket építsük tovább Debrecenben is. Az országban egyedülálló módon, több fontos szakterületen is szakorvos képzési joggal rendelkező budapesti magánkórházunk szakmai protokolljait és színvonalát szeretnénk kiterjeszteni, sőt tovább fejleszteni vidéki hálózatunkban is, amelynek első állomása Debrecen, ahol engem is orvossá avattak három és fél évtizeddel ezelőtt. Erre a debreceni belvárosi járóbeteg centrumunk, és a város zajától kissé távolabb eső, két korszerű műtővel, igény szerint bővíthető ágyszám kapacitással rendelkező modern, kellemes, gyógyulást segítő környezetben elhelyezkedő, világszínvonalú új eszközökkel felszerelt magánkórházunk kiváló lehetőséget ad..” – teszi hozzá Fábián.

„Debrecen, a fentieken túl, mind az erdélyi, mind a kárpátaljai, mind a keleti felvidéki magyarok lakta területekhez is közel esik, így a helyszín lehetőséget ad arra is, hogy ott élő honfitársaink is megfelelő szintű szakellátást nyerjenek Debrecenben úgy, hogy közben segítjük a város erőfeszítéseit az egészségügyben dolgozó munkaerő itthon tartásában, jelentős többlet bevételi lehetőséget biztosítva számukra, továbbá akik eddig a régióból utaztak hozzánk Budapestre ellátásért, így már helyben is elérik szolgáltatásainkat.” – válaszolta kérdésünkre Haraszti Péter, a TritonLife csoport társtulajdonos vezérigazgatója.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!