hirdetés
felhoszakadas-zivatar-mennydorges-jegeso.png

Zivatar és felhőszakadás közelít heves mennydörgéssel és jégesővel

Vasárnapra a levegő is lehűl.
Fotó: Sóki Tamás/MTI - szmo.hu
2019. június 22.


hirdetés

Itt a hétvége, de még nem lesz vége a változékony időnek.

Kiadós esőzésre számíthatsz szombaton és vasárnap, majd hétfőtől melegszik a levegő és lesz szárazabb az idő.

"Szombaton ugyan még sokfelé kisüt a nap, de ismét beindulnak a gomolyfelhők és elszórtan várható záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadással, helyenként jégesővel"

- írja az Időkép.

A meteorológiai portál szerint szombaton késő délután nyugat, délnyugat felől érkezik hozzánk a zivatarrendszer. A zivatarok útját

sűrű villámlás, viharos erejű széllökés, nagy eső kíséri.

Akár 30 mm-nél több csapadék hullhat, jég társulhat a zivatarokhoz.

A folytatáshoz kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
villam-2.jpg

Kezdődik: estére megint az egész országra sárga és narancs figyelmeztetést adtak ki

Felhőszakadás és zivatar érkezik. Kis térképeken követheted a felhők és a szél útját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 21.Három keleti megyére narancs, a többire sárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Met.hu szerint a zivatarok térségében a villámlás, a szélerősödés és a jégeső veszélye miatt szükséges figyelmeztetni. Ezen kívül felhőszakadásra is számítani kell, melyekből rövid idő alatt akár 50 mm-t is meghaladó csapadék hullhat.

A nyugtalan időjárás a hétvégén is megmarad, ezért szombat-vasárnap és hétfőn is sárga figyelmeztetés lesz érvényben.

A viharok útját itt követheted:

Felhő

Felhőkép

Szél

Széltérkép

Hőmérséklet

Hőtérkép

A hétvége időjárása

Szombaton kezdetben sok napsütés ígérkezik, majd ismét egyre több gomolyfelhő lesz felettünk és egyre többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra, este heves viharok érkezhetnek. A szél északkeleten és zivatarok környezetében támadhat fel. A csúcshőmérséklet 26-32 fok között alakul, de a zivatarokat gyors lehűlés követi.

Vasárnap felhős idő valószínű, országszerte készülni kell záporok, zivatarok kialakulására, több helyen, főként az ország déli felén felhőszakadásra, jégesőre. Szakadozottabb északkeleten, majd északnyugaton lehet a felhőzet. Az északias szél többfelé feltámad, helyenként felerősödik, zivatar környezetében viharos lehet. 23-30 fok között alakulnak a maximumok.

Hétfőtől kevesebb helyen várhatók záporok, zivatarok és egyre több napsütés, melegebb idő valószínű. Kissé megélénkül az északkeleti szél. 25-30 fokot mérhetünk - ígéri az Időkép.


KÖVESS MINKET:hirdetés
babis.jpg

„Miért kéne 31 évvel korábban eldöntenünk, mi fog történni 2050-ben?” – így szavazta le Csehország az EU-s klímacélt

A cseh miniszterelnöktől származik az idézet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 21.Mint azt megírtuk, Csehország, Lengyelország és Magyarország ellenállása miatt nem született végül megállapodás arról a célkitűzésről, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia. A sajtó arról írt az utóbbi napokban, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a vállalás jóváhagyásának, az ülésen azonban nem sikerült egyhangú döntésre jutni.

A brüsszeli csúcs zárónyilatkozatba emiatt lábjegyzetként kerül be a célkitűzés, mondván: „A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re.”

A Guardian cikkéből kiderül, Andrej Babis cseh miniszterelnök a csúcsra érkezéskor azt mondta: „Miért kéne 31 évvel korábban arról döntenünk, mi fog történni 2050-ben?”

Babis a találkozón azzal érvelt, Európának felesleges lépnie az ügyben, hiszen Kínában úgyis növekszik a kibocsájtás.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig azt mondta, addig nem tudják jóváhagyni a 2050-es klímasemlegességi célt, amíg nem egyeznek meg a kompenzációról, hiszen fontosnak tartja, hogy a cél ne jelentsen irreális terhet a szegényebb, főként közép- és kelet-európai tagállamok számára.

Címkép: Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a V4-egyeztetésen, az EU-csúcs előtt Brüsszelben 2019. június 20-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs


KÖVESS MINKET:
hirdetés
mms.jpg

Halált okozhat a csodaszerként hirdetett MMS

Az Egészségügyi Világszervezet adott ki riasztást, és legalább 18 ország esetében tudnak már a szer használatához kötődő káros hatásokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 21.Súlyos károsodásokat, és akár halált is okozhatnak az MMS néven, csodaszerként hirdetett cseppek. Az internet az utóbbi időben újból tele lett az egészségre veszélyes termékekkel, melyek magyar nyelvű oldalakról is elérhetők.

A Nemzeti Népegészségügyi Központot az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztette a veszélyre, mert már 18 országban okozott mérgezést.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is büntetőfeljelentés tett az emberi szervezetre rendkívül ártalmas, úgynevezett MMS-cseppek forgalmazásával kapcsolatban - írta az MTI.

Müller Cecília országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy

súlyos egészségkárosodást okozhatnak a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS (Miracle Mineral Solution, illetve Miracle Mineral Supplement) néven forgalmazott cseppek.

A készítménnyel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott ki riasztást, és legalább 18 ország esetében tudnak a szer használatához kötődő káros hatásokról, azonban Magyarországon egyelőre nincs tudomásuk a csepp okozta megbetegedésről.

Az NNK tájékoztatta az egészségügyi szolgáltatókat, a sürgősségi ellátóhelyeket és a háziorvosi szolgálatokat az MMS-cseppek okozta mérgezéses tünetekről.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy a "csodaszerként" hirdetett terméket széles körben forgalmazzák, több weblapon fellelhető, többféle elnevezéssel.

Deim Szilvia, az NNK kémiai biztonsági főosztályának vezetője elmondta, a forgalmazott termék a nátrium-klorit 28 százalékos - egyes esetekben 25 százalékos - oldata, amit egy úgynevezett aktiváló szerrel - citromsav, sósav, limesav - együtt kínálnak megvételre. A terméket árusítók állítása szerint az MMS-cseppet és az aktiváló folyadékot együttesen kell alkalmazni, amelyek reakcióba lépésével klór-dioxid (ClO2) keletkezik, amit a szer hatóanyagának állítanak be.

A klór-dioxidnak számos - de tudományosan semmilyen formában nem alátámasztott - gyógyhatást tulajdonítanak a forgalmazók, így ajánlják daganatos megbetegedések ellen, HIV-fertőzés kezelésére, szívbetegségek ellen - mondta el a szakember.

Deim Szilvia azonban hangsúlyozta, a klór-dioxid oxidáló hatása nem a szervezetben megy végbe, a szert felületfertőtlenítő szerként alkalmazzák. A reakcióidő is rövid - mondta -, így gyakorlatilag a szert bevevő "csak" nátrium-kloritot visz be a szervezetébe, de mindkét szer súlyos egészségügyi hatással bír.

A weboldalak leginkább szájon át történő alkalmazást javasolnak, de van, ahol beöntést, fülön vagy bőrön keresztül történő használatot írnak elő - mondta el Deim Szilvia.

A tisztifőorvos ehhez kapcsolódóan közölte,

a nátrium-klorit és a klór-dioxid erős oxidálószer, és bevételük után a nyálkahártyát irritálják maró hatásukkal. Ezek a vegyületek súlyos hemolízist, vagyis a vörösvértestek szétesését, vesekárosodást okoznak, gátolják az enzimek működését.

Müller Cecília hangsúlyozta, a tünetek között jelen van a folyamatos, erős hányás, alhasi görcsök lépnek fel, hasmenés, ugyanakkor a cseppeket forgalmazók ezen tünetek egy részét a szer hatásának tulajdonítják, egyfajta "természetes mellékhatásként". Ez - mint mondta - különösen megtévesztő, ezért sokan nem fordulnak azonnal orvoshoz a tünetek jelentkezésekor, vagy nem függesztik fel a szer szedését. Jelezte, a cseppek mennyiségének emelése akár halált is okozhat.

Raffay Bálint, az OGYÉI jogi főigazgató-helyettese elmondta, mivel a cseppeknek gyógyhatást tulajdonítanak a hirdetők, erre a készítményre a gyógyszerjog szabályai vonatkoznak.

Közölte, mivel a nátrium-klorit és a klór-dioxid Magyarországon nem engedélyezett gyógyszernek minősül, feljelentést tettek a rendőrségen. A hamis, hamisított vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer forgalmazása bűncselekmény, amelyért alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A gyógyszerhatóság ezzel együtt az érintett domain üzemeltetőit felszólította, hogy szedjék le a terméket a honlapokról, illetve tegyék elérhetetlenné azokat a webhelyeket, ahol ezek a készítmények megjelennek - közölte.

Címlapkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hamanei-ajatollah.jpg

Érik az amerikai támadás: Trump üzent Iránnak, de ők nem hajlandók tárgyalni

Most még az utolsó pillanatban lefújták a katonai csapást, de a hírek szerint küszöbön áll a támadás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 21.Mint azt megírtuk, katonai csapást hagyott jóvá Donald Trump Irán ellen, azonban az előkészületek közben visszavonta a döntést. Pedig minden készen állt a támadáshoz: a repülőgépek már a levegőben voltak, valamint a hadihajók is elfoglalták pozícióikat. Ekkor viszont lefújták az akciót, még mielőtt egyetlen rakétát is kilőttek volna.

Nem sokkal később azonban Ománon keresztül megüzente az amerikai elnök Teheránnak, hogy küszöbön áll egy amerikai katonai támadás Irán ellen – ezt névtelenséget kérő iráni tisztviselők árulták el a Reuters hírügynökségnek.

Az egyik tisztviselő úgy fogalmazott: Trump az üzenetben kifejtette, hogy ellene van a háborúnak, és tárgyalni akar Iránnal. A válaszadásra rövid határidőt szabott meg, Teherán pedig azonnal azt reagálta, hogy az ország első számú vezetője, Ali Hamenei ajatollah jogosult dönteni ebben ügyben.

Egy másik forrás szerint viszont Irán világossá tette, hogy Hámenei ajatollah ellenez mindenfajta tárgyalást, ugyanakkor az üzenetet továbbítják neki. Emellett viszont jelezték azt is, hogy egy Irán elleni katonai akciónak regionális és nemzetközi következményei lesznek.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x