hirdetés
derien1.jpg

„A festészet nekem nem pusztán szakma: igazi öngyógyító folyamat”

Zentai Éva Derien több bántalmazó kapcsolattal a háta mögött, terápiás céllal kezdett festeni néhány éve. Ma már ebből él, három kiállítása fut egyszerre és külföldön is vásárolják a képeit.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. augusztus 24.


hirdetés

A belvárosi garzonlakásból kialakított műterem nem mindennapi hangulata azonnal magával ragad, amint belépünk.

A falakon a padlótól a plafonig sorakoznak a festmények, egyedül ott van hézag, ahonnan a közelmúltban elkelt valamelyik. És közel sem szokványos képekről van szó: csendéletet vagy tájképet itt hiába keresnénk, az extravagáns még a legvisszafogottabb jelző rájuk.

„Sokszor le szoktam rajzolni az álmaimat, akár az éjszaka közepén felébredve. Később ezekből a vázlatokból néha festmények is születnek. Volt olyan, amit vissza kellett vennem, miután már eladtam egy informatikai cég irodájába, mert panaszkodtak a dolgozók, hogy nézi őket a kép”

– meséli a 37 éves művész.

Mint mondja, meg is sértődhetett volna ezen, de inkább bóknak fogta fel. És miután megírta a sztorit a közösségi oldalán, egy napon belül akadt rá új vevő.

hirdetés

„Meg kellett tanulnom együtt élni a betegséggel”

Nehéz elhinni, hogy Derien kevesebb mint három éve foglalkozik komolyabban festészettel. De hogy kezdődött ez az egész? Az ő esetében sokkal többről van szó egy szimpla karrierváltásnál.

„14 éves koromban ért az első komoly trauma, amit később még jó néhány másik követett. Egyik rossz kapcsolatból sodródtam a másikba, fizikai és lelki bántalmazásban is bőven volt részem. Az se könnyítette meg a helyzetemet, hogy egyedül vállaltam gyereket 19 évesen.”

(Az utóbbinak azért előnye is van – teszi hozzá: mivel nincs kettejük között nagy generációs szakadék, rendkívül közvetlen a kapcsolatuk.)

2011-ben kirabolták és megkéselték, ennek következtében gyakorlatilag lábon hordta ki a PTSD-t (poszttraumás stressz szindróma), elmondása szerint egyáltalán nem kapta meg a szükséges segítséget.

Folyamatos rémálmok, alvászavar, pánikbetegség is gyötörte, de sokáig fogalma se volt, mi okozza az állapotát valójában.

„Sokkal hamarabb meg kellett volna kapnom a diagnózist, de akkoriban egy olyan emberrel éltem együtt, aki szerint a pszichológia áltudomány, és mit képzelek, hogy valaki mással akarom megbeszélni a problémáimat, nem vele. Valójában persze nem állt érdekében, hogy jobban legyek. Végig manipulált és teljesen kontrollálni akarta az életemet, még azt is megszabta, legfeljebb hány ismerősöm lehet a Facebookon” – meséli.

A férfi végül talált magának valaki mást, Deriennek így sikerült megszabadulnia tőle, és új életet kezdeni.

„A késelés után öt napot töltöttem kórházban, de a sok munkájára hivatkozva nem jött be meglátogatni – ez azért jelentősen megkönnyítette, hogy lélekben el tudjak szakadni.”

Amikor nem sokkal ezután megkapta a hivatalos diagnózist a PTSD-ről, óriási hullámvölgybe került. Mint mondja, muszáj volt elfogadnia, hogy ez egy olyan betegség, amivel meg lehet tanulni együtt élni, de jobb minden valószínűség szerint nem lesz a helyzete. Így hát ebből kell kihoznia a maximumot.

Eddig öt orvost „fogyasztott el”, a második egy Afganisztánban szolgált katonai csapatpszichiáter volt, ő javasolta neki a művészetterápiát. Először csak annyi volt a feladata, hogy rajzoljon egy virágos rétet. Már ez is nagyon pihentette őt, amikor pedig absztraktokkal kezdett el foglalkozni, az még inkább.

Ez 2016-ban történt. Bár korábban is szeretett rajzolgatni, elmondása szerint ekkor lett számára mélysége a dolognak.

„Persze be kellett járnom egy nagyon komoly önismereti utat ahhoz, hogy előképzettség nélkül bele merjek vágni. Másfél évig utazgattam Délkelet-Ázsiában, ezalatt rengeteget tanultam magamról, és már úgy jöttem haza, hogy festeni szeretnék.”

Előtte változatos dolgokkal foglalkozott: volt krupié, dolgozott forgatásokon, illetve sminkesként is próbálkozott, de ezt nagyon megnehezítette, hogy rá kellett jönnie: taszítja az emberek érintése.

Az elhatalmasodó pánikbetegsége miatt ráadásul teljesen lehetetlenné vált, hogy hétköznapi, bejárós munkát végezzen.

„Volt olyan, hogy három napig még a liftig se bírtam kimenni a pánikrohamok miatt, nem hogy bejárjak dolgozni egy munkahelyre”

– idézi fel.

„Sosem éreztem olyan meztelennek magam, mint az első kiállításom megnyitóján”

„Hogy mit ad nekem a festészet? Leginkább szinten tart, rengeteg stresszt kiold belőlem. Festeni olyankor is le tudok ülni, amikor egyébként semmi másra nem lennék képes, annyira magam alatt vagyok” – fogalmaz Derien.

Bár részt vett néhány rövidebb képzésen a bécsi VAVA-n (The Vienna Academy of Visionary Art), a legtöbb stíluselemet, ami a védjegyévé vált, saját maga kísérletezte ki.

2018 januárjában állt át végleg a festészetre, az első pár hónapban teljesen elvonult a világ elől: bevásárolt és bezárkózott a lakásába. Ekkor még nem volt célja, hogy eladja a képeket, csak gyártotta egyiket a másik után.

Az első kiállítására májusban került sor az azóta bezárt Ankertben, a NANE Egyesület egyik programja keretében. Korábban többször járt náluk csoportterápián, így jól ismerték a történetét.

„Megdöbbentő volt, milyen sztorikat hallottam másoktól ezeken a gyűléseken. Egytől egyig gyönyörű nőkről van szó, változatos életkorból, akiknek gátlástalanul rombolták az önbizalmát, korlátozták a személyes jogait, tartották őket teljes kontroll alatt.”

Magára a kiállításra így emlékszik vissza: „Ott álltak az emberek sorban, hogy megnézhessék a képeimet, én pedig konkrétan elmenekültem a reakciók elől. Ennyire meztelennek még sosem éreztem magam, mint akkor.”

Azóta se vett részt egyetlen kiállítása megnyitóján sem, pedig jelenleg három is látható a fővárosban. Mint mondja, egyszerűen nem érzi azt, hogy készen állna erre az impulzusra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
605_38235708994_5673_n.jpg

„Afrika legeldugottabb pontján is hallottam magyar szót” - interjú Földvári András utazóval, aki 796 reptéren járt már

Földvári András építtetett vízvezetéket indiánoknak, járt nem létező országokban, és nem fél a vírustól. Könyve, az "Elmentem világgá - 80 sztorival a föld körül" pedig a sikerlista élére repült.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. szeptember 12.


hirdetés

A Malévnál kezdte pályafutását, dolgozott az izraeli légitársaságnak, és a Turkish Airlinestól ment nyugdíjba. 796 reptéren utazott át, és alig van ország ahol nem fordult meg. Földvári András arról is mesélt, mit írtak róla megfigyelői, és hogy mikor indul az Antarktiszra.

- Ön valóban igazi világutazó. Barcelonából válaszolt az e-mailemre, most Temesváron fogadja a hívásomat, és lefogadom, hogy mire a cikk megjelenik, megint máshol fogja olvasni. Egy évben átlag hány napot van itthon?

- Azért nehéz megmondani, mert a járvány bezavart. Még soha nem utaztam olyan keveset, mint idén.

Amikor állományban voltam, 45 napot tudtam utazni egy évben. 30 nap szabadságom volt, azt feldaraboltam és hozzácsaptam az állami ünnepekhez. De mióta nyugdíjas lettem, jóval több időm van.

A járvány kitörése óta voltam hosszabb időre Ukrajnában és Lengyelországban.

hirdetés

Ezt az utat Lengyelországban kezdtem, onnan Angliába mentem, Angliából Spanyolországba, onnan ide Romániába.

Tulajdonképpen Temesvárt azért találtam ki, hogy ne kelljen hazamennem, mert akkor karanténba raknak. Mert 80 kilométerre a határtól már érdekes módon nincs járvány. Vasárnap megint utazom tovább Londonba.

Azt szoktam mondani, hogy mindenütt jó, de legjobb útközben.

– Mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy meglehetősen kitágította a home office fogalmát.

- Az biztos. World office. Egyébként nagyon sok informatikus ismerősöm van. Az egyik magyar barátom vancouver-i, aki ténylegesen Mexikóban él, és onnan van „bekötve” Vancouverbe. Sokkal jobb a klíma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
tanar-1.jpg

Átadták az Év tanára díjakat, elismerést kapott még az Év külhoni tanára és az Év virtuális tanára is

'A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás. A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége' - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.
MTI, fotó: Mónus Márton - szmo.hu
2020. szeptember 12.


hirdetés

A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás - erről beszélt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díjak átadóünnepségén, Budapesten szombaton.

A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége - hangoztatta a miniszteri biztos.

A kormány a magyarság közjogi egyesítése után nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az anyanyelvi oktatás mindenhol elérhető legyen a magyarok számára. Támogatja azokat a határon túli családokat, amelyek magyar oktatási nyelvű intézménybe íratják gyermekeiket, továbbá 140 óvodát bölcsődét létesített, és támogatta 750 intézmény megújulását, több tízezer tanár és diák kárpát-medencei utazását, valamint a középiskolai tanárok továbbképzését - sorolta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa.

Az Év tanára díjat 2020-ban Orosz Tamás, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium testnevelés tanára kapta.

hirdetés

Az Év tanárának ezüst elismerő oklevelét kapta Juhász Jánosné, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum igazgatója, magyar-, történelem- és filozófiatanára, valamint Pálné Varga Valéria, a sellyei Kiss Géza Magyar-Horvát Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese és orosz-történelem szakos tanára, továbbá Góczán Bettina, a budapesti Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola német nyelv és irodalom, valamint német hon- és népismeret tanára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
DSC09903-1000x668.jpg

Államilag elismert iskola lett a Budapest School – A következő lépés a nemzetközi terjeszkedés

Halácsy Péterrel, az iskola egyik alapítójával beszélgettünk.
K.U.D., címlapkép forrása: Budapest School - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Halácsy Péter, a Prezi egyik alapítója, 2015-ben néhány társával hozta létre a Budapest School mikroiskola-hálózatot, amelyről már többször írtunk.

Idén szeptembertől már 14 helyszínen közel 400 gyerek tanulhat a BPS egyedi szakmai programja alapján óvodás kortól a középiskola végéig.

Ráadásul vége a diákok magántanulói státuszának, mostantól ugyanis államilag elismert iskolaként működnek, programjuk akkreditált, egyedi programként alkalmazható általános iskolában, gimnáziumban és szoftverfejlesztő technikumban is.

Az akkreditációhoz vezető út hosszú volt és rögös, de szükség volt rá. A Budapest School tanulóinak különböző iskolákban kellett vizsgázniuk, ez pedig Halácsy Péter szerint sok szorongást okozott a szülőknek és bonyodalmakat a tanároknak.

"Több magyar és nemzetközi oktatási és tanügyigazgatási szakértővel konzultáltunk folyamatosan, rengeteg iskola működését tanulmányoztuk, több mint 107 jogszabályt vettünk figyelembe. Mindenki azt kérdezi, hogy tudunk a mi oktatási módszereinkkel megfelelni a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek, de messze nem ez volt a legnagyobb probléma”

hirdetés

– számolt be tapasztalatairól Halácsy a Szeretlek Magyarországnak. A BPS-modell ugyanis tökéletesen illeszkedik a Nemzeti Alaptantervhez.

Halácsy Péter, a Budapest School egyik alapítója

"Egyetlen jogszabály sem definiálja a tantárgy fogalmát, csak azt, hogy legyen matematika vagy etika. Nálunk a tantárgyak ugyanúgy kapnak szerepet, mint a NAT által definiált kulcskompetenciák, fejlesztési területek. Azaz ott vannak a programunkban, foglalkozunk velük, csak épp nálunk nem ezek adják a mindennapok struktúráját, hanem a tanárok szabadon válogathatnak össze egy-egy foglalkozásba tantárgyi követelményekből, a korszellem kihívásaiból, a gyerekek érdeklődéséből. Nagyobb gondunk volt azzal a szemlélettel, hogy az állam szeretné, ha mi mindent eldöntenénk 12 évre előre az iskolában. Például a programunkban rögzíteni kellett az érettségire való felkészítést. Ez valahogy annyira magától értetődő volt számunkra, hogy az iskoláinkban felkészítjük a gyerekeket az érettségire, hogy korábban nem került be a programba, de akkreditált iskolaként elengedhetetlen, hogy ezt is leírjuk” – említ egy olyan követelményt, amelynek meg kellett felelniük.

Az akkreditáció során sokszor szembesültek azzal, hogy XXI. századi iskolaként olyan kérdések merülnek fel bennük, amelyekre korábban nem igazán volt példa, és a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem igazán halad a korral.

"Mai friss frusztrációm, hogy kiderült, egy iskola például nem indíthat telephelyet év közben. Hiába lehetne beköltözni például egy decemberben elkészülő épületbe, amely sok szempontból kényelmesebb és ideálisabb lenne a gyerekek és a tanárok számára is, erre nincs lehetőség. Szeptember 1-jéig bezárólag lehet bármit módosítani. Persze, ennek is megvan az oka, és nem a minisztérium rosszindulatáról van szó: amikor a jelenleg is hatályos törvény készült, az év közbeni költözés, mint opció, fel sem merült”

– jegyezte meg.

Az akkreditáció folyamata során folyamatosan egyeztettek az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a szakhatósággal, menet közben pedig újabb és újabb kérdések merültek fel. Nem triviális például a szellőztetés kérdése az iskolákban.

Laikusként azt gondolnánk, nincsenek szigorú követelmények ezzel kapcsolatban, azonban ez nem így van. A Pozsonyi úti telephelyen például a szellőztetéssel volt gond. Vagyis tulajdonképpen nem volt, hiszen voltak ablakok, sőt, egy modern levegőztető rendszert is beépítettek, hogy biztosan jó levegőben tanulhassanak a diákok, azonban az ÁNTSZ előírásainak így nem feleltek meg, mert a hivatal csak az ablakokat nyithatóságát nézi. Végül sikerült megoldást találni, de azt, hogy milyen részletekkel kellett megküzdeniük, jól mutatja ez a példa is.

"A jogszabály alkotásakor nem léteztek ilyen profi berendezések, ezért nyilván nem ejtenek erről szót. Sok hasonlóba futottunk bele. Februárban például - még a COVID-19-től teljesen függetlenül - felmerült bennünk a távoktatás kérdése és konzultáltunk a minisztériummal, amely teljesen elzárkózott ettől a lehetőségtől. Aggályosnak tartották a gyermekek biztonságának való biztosítását, ha távoktatásra kerülne sor. Kicsit életszerűtlen példa, de felvetettem, mi van, ha a tanár például épp a Nemzetközi Űrállomáson van és tartana egy lebilincselő órát a csillagászatról" – mesélte nevetve Halácsy. Végül az élet ezt a kérdést felülírta, és a tavaszi félévben gyakorlatilag minden iskola a digitális oktatásra állt rá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zwbqi-swimmer-guide-dog-olympics-2.jpg

Elvesztette látását az amerikai tini, most a vakvezető kutyájával készül a paralimpiára

Az úszás hozta vissza őt a teljes reménytelenségből.
Fotó: Guide Dog Foundation - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Szinte az egyik pillanatról a másikra veszítette el a látását 14 éves korában egy amerikai tinédzser, akit az úszás és vakvezető kutyája hozott vissza az életbe, most pedig már az első paralimpiára készül - írja a a Today.

A New York-i Anastasia Pagonis minden előzmény nélkül mindössze 2 hónap alatt veszítette el látását. Nyolc hónapnyi szorongás és depresszió után jutott arra, hogy kezdenie kell magával valamit.

"Oké, megvakultam. Mit kezdjek most az életemmel?"

- tette fel magának a kérdést.

A választ pedig a sportban találta meg. Az úszást látása elvesztése előtt fél évvel kezdte el, de már akkor is beleszeretett ebbe a mozgásformába. Elmondása szerint ez volt az, ami a rendkívül sötét időszakban visszaadta számára az életbe vetett hitét.

hirdetés

Alig két év alatt annyit fejlődött, hogy

idén a World Para Swimming World Series versenyén két aranyat is nyert Ausztráliában.

Ezt követően történt meg vele azonban az, amit mennyben köttetett szövetségnek nevez:

a vakvezető kutyákat kiképző The Guide Dog Foundation felhívta a lányt, hogy a rendelkezésére bocsátanának egy Radar nevű labradort.

Az eb kölyökkora óta egy hokicsapattal nevelkedett, így nem volt idegen tőle a sportolók világa. Pagonis elmondása szerint párosuk tökéletes.

"Radar nagyfokú önállósággal ajándékozott meg, teljesen belehabarodtam. Ő a legjobb dolog az életemben"

- nyilatkozta a lány a lapnak.

A kutya természetesen az edzéseinek is szerves részét képzi, és már el is utazott a lánnyal Colorádóba, ahol az ország legjobb parasportolói készülnek a 2021-es tokiói paralimpiára, ahol Pagonis is versenyezni fog. A lány Instagram-oldalán osztja meg életét - immáron a kutyájával együtt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!