hirdetés
bppark1.jpg

Lakbérre és ételre se marad pénze sok zeneipari dolgozónak, ha hónapokig nem lesznek koncertek

A szervezőknek vannak tartalékaik, az igazi kérdés inkább az, mi lesz a technikai stábbal és a pultosokkal. A legnagyobb klubok programfelelőseit kérdeztük.
Láng Dávid; a képek forrása: a klubok Facebook-oldalai - szmo.hu
2020. március 18.


hirdetés

Rengeteg kérdőjelet hozott magával a kormány döntése a tömegrendezvények betiltásáról. Egy biztos: március 17-től beláthatatlan ideig semmilyen koncertet vagy bulit nem lehet tartani Magyarországon.

Ez a közönségnek legfeljebb bosszantó, azok számára viszont, akiknek a megélhetése múlik rajta, sokkal súlyosabb probléma.

Szakmabelieket kérdeztünk arról, túl vannak-e már az első sokkon, milyennek látják a kilátásaikat és tudnak-e bármennyire is előre tervezni.

Berta Zsuzsi, az A38 hajó marketingigazgatója

Már két hete is érzékeltük a hozzánk hasonló klubok és koncerthelyszínek leállását a nemzetközi színtéren, ezért képesek voltunk már előre tervezni a mostanra kialakult helyzettel is. A múlt heti korlátozások után arra álltunk át, hogy ha a meghirdetett programjainkat halasztanunk is kellett, legalább a biztonságos keretek között megvalósítható partneri együttműködéseinket fenn tudjuk tartani. A stúdiónk továbbra is működik, streaming-alapon innen próbáljuk megvalósítani, amit csak lehet.

hirdetés

Most tárgyalunk sorban azokkal, akikkel van ilyen megállapodásunk. Az Akusztik és Filmklub műsorainkat nyár elejéig már rögzítettük és folyik az utómunka, a további felvételek ügyében újratervezés folyik az aktuális információkat figyelembe véve. Ezeket a projekteket mindenképp folytatjuk. A Petőfi Irodalmi Múzeum keddenkénti zenés-irodalmi estjeit jelen állás szerint – a kormányrendeletet itt is szigorúan figyelembe véve – csak a fellépők online közvetítésével, természetesen közönség nélkül streameljük. Nyilvános eseményt nem tartunk, az A38 Éttermet bezártuk, az A38 Akadémia képzéseit online folytatjuk.

Ezen felül csökkentett létszámú stábbal dolgozunk, tartjuk az óránkénti kötelező fertőtlenítést, ami a bútorokra, mikrofonokra és egyéb technikai, használati eszközökre is kiterjed. A takarítást a szokásos menetrendhez képest aktívabban mozgósítjuk, a belső helyszíneinkhez kézfertőtlenítőket helyeztünk, betáraztunk újra papír törlőkendőkből, lekapcsoltuk a mellékhelyiségekben lévő kézszárítókat annak érdekében, hogy még jobban meg tudjuk teremteni a higiénikus biztonság kereteit.

Igyekszünk arra is megoldást találni, hogy a kiesett személyzetnek addig is tudjunk fizetést adni, amíg zárva vagyunk, elbocsátásokban jelenleg egyáltalán nem gondolkozunk, sőt: most van igazán szükség a jó, közös megoldásokra mindenki részéről.

A koncertpiac és zenekarok oldaláról szerencsére érzékelünk érdeklődést mind a streamingre, mind stúdióink igénybevételére. A PIM a Hajón felvételek mellett a másik főpróba a Carson Coma zenekar "digitális koncertje" lesz. Ezek a projektek a technikai stábot egyelőre bőven ellátják feladatokkal.

A március-áprilisi programjaink közel felének már tudtunk új időpontot találni (többnyire nyári és őszi dátumokat), a többi átütemezésén pedig a programiroda folyamatosan dolgozik. Addig is mindenkinek ajánljuk az európai szinten is páratlan Youtube-archívumunkat, ahol több száz teljes koncertet vissza lehet nézni, különböző stílusokban:

Pop, indie, electronic: A38 Vibes

Rock, metal, hardcore: A38 Rocks

World music & folk: A38 World

Experimental & jazz: A38 Free

Ez amellett, hogy csökkenti a hiányérzetet, a mi fennmaradásunkban is tud most segíteni, hiszen ha sokkal kisebb nagyságrendben is, de keletkeznek bevételeink a megtekintések után, mivel monetizált csatornákról van szó.

Nem ez az első bizonytalan helyzet az A38 életében, a pár évvel ezelőtti árvíz – ami miatt szintén szüneteltetni kellett működésünket – hasonló fejtörést és kihívásokat okozott. Bízunk és hiszünk abban, hogy ez a mostani periódus sok új tudást és tapasztalatot ad nekünk, amiket akár középtávon be tudunk építeni az egyébként megszokott üzemelésünkbe.

Czeglédi Szabolcs, az Akvárium Klub programigazgatója

„Programszervezőként jelenleg is minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy új dátumokat találjunk a tavaszi koncertjeinknek, aminek – csak úgy, mint más iparágakban – a leginkább nehezítő körülménye a vírushelyzet kilátástalansága. A károk folyamatos monitorozásával igyekszünk körültekintően felmérni, milyen változásokon mehet majd keresztül kulturális élet, és ehhez alakítani a stratégiánkat. Sajnos minden iparági szereplőnek fel kell készülnie arra, hogy egy olyan nehéz időszak van előttünk, amilyennel korábban még nem találkoztunk.

Ahhoz, hogy a lehető legkisebb kárral vészeljük át az előttünk álló hosszú hónapokat, összefogásra és őszinte, folyamatos külső és belső kommunikációra lesz szükség minden klub és fesztivál részéről.

Mondom ezt úgy, hogy nem találkoztam korábban olyan fokú szakmai összefogással, amilyet a jelenlegi helyzet hozott.

Mindemellett pedig a közönségünk türelme és megértése példátlan, amiért az egész klub nevében mondhatom, hogy nagyon hálásak vagyunk.”

Fotó: Hegyi Júlia Lily

Horváth Máté, a New Beat és a Dürer Kert programszervezője

„Mindannyian pozitív gondolkodásra törekszünk, de a realitások talaján maradva már a múlt szerdai intézkedések után lemondtunk minden programot április végéig, vagyis ahol lehet, ott eleve új dátumot kerestünk. Lehetőleg őszre, de már egy jövő januári időpontunk is van, amit be is jelentettünk. Vannak ilyen apróbb sikerek, azonban így is rettentő nehéz a dolgunk, különösen, hogy én szinte kizárólag külföldi zenekarokkal foglalkozom, akikkel még nehezebb az időpont-egyeztetés.

Ha a legoptimistább forgatókönyvet nézzük, ami szerint a tavaszi hónapokban lezajlik a járvány, és ősszel zavartalanul újraindulhat a klubszezon, akkor viszont biztos, hogy a pótlások miatt gyakorlatilag hétfőtől vasárnapig bulik lesznek. A külföldieknek mindegy, milyen napon játszanak, a magyar együttesek részéről viszont ez komoly szemléletváltást fog igényelni: muszáj lesz kipróbálniuk, milyen mondjuk egy szerdai vagy egy keddi koncert. Ami szerintem egyébként nagyon pozitív fejlemény lenne.

Évek óta mondom, mennyit javítana a piacon, ha az emberek felfognák, hogy a koncertre járás nem egyenértékű a totális lerészegedéssel. A hétvégi dátumokat ugyanis azért preferálják a helyszínek és a zenekarok, mert attól félnek, hogy egyébként nem jönne el a közönségük, mivel nem tudnak eléggé bemarni.

Ha csak ez az egy dolog megváltozna a mostani helyzet miatt, már lenne egy komoly pozitív eredménye az egésznek.

Fotó: Andrási Ingrid

Az igazi kérdés viszont az, mi lesz az infrastruktúra működtetőivel, vagyis a technikai stábbal, a pultosokkal, vagy a takarítókkal. Ők azok, akik most egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül maradtak. Nyilván a lehetőségekhez mérten nekik is felajánl a Dürer Kert anyagi segítséget, de ha elhúzódik a helyzet, egyszerűen nem lesz fenntartható, hogy a kiesett bevételek mellett ugyanúgy kapjanak fizetést az el nem végzett munkáért.

Nekünk, a programok kockázatviselőinek vannak tartalékaink, amivel pár hónapig biztosan ki tudjuk húzni, ha úgy adódik. De attól tartok, hogy sokan lesznek olyanok is, akiknek megtakarítás híján lakbérre és ételre se marad pénzük. Az újraindulásnál pedig nagy kérdés, tud-e majd költeni a közönség jegyekre, merchre, fogyasztásra, illetve segít-e az állam egy esetleges áfacsökkentéssel a szektoron.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hajlektalanok-este8-kijarasi-tilalom-budapest-9-1000x688.jpg

„Mit csinálhatnak velünk a rendőrök? Hazaküldenek?” – hajléktalanság a kijárási tilalom alatt

A kijárási tilalom miatt elvileg nem lehetnének az utcán. Budapesti riportunk.
Szegedi Éva, Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

„Van egy cigid?” kérdezi egy rongyos ruhában toporgó férfi a Körúton, amikor a közelébe érek. „Nem dohányzom” – felelem. „Akkor egy kis aprót adnál?” „Sajnos nincs nálam”. Megértően bólogat.

„Kijárási tilalom van” – mondom neki. „Mit keresel az utcán este 8 után?” – folytatom, azután felteszem neki azt a sztenderd kérdést, ami szinte minden, fedél nélkül élőkkel foglalkozó cikk alá beírnak a kommentelők „Miért nem mégy egy hajléktalanszállóra?” „Oda nem” - csóválja a fejét. A körülményeket ecseteli néhány mondattal. Hasonló dolgokat mesél, mint egy hete a Nagykörúton egy másik fedél nélkül élő férfi.

Azt hallgatom, hogy a szállón sok a bogár, összeszedhet az ember tetveket, rühatkát, bolhát, az ágyban poloskák lehetnek. Hogy figyeljem csak meg, mennyi hajléktalan vakarózik, nem véletlenül. És hogy könnyen elfertőződhetnek a végtagjaik, amiket aztán amputálni kell. Amikor arról beszélünk, hova mehet, szóba kerülnek a kapualjak, romos házak, pincék.

A Város Mindenkié csoport már évekkel ezelőtt összegyűjtötte a válaszokat a laikus olvasók olyan kérdéseire, hogy „miért nem mennek szállókra a hajléktalan emberek, amikor ott ingyen kapnak a szállás mellett enni-inni, és még mosnak is rájuk”.

„Szinte semmi sincs ingyen, sokféle hajléktalanszálló létezik és ezek közül nagyon sok helyen fizetni is kell a szállásért – főleg a jobb minőségű helyeken.

hirdetés

Az átmeneti hajléktalanszállón a szállás díja 9 és 22 ezer forint között mozog, plusz havonta előtakarékosságot is kell gyűjteni, ami kb. 10 ezer forint. A többi intézményben változó a helyzet, néhol ingyenes a szállás, de ott nagyon rossz a lakhatási körülmény” - írta a honlapján A Város Mindenkié.

Azt is elmagyarázták, hogy a mosást a fedél nélkül élőknek maguknak kell intézniük, időpontot kapnak, mikor mehetnek, és akad, ahol a mosásért is fizetni kell.

„Plusz sok az ágyi poloska, konyhai csótány és az egyéb élősködő. Sok intézmény nagyon leromlott műszaki állapotban van”

– olvasható a tájékoztatóban.

Mindenhol más a házirend, és nem mindenhol életszerű minden egyes pontja. Nincsen privát szféra. A párok gyakran nem lehetnek együtt, még egy szállóra se mehetnek be. A jobb minőségű szállókon ráadásul egy ember csak meghatározott ideig tartózkodhat. És az is tévhit, hogy mindig mindenkinek van elegendő hely, a téli napokon például a plusz férőhelyek kialakítása ellenére is akár 2-3000 ember rekedhet az utcán.

A Menhely Alapítvány téli felhívása

Azt kérik, figyeljünk oda ismét jobban a környezetünkben a hajlék nélkül, a nehéz körülmények között élő, vagy a magányos emberekre, mert ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak.

Budapesten a Fővárosi Önkormányzat támogatásából működő téli krízisprogramoknak köszönhetően 24 órás Diszpécser Szolgálat működik, Krízisautó, és speciális utcai szolgálatok is segít. A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon

A Diszpécser Szolgálat Krízisautót, utcai, vagy speciális utcai szolgálatokat küld a rászorultakhoz. A segítők elsődleges célja, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb elhelyezéshez jusson.

További információkat erre a linkre kattintva olvashatsz.

Azt, hogy mennyien lehetnek valójában az utcákon, közterületeken, saccolni sem lehet. Látjuk, hogy sokkal kevesebben vannak, mint hetekkel ezelőtt, de ez nem a november 11-től életbe lépett kijárási tilalomnak köszönhető, hanem a november második felében érkezett hidegnek és az első fagyoknak. Ezt erősítette meg az a büfés is, a Boráros téri aluljáróban november 22-én este 8 után, amikor odaértük. Szerinte a hideg miatt sokan húzódtak be menedékhelyekre, átmeneti szállásokra, hajléktalanszállókra.

A Deák tértől a Vámház körúton és a Nehru Parkon át a Boráros térig gyalogoltunk a kollégámmal, Kristóffal, de csak futárokat, taxisokat, kutyásokat és pár hazasiető gyalogost láttunk, fedél nélkül élőket nem. Az aluljáróban is csak a szatyrokban összegyűjtött, szépen egymás mellé rakott holmijukat találjuk.

A Ferenc körút környékén már más a helyzet, az Üllői út és a Körút sarkán az árkádok alatt ketten is alszanak teljesen beburkolózva. A nyolcadik kerületben, a Horváth Mihály téri templom oldalában is fekszik valaki, ki sem látszik a takaró alól.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szajer-jozsef2.jpg

„Végig lehet dolgozni fél életet a nyilvánosság előtt úgy, hogy az ember lelke, igazi valója közben rejtőzködik” - gondolatok a Szájer-botrányról

Bakos András szabadúszó újságíró írása Szájer József szexpartis ügyéről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 01.


hirdetés

Szájer József nyilvános megszégyenülésén sokan mulatnak most. Ez ellen nincs mit tenni, vannak vicces nemzeti tragédiák.

Egy soproni pedagógus házaspár fia 1986-ban jogi diplomát szerez, aztán az Oxfordi Egyetem vendéghallgatója, az University of Michigan ösztöndíjas kutatója lesz; közreműködik az egyik rendszerváltó párt megalapításában, az Ellenzéki Kerekasztal résztvevője, később országgyűlési képviselővé, frakcióvezetővé, parlamenti alelnökké választják; dolgozik az európai alkotmány szövegén, büszkén nyilatkozza, hogy az ő iPadjén készül az új magyar alkotmány, európai parlamenti képviselővé lesz – végigdolgozik több mint harminc évet a politikában, az első- és második vonalban, mindvégig egy olyan pártot képviselve, amely ez idő alatt nagyot változik. Vasárnap közleményt ad ki arról, hogy lemond. Arra hivatkozik, hogy ezen már régóta gondolkodott, elfáradt – de azért a magyar kormány álláspontjával egyetért „az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelemben”. Pártjában szomorúan fogadják a döntést, de köszönik neki, hogy döntő szerepe volt „abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren.”

És aztán kiderül, hogy lemondásának bejelentése előtt két nappal dolga akadt a rendőrséggel, nem akármilyen körülmények között.

A belga sajtó szexpartiról ír, ahol főként férfiak voltak jelen, a belga ügyészség ereszcsatornán az utcára lemászó, megsérült kezű európai parlamenti képviselőt említ, akinek hátizsákjában drogot találtak a rendőrök.

Ahogy a történet végighullámzik a magyar sajtón, Szájer József megint közleményt ad ki, amelyben arról ír, a belga újságokban megjelent hír róla szól. Jelen volt egy brüsszeli házibulin, amelyet nem lehetett volna megtartani a koronavírus-járványra vonatkozó előírások miatt. A rendőröknek, akik igazoltatták a jelenlévőket, megmondta, hogy képviselő, mert igazolvány nem volt nála. Fölajánlotta, készítsenek drogtesztet – az összejövetelen kábítószert is talált a rendőrség – de enélkül folyt le az eljárás. Ő nem fogyasztott kábítószert, nem tudja, kié volt a partin talált drog. Szóbeli figyelmeztetést kapott, aztán hazavitték. Sajnálja, hogy megsértette a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, vállalja az ezért járó szankciókat. Megköveti a családját, kollégáit, választóit, szerinte botlása személyes: „azért csak magam tartozom felelősséggel, kérem, ne terjessze azt ki senki se a hazámra, se a politikai közösségemre”.

hirdetés

Azért idézem ilyen hosszan a magyarázkodását és a kérését, mert többet mond róla, mint amennyit ő közölni szeretne.

Tényleg nem érdekel, mit kap a nyakába a nemzeti és európai sorskérdéseket fél kézzel megoldó kormányunk, élén az erkölcsi hérosszal, mit gondolnak most a jobboldali, polgári, konzervatív, kereszténydemokrata emberek, nem érdekel, hogy tud-e köpni-nyelni Dúró Dóra, az főleg nem, mi zajlik a brüsszeli házibulikon. Egyelőre ott tartok a történet földolgozásában, hogy

a legenda igaz: végig lehet dolgozni fél életet abban a szakmában, vagyis a nyilvánosság előtt úgy, hogy az ember lelke, igazi valója közben rejtőzködik. És aztán lehet konzervatív politikusként úgy botlani, mint egy szabadelvű ember.

Popper Péter írja, hogy amikor Pilinszky Jánossal találkozott, a költő azt mondta neki, haragszik a pszichológusokra, mert azt hirdetik, minden emberi problémának van megoldása. „Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb. – és összeomlik. A valóságban (…) az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól rosszul elviselhető. (…) Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak, és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
korhazunsplash.jpg

Ferenci Tamás: „Aki ma koronavírusban haldoklik, még korlátozások előtt fertőződött meg”

Még csak most érhet be a novemberi szigorítások hatása – emlékeztet a biostatisztikus. Kérdés, mindez hogyan alakul, ha a kormány karácsonyra enyhít a szabályokon.
Rónyai Júlia; illusztráció: Mufid Majnun / Unsplash - szmo.hu
2020. december 04.


hirdetés

Kétségbeejtő összevetni a jelenlegi koronavírus-statisztikákat az Egészségmérési -és értékelési Intézet (IHME) előrejelzésével. Októberben például voltak napok, amikor az új megbetegedések száma a becslésben szereplő adat duplájára nőtt. Korábban megírtuk azt is: a Washingtoni Egyetemen működő intézet szerint a második hullám a napokban tetőzhet Magyarországon.

Azóta - az új korlátozások értelmében - frissült a modell, ami december 8-ára most például napi 178 fertőzött halálát prognosztizálja. Az IHME előrevetítette azt is: az év végéig az áldozatok száma a 9 ezret is elérheti.

Ha azonban a kormány december 11. után feloldaná a korlátozásokat, a járvány a modell szerint csak január 16-án tetőzne. Ekkor egy nap alatt akár 449-en is elhunyhatnának a vírus következtében.

Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem docense megfontoltságra int, mielőtt még a friss adatok olvastán pánikba esnénk.

“A Washingtoni Egyetem előrejelzése meglehetősen vitatott a szakmában, ez a mostani számoktól függetlenül, már korábban is így volt. Megkérdőjelezhető a módszertan, amit alkalmaznak, eleinte például semmilyen járványterjedési ismeret nem volt beépítve a modelljükbe” - mondja a biostatisztikus.

hirdetés

Ferenci példaként említi a maszkhasználatot, amit az IHME a modellben felhasznál. Ez november 11-én az intézet szerint 76 százalék volt, 12-én viszont már 77 százalék. Nyilvánvaló, hogy ezt ilyen pontosággal senki nem tudhatja, ezért nem megnyugtató, hogy az előrejelzéseik ilyen információkat is felhasználnak - tette hozzá a szakember.

“A valódi járványügyi modellekre is igaz, hogy arra kevésbé alkalmasak, amit a közvélemény várna tőlük. Azaz: nincsen jósgömb funkciójuk” - mondja. “Sok esetben ugyanis a járvány alakításában a biológiai tényezőknél fontosabb, hogy milyen korlátozó vagy enyhítő döntések születnek, és azokat hogyan tartja be a lakosság.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tg.jpg

Török Gábor: „Az újabb szexbotrány hatalmas csapás a Fidesznek”

A politológus szerint az ellenzékiek most jól szórakoznak, de ettől még nem lesznek többen. A kérdés az, hogyan reagálnak a botrányra a fideszes szavazók.
Fotó: Török Gábor/Facebook - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

"Az újabb szexbotrány, ezt szerintem senki nem vitatja, hatalmas csapás a Fidesznek. Számtalan tekintetben: egy értékes politikus elvesztése miatt, a hitelességen esett csorba miatt, a nemzetközi visszhangok és következmények okán, egy gondosan építgetett téma "sérülése" miatt és persze kommunikációs nehézségek miatt is (lásd "brüsszelezés" új értelmezése)"

- kezdi a bejegyzését Török Gábor politológus, amit a Szájer-botrány kapcsán írt.

Majd kifejti, hogy az ellenzéki szavazók most nyilván jól szórakoznak, de ettől nem lesznek többen. Szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy miként reagálnak rá a potenciális, illetve a jelenlegi fideszes szavazók.

Különösen azok, akik nem minden körülmények között szavaznának a Fideszre, és egy ilyen helyzetben időlegesen vagy tartósan kiábrándulhatnak, elbizonytalanodhatnak.

hirdetés

"Szóval most elsősorban őket érdemes figyelni, hallgatni, olvasni - biztos vagyok benne, hogy a következő napokban-hetekben a kormánypárt is ezt fogja kutatni ezerrel" - fűzi hozzá bejegyzésében Török Gábor.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!