hirdetés
zacher-gabor-drogok-bika-dizanjerdrog.jpg

Zacher Gábor: „Napjaink dizájnerdrog-használata olyan, mint az orosz rulett”

A toxikológus beszélt a hazánkban újonnan megjelent 'bika' nevű dizájnerdrogról is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy nagyon súlyos hatású, eddig már 11 ember halálát okozó új szintetikus drog jelent meg hazánkban.

A nemrégiben megjelent dizájnerdrogról Zacher Gábor az ATV Start műsorában beszélt. A Kínából érkezett vegyületről a toxikológus elmondta, hogy egy rendkívül olcsó anyagról van szó, egy ilyen biofüves cigarettához már 150 forintért hozzá lehet jutni. Szerinte elég megnézni, hogy hol van miatta a legtöbb haláleset: Borsodban, Jász-Nagykun megyében és Budapesten.

Zacher Gábor szerint azért is fontos beszélni erről az újfajta szerről, mert nagyon intenzív hatású, és gyorsan jelentkeznek a tünetek. Elmondta, hogy

másfél héttel ezelőtt, mentőzés közben találkozott egy olyan esettel, ahol egy 30 éves ember elszívta ezt a szert, egyből görcsroham, szívleállás jelentkezett, mire kiértek, már nem tudták megmenteni.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-hatar-ellenorzes-rendorok-mti-vajda-janos.jpg

Kötelező karantén nélkül térhetnek vissza Magyarországra azok, aki a választások miatt mentek Romániába

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kérésére enyhített az operatív törzs.
Fotó: MTI/Vajda János - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak vissza az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román vagy kettős állampolgárok, ha azért utaznak Romániába, hogy részt vegyenek a vasárnapi önkormányzati választásokon - jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára pénteken a Facebookon.

Az államtitkár elmondta, fontosnak gondolják, hogy minden érintett részt tudjon venni a voksoláson, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kérésére az Operatív Törzs a következő döntést hozta:

A kettős állampolgárok, illetve azok a román állampolgársággal rendelkezők, akiknek állandó magyarországi tartózkodási jogosultságuk van, valamint a velük utazó kiskorú gyermekeik

a magyar-román határ bármelyik átkelőhelyén vasárnap reggel 8 órától hétfőn reggel 9 óráig korlátozások nélkül visszatérhetnek Magyarországra.

hirdetés

Az illetékeseknek a román személyi igazolványukon lévő kisméretű matricával (VOTAT) kell igazolniuk, hogy a szavazáson vettek részt.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
covid-3.jpg

Nincs elég intenzíves orvos és ápoló a koronavírusos betegek ellátásához a győri járványkórházban

Még 15-17 intenzíves szakorvosra és 70-80 intenzív ellátásban jártas szakápolóra lenne szükségük ahhoz, hogy a 30 intenzív ágyat működtetni tudják - mondja a főigazgató. Közben a kiskunhalasi kórházban is súlyosbodik a helyzet, hamarosan meg kell nyitni a konténerkórházat is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Öt megyét ellátó járványkórházi feladatokat lát el szeptember első napjai óta a győri Petz Aladár kórház, ahol a héten kialakították a 30 ágyas COVID intenzív ellátási központot.

A centrum működtetését 15-17 intenzív szakorvos és 70-80 szakdolgozó képes maradéktalanul ellátni. A győri járványkórház saját szakembergárdája - már most látható - nem lesz elegendő a feladat ellátásához.

Erről a Hírcity regionális videó-hírportál videójában beszélt a főigazgató főorvos, dr. Tamás László János. Elmondta, hogy a kórházban most a tavaszihoz képest három-négyszeres terheléssel dolgoznak. Miközben tavasszal kb. harmadával kevesebb volt a fekvőbeteg ellátásuk, a járóbetegek létszáma pedig megfeleződött.

Már most megduplázódott a járványügyi ambulanciára érkezők száma, az intenzív ágyaik csaknem tele vannak, a Covid-fekvőbeteg ágyaknak kb. a hatvan százalékán van beteg.

Komoly energiát igényel a működés, közben ugyanis 105 százalékon megy a többi ellátás.

hirdetés

"Lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk"

- mondja a főigazgató.

Sok orvos és szakápoló már most karanténban van, így ők is kiesnek a munkából. Ők a civil életben fertőződtek meg.

Még 15-17 intenzíves szakorvosra és 70-80 intenzív ellátásban jártas szakápolóra lenne szükségük ahhoz, hogy a 30 intenzív ágyat működtetni tudják. Emellett az egyéb intenzív ellátású betegek kezelését is biztosítaniuk kell.

A győri kórház látja el az intenzív ápolásra szorulókat, míg az ajkai kórház fogadja az "egyszerűbb" eseteket.

"Hogy mikor jön el az a pillanat, amikor már nem tudunk újabb betegeket felvenni, az fogja meghatározni, hogy hányan vagyunk"

- mondta a kórház vezetője.

VIDEÓ: Győr: kulcskérdés a szakemberek létszáma

A kiskunhalasi kórházban is súlyosbodik a helyzet, erről a Kecskeméti Televízió számolt be. A beszámoló szerint a hét közepén 42-en feküdtek az intézményben, közülük akkor négyen voltak lélegeztetőgépen. Az EMMI utasítása szerint rövidesen 40 ágyra bővítik a kapacitást. A főorvos elmondta, hogy több mint 80 ágyuk van covid-betegek részére. De

a betegszám emelkedése miatt hamarosan meg kell nyitni a konténerkórházat is. Saját szakembereik a mostani ágyszámot tudják ellátni. A mobilkórházba vezényelt személyzettel fognak majd dolgozni.

VIDEÓ: Súlyosbodik a helyzet a halasi kórházban


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ho_.jpg

Szeptemberi tél: közel 20 centis hó esett az osztrák Alpokban

Az előrejelzés szerint a magasabb részeken további havazás várható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Pénteken érte el a hideg az Alpokat, több helyen kezdődött intenzív havazás. Az Alpok ezúttal is útját állta az északról jövő hidegfrontnak, ami a hegység nyugati oldalán lelassulva

több helyen okozott kiadós havazást Franciaországban és Svájcban. De az olasz Alpokban és Ausztria nyugati részén is hullik a hó

- írja az Időkép.

Security Check Required

null

hirdetés

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A havazás határa pénteken 1000 méter környékére húzódott. Míg ezen a tengerszint feletti magasságon inkább csak megmutatták magukat a hópelyhek, addig a magasabb régiók szépen kifehéredtek. Az Ausztriában található webkamerák is ezt tanúsítják:

Egy Zotyo73 nevű felhasználó a felső-stájerországi Admont közelében, az 1486 méter magas Klinkehüttén készítette az alábbi fotókat. Beszámolója szerint

10 óra alatt 18 centiméter hó hullott.

Az előrejelzések szerint a 2000 méter fölötti régiókban a következő pár napban is folytatódik a télies időjárás, újabb havazás vasárnap estétől érkezhet.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karacsony.jpg

A brit kormány fele már most azon dolgozik, hogy megmentse a karácsonyt a koronavírustól

Komoly tervek vannak rá, hogy a járvány hogyan befolyásolja minél kevésbé az év végi ünneplést, az intézkedések más országoknak is tanulságosak lehetnek.
Fotó: Jill Wellington/Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Ugyan három hónap van még karácsonyig, de a koronavírus terjedését és hosszabb távon jelentkező következményeit látva egyáltalán nem túlzás, hogy Nagy-Britannia kormánya már most komoly intézkedésekbe kezdett, hogy a járvány minél kevesebb ponton szólhasson bele az emberek ünnepi készülődésébe.

A miniszterek azon dolgoznak, hogy megmentsék a karácsonyt a koronavírustól, és készek arra, hogy „bármi áron” együtt lehessenek a családok a meghitt pillanatokban

- írja a The Sun.

A kormány abban reménykedik, hogy naponta hárommillió koronavírus-tesztet tudnak majd elvégezni, és decemberig rendelkezésre áll egy oltóanyag is. Azonban ha ez mégsem sikerülne maradéktalanul, van egy tartalékterve is a kormányzatnak.

Azt javasolják, hogy a tágabb rokonság családjai két héttel karácsony előtt különítsék el magukat egymástól, hogy az ünnep idején már ne okozzon gondot hatnál több ember egy légtérben tartózkodása.

hirdetés

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor figyelmeztet, hogy jelenleg még semmi nem vezet garantáltan jó megoldáshoz.

Pénteken kiderült, hogy a brit államadósság a valaha volt legnagyobb értéket, 2 milliárd fontot mutatja, a kormány csak április és augusztus között 173,7 font kölcsönt vett fel.

A másik megfontolás alatt álló terv az, hogy korán bezárják az iskolákat, és kéthetes önkéntes karantént engedélyezzenek azoknak a családoknak, akik nagyobb csoportokban összegyűlve szeretnének ünnepelni.

Mivel a szigetországban hagyományosan a karácsony fő napjának számító december 25. idén péntekre esik, az iskolák nagy része már 18-án bezárja kapuit. Ezt a szünetet hoznák egy héttel előbbre, így a 11-i tanítási nappal biztosítható lenne a kéthetes elkülönülés. Kormánytisztviselők egy része ezen kívül a szünet végének egyhetes eltolását is javasolják január 10-ig.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!