hirdetés
SZG_5460.jpg

X-Faktor második élő adás: Dallos Bogi nem magas léc

Bogi saját dalával akart lécet emelni, de nincs olyan együttállása a csillagoknak, amiben egy Dallos Bogi dal lécemelésnek számít Barbaróval szemben. Kritika.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 24.


hirdetés

Mint emlékezhetünk, az első élőadás valóságos vérfürdővel ért véget, a 12 fős mezőny harmada, 4 versenyző búcsúzott.

Egyedül Alexnek maradt versenyben mindhárom mentoráltja, Puskás Peti pedig már csak egy csapattal vágott neki a második etapnak.

Változtak a számok: 8 produkcióból 3 kaphatott széket, 5 került a veszélyzónába és az adás végén 2 versenyzőtől búcsúztunk.

hirdetés

A Take3 nyitotta a műsort egy Ariana Grande számmal. Miután úgy 21-22 éves korom tájékán túlléptem azon, hogy érdekesnek tartsak valamit pusztán azért, mert dekoratív hölgyek csinálják, a produkciót unalmasnak találtam. De az az igazság, a popnak ez az ága, amit a lánytrió képvisel, úgy általában unalmas számomra. Érdeklődve vártam a mentorok értékelését.

Összességében mindenki úgy látta-hallotta, hogy voltak hamiskás hangok, főleg a trió részeknél, de a lányok így is sokat fejlődtek magukhoz képest. Ismét mindenki elmondta, hogy mekkora szükség van Magyarországon végre egy lánycsapatra,

én pedig ismét elcsodálkoztam, hogy miért is.

A hamis énekléssel kapcsolatban azért megjegyezném, kicsit visszás állandóan a hamis hangokat felróni. Úgy értem, miért teszünk úgy, mintha a tiszta éneklés elvárás lenne a popszakmában? Szerintem két kezemen meg tudnám számolni azokat a magyar énekeseket, akik élőben, playback és autotune nélkül üzembiztosan tisztán énekelnek.

Persze, miután a székek üresek voltak, leülhettek.

Burai Renátóról a felvezető kisfilmből megtudhattuk, hogy 4 éve kerüli a szerelem, és mentora, Gáspár Laci arra biztatta, a dalban azt énekelje el, hogy még nem volt boldog.

Mondjuk ugyanebben a kisfilmben azt is bemutatták, hogy Renátót ostromolják a csajok, úgyhogy szerintem a boldogságáért nem kell aggódnunk, már amennyiben pusztán ezen múlik.

A produkciója meggyőző volt, Berkes Olivér dalát énekelte, így Renátó is kapott széket.

Amikor Bogi bejelentette, hogy Bagdi Enikő a Pink Floyd legnagyobb slágerével érkezett, vegyes érzelmek támadtak bennem. Egyfelől mindig örülök, ha bekerülnek igazán jó nóták is a X-Faktor színpadára,

másrészt viszont Bogi zenei világát ismerve tartottam attól, hogy mi lesz a végeredmény.

hirdetés

Ahogy vártam, a rocktörténet egyik legütősebb slágerét zeneileg alaposan felhígították, viszont Enikő különleges hangja és személyisége mégis vitt bele valami olyan pluszt, ami összességében izgalmassá és így megbocsáthatóvá tette a produkciót.

Alex szerint nagyot fejlődött Enikő az előző produkciójához képest is. A négy mentorból hárman úgy érezték, széket ér a Pink Floyd átdolgozás, így Enikő is leülhetett.

Vanek Andor az előző adásban mondhatni, kegyelem kettessel ment át, rendesen magába is zuhant. A kisfilmje is elsősorban arról szólt, Alexnek mennyi vesződségébe került kihúzni a srácot a lelki gödörből, amibe került.

A műsorfolyam során először Andor magyarul énekelt, méghozzá Szabó Balázst. A produkció pozitívuma volt, hogy színpadra lépett Maszkura is, aki harmonikán kísérte Andort.

A teljesítmény három igent ért, így leülhetett a Take 3 helyére.

Támadt némi technikai hiba, amiért Ramóna kénytelen volt félbeszakítani Bogit, és gyorsan benyomni egy nem tervezett konfot arról, hogy ki mit nyerhet. Az bájos volt, ahogy megjegyezte, Bogi szerencsére még nem mondta ki a következő versenyző nevét, így nincs spoiler.

De tekintve, hogy Boginak két versenyzője volt, és az egyik már szerepelt, nem rágtuk le a körmünket, hogy vajon ki következik.

Az ismeretlen technikai malőr után következett az adás legmulatságosabb pillanata. Dallos Bogi mentorasszony elmondta, hogy Dárdai Blankával úgy gondolták, magasabbra kell tenni a lécet, ezért – figyelem, dobpergés –, írt neki egy saját dalt!

Dárdai Blanka a múlt héten Barbarót énekelt. Nincs olyan együttállása a csillagoknak, amiben egy Dallos Bogi dal lécemelésnek számít Barbaróval szemben.

Ezt mifelénk nem magas lécnek hívják, legfeljebb magas labdának.

Ha nem is ezekkel a szavakkal, de Alex és Laci is valami hasonlót fogalmazott meg. Ettől még Bogi dalának lehet létjogosultsága, sokféleképpen meg lehet indokolni, miért pont ezt választották, de lécemelésről ne beszéljünk. Hogy nem vagyok egyedül, azt jelzi, hogy Blanka egyedül a saját mentorától kapott volna széket.

Manuel ezúttal az anyai ösztönökre próbált hatni. Anyu büszke című saját dalával érkezett.

Laci vitába került a többi mentorral. Szerinte ez a dal gyengébbre sikerült, mint a korábbiak, Manuel ennél sokkal jobban tud énekelni. Véleményével egyedül maradt, a többiek hellyel kínálták a fiút. Bagdi Enikő bánta.

Már csak két produkció volt hátra, Zdroba Patrik és Ruszó Tibor. Patrik személyes kedvencem, a műsorból az általa képviselt zenei világ áll még talán a legközelebb hozzám, mert jól énekel, és rendre olyan dalokat választ Gáspár Lacival, amelyek nosztalgikus húrokat pengetnek szívem eol hárfáján. Ezúttal a Never Ending Story került terítékre. Nem volt végig annyira elementárisan meggyőző a produkció, mint az eddigiek, de a végére megérkezett az igazi Patrik, és megérkezett a libabőr.

Hogy biztosan behúzzanak egy igent, Ruszó Tibor Gáspár Laci slágerével készült. Állítólag Tibi javasolta ezt a dalt, és rajt-cél győzelmet aratott. Ő volt talán az egyetlen ezen az estén, aki az első hangtól az utolsóig jól énekelt, érdekes, karakteres volt.

Nem lehetett kérdés, hogy leül. A közönség Alex másik mentoráltját, Vanek Andort akarta a legkevésbé a következő adásban látni, így visszakerült a veszélyzónába.

Tibi, Patrik és Mánuel tehát már biztos továbbjutónak érezhette magát. Rajtuk kívül Enikővel, Andorral és Renátóval találkozhatunk, kiesett Dárdai Blanka és a Take3. Utóbbit elvileg nem kell féltenünk, a mentorok többször elmondták, mekkora szükség van egy lánycsapata, és mennyire szeretnének dalokat írni nekik.

Ahhoz, hogy ezt megtegyék, nyilván nincs szükség az X-Faktorra.

Már ha komolyan gondolták.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
jumanmain.jpg

„Egy középszerű folytatás, ami elszórakoztat” – megnéztük a Jumanji – A következő szintet

Nem volt rossz nézni a filmet: nem volt se újító, se túl bátor, nem döntögetett tabukat, egyszerűen az, amit várni lehetett tőle: egy könnyed kis „újrázás” a megszokott csapattal, megfűszerezve egy kis csavarral.
B.M. képek: YouTube - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

Jake Kasdan 2017-es nagy sikerű kalandfilmje után egyértelmű, hogy a Sony folytatásért kiált. Hatalmas siker volt

az előző Jumanji, még a Star Wars: Az utolsó Jedik mellett is képes volt talpon maradni,

ami sajnos azt jelentette, hogy a folytatás kérdése nem kreatív döntés volt, hanem anyagi szempontok hajtották az alkotókat.

hirdetés

Bátor döntés, hogy a Star Wars: Skywalker kora előtt egy héttel bemutatták a filmet, de a stúdió nagyon bízott a film készítőiben. Viszont a folytatás minőségileg nem hozza az első, amúgy sem magas színvonalát. Valljuk be,

Jumanji – Vár a dzsungel egy vállalható akció kalandfilm, szerethető karakterekkel és színészekkel,

de nem egy filmtörténeti atomvillanás. Nos a második rész, jó folytatáshoz híven, nagyobb és viccesebb próbál lenni, de csupán az első rész gyenge imitációja, megidézése egy ügyes csavarral.

Danny DeVito és Danny Glover üdítő színfoltjai az amúgy is impozáns castingnak. Zseniális volt látni a két nagy öreget, még úgy is, hogy sokat nem látjuk őket, hanem egy-egy „avatár” - színész játssza el őket, mint például az első részben a gyönyörű, ám kissé felszínes kamaszlányt, Bethanyt Jack Black játszotta el.

Itt Danny DeVitót, avagy egy jókedvű, bár kissé megtört nagypapát próbál játszani Dwayne Johnson, Danny Glovert pedig Kevin Hart.

Látszik a szereplőgárdán, hogy szerették forgatni a filmet,

The Rock egyes megmozdulásai, grimaszai tiszta DeVito, de a pálmát egyértelműen Kevin Hart viszi, a rettenetesen vicces Glover-imitációjával. A többi szereplő se rossz, de ezek ketten (négyen) kiemelkedően jók.

Ez sajnos nem mondható el a történetről. A filmben eljátsszák, hogy ez csak egy videojáték, ezért ilyen béna a történet, de a baj az, hogy ez egy film egy videojátékról, és nagy szerencsétlenségünkre a mozi története is olyan mély, mint egy átlagos számítógépes játéké. Eltűnik egy szereplő, a többiek visszamennek Jumanjiba, hogy megmentsék, innentől fogva pedig együtt próbálnak kiszabadulni – nem bonyolult.

hirdetés

Sajnos a számításba hiba kerül, mert egy új szintre kerülnek, nem a megszokott pályára, ami sokkal nehezebb,

illetve nem a megszokott csapatfelállás kerül be a kalandjátékba, hanem az előző rész nyomi főszereplőjének, Spencernek a nagypapája (Danny DeVito) és a régi barátja (Danny Glover), akivel éppen fasírtban vannak.

Ez a remek kis változás nagy mennyiségű „öreg” poénhoz vezet, de nem is baj, mert tulajdonképpen ettől szórakoztató a film, csak kissé butuska. Nem mérhetetlenül Transformers/Halálos iramban szintűen, de azért érezhetően. Alapból egy buta döntés az oka annak, hogy kezdődik minden elölről, és visszakerül mindenki a játékba, és tulajdonképpen teljesen felesleges is.

Egy átlagos telefonbeszélgetés megoldhatta volna a fő konfliktust.

A karakter jellemzők mindegyike vagy csak egy poén kedvéért létezik, vagy „überfontos” a végső megoldás szempontjából. A sztori klisés, de nem elviselhetetlenül zavaróan, inkább minden átlagos. Az egész film nem ad semmi pluszt az első részhez képest, sőt sok esetben alul is múlja.

Technikailag a film egy iparosmunka, a látvány elmegy, egy-egy effekt, számítógéppel készített jelenet kilóg, de ezeket ma már megszokhattuk egy blockbusternél. A rendezés nem rossz, inkább átlagos, Jake Kasdan nem kiemelkedő rendező, nincsen egy markáns kézjegye.

A fényképezésért ismét Pados Gyula felelt,

akit már Hollywoodban sorra látnak el munkával: ő volt a Vár a dzsungelnek is és Az Útvesztő folytatásoknak is az operatőre. Gratulálhatunk neki, jó munkát végzett, a film jól van fényképezve, bár egy-egy harcjelenetet nehezebb volt követni, de ez valószínűleg a sok trükk „elrejtése” és a 3D erőltetése miatt volt inkább, mint aző hibájából.

Nem vagyok biztos benne, hogy ennyi elég lesz az első Jumanji sikerének a megismétléséhez. A szokásos, nagyobb, szebb, még bonyolultabb folytatás törvény elérte a sokak által szeretett Jumanji – Vár a Dzsungelt is.

Egy középszerű folytatás, ami szórakoztat,

de nem nézném meg még egyszer. Az előző epizódot azért még egyszer-egyszer elővettük, de én úgy érzem, ezt maximum egyszer fogom még megnézni, az eredeti nyelv varázsa miatt. Van egy olyan érzésem, hogy sok poént nem sikerült jól fordítani a magyarító gárdának.

Nem fogok spoilerezni, de az alkotók és a stúdió azzal számol, hogy sikeres lesz a film, mivel a végén belengetnek egy lehetséges folytatást. Meglátjuk, sikerül-e megugrani azt a szintet.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
reszkessetek.jpg

Kiderült, lesz-e idén karácsonykor Reszkessetek, betörők! a tévében

Nincs meglepetés, idén sem lesz karácsony Kevin nélkül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 11.


hirdetés

Minden évben karácsony környékén egy országot tart lázban a kérdés, hogy tudják-e nézni a tévében Kevin és a két félnótás betörő harcát. Most kiderült: idén sem lesz karácsony Kevin nélkül!

2017-ben komoly hír volt, hogy a Reszkessetek, betörők! filmsorozat vetítési jogai hosszú évek után az RTL-Klubtól a TV2-höz kerültek. Azóta is minden karácsonykor főműsoridőben láthattuk a három filmet.

Ez idén sem lesz másképp, ugyanis kiderült, hogy a TV2-n most is megnézhetjük majd a trilógia részeit - számol be a Sorozatwiki.

Az első rész december 24-én, 20:35-kor érkezik, majd december 25-én adásba kerül a Reszkessetek, betörők! 2: Elveszve New Yorkban. December 26-án, karácsony másnapján pedig 20:40-kor jön a Reszkessetek, betörők! trilógia záró filmje.

hirdetés

A csatornán az ünnepek alkalmával olyan népszerű filmek is láthatók lesznek még, mint a Forrest Gump vagy a karácsonykor szintén elmaradhatatlan Igazából szerelem.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
Apey-And-The-Pea-hu.jpg

Magyarország az egyik legnagyobb tehetségbefogadó Európában

Az European Talent Exchange Programme (ETEP) segítségével olyan előadók futottak már be, mint Dua Lipa, Calvin Harris vagy a Franz Ferdinand.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 10.


hirdetés

Ahogy minden évben, úgy idén is leltárt készített a hollandiai Eurosonic Noorderslag showcase fesztiválhoz köthető European Talent Exchange Programme (ETEP). Az alapos számolás után kiderült, hogy a programjukban résztvevő 164 előadó összesen 391 koncertet adott 36 országban, és mindezt csak 2019-ben.

Magyarországon, hasonlóan az előző évekhez, idén is a Sziget Fesztiválon lépett fel a legtöbb európai tehetség, szám szerint 12, ezzel pedig a Sziget a negyedik az ETEP-es európai fesztiválok ranglistáján.

A magyar zenekarok közül idén az Apey and The Pea (jelenlegi nevén Lazarvs) lépett fel a Tallinn Music Weeken, tavaly pedig a Mörk vett részt három fesztiválon (Spring Break Showcase Festival & Conference, Tallinn Music Week, Waves Vienna), valamint a Dope Calypso kettőn (Reeperbahn Festival, Westway LAB / Westway Festival).

hirdetés

A dániai és lett export irodák nyitásával még több fellépési és kapcsolatépítési lehetőség adódott és adódik a résztvevő országok előadói számára, és nem csak Európában. Utóbbi kör ráadásul jövőre még tovább bővül, már várhatóan 11 Európán kívüli fesztivál fogadja majd az ETEP-es csapatokat, köztük a már biztos Playtime fesztivál Mongóliában, és ha valami, akkor ez igazi kuriózum lesz.

A 2003-ban indult ETEP olyan előadók karrierjének adott lökést az elmúlt 17 év során, mint jelenleg a szupersztráság kapujában álló Dua Lipa, a már rég szupersztár Calvin Harris, a Franz Ferdinand, James Blake, MØ, a Noisia, az Editors, a Kooks, az XX, a Within Temptation vagy a Years & Years.

ETEP 2019 számokban

Idén 28 országból érkeztek az ETEP-es csapatok. A 31 brit előadó 96 koncertet adott, a 22 holland 49 bulin lépett fel, a 11 ír csapat 39 rendezvényen tette tiszteletét, a belgák 14 zenekara, 37-szer lépett színpadra, a franciák 14 előadója pedig 32 show-n vett részt.

ETEP 2019 összesített zenekari toplista

1. Fontaines D.C. (Írország) - 14 fellépés

2. Black Midi (Nagy-Britannia) - 9 fellépés

3. Flohio (Nagy-Britannia) - 9 fellépés

4. Elderbrook (Nagy-Britannia) - 8 fellépés

5. Pip Blom (Hollandia) - 8 fellépés

6. Mavi Phoenix (Ausztria) - 8 fellépés

7. SEA GIRLS (Nagy-Britannia) - 7 fellépés

8. girl in red (Norvégia) - 7 fellépés

9. Penelope Isles (Nagy-Britannia) - 7 fellépés

10. Iris Gold (Dánia) - 7 fellépés

ETEP 2019 zenekari toplista országonként

hirdetés

1. Fontaines D.C. (Írország) – 14 fellépés

2. Black Midi (Nagy-Britannia) – 9 fellépés

3. Pip Blom (Hollandia) – 8 fellépés

4. Mavi Phoenix (Ausztria) – 8 fellépés

5. girl in red (Norvégia) – 7 fellépés

6. Iris Gold (Dánia) – 7 fellépés

7. Whispering Sons (Belgium) – 6 fellépés

8. YegorZabelov (Fehéroroszország) – 6 fellépés

9. GatoPreto (Németország) – 5 fellépés

10. RENDEZ VOUS (Franciaország) – 4 fellépés

ETEP 2019 fesztivál toplista

1. The Great Escape (Nagy-Britannia)- 26 ETEP fellépő

2. Reeperbahn Festival (Németország) - 24 ETEP fellépő

3. Iceland Airwaves (Izland) - 16 ETEP fellépő

4. Sziget (Magyarország) - 12 ETEP fellépő

5. Waves Vienna (Ausztria) - 11 ETEP fellépő

6. Dour Festival (Belgium) - 10 ETEP fellépő

7. WinterthurerMusikfestwochen (Svájc) - 9 ETEP fellépő

8. Europavox (Franciaország) - 8 ETEP fellépő

9. Haldern Pop (Németország) - 8 ETEP fellépő

10. Les NuitsBotanique (Belgium) - 8 ETEP fellépő


KÖVESS MINKET:


hirdetés
negyvenketto-foto_bende_csaba.jpg

Egy gitárkábel köti össze a szerelmeseket a Negyvenkettő új klipjében

A frontember talál egy gitárt, majd elkezdi követni a belőle kilógó kábelt. A nyomozás az egész városon végigvezet.
Fotó: Bende Csaba - szmo.hu
2019. december 12.


hirdetés

Nagy Balázs Krisztián Negyvenkettő nevű zenekarával már többféle felállásban koncertezett pályafutása során, viszont első lemezüket csak 2018 őszén jelentették meg. A Járat a Holdra című EP és a lemezbemutató beharangozójaként az album négy száma közül akkor a Tovább tart című dalhoz készítettek egy humoros-ironikus klipet. Ezt követi most a korábban a Petőfi Rádióban debütált Semmi videója.

A klip főszerepét nem egy személy, hanem minden koncert egy fontos és elmaradhatatlan kelléke, egy gitárkábel játssza, ami az „összekötő kapocs” a szerelmesek között.

„Egyszerűbb volt egy kábelt szerződtetni, mivel nem kért gázsit, nem kellett neki mobil öltözőt bérelni, könnyű volt instruálni és jól feküdt neki ez a szerep. Profin hozta, amit elvártunk tőle, és nem fognak fölszólalni a kábelvédő szervezetek sem, amiért a végén megkínoztuk és megöltük…” – mondta Balázs a szereplőválogatásról.

hirdetés

A többi karaktert a zenekar tagjai játsszák (György Andi és ő maga), valamint még két barátjukat kérték föl, akik szintén kitűnően személyesítették meg a rájuk osztott szerepeket.

A történet elég egyszerű: Balázs véletlenül talál egy gitárt az utcán, elkezd rajta játszani, majd kíváncsi lesz, hová vezet az abba bedugott kábel. Ezt végigköveti a városon, és a végén megleli, hogy hol a vége.

„Én is örökké benned vagyok” – érted... A technikai kivitelezéshez újfent Bende Csabát, alias Zenefestőt kérték föl, aki főleg koncertek fotózásával foglalkozik, de már több zenekar klipjeinél (hiperkarma, BittnerSweet) is közreműködött.

Szereplők:

Nagy Balázs Krisztián: a gitáros, aki talál egy gitárt

Mátyus Miklós: a barista

Hugyi Tibor: a melós

György Andi: a megtalált énekes-gitáros lány

A „stáb”:

Bende Csaba: kamera

Nagy Balázs Krisztián: rendezés, vágás

Kapcsolat:

Facebook: https://www.facebook.com/negyven2

YouTube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UC_-4fnOwUO2qaGPVZd64ozQ

Spotify: https://open.spotify.com/artist/4aSJt50CC8wfEuyufde3FS

Dalok.hu: https://www.dalok.hu/negyvenketto


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!