hirdetés
wichmann2.jpg

„Ez volt az utolsó normális kocsma a környéken” – így búcsúzik a törzsközönség a Wichmanntól

Elmentünk a 32 év után bezáró legendás helyre, ahol a tömeg alapján úgy tűnt: még egyszer utoljára mindenki be akar nézni.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. június 15.


hirdetés

Kedden söpört végig a neten a hír, hogy nagyjából egy hónap múlva végleg lehúzza a rolót a Kazinczy és a Király utca sarkán található Wichmann, a bulinegyed talán utolsó igazi kocsmája.

A bejelentés másnapján annyian voltak a helyen, hogy már közvetlenül az este 6 órai nyitás után alig lehetett szabad asztalt találni. Fél 8 táján pedig teljesen elfogytak a helyek, a későn érkezők az ajtóban álldogálva várták, hogy leülhessenek.

A hely védjegyének számító rántotthúsos szendvicsből több száz fogyott az este folyamán – amikor mi is rendeltünk volna, éppen 40 darab körül tartott a várólista.

„Hallottuk, persze, épp ezért vagyunk itt” – feleli kérdésemre egy 7-8 fős asztaltársaság egyik tagja. Egyetemista korukban ez volt a törzshelyük, de időről időre azóta is szívesen töltötték itt az estéiket.

Jó néhány sztorit fel tudnának idézni, bár mint mosolyogva hozzáteszik, a legjobbakat ezek közül inkább megtartják maguknak. De emlékezetes volt például, amikor csőtörés miatt az egész helyiséget elöntötte a víz, aznapra be is kellett zárni.

hirdetés

„Volt egy középiskolai matek-fizika tanárom, aki rendszeresen ide hirdetett meg kihelyezett fogadóórát. Bármelyik diákja leülhetett vele beszélgetni egy sör és egy rántotthúsos szendvics mellett” – veszi át a szót egy másik srác.

Egy gyors körkérdés alapján úgy tűnt, mindenki a bezárás hírére jött el aznap este még egyszer utoljára, hogy elbúcsúztassa a helyet. Az is elég egyértelműen kirajzolódott a válaszokból, mit szerettek benne.

„Manapság már csak olyan kocsmákat találsz a környéken, amik olcsók, de cserébe kritikán aluliak, vagy nagyon fancy helyeket, amik szintén rosszak, és még megfizethetetlenek is”

– vázolta a helyzetet a fentebb említett társaság egy másik tagja.

Bárkit szólítottam meg, ugyanez a vélemény köszönt vissza. Egységesen úgy jellemezték a Wichmannt, mint egy utánozhatatlan hangulatú utolsó bástyát a kerületben, ami még nem a turistáké.

A képet némileg árnyalja, hogy ottjártamkor több asztalnál is külföldiek ültek, de az tény, hogy a közeli Gozsdu-udvarban tobzódó legénybúcsús hordákat itt elég nehezen lehetne elképzelni.

Ellenben a hely hírnevét jól mutatja, hogy az egyik magyar társaság asztalához épp egy olyan ázsiai turista ült oda, akit a New York kávéházból küldtek ide, mondván itt van a legjobb a rántotthús a városban.

A bejáratnál található emléktáblát felállító Pató Pál Párt tagjai is eljöttek búcsúzni. Ők 1996 óta minden évben itt ünnepelték a magyar kártya napját, eddig 21 alkalommal.

„Nekünk ez egy tragédia, idén is jöttünk volna december 29-én, de úgy tűnik, erre már nem kerül sor” – mondta a párt elnöke, Bera István, hozzátéve: nagyon aggódnak a tábla miatt, de reménykednek benne, hogy megmaradhat mostani formájában.

Mint a Forrest Gumpban

Wichmann Tamást a hatalmas forgalom miatt szerdán este nem is sikerült megszólaltatnunk, csak a másnapi nyitás után, az áru berakodása közben tudtunk pár percet beszélgetni, mielőtt nekiállt a hússütésnek.

„Most jött el a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy nem bírom tovább. 32 éve gyakorlatilag minden este itt vagyok, csak edzőtáborozások alatt hagytam ki rövidebb időszakokat. Beleadtam mindent a legjobb tudásom szerint, most szeretnék kicsit magammal is foglalkozni”

– magyarázta.

Az egykori kenus leginkább Forrest Gumppal szereti párhuzamba állítani az életét: hozzá hasonlóan ő is sokáig járógéphez volt kötve gyerekkorában. És a mostani döntésben is ott a közös pont. Emlékezetes jelenet, ahogy a címszereplő keresztülfutja egész Amerikát, a végén már egész tömeg követi, majd egyszer csak megáll, és azt mondja: „Elég volt, elfáradtam.”

„Én is valami ilyesmit érzek – mondja Wichmann. – Most persze beindult a katasztrófaturizmus, olyanok is jönnek, akiknek a világon semmi közük nem volt a helyhez, de a bezárás hírére hirtelen érdekes lett nekik”.

Azért hozzáteszi: rengeteg jó fej törzsvendége is van, akik szomorúan, sőt egyenesen szemrehányással fogadták a döntését.

Bár átadhatta volna másnak azokat a feladatokat, amiket eddig ő végzett, annyi negatív tapasztalata van ezzel kapcsolatban, hogy nem szívesen bízná senkire. Ezért inkább eladja a kocsmát.

Még nem tudja, melyik lesz az utolsó nyitvatartási nap, de valószínűleg nem is hirdeti majd ki előre – ha úgy érzi, hogy eljött az ideje, egyszerűen csak nem nyit majd ki többet.

A vevők már megvannak, egy átalakítás után jó eséllyel megmarad kocsmának a hely, de persze a név mellett valószínűleg a szellemisége sem lesz már ugyanaz. A Pató Pál Párt aggodalmait viszont eloszlatta: az emléktáblát nem kell félteniük, biztosan nem esik bántódása.

És hogy neki személy szerint hogyan tovább?

„Megpróbálom az életem hátralévő részét hasznos tevékenységgel tölteni. Szeretnék a szabadidős sportágak mellett maradni, ahogy már eddig is tettem időnként.”

Arra a kérdésre pedig, hogy nem lesz-e nagyon éles a váltás így, hogy egyik napról a másikra szűnik meg a három évtizedes rutinja, csak annyit felel: "Inkább ez szűnjön meg, mint az élet."


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szaz-meteres-fold-alatti-folyoso-szabad-gyorgy-irodahaz.jpg

Megmutatták a 100 méteres föld alatti alagutat, ami a Parlamentet köti össze az Országgyűlés új irodaházával

Hogy a séta ne legyen egyhangú, különféle motívumokat vetítenek a folyosó falára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 07.


hirdetés

9000 négyzetméter, 8 emelet, egy étterem, 11 és fél milliárd forint.

Átadták az Országgyűlés Hivatalának új irodaházát.

Az első szabadon választott országgyűlés elnöke, Szabad György nevét viselő irodaházat 4 éve kezdték el építeni. 300 embernek lesz itt a munkahelye, akik egy föld alatti alagúton is át tudnak majd menni a parlamentbe.

Az Országgyűlés Hivatala 2016-ban hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a Kossuth Lajos tér arculatába nem illő épülete, a metróállomás feletti irodaház új homlokzati kialakítására. Az új homlokzat gyakorlatilag a volt MTESZ-székház mellett álló ház tükörképe.

hirdetés

Eredetileg csak átalakításról volt szó, ám az 1972-ben épült irodaház szerkezetének állapota miatt a bontás mellett döntöttek.

A videóhoz és a folytatáshoz, kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
the-magic-etterem-oktogon-01-2.jpg

Roxfort az Oktogon közelében? Itt van Budapest első Harry Potter stílusú étterme!

A „The Magic” néven futó étterem rengeteg tematikus étellel, és meseszép hangulatvilággal várja a Harry Potter és más varázslatos világok rajongóit.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Különleges hamburgerek, színes gofrik, és füstölgő bájitalok mellett élvezhetik a látogatók a Roxfort kastély falait visszaidéző belső kialakítást. Egy kiadós Fekete Mágia Burger vagy egy Unikornis Nasi mellett semmi kétség afelől, hogy emlékezetes étkezésben lehet majd részünk!

A The Magic étterem meglátogatásával most egy remek lehetőséget ragadhatunk meg: egy ott töltött délután vagy este minden bizonnyal olyan világba repít be majd minket, ahol néha szívesen ott is ragadnánk.

Mintha a Roxfortban lennénk

A The Magic étterem koncepciója már az első szempillantástól kezdve világos: ezt a helyet a rajongók tervezték a rajongóknak. Minden egyes apró részlet egy hatalmas tisztelgés a varázslatok világa előtt: olyan éttermet hoztak létre, ami J.K. Rowling mesevilágához hasonlóan nagyon könnyen beszippant. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy rengeteg munka áll a hely létrejötte mögött. A The Magic csapata szobrászokkal és belső építészekkel együtt dolgozva alakította ki az étterem autentikus kinézetét: a falak, a kandallók, a címerek, a szobrok, és a falakról ránk néző vízköpők is mind-mind saját gyártásúak.

Az eredetiségre és a részletekre való odafigyelés az étteremben szereplő kellékeken is látszik. Láthatjuk például Harry első seprűjét, a Nimbus 2000-est (egész pontosan a 10 000/1205-ös sorszámú darabot), és Tom Denem baziliszkusz foggal átszúrt naplóját. Ha pedig még tovább nézelődünk, akkor észrevehetünk más mágikus világokból is bizonyos utalásokat!

hirdetés

A bejárattól jobbra nézve az „Alohomora” varázsige feliratát is láthatjuk a lépcső előtt, amelyen keresztül feljuthatunk a Sötét Mágia Terembe, ahol vaksötét éjszakában lebegő dementorokat láthatunk a falra festve, továbbá dermesztő baziliszkusz szobrok állnak őrt az asztalok felett.

Egyébként már csak azért is érdemes ellátogatni a felső szintre, mert a bejárat felett lebegő roxforti nagyterem gyertyáit egészen más szögből is láthatjuk innen. Ha ugyanis jó helyen állunk meg, akkor le is olvashatjuk a gyertyák által kiadott feliratot!

Étel és ital különlegességek a boszorkányok és a varázslók világából

A The Magic étterem 2019 október óta szolgálja fel különlegességeit az Oktogon közelében található Hajós utcában. Még ha árban nem is a legolcsóbb éttermek közé tartozik a hely, az ételek minősége és látványa kétségtelen, hogy olyasmit nyújt, amit csak nagyon kevés helyen kaphatunk meg.

A hamburgerek közül mindenképp említést érdemel a „Fekete Mágia Burger”, aminek nem csak a neve viseli a fekete színt, hanem még a bucija is! Egy jó angol pub-hoz illően a szaftos marhahúspogácsát bacon hozzáadásával teszik még ízletesebbé. A „Főmágus Kedvence” is igencsak figyelemreméltó, ennél a hamburgernél ugyanis színtiszta hátszínből készítik a húspogácsát. Az sem baj, ha elsőre nem tudunk dönteni: ha megrendeljük az ikonikus „Két Oldal Csatáját”, akkor mindkét burgerből kapunk egy közepes verziót, ami arra is tökéletes, hogy valamelyik barátunkkal osztozkodjunk a finom falatokon.

Ezen a vonalon az „Házimanók Étke” is kitűnő választás tud lenni, ha társasággal érkezünk, ilyenkor ugyanis 3 mini burgert raknak elénk, amiből az egyik grillsajtot tartalmaz! Ha pedig a hamburgerezés után megszomjaznánk, akkor többféle, füstölögve felszolgált bájital közül is válogathatunk, mint például a „Szerencse Szérum” vagy a „Szerelem Főzet”. Ezeket egyébként a gyerekek is ugyanúgy tudják élvezni, mivel alkoholmentesek.

Az édesség fronton sincs mit szégyelnie az étteremnek. A „Magic Waffle” néven futó gofrik bámulatos színkavalkáddal tudják feldobni az asztalunkat. Az „Unikornis Nasi” például rózsaszín, a legújabb „Malazar Átka” pedig fekete. Ez utóbbi nutellát, pisztácia krémet, és Ferrero Rocher bonbont tartalmaz.

Ilyen választék mellett magabiztosan kijelenthetjük: a The Magic létrejöttével nem lehet ellenálni a fekete mágia csábításának!

Érdemes egyébként az étterem Facebook oldalát is követni, mivel gyakran rendeznek olyan nyereményjátékokat, ahol akár egy teljes vacsorát is meg lehet nyerni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
langos.jpg

Bezár a legendás lángosos az Arany János utcai metrómegállónál

A metrófelújítás miatt húzza le a rolót a Retro Lángos, de előtte nagyszabású búcsúbulit tartanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 06.


hirdetés

Buldózer Partyra hív a népszerű Arany János utcai büfé, a Rerto Lángos - írják Facebook-oldalukon.

Az esemény nevével utalnak arra, hogy tavasszal a buldózerek veszik át a főszerepet a területen, hisz megindul a környék tereprendezése az M3-as metró felújításához kapcsolódóan.

Emiatt február 29-én bezárni kényszerül a kedvelt lángosozó is.

A Retro Lángos 9 évvel ezelőtt nyitott meg az Arany János utcai metrómegálló szomszédságában, és annak ellenére vált rögtön nagyon népszerűvé, hogy nem ez a legforgalmasabb állomása a pesti metróhálózatnak.

Népszerűségét egyszerű, de mégis változatos lángoskínálatának köszönhette, sokak véleménye szerint itt lehetett a város legjobb lángosát kapni.

hirdetés

A Facebookon nagyon sok külföldi követővel és kommentelővel is büszkélkedhet a büfé.

A február 29-i eseményre színes programokkal várják az érdeklődőket, és ha csak néhány teljesülne a fedettpályás fokhagymaevőversenyből, lángosfrizbiből, és

21 órától a lángoskönyöklőn Tarlós és Karácsony Gergő szkanderversenyéből, majd a tüzijátékból és a trambulinból,

már megéri meglátogatni az ikonikus hely utolsó napját.

Apró reménysugár, hogy nemsokára új helyen nyitnak újra, a pontos helyről a Facebookon értesítik majd elvonási tünetektől szenvedő látogatóikat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
aknakereso.jpg

Aknakeresőt festett egy óbudai ház falára a Kétfarkú Kutya Párt

Ismét egy elhanyagolt területre hívták fel a figyelmet, szokásosan kreatív módon.
Fotók: MKKP - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

A jól ismert aknakereső játék dizájnelemeivel díszítettek egy elhanyagolt falrészt egy óbudai aluljáróban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistái.

A párt szokás szerint egy leromlott állapotban lévő területre akarta felhívni a figyelmet ezzel a vicces performansszal. A falfelület lefestésének folyamatát dokumentálták is honlapjukon. Mint írják:

„Nem volt olyan egyszerű megcsinálni, mint amilyennek tűnik, mert a való életben jóval dinamikusabb a játék, mint számítógépen. Minden csempe, amihez hozzáértünk, 10 százalékos eséllyel leesett, ami miatt folyamatosan változtak a számok és a zászlócskák helyei.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!