hirdetés
tedros-adhanom.jpg

WHO-főigazgató: Egy-két hónapja kellett volna fellépni a koronavírus ellen

Tedros Adhanom Ghebreyesus a világ első számú közellenségének nevezte a vírust.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

„Ez egy veszélyes vírus. A lehetőségeink szűkülnek, a világnak egy-két hónappal ezelőtt kellett volna megfelelő választ adni a járványra” - mondta el a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy

„a vírus az első számú közellenség ma a világon”.

Hozzátette, az emberiség korábban sok válságot és pandémiát legyőzött már, és ezt is le fogja. Csak az a kérdés, hogy mekkora árat fogunk fizetni ezért.

Úgy fogalmazott:

hirdetés

„Cselekedni egy vagy két hónappal ezelőtt kellett volna. De hisszük, hogy van még lehetőség. Ez egy második esély, nem szabad elszalasztanunk, és mindent meg kell tennünk, hogy kontroll alatt tartsuk a vírust. Ez mindannyiunk felelőssége, főleg a politikai vezetőké.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban_kijarasi-korlatozas.jpg

Nem vezették be a kijárási tilalmat, de szigoríthatnak a polgármesterek húsvétkor

A polgármesterek dönthetnek arról, hogy a saját településükön milyen szabályokat vezetnek be hétfő estig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Orbán Viktor csütörtök délutáni, Facebook-oldalán közzétett videójában emlékeztetett arra, hogy a március 28-ától hozott kijárási korlátozás e hét szombatján lejár, így dönteni kellett az esetleges feloldásról, hosszabbításról vagy szigorításról.

Mint mondta, a húsvétra való készülődés miatt a folytatásról való döntés különös körültekintést igényelt. Polgármesterekkel, rendőrökkel, járványügyi szakemberekkel és tudósokkal egyeztetve a kormány úgy döntött:

a kijárási korlátozást - ezúttal határozatlan ideig - meghosszabbítják.

Az esetleges további hosszabbításokról hetente fognak dönteni. Arról egyébként egybehangzó volt a vélemény, hogy az eddigi korlátozások sikeresek voltak, lelassították a járvány terjedését.

Hétfő éjjelig minden polgármester a saját településén speciális, szigorító szabályokat alkalmazhat.

hirdetés

Orbán rövid beszédében külön kérte, hogy az emberek a korlátozó szabályozásokat tartsák be, kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák egymástól a távolságot a közterületeken és mindenki fokozottan figyeljen az idősekre.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
munka-stressz-pxhere.jpg

A felnőtt magyar lakosság 7 százaléka vesztette már el a munkáját a koronavírus miatt

Az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a nők jártak a legrosszabbul.
Címkép: PxHere (illusztráció) - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Magyarországon a teljes felnőtt lakosság hét százaléka elveszítette a munkahelyét a koronavírus-járvány miatt - derült ki az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből, amit a 444.hu szúrt ki.

Eszerint főleg az alapfokú végzettséggel rendelkezők jártak a legrosszabbul, 13 százalék veszítette el a munkahelyét. A munkájukat elvesztők körében felülreprezentáltak a nők, ugyanis 13 százalékuk járt így, illetve a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a családosok 10-10 százaléka érintett.

Az adatok szerint a teljes felnőtt lakosság 40 százaléka ugyanúgy bejár a munkahelyére, mint eddig, 50 százalékuk alapfokú végzettséggel rendelkezik. A felnőttek 21 százalékának még most változik a munkarendje, míg 31 százalék már részben vagy teljesen otthonról dolgozik.

A felmérés arra is rámutat, hogy a válság hatására módosuló munkarend főleg a Közép-Magyarországon élőket (42%) és a diplomásokat (51%) érinti, ők az országos átlagnál nagyobb arányban tudják a munkájukat home office-ban végezni.

Az alapfokú végzettséggel rendelkező munkavállalóknak csupán 8 százaléka tudja ezt megtenni.

hirdetés

A felmérés szerint a munkaadó általi nyomás tekintetében különösen a nehezebb anyagi körülmények közt élő, alacsony iskolázottságú munkavállalók, közülük is jellemzően a férfiak érintettek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ader-janos.jpg

Áder János pénteken beszédet mond

Az államfő várhatóan a koronavírus-járványra is kitér majd nagypénteki beszédében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Beszédet mond pénteken, húsvét előtt Áder János. Az ATV úgy tudja, a köztársasági elnök a Sándor-palotában fogja megtartani a beszédét, az Index érdeklődésére pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága azt is közölte, hogy

Áder várhatóan a koronavírus-járványra is kitér majd.

Az államfő általában újévkor tart köszöntő beszédet, idén azonban március 15-e alkalmából is beszélt, akkor is mondott néhány mondatot a járvány kapcsán. Például ezt:

"Merítsünk erőt abból, hogy ha 172 éve bízni tudtunk egymásban, ma is számíthatunk, támaszkodhatunk egymásra“.

Áder János legutóbb akkor tett nyilatkozatot, amikor aláírta a koronavírus-törvényt.

hirdetés

Várhatóan a nagypénteki beszédének is része lesz a járvány elleni védekezés.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
venice-4973502_1920.jpg

Olaszország április végétől elkezdhet lazítani a korlátozásokon

Csökkenést mutat a fertőzöttek száma, és valamivel kisebb arányban szed halálos áldozatokat a járvány.
MTI, BBC, Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

A nem létfontosságú termelés, valamint a kereskedelem egyes ágazatainak működése már a jövő héten újraindulhat Olaszországban, miközben a kijárási korlátozás lassú és fokozatos enyhítését májustól tervezik a helyi sajtó szerdai értesülései szerint.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hatóság vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az országosan március 11-én bevezetett szigorú óvintézkedések feloldásának üteméről az egészségügyi hatóságok véleményt mondanak ugyan, a döntést azonban a kormány hozza meg.

Az egészségügyi hatóságok véleményét összegezve Domenico Arcuri járványügyi biztos kijelentette, hogy a következő hetekben hosszú átmeneti időszak vár Olaszországra, és az olaszoknak nem szabad túl korán ismét kimenniük az utcára. A járványgörbe elkezdett lefelé ívelni, de "ábránd azt gondolni, hogy a vírus eltűnt az életünkből" - mondta Arcuri.

"A nemzeti egészségvédelem továbbra is az első helyen áll, de az ország gazdasági motorjait nem lehet még sokáig kikapcsolva hagyni" - jelentette ki Giuseppe Conte miniszterelnök. Hozzátette, az újraindulás a lakosság lelki állapota és a közrend fenntartása miatt is szükségessé vált. A Corriere della Sera értesülései szerint a kormányfő a következő napokban jelenti be, milyen forgatókönyvet kíván követni az április 13-ig tartó óvintézkedések lejárta után.

A koronavírus-járvány Európában Spanyolország mellett Olaszországot sújtotta a leginkább.

hirdetés

Itáliában majdnem 140 ezer a fertőzöttek száma hivatalosan, és csaknem 18 ezren haltak meg a vírus által okozott betegségek miatt.

A keddi adatok szerint csökkent a fertőzöttek száma, és kevesebb, 542 halálos áldozatot követelt a fertőzés.

Az olasz miniszterelnök a BBC-nek most úgy nyilatkozott, hogy Olaszország akár már április végén lazíthat az egész országra kiterjesztett szigorú korlátozó intézkedéseken.

A szigorú intézkedéseknek köszönhetően lassult a járvány terjedése. Giuseppe Conte arra is felhívta a figyelmet, hogy a korlátozás feloldása csak fokozatosan történhet.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!