ropogos_ck
Whisky ropogós, a pohárkrémek ékessége
Igazán különleges, elegáns kiegészítője bármilyen pohárkrémnek vagy fagyikehelynek, de krémmel is meg lehet tölteni.
Horváth Zsuzsi recepje és fotói a RozéKacsa blogon - szmo.hu
2016. január 16.



Egy hajszál vékony ropogós vajas-gyömbéres tészta, amit melegen fel kell tekerni, így kis szivarokat formázhatunk belőle. Én most brandy hiányában whiskyvel csináltam.

ropogos1

Hozzávalók (18 db lesz belőle)

60 g vaj

1,5 ek. méz (az eredeti recept mézsűrűségű cukorszirupot ír)

35 g finomliszt

50 g porcukor

1 kk. őrölt gyömbér (vagy mézeskalács fűszerkeverék)

1 ek. whisky (vagy brandy)

Elkészítés

Egy kis lábosban összeolvasztjuk a vajat és a mézet, majd a tűzről levéve belekeverjük a cukrot, a lisztet, a gyömbért és a whiskyt. A masszát simára keverjük és sütőpapírral borított tepsire teáskanálnyi adagokat szétkenünk a kanál hátlapjával, egymástól 5 cm távolságra, mert terülni fog.

A tésztakarikákat 180 fokos sütőben 5 perc alatt aranyszínűre sütjük. Nagyon figyelni kell, mert pillanatok alatt megég. A sütőből kivéve picit hűlni hagyjuk, majd egy lapáttal megfordítjuk őket, hogy a csipkés oldaluk kerüljön majd kívülre.

ropogos4

Amikor hűlt annyit, hogy már hozzá tudunk nyúni (éppen nem forró és már elkezdett szilárdulni), akkor egy vastagabb fakanálnyélre feltekerjük és rácsra tesszük hűlni. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megszilárdul teljesen, és akkor már törik.

Ha túlságosan kihűlne, akkor vissza lehet tenni a még meleg (de kikapcsolt) sütőbe, hogy visszapuhuljon. Zárható fémdobozban eláll, de párás levegőn megpuhul.

Ha szeretnél még több hasonlóan ínycsiklandó receptet kipróbálni, KATTINTS IDE!

Oszd meg a barátaiddal, mielőtt nekifogsz!


KÖVESS MINKET:





Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x