hirdetés
mammut1.jpg

„Volt, amikor a karantén alatt többen voltak” - Egy budapesti pláza első napja a korlátozások enyhítése után

Munkatársunk körbejárta a Corvin Plázát. Megkérdezett pár ott dolgozót és vásárlót a korlátozások utáni első nap forgalmáról. A többség átlagos karantén előtti napról számolt be, a szabályokat a legtöbben betartják.
Fotók: Olvasóink; címplatfotó: CCC cipőbolt, Mammut - szmo.hu
2020. május 18.


hirdetés

Délután elindultam, hogy megnézzem, hogyan alakul a budapesti Corvin Plaza első napja a budapesti korlátozások feloldása után.

Az első dolog, ami feltűnt, mielőtt felhúztam volna az arcmaszkomat (ami egyébként a pláza közös terében nem, csak a boltokban kötelező), az a fertőtlenítő szaga-illata. Az ott dolgozó takarítószemélyzet egyik tagja elmondta, hogy

meghatározott időnként fertőtleníteni kell a mindenki által használt eszközöket - korlátokat, liftgombokat, kilincseket.

Azt senki nem tudta pontosan, ez a rendelkezés meddig tart; akadt olyan, aki szerint ez ezentúl mindig rendszeres marad.

A plázát járva feltűnt, hogy a boltok nagy többsége (nagyjából 90 százaléka) a délután 4 óra környéki idősávban is nyitva tart. Amelyek nem, azok a korlátozások enyhítése előtti 15 órai zárásnál maradtak. A továbbra is korábban záró boltokat nem lehet egységesen besorolni: akad köztük szépségápolási, ruhabolt és optikai üzlet is.

hirdetés

A kávézók és éttermek nagyjából fele tartott nyitva, de látogatottságuk láthatóan kevesebb volt. Kérdésemre ezt az ott dolgozók is megerősítették, hozzátéve ugyanakkor, hogy a házhozszállításaik továbbra is pörögnek.

A megszokottnál valamivel kisebb forgalom a Corvin Plaza mínusz 1. szintjén

Az emberek száma láthatóan alulmaradt egy "átlagos" (azaz a járvány miatti korlátozások előtti) forgalomnak, de azért szép számmal voltak vásárlók a bevásárlóközpontban. A szokásosnál kisebb forgalomról telekommunikációs üzletből, könyvesboltból és speciálisabb termékeket árusító boltokból számoltak be, míg az élelmiszerüzletek, pékségek, ruha- és sportboltok általában a március előtt megszokott vásárlószámról beszéltek. Magam is tapasztaltam, hogy

bár szép számmal láttam embereket, sorállás sehol nem volt.

Néhány boltban speciális, kontrollált belépés volt. Mint megtudtam, ennek a biztonsági okok mellett főleg forgalomszámlálási célja volt. Az egyik ilyen ruhaboltban, ahol külön számolták a vásárlókat, az eladók megnövekedett forgalomról beszéltek. Ahogy fogalmaztak, érezhető volt, hogy „az első nap bezúdultak a vásárlók”. Azokon a helyeken, ahol a boltnak több bejárata is van, esetleg több emeleten, ott jellemzően csak egy volt nyitva.

Az egyik biztonsági ember azt mondta,

a korlátozások alatt sem volt kevesebb ember, egy másik szerint az elmúlt két hónapban bizonyos napokon (15 óra előtt) néha háromszor ennyien is voltak a plázában.

A megmaradt járványügyi biztonsági szabályokról mindenki egyöntetűen azt mondta, az emberek túlnyomó többsége betartja azokat. Azaz vagy maszkot viselnek belépéskor, vagy felszólítás után felteszik azt. Olyanról senki nem számolt be, hogy valaki maszk hiányában egyáltalán ne tudott volna az üzletbe lépni. Ugyanez vonatkozik a távolságtartásra is:

valószínűleg a kialakult óvatosság miatt is, de sehol nem kellett külön figyelmeztetni a vásárlókat a másfél méteres távolság betartása - ezt egyébként mindenhol megteszik a kiragasztott papírok vagy felfestett vonalak.

Olvasóink a Mammut bevásárlóközpontból is küldtek képeket - a legtöbb bolt itt is kinyitott

Ha már a Corvin Plazaban jártam, kijövet betértem a Nagykörút néhány boltjába is. Már amelyik nyitva volt. Néhány üzlet és vendéglátóhely, kihasználva a kényszerű bezárást vagy rövidített nyitvatartást, felújításba vagy átalakításba kezdett - ezek még nem készültek el, így egyelőre zárva tartottak. A boltok körülbelül háromnegyede azonban a késő délutáni időpont mellett is várta a vásárlókat, nagyjából ugyanazzal a tapasztalattal, mint a pláza üzletei.

Hétfő délutáni forgalom a József körúton

Azaz kissé óvatos létszámmal ugyan, de elkezdtek visszatérni az emberek a boltokba.

A jövőről kevesen mertek tippelni, és azt sem merte senki megjósolni, vajon az online rendelések felfutása okozhat-e gondot a későbbiekben a forgalomban. Akik óvatosan tippeltek a jövőre nézve, azok nem várnak változást a boltok kihasználtságában - vagyis szerintük hamarosan vissza fog állni a "békeidők" állapota.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vihar-felhos-pixabay.jpg

Jégesővel, felhőszakadással, 80-100 km/h-s széllel csap le a vihar az országra

Kilenc megyére másodfokú, Budapestre és két megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
MTI, címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Sokfelé heves zivatarok várhatók szerdán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szerdán a Baja-Tatabánya vonaltól nyugatra többfelé kell zivatar kialakulására számítani a déli óráktól.

Helyenként heves zivatar is előfordulhat nagyobb méretű jég, erősebb, akár 80-100 kilométer/órás szél, esetleg felhőszakadás kíséretében.

A veszélyjelzés szerint Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarveszély miatt. Budapestre, Pest és Bács-Kiskun megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 4-12 Celsius-fok között alakul, az északi völgyekben lesz a leghidegebb, a Dunántúlon a legenyhébb a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet általában 18-24 fok között valószínű, de északkeleten néhol kissé hűvösebb is lehet.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
jahn-ferenc-korhaz-koronavirus.jpg

Órákig feküdhetett egy koronavírusos beteg mellett egy nő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban

A fiatal nő hallotta, ahogy az orvosok azon vitatkoztak, elmondják-e a kórteremben fekvőknek, hogy az idős beteg fertőzött. Azt mondta, ha az ő tesztje is pozitív lesz, feljelentést tesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Egy koronavírus-fertőzött beteg mellé fektettek be egy vecsési nőt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sebészeti osztályán.

A fiatal nő az RTL Híradónak mondta el, hogy múlt csütörtökön került be a kórházba hasfájásos panaszokkal, és egy olyan kórteremben helyezték el, ahol akkor már volt két beteg.

Még aznap este értesítették őt, hogy az egyik szobatársa, a mellette fekvő idős nő koronavírusos, pozitív lett a tesztje.

"Megszólalni nem tudtam, sokkot kaptam" - mondta Perjés-Kiss Beatrix.

Azt is elmesélte, hogy hallotta, ahogy az orvosok azon vitatkoztak, elmondják-e a kórteremben fekvőknek, hogy az idős beteg fertőzött.

hirdetés

"Mondta az egyik a másiknak, hogy ezt mindenképpen el kell mondani. Nagyon meg voltak ijedve, tudták ők is, hogy ebből nagy baj lehet."

A fiatal nő szerint az idős asszony még órákig ott maradt a kórteremben a szobatársaival együtt, akiknek nem adtak szájmaszkot, ezt a betegeknek maguknak kellett biztosítani . Viszont kötelezték őket arra, hogy folyamatosan hordják a betegszobában, abban is kellett aludniuk.

A nő szerint így sem volt biztonságos egy kórteremben tartózkodniuk a fertőzött beteggel, mert ugyanúgy közösen használták a mosdót, ráadásul a nő szerint addig nem is takarítottak ott, amíg ő ott volt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyertya-gyasz-pixabay.jpg

Meghalt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja

A színésznő - aki többek közt a Szomszédok című sorozatban is játszott - 86 éves korában hunyt el
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

86 éves korában elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja - közölte a színház az oldalán.

Földi Teri Martonvásáron született, 1934. január 24-én. 1955-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, majd 1958 és 1964 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. Alakított olyan nagy Shakespeare-hősnőket, mint például Ophelia, Viola, Mária vagy Hermia, játszotta Jean Anouilh: Romeo és Jeanette című darabjának címszerepét, Arthur Miller: A bűnbeesés után Anyáját, Molnár Ferenc: Olympiájának főszerepét, Molnár Ferenc: Liliomjának Hollundernéjét, Bertolt Brecht: Koldusoperájának Polly-ját, Bródy Sándor: A tanítónő című darabjának címszerepét, Sütő András: Álomkommandójának Súgónőjét, Makszim Gorkij: Éjjeli menedékhely című darabjának Natasáját.

1964 és 1989 között a Vígszínház társulatának szeretett tagja volt. Egyik első vígszínházi szerepe Dolly, a Horvai István által rendezett Anna Kareninában, mellyel azonnal belopta magát a közönség szívébe. 25 éves társulati tagsága alatt olyan emblematikus előadásokban játszott, mint A vörös postakocsi Kapás Dezső, az Orfeusz alászáll Ruszt József rendezésében, a Székely Gábor rendezte Macskajáték, a Szikora János által színpadra állított Veszedelmes viszonyok, a Macska a forró tetőn Horvai István, Az öreg hölgy látogatása, vagy a Vérnász. Utoljára az Iglódi István által rendezett, nagy sikerű Csókos asszony című operettben láthatták a Vígszínház nézői. Kern András partnereként feledhetetlen alakítást nyújtott Hunyadinéként, énekhangjával és tánctudásával is elbűvölve a közönséget.

Eközben több ikonikus filmben és tévéjátékban is szerepelt, mint például az Ifjú szívvel, az Esős vasárnap, a Tüskevár, a Szerencsés Dániel, a Napló gyermekeimnek, a Szomszédok, az Égető Eszter, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? és a Konyec – Az utolsó csekk a pohárban.

Számos nagy sikerű filmben szinkronizálta például Glenn Cloest vagy Jane Fondát. Az ő hangján szólal meg magyarul a Szívek Szállodájában Emily Gilmore. Dargay Attila klasszikus rajzfilmjében, a Vukban a kis róka édesanyjának, Ínynek kölcsönözte a hangját.

hirdetés

Földi Terit 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét vehette át. 2000-2004 között az Aase-díj kuratóriumának tagja

- olvasható a Vígszínház honlapján.

Illusztráció: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ujzeland.jpg

Megvan az első ország, amely visszatérhet a koronavírus előtti életéhez

Akár már egy hét múlva is megszűnhetnek a még meglévő korlátozások, egyedül a határokon marad fenn az ellenőrzés Új-Zélandon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Sokan példaként emlegették Új-Zéland járvány-kezelését. Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern már április végén bejelenthette, hogy a szigorú intézkedéseknek köszönhetően sikeresen megállították a koronavírus-járványt.

A betegség követését is megoldották, így a végén már tudták azt is, hogy ki kitől kapta el a fertőzést.

A védekezés olyan sikeres lett, hogy a járvány nem újult ki, és már tizenegyedik napja nem regisztráltak újabb koronavírusos megbetegedést. Jelenleg már csak egy aktív betegről tudnak.

Ezek után a kormányfő bejelentette, hogy

visszaállhatnak hamarosan az egyes fokozatra, azaz visszatérhet az élet a járvány előtti „nagyon-nagyon normális” kerékvágásba.

hirdetés

Feloldhatják a távolságtartást, lehetnek tömegrendezvények is. Eredetileg június 22-én tervezték a teljes megnyitást, de most lehet, hogy nyolcadikára előrehozhatják.

Utána már csak a határok szigorú ellenőrzése marad majd meg a tervek szerint.

„A szigorú stratégiánk kifizetődött, bizonyos esetekben még a várakozásainkat is felülmúlóan. Az elsők között leszünk a világon, akik ilyen gyorsan visszatérnek az normalitás szintjére” – mondta a miniszterelnök.

Forrás: 24.hu

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!