hirdetés
IHM1_Groupama_Arena.jpg

„Volt, aki csak úgy engedélyezte a paródiát, ha ő kapja érte a jogdíjat” – Sipos Péterrel, a 30 éves Irigy Hónaljmirigy frontemberével beszélgettünk

Melyik paródiára a legbüszkébb Sipos Peti, és mi volt az együttes történetének a mélypontja? Ezt is elárulta.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. szeptember 09.


hirdetés

Az Irigy Hónaljmiriggyel többször keresztezte egymást a pályánk, rövid ideig még dolgoztunk is együtt Friderikusznál, és többször is vendégeskedtek a Fábry showban. Ezért örültem, hogy elbeszélgethettem Sipos Péterrel.

- 30 éves az Irigy Hónaljmirigy. Ez majdnem olyan sokkoló, mint hogy Maculay Culkin 40 éves, meglehetősen öregnek érzem magam tőle. A fiatalabbak kedvéért felidéznéd, hogy is kezdődött?

- Lényegében egy rock kocsmában találkoztunk a fiúkkal. Imivel már játszottam egy amatőr rock bandában, Ambrus Zolikát is ismertem, de a többiekkel ott haverkodtunk össze. Szerveztek egy szilveszteri bulit, amire minket is meghívtak, és kitaláltuk, mi lenne, ha összeraknánk egy meglepetés műsort az ottani barátainknak. Kitaláltuk a frappáns Irigy Hónaljmirigy nevű formációt, készítettünk paródiákat, és azokat előadtuk.

Az a srác, akihez a rock kocsmába jártunk, pont nem tudott ott lenni, és kérte, hogy farsangkor ismételjük meg nála a bulit. Így indult el valahogy, az volt az első nyilvános fellépésünk. Ezt követően évente volt 2-3 klubkoncert, aztán egyszer csak kaptunk lemez ajánlatot. Onnantól pedig felgyorsultak az események.

A második nagy lökést a tévé adta. A harmadik lemez környékén elkezdtünk egyre többet szerepelni beszélgetős, zenés produkciókban, majd hamarosan kaptunk önálló tévéműsort, amit tíz éven keresztül készítettünk; összesen hetven önálló show műsort.

hirdetés

- Abban, hogy a produkció látványilag is ilyen profin összeálljon, kitől kértetek segítséget?

- Meg fogsz lepődni, de majdnem mindent mi találunk ki, a saját kútfőnkből. Persze a jelmezeket most már megvarratjuk, de kezdetekben a rokonság szekrényéből, innen-onnan gyűjtöttük össze a ruhákat. Turkálóba a mai napig járunk, mert például rám való női ruhát nem könnyű kapni.

- Első albumotok, az 1994-es Fetrengés máris aranyalbum lett. Akkor mennyi eladott példány kellett az aranyalbumhoz?

- Ötvenezer. De akkoriban sokkal jobbak voltak az eladások, volt még kazetta is, volt már CD, de nem volt még internetes megosztás. Azóta lejjebb vitték a számokat. Szerencsére minden lemezünk aranylemez lett, sőt platina. A Ráncdal fesztivál dupla platina, az százezres nagyságrendben kelt el. Antenna Hungária-díjat is kaptunk a Retro Klub című műsorunkért.

- A zenész szakma hogy fogadott titeket?

Eleinte kétkedve fogadták, például amikor odamentünk Presser Gáborhoz, hogy van egy Irigy Hónaljmirigy nevű formáció, aki szeretné eljátszani a számait. Volt, aki azt hitte, hogy ez valami neopunk zenekar.

Fenyő Miklós először alá sem írta, de aztán látta, hogy működik a dolog, megütünk egy színvonalat, úgyhogy a negyedik albumon már őt is feldolgozhattuk.

- Tehát akkor ez nem úgy megy, hogy gondolsz egyet, és kiparodizálod, aki tetszik...

- Ha megváltoztatod a szöveget vagy a zenét bizonyos százalékban, engedélyt kell kérned az összes szerzőtől. Például, ha van egy öttagú zenekar, és mind az öt be van jegyezve, mint szerző, akkor mindtől kell engedély. Voltak is ebből nehézségeink.

Külföldinél előfordult, hogy egyáltalán nem kaptunk választ. De arra is volt példa, hogy egy hét alatt megjött az engedély. Volt olyan is, aki azt mondta, hogy engedélyezem, de a jogdíjat kérem.

Azért mostanra eljutottunk oda, hogy bárkinek oda kerül az asztalára a szerződésünk, rábólint. Nem olyan rég dolgoztunk fel mostani fiatalokat, és ők is első szóra igent mondtak.

- Elismernek a zenész kollégák titeket?

- A mai napig nem tekintjük zenésznek magunkat, hiszen nem vagyunk mesterei a hangszereknek, bár azért elboldogulunk rajtuk. De nem erről szól a dolog, hanem inkább arról, hogy meg akarjuk jeleníteni a sztárokat, az ismert előadókat.

Nagyon sok barátunk is lett a szakmában, összejárunk sok bandával, és ha találkozunk, örülünk egymásnak. Jó barátságban vagyunk a Bonbonnal, TNT-vel, Ganxtáékkal. Turnéztunk a Tankcsapdával, Hooligansszel, játszhattunk a Neoton előtt.

Sőt, felléptünk a Kiss és Tina Turner előtt is.

- Olyanról tudtok, akinek kimondottan jót tett, hogy feldolgoztátok?

- A legjobb példa Karel Gott. Egy külföldi utunk során megláttunk egy plakátot, és azt gondoltuk, mekkora poén volna egy nótáját megcsinálni.

Óriási siker lett Magyarországon a mi verziónk, és újra forgalmazni kezdték a Karel Gott CD-ket, meghívták show műsorokba, és fellépésekre.

De így volt a Modern Talkinggal is. Nem mondom, hogy kizárólag a mi hatásunkra, de nekik is volt egy másodvirágzásuk.

- Azon sosem volt vita köztetek, hogy ki kit alakítson?

- Tomival ketten énekeljük fel stúdióban a számokat, de játszani mindig az játssza, aki a legjobban hasonlít. Próbáltuk mindig úgy válogatni a szereplőt, hogy magasságra, arca, hajszínre, karakterre, stílusra megközelítő legyen, könnyebb legyen átvarázsolni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1-7-scaled.jpg

Bűnözővel járt, betegesen lefogyott egy szerephez és van humora - Anne Hathaway-portré

A volt pasija még Bill Clintont is átverte. Hathaway az egyik nagy túlélő Hollywoodban.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Anne Hathawaynek a nevéről gyakran eszembe szokott jutni, hogy olyan, mint egy Jane Austen-film főszereplője: van benne valami arisztokratikus tartás, ugyanakkor sérülékenység. Összegyűjtöttünk pár érdekességet róla.

Hercegnői indulás

Hathaway már kisgyerek kora óta eltökélten a színészkarrierről álmodozott, sőt, tett is érte: meghallgatásról meghallgatásra járt. Csakhogy nem igazán úgy alakultak a dolgok, ahogy tervezte, így tinédzser éveiben csalódás csalódást követett. Azért szerencsére nem kellett sokáig várnia:

alig volt 18, amikor jött a Neveletlen hercegnő, melynek ő kapta a főszerepét, és egyből a világhírig emelte.

Csakhogy a szülők nem támogatták a színészi karriert, féltették az érzékeny kislányt, és még Gary Marshall rendezővel is leültek egy találkozó erejéig, mielőtt megengedték Anne-nek, hogy szerepeljen a filmben.

hirdetés

Volt egy bűnöző pasija

Lehet, hogy néhányan emlékeznek is rá: mielőtt Hathaway megismerkedett férjével és gyermekei apjával, volt egy kapcsolata, ami csúnya véget ért.

A férfit azért tartóztatták le, mert 50 millió dollárt csalt ki befektetőkből. Az ingatlanfejlesztő Raffaello Follieri és a színésznő 2004-ben kezdtek randizni, majd a férfit 2008-ban bíróság elé állították és elítélték. Átvert partnerei között volt az exelnök Bill Clinton is.

Hathaway azonnal megszakította vele a kapcsolatot a letartóztatása után, és Follieri hiába próbálta hívni a börtönből - négy évet kapott - , még a telefonszámát is megváltoztatta.

Életveszélyes diéta

Azt tudjuk, hogy Oscar-díjat hozott számára A nyomorultak című filmben nyújtott alakítása. Azt viszont már nem biztos, milyen komoly életvezetési szabályokat vezetett be azért, hogy tényleg úgy nézzen ki, mint egy csontsovány, hajléktalan prostituált.

Mindehhez napi 500 (!) kalóriát fogyasztott el, és sokak szerint talán túl komolyan is vette a szerepet. A haját megtépázott rövidre vágta, a kulcscsontjai kilógtak. Még a rendező is figyelmeztette, hogy túl messzire megy a felkészüléssel.

Majdnem ő játszotta a Felkoppintva főszerepét

A 2007-es vígjáték - Seth Rogennel és Katherine Heigle-lel a főszerepben - igazi kasszasiker volt, viszont eredetileg Anne Hathaway volt az, akit a női főszerepre választottak. Anne a forgatás előtt lépett ki a produkcióból kreatív nézetkülönbségek miatt. Konkrétan az volt a konfliktusforrás - ahogy Judd Apatow, a direktor mesélte - ,

Anne nem értett egyet azzal, hogy egy valódi szülés képei is belekerüljenek a filmbe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
eszenyi.jpg

Álarcos énekes: Lelepleződött a Tigris, Eszenyi Enikő volt a maszk mögött

A nyomozóknak leesett az álla, mikor meglátták, kit rejt az álarc. Eszenyi elárulta azt is, hogy nagyon nehéz volt a jelmeze, alig bírt menni benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Újabb versenyző búcsúzott az Álarcos énekes produkciójából. A nyomozók közül többen is Ónodi Eszterre tippeltek, de volt egy szavazat Trokán Nórára is.

Ám a maszk mögül végül Eszenyi Enikő bukkant elő.

Nagyon tévúton voltak - vallották be a nyomozók is, akik még előzőleg azon is vitáztak, hogy férfi vagy nő bújik meg az álarc mögött. Sebestyén Balázs többször is elmondta, hogy nem hiszi el, hogy Eszenyi volt a Tigris.

VIDEÓ: A leleplezés

Ilyen rejtélyes nyomokat adott magáról a Tigris:

hirdetés

És a produkciója:

A szombati adásban Nagy Ervin vette át Gáspár Laci helyét, amíg az énekes felépül a koronavírus-fertőzéséből.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1024px-Tom_Hardy_42774738485-1000x667.jpg

Egyre biztosabb, hogy Tom Hardy lesz az új James Bond

Még júniusban szerepelhetett sikeresen a meghallgatásokon.
Fotó: Gage Skidmore/Wikipedia - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Bár hivatalosan még nem jelentették be, egy brit lap már tényként kezeli, hogy Tom Hardy veheti át a szmokingot és a fegyvert a James Bond szerepéből idén visszavonuló Daniel Craigtől.

A The Vulcan Reporter tudni véli, hogy

a színésznek még júniusban ajánlották fel a szerepet, miután meggyőző teljesítményt nyújtott a meghallgatásokon.

A forrás szerint idén novemberben tervezték bejelenteni a színészt - akkor, amikor a Nincs idő meghalni című 25. Bond-filmet bemutatják, ám a járványhelyzet miatt a bejelentés átcsúszhat 2021-re. A Daily Mail szerint az is ezt jelezheti előre, hogy a fogadóirodáknál jelentősen lecsökkent a szorzó Hardy nevénél, ami több mint sokatmondó.

Hardy korábban nem rejtette véka alá, hogy szívesen eljátszaná Bondot, ám rendkívül szűkszavúan nyilatkozott róla, nehogy ártson ezzel az esélyeinek.

hirdetés

Ezzel ő lenne a 7. James Bond, azt a Daniel Craiget váltaná, aki már évek óta pedzegeti visszavonulását. 2005 óta 5 Bond-filmben játszotta el a címszerepet, és bár már 2016-ban azt mondta, hogy elege van a titkosügynökből, még visszacsábították, így láthatjuk még egyszer a Nincs idő meghalni című filmben épületeken ugrálni és szép nőket megmenteni. Ha Hardyé lesz a megtiszteltetés, olyan színészek sorába kerül be, mint Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan.

Amennyiben a vírushelyzet engedi, november 19-én mutatják be a Nincs idő meghalnit.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-6.jpg

Ez a nővér nagyon csúnya dolgokat művel – Ratched a Netflixen

Ryan Murphy sorozata a Száll a kakukk fészkére gonosz nővérének előtörténetét meséli el. Kritika.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Fel a kezekkel, ki nem látta még a Száll a kakukk fészkére című nagyszerű regényadaptációt, Jack Nicholson egyik legvagányabb alakítását, és Milos Forman egyik legnagyszerűbb, 1975-ös filmjét? Ha nem, kötelező, főleg azoknak, akik a szabadság, a normalitás viszonylagossága és az emberiesség kérdéseivel szívesen foglalkoznak, de nem szeretik, ha mindezt túl komolyan nyomják le a torkukon. Mert a Száll a kakukk fészkére mestermű.

A Ratched című új Netflix-sorozatról sajnos nem mondható el ugyanez, ugyanakkor számos olyan erénnyel dicsekedhet, ami kevés jelenlegi sorozatról mondható el. Eredettörténetről beszélünk: az a Ratched nővér áll a sztori középpontjában, aki a Forman-filmben élvezettel, pszichopátiára utaló személyiségbeli jelekkel tett gonoszságokat az elmegyógyintézet betegeivel - köztük Jack Nicholsonnal, aki inkább volt normális - bár mi is az a normális? - mint nem.

Ratched ikonikus filmes figura, őt és elképzelt előzménysztoriját hívta most életre Ryan Murphy kreátor (American Crime Story, Hollywood) és a főszereplő, Sarah Paulson, akiről eddig is tudtuk, hogy nagyszerű színésznő, de itt konkrétan zseniális, amit művel, különösen ahhoz képest, hogy a sorozatban azért vannak aránytalanságok és túlzások.

Az egyik fix pontja maga Paulson, árnyalt, gyönyörű és zavarba ejtően komplex alakításával. Ezzel sokan szerintem nem is feltétlenül tudnak majd mit kezdeni, és a motivációhiányra meg a következetlen forgatókönyvre lehet fogni a váltakozó reakcióit, miközben egyszerűen csak arról van szó, hogy Paulson eljátssza, miként lehet egy embernek ilyen, meg olyan, meg amolyan oldala, meg ilyen, olyan és amolyan tettei - mint mindannyiunknak. Csak épp ő elcse#szettebb háttérből jön, mint az átlagember.

A Ratched főhőse tehát a második világháborús traumákat, gyermekkori és felnőtt traumákat átélt figura - nem vagyok diagnoszta, de ha traumaismétlés esete áll fenn nála, érdemes ebből a szempontból is végignézni a sorozatot. Én az első részt kétszer néztem meg, és több helyzetet és reakciót jobban értettem meg, mint elsőre. A Ratched ugyanis rohan, akárcsak az emberi elme, és nem érdemes elkalandozni, mert a következő pillanatban nem fogjuk érteni, mi miért történt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!