Megkóstoltuk a világhírűvé vált óriás-rántotthúst
A Nap felszínét idéző aszfalthő olvasztotta a cipőnk talpát az Astoria buszmegállójában, miközben az 5-ös buszra vártunk ma délben. Nagyon jó indok kell a magunkfajta belvárosi neoficsúroknak, hogy erre a Megyéből-Mordorba tartó járműre felmerészkedjünk egy ilyen agylohasztó szerda délben, és ez a páratlan indok bizony meg is volt: rántotthúsozni kell Rákospalotán.
Aki ma még nem kapcsolta be az internetet és nem ment ki az utcára sem, annak felidéznénk: Anthony Bourdain, a világ legnagyobb tévécsatornájának a CNN-nek a gasztrocsászára nemrég itt járt nálunk, és egy-két csilli-villi étterem után egyenesen a rákospalotai Pléh Csárdába kalauzolták, ahol egy böhöm nagy rántott húst tettek elé. Anthony köpni-nyelni nem tudott, valószínűleg élénken beleégett agyába az élmény a „Bádog Gundelben”.
Nem ez volt az első szereplése Bábel István 27 éve nyitott büféjének. 2006-ban Szirmai Márton itt forgatta Szalontüdő című ikonikus kisfilmjét, ami egy hadseregnyi díjat bezsebelt a világ minden tájáról.
Szalontüdő
A film pontosan visszaadta az az érzést, amit nekünk is sikerült megtapasztalni a falusi piacrészlet hangulatú Kolozsvár utca sarkán, amikor megpillantottuk a lemezekből összetákolt, true-retro, szocreál Büfé-Falatozó feliratot hirdető képződményt.
Sejtettük, hogy a napokban létrejött hatalmas hájp idecsődíti majd a fél belvárost. Nem sokat tévedtünk, a háromnegyed belváros sorban állt a tűző napon. Amíg várunk a sorunkra, könnyű felfedezni a kínálatot. Egy fiatalabb srác megjelenik a kopott fehér rácsos ajtó mögül, kezében a zsákmányolt 1.2 kg-os rántott hússal, ami alatt a tányér csak egy vicc, arányaiban olyan a szitu, mintha kávéscsészére raktak volna egy pizzás dobozt.
Mellé előkerül egy olyan menzás gulyásos tálnyi savanyúság is, ami a köretet is kiváltja egyúttal. Egy másik úriember brassóival küzd az egyik asztalnál. Ahogy nézzük a felét már megette, de az adag még így is elég lenne egy átlagos újpesti házaspárnak, és mindez csak 1300 Ft-jába fájt az embernek. Amikor végre sorra kerülünk, álmaink sertésbordáját paníroztatjuk be kiló felett. Az embernek a kezét mellé kell tennie, hogy annak méreteit elhiggye valaki, ha lefotózzuk.
A rántott szelet 1,2 kg-os...
A málnaszörp minimum adagja pedig 6,5 dl!
Valljuk be se nem fine dining, sem paleo, update, csökkentett energiatartalmú, és még csak nem is szép, sőt az egész hely rohadt ronda, de az a szelet hús maga a mennyei rántott. Nincs mócsing, nincs háj, nincs túlsütve, egyszerűen tökéletes. Kötelező kísérőként egy-egy málnaszörpöt is kértünk, aminek híre vetekszik a rántott húséval is, sőt a legendás szalontüdővel, amit Istvánék éppen abáltak ottjártunkkor a délutáni rohamhoz. Megesküdtem volna, hogy utaztunk az időben egy húsz évet, ha nem láttuk volna minden asztalnál az ájfon 6-okat, ahogy a kezes-húsos kompozíciókra merednek.
A szocreál vasárnapi ebéd eddigi bajnokai - a nagymamák - most lejjebb másztak a dobogón. Pedig Bábel István 27 éve tolja, csak az internetnek még kellett egy kis idő. Bár a magyar gasztronómia pont ezt a korszakot szeretné elfelejteni már, amit a Pléh Csárda képvisel, azzal mindenki egyet ért, hogy ennyi és ilyen még pont belefér. Ami minket illet, Rákospalota ide vagy oda, holnap ránézünk a szalontüdőre is.
A tányéron a gigászi adag rántott gomba!
Ha kipróbálnád, nyomj egy lájkot!