hirdetés
mosas_2.jpg

Vizelettel és szőlőlével is tisztították a ruhákat régen – bizarr tények a mosás történetéből

Disznózsírból mosószappant, hamuból pedig lúgot főztek az asszonyok, hogy kidörzsöljék velük a foltokat. És azt tudtátok, hogy Bíró László gőzmosógépet is feltalált a golyóstoll előtt?
Kovács-Tóth Noémi - szmo.hu
2019. november 26.


hirdetés

El lehet képzelni, micsoda fáradság volt a mosás procedúrája a mosógép feltalálása előtt. Az ókorban már ismertek ruhatisztító praktikákat:

Indiában a szappanfű termését, Egyiptomban nátrium-karbonátot, azaz a szódát használták mosószernek, a rómaiak pedig városi mosodákat tartottak fenn. A dézsákba került némi zsíroldó-fehérítő urina is, amely konkrétan vizeletet jelent.

A világ népei sokáig a patakparton, kövekkel dörgölve próbálták meg a szennyeződéseket kiszedni a viseltes holmikból, és a napra bízták a fehérítést-fertőtlenítést, mire elkezdtek gondolkozni a kevésbé idő- és energiaigényes megoldásokon.

hirdetés

A középkorban mosóházak működtek, a gazdagoknál pedig házi mosókonyhában végezték a nehéz fizikai munkát a szolgálólányok. A vizelet, mint zsíroldószer évszázadokig tartotta magát, de a drága anyagokon az éretlen szőlőből kisajtolt, leszűrt savas folyadékot alkalmazták erre a célra. A gépiesítésig a háztartásokban mindenféle természetes anyagokat vetettek be a tiszta és foltmentes ruhák érdekében:

használtak krétaport, hagymalevet, tejet, ecetet, citromot, burgonyalisztet, sót, a szódabikarbónát és alkoholt is.

Leonardo da Vinci, a világ leghíresebb polihisztora már készített vázlatokat a mosás gépiesítéséről. A 17. század végén egy angol mérnök, John Tyzacke kifundált egy fazékra helyezett vesszőkosarat, amely ruhagőzölőként funkcionált.

Az első kézi hajtású mosógépet Jacob Christian Schäffer német evangélikus lelkész rakta össze a 18. század közepén, miután olvasott egy inspiráló magazincikket a yorki mosógépnek keresztelt keverőszerkezetes fakádról.

Jacob azon kívül, hogy feltaláló volt, dékán-professzorként, botanikusént és ornitológusként egyaránt elismert figurának számított. A kezdetleges mosógép úgy működött, hogy forró vizet kellett önteni egy fából készült tartályba, amelyben egy kézzel hajtható forgatókar volt rögzítve. A manőver végén egy csap segítségével lehetett a fahordóból leereszteni a vizet. A masina olyan sikeres lett, hogy Jacob hatvan darab ugyanilyen mosógép gyártását felügyelte, majd kisebb változtatásokkal még száz évig forgalmazták Németországban. Ezzel a mosógép-előfutárral másfél óra alatt majdnem négy kiló ruhát lehetett kitisztítani.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Trinity_-_Explosion_15s.jpg

A CIA nyilvánosságra hozta a negyedik atomkém nevét

Eddig csak fedőnevével, Godsend-ként emlegették, a vádak szerint szigorúan titkos információt adott át az atombombáról a Szovjetuniónak a hidegháború kezdetén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 05.


hirdetés

A kém személyazonosságáról a CIA belső újságjában jelent meg cikk. Az FBI titkosítás alól felmentett dokumentumai és az egykori szovjet titkos szolgálat, a KGB archív anyagaiból kiderült, hogy Oscar Seborernek hívták. Seborer, aki lengyel zsidó bevándorlók gyermekeként született 1921-ben New York-ban és 2015-ben halt meg 93 éves korában, 1942-ben lépett be a hadseregbe, majd két évvel később került elektromérnökként az új-mexikói Los Alamos laboratóriumba, ahol az amerikai atombomba kifejlesztése folyt a „Manhattan-terv” keretében.

Az első nukleáris fegyverkísérletet 1945. július 16-án hajtották végre az új-mexikói sivatagban – alig néhány héttel Hirosima, majd Nagaszaki bombázása előtt – és az amerikaiak megdöbbenve tapasztalták, hogy a kommunista rivális Szovjetunió négy évvel később már saját atombombával állt elő.

Ez a gyors felzárkózás azt a meggyőződést erősítette meg az amerikai kormányzatban, a hadseregben és a titkos szolgálatban, hogy kémek férkőztek be az atomterven dolgozók közé, így tudtak az ellenségnek részletes információt adni.

Az elsőt, akit letartóztattak, Klaus Fuchs volt, miután kiderült, hogy a hidrogénbombával kapcsolatos adatokat szolgáltatott ki a Szovjetuniónak. A szakértők szerint Fuchs kémtevékenysége legalább 1-2 évvel meggyorsította a szovjet atombomba kifejlesztését és tesztelését. A hivatali titkokról szóló törvény megsértése címén Fuchs-t 14 évi börtönre ítélték. Az ő letartóztatása vezette a második kém, David Greenglass elfogásához, aki gépészként dolgozott Los Alamosban. Greenglass elismerte bűnösségét, és árulásért kilenc és fél évet töltött börtönben. A harmadik kémet, Theodore Hallt, aki a legfiatalabb volt a Los Alamos-i fizikusok közül, csak 1990-ben azonosították. Ő azonban akkor már régóta Nagy-Britanniában élt, így nem helyezték vád alá. Greenglass 2014-ben, 92 éves korában, Hall pedig 1999-ben, 74 évesen halt meg.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
costa_concordia.jpg

13 szörnyű dolog, ami tényleg péntek 13-án történt

Tőzsdei összeomlás, természeti katasztrófa és egy világhírű rapper halála is kötődik a babonás naphoz.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. december 13.


hirdetés

A hiedelem szerint nincs ennél szerencsétlenebb nap, aki pedig hisz benne, az a történelemben kutakodva számtalan tragikus eseménnyel igazolhatja a babonát. A Metro 13 olyan eseményt gyűjtött össze, ami péntek 13-án történt. Persze ha az év többi 364 napját vizsgálnánk, nagy valószínűséggel mindegyikre jutna egy hasonló csokor.

Ezek voltak a legbalszerencsésebb események, amik kivétel nélkül egy-egy péntek 13-hoz köthetők:

hirdetés

1. Egy 13 éves angol fiúba péntek 13-án, 13 óra 13 perckor csapott bele a villám

Egy tengerparti fesztiválon csapott a villám a fiúba még 2010-ben. A könnyebb égési sérüléseket szenvedő gyereket egy közeli kórházba szállították, ahol szerencsére teljesen felgyógyult.

2. Lezuhant az uruguayi rögbisek repülőgépe az Andokban

A világ egyik legismertebb légi szerencsétlensége is péntek 13-án történt: az Uruguayból Chilébe tartó rögbisek gépe az Andok egyik hófödte csúcsára zuhant. A túlélők egy idő után arra kényszerültek, hogy a balesetben elhunyt társaik húsából egyenek. A megrázó történet alapján Életben maradtak címmel 1993-ban filmet is készítettek.

3. Eltűnt egy repülőgép a Balti-tenger felett

1952. június 13-án látták utoljára azt a svéd gépet, ami a kormány közlése szerint repülési gyakorlatra indult, de soha nem tért vissza a bázisra. Egyes feltételezések szerint a szovjetek után kémkedhettek, amit alátámaszt az is, hogy évekkel később egy szovjet pilóta elismerte egy svéd diplomatának, hogy ő lőtte le a gépet a Balti-tenger felett.

4. A II. világháborúban bombázták a Buckingham-palotát

Ráadásul úgy, hogy a király és a királyné az épületben tartózkodott. Szerencsére egyiküknek sem esett baja 1940. szeptember 13-án.

5. Összeomlott a padló egy férfi ágya alatt, aki babonából nem ment sehova péntek 13-án

Daz Baxter elhatározta, hogy ki sem mozdul az ágyából 1976. augusztus 13-án, nehogy valami szörnyűség történjen vele. Ez lett a New York-i férfi veszte: az ágy alatt váratlanul összeomlott a padló, a férfi hat emeletet zuhant és szörnyethalt.

6. Megszületett a Ku-Klux-Klan alapítója

Az első Nagy Varázsló 1821. július 13-án látta meg a napvilágot. A KKK máig a világ legismertebb fehér felsőbbrendűséget hirdető antikommunista, antiszemita, neofasiszta titkos társasága.

hirdetés

Még 7 szerencsétlenség a következő oldalon!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
dollarbolt2.jpg

Csak a menők vásárolhattak a dollárboltokban

A „rothadó nyugat kapitalista árucikkeit” kínálták a dollárboltok, ahová egy mezei halandó be sem tehette a lábát.
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: Keleti pu. Utastourist. 1984. Fortepan/Bauer Sándor - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Mi volt az a dollárbolt?

A mai gyerekek el sem tudják képzelni, hogy milyen lehetett a 70-es évek végén a Budapest Kígyó utcai „dollárbolt” kirakata előtt állva a színes, gyönyörű babákat és soha nem kóstolt csokoládékat csodálni és tudni, hogy azokat soha nem kaphatom meg.

A Konsumex úgynevezett diplomata és turista boltjaiban ugyanis kizárólag csak nyugati valutáért lehetett vásárolni,

nekünk pedig sem külföldi rokonunk, sem pedig nyugaton dolgozó családtagunk nem volt, aki ellátott volna legálisan egy kis német márkával vagy amerikai dollárral.

Így maradt a Centrum és a Skála gyerekjáték-osztályának kínálata, meg a Tibi csoki. Ezek a különleges boltok egy csipetnyi „rothadó kapitalizmust” csempésztek be legálisan a Kádár-kori Magyarországra, s mindezért a Konsumex Külkereskedelmi Vállalat volt a felelős. De vajon miért vállalta az akkori politikai vezetés azt, hogy elégedetlen családok csorgassák a nyálukat a kirakatok előtt olyan termékeket bámulva, amiről ők legfeljebb csak álmodozhatnak? Hát természetesen a pénzért, mi másért.

1968. Fortepan/Erdei Katalin

A dollárboltok története

A sztori valamikor a II. Világháborút követő években kezdődött, amikor a vezetés rájött, hogy bármennyire is sikeresen építjük a kommunista élországot, bizony néhány termékből nyugati importra szorulunk. Eleinte a szükséges árukat megpróbálták cserealapon beszerezni, de 1959. április 1-én megalakult a Konsumex Külkereskedelmi Vállalat a korábbi Árucsereforgalmi Gazdasági Iroda utódaként.

Ez a cég egyébként már eléggé kapitalista módon működött: például propaganda irodát tartott fent, kimerészkedett a KGST piacon túlra, és konvertibilis valutaforgalmat bonyolított. De persze bármennyire is szuperek voltak az 5 éves tervek, és bármennyire is csodás szocialista termékeket gyártottunk, az ország importigényét fedező valutamennyiséget nem sikerült a Konsumexnek áruértékesítésből előteremteni.

Ekkor jött a csodás ötlet, miszerint meg kell szerezni a magánemberek valutavagyonát is.

Budapest. Kígyó utca 5. 1984. Fortepan/Magyar Rendőr

Na persze az 1960-as évek elején nem sok mindenkinek volt nyugati pénze az országban: talán csak az itt élő nyugat-európai diplomatáknak és az onnan idelátogató turistáknak, a kiküldetésben lévő hazai politikusoknak és azoknak a szerencséseknek, akiknek az 1956-ban nyugatra szökött rokonaik némi segítséget szerettek volna nyújtani külföldről. Szóval nekik hozták létre az első diplomataboltokat 1965-ben, ahol jól ismert párizsi parfümöket, menő amerikai cigarettát, márkás italokat, édességeket, csodás játékokat és ruhákat, extra műszaki cikkeket lehetett vásárolni, természetesen nem forintért.

A cél az volt, hogy a magánemberek a náluk lévő valutát a határon belül költsék el, ezzel is enyhítve a hazai valutaéhséget.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
gaal-franciska-wikimedia.jpg

A magyar fruska Hitler és Sztálin kedvence is lett bájos színészi játékával

Gaál Franciska hazugsággal indította karrierjét, majd felküzdötte magát Hollywoodig a 20. század első felében. Mindkét diktátor uralma alatt menekülnie kellett.
Kovács-Tóth Noémi, Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2019. december 10.


hirdetés

Hogyan épített nemzetközi filmes karriert az 1930-as években egy magyar csitri, aki már húszévesen sztár volt Budapesten? Silberspitz Franciska – vagy Franci, ahogy mindenki hívta – Budapesten, az I. kerületi Tabánban született 1903-ban, egy budai vendéglős lányaként.

Franci mindenkinél jobban tudta, hogyan irányítsa a figyelmet magára, ami nem meglepő egy olyan családban, ahol tizenhárman voltak testvérek. Az alacsony, 156 centiméteres Franciska energiadús, locsi-fecsi, elkényeztetett gyerek volt, és mint oly sok kislány, ő is színésznő szeretett volna lenni. Már négyévesen is az volt a kedvenc elfoglaltsága, hogy verset mondott a családjának, és később is állandóan szavalt, amikor csak alkalma nyílott rá.

hirdetés

Eleinte senki nem vette komolyan az elhatározását, mivel rossz tanuló volt, de elszántsága keresztülvitte minden létező akadályon. Ha kellett, akkor pókerarccal hazudott, például arról, hogy hány éves, csak azért, hogy előbb felvegyék a  Színművészeti Akadémiára, mivel akkoriban nem volt fényképes igazolvány. Mire lebukott, már látták a sziporkázó tehetségét, ezért elsiklottak az ügye felett.

Még a művésznevét is egy hantázásnak köszönheti, mivel egyszer szokásához híven elkésett az órájáról (folyamatos álmatlanság gyötörte, és mire elaludt, már kelhetett is fel), ezért tanára, Gál Gyula jogosan számonkérte őt. Franci szemrebbenés nélkül közölte, hogy azért nem ért oda időben, mert a belügyminisztériumban volt ügyet intézni. A tanár nem hagyta annyiban az arcátlanságot, és elkezdte faggatni, hogy milyen ügyben, de a lánynak erre rávágta, hogy nevet változtatott. Gál rákérdezett, hogy ugyan mi lett a neve, mire így replikázott a színésztanonc: „hát Gál Franciska!” Ezután ragadt rajta a tanára után spontán kitalált művésznév, egy ’a’ betűvel kiegészítve.

Az anekdota másik verziója szerint a cserfes kislány valóban felvette a tanára nevét, gyakorlatilag dacból, mivel Gál mindig eltévesztette, hogy hogy hívják őt valójában, és azzal cukkolta, hogy ilyen névvel nem lehet híres.

Rendszertelensége és szemtelensége miatt nem járta ki az Akadémiát, ahogyan az Országos Színészegyesület iskoláját sem, amellyel szintén türelmetlensége miatt hagyott fel. Ám kiderült, hogy a cserfes, önfejű kislány meglepően szorgalmas is, ha kellően motivált: hamar megtanult angolul és németül is, csak hogy filmezhessen.

Közben elszántan bekopogtatott Budapest összes színházigazgatójához, hogy szerepet kapjon. Az első áttörést a Belvárosi Színház igazgatójának, Bárdos Artúrnak köszönheti, aki megengedte Franciskának, hogy beugorjon egy szerepre a betegeskedő kollegina helyett. Az elsöprő siker után megtarthatta a szerepet, ebben látta meg Molnár Ferenc is, aki utána kifejezetten neki írta az Ibolyát.

Hosszú időre rajtamaradt a huncut naiva karaktere, ám valójában egyáltalán nem volt elveszett leány: mindig erőszakosan szerezte meg a főszerepeket, és ha kellett, színházat is váltott, így került végül a Vígszínházba, ahol egy évtized alatt a legtöbb sikerét elérte.

Közben a remekül éneklő és táncoló Franciskát számos színház alkalmazta, többek között a Fővárosi Operettszínház.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!