hirdetés
hajocim.jpg

Vitorlással utazza körbe a Földet egy magyar pár

Kinga és Péter évekig spóroltak nagy álmukra. Elmesélik, hogyan fogtak hozzá, hol jártak eddig és hogy telnek a napjaik a hajón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. november 07.


hirdetés

Paulheim Kinga nyolc évvel ezelőtt ismerkedett meg Péterrel, a londoni Trafalgar téren. Mindketten kint dolgoztak, aztán az ismeretségből szerelem, majd összeköltözés lett. Péternek egyik első dolga volt, hogy közölje Kingával, venni fog egy vitorláshajót, és utazni fog vele a Föld körül.

Egyszerű naiv, talán könnyelmű álmodozásnak tűnhetett ez sok embernek akkor - de ő tényleg tántoríthatatlan volt! Három évig mindennap ezzel a gondolattal kelt fel. "Semmilyen körülmény, nő, anyagi nehézség, monoton munka, vagy a mindennapok fáradalmai nem térítették le erről az útról. Tudom, mert ott voltam vele" - mondja Kinga.

Minden kezdet nehéz: padlósikálás szép plasztik köpenyben, 30 fokban

De egyáltalán nem volt egyszerű megvalósítani ezt az álmot, emlékszik vissza Kinga: "Péter mindig látta maga előtt ezt a célt, olyan határozottan mondta mindig, szinte már el is hittem, hogy a Bahamákon vagyunk. Pedig nagyon nem ott voltunk még. A hajnali 4 órai kelésekben voltam éppen benne, és hogy túléljem a konyhán az aznapi padlósikálást a szép plasztik köpenyemben, kék hajhálóval a fejemen és kék gumikesztyűvel a kezemen, 30 fokban. Majdnem egy évig ez volt a ruhaszettem. De Peti is tudna erről mesélni, neki is volt pár aranyos munkája, aranyos főnökkel.

Persze idővel könnyebb lett. Én később egy kávézóban kezdtem el dolgozni, mint barista, ahol kitanultam a kávéfőzés csínját-bínját, és ezzel együtt jött a feljebb jutás lehetősége is, de akkor már tudtuk, hogy karrierépítés helyett mi világot megyünk látni.

"
Időközben az ő álma az én álmom is lett.

Az volt a célunk, hogy az összespórolt pénzünkből nem házat, hanem egy hajót veszünk."

Így vágott bele a nagy tervbe Kinga és Péter:

1

2

3

Horgonyt fel!

"Szóval eltelt jó pár év, és végre összejött annyi pénz, hogy megvegyük a hajót. Kutattunk, fürkésztük az igazit, míg választásunk végül egy Westerly Longbow 31 típusú hajóra esett Angliában. Ő volt az igazi! 2014 decemberében megvettük. A hajó neve: »Irreversible« azaz »Visszafordíthatatlan«.

Innentől kezdve adva volt a helyzet. Felmondtunk a munkahelyünkön és belevágtunk. Leköltöztünk a hajóba, (ami még ekkor nem volt vízen), ott éltünk, közben újítgattuk a hajót - festés, csiszolás, navigációs rendszer felépítése...stb. -, hogy nyár elejére vízre tudjuk tenni, és megkezdhessük az utazást. Ez a nap is eljött és vízre is raktuk a hajót.

Nekem nulla, azaz NULLA tapasztalatom volt vitorlázásból. Fogalmam sem volt a dolgokról. Peti - nagyapja révén - rendelkezett egy alaptudással a vitorlázásról, később pedig Angliában - heti rendszerességgel - elkezdett versenyezni Laser versenyhajóval. Így az általa megszerzett tapasztalatokból már tudtunk építkezni.

A kezdeti nehézségek után egyre jobban beleszoktunk a hajós életbe, egyre több tapasztalatot szereztünk nyílt vízen, óceánon, egyre több volt az éjszakai menet, egyre hosszabb távokat tettünk meg és így az út során megtanultunk közösen együtt dolgozni. Egy csapatta kovácsolódtunk. A hajó körül mindig akad valami, ami elromlik, meghibásodik, így a mindennapi kihívások adva voltak, kiszélesítették a határainkat és még most is szélesítik. Anglia bizarr időjárása, esős, hideg szelei, áramlatai és a Vizcayai-öböl átkelése rendkívül jó tanuló pálya volt. Sok emberrel találkoztunk az út során, és ebből szép barátságok is szövődtek."

A Kinga és Péter által az Irreversible-lel eddig megtett távok és érintett országok

Anglia: Emswort - Portsmouth - Keyhaven - Swanage - Portland - Brixham - Plymouth – Falmouth

Franciaország: Roscanvel/ Breszt

Spanyolország: La Coruna - Camarinas - Muros - Baiona

Portugália: Leixoes/Porto – Nazare - Berlengas - Peniche - Ericeira - Cascais - Sesimbra - Porto Santo - Madeira

Vitorlázás Korfuból Dugi Otokba:

4

5

6

A hajó jelenleg Madeirán, Porto Santóban horgonyzik. Madeira után irány a Kanári-szigetek, "ami csupán csak egy röpke 340 mérföld, kb. 4 napos hajóút :)" - mondja félig viccesen Kinga.

És mi a helyzet a pénzzel?

Nyilván sokakban felmerült az a kérdés, hogy miből és hogyan finanszírozható egy ilyen út. "Ha valaki egy ilyen életformára adja a fejét és könnyen tud improvizálni, könnyű vagy legalábbis könnyebb dolga lesz. Persze még ötezer másik jó tulajdonságodra is szükséged lesz, de alapvető tulajdonságoddá kell formálnod, hogy mindig improvizálj (ha sok pénzed van, akkor te más tészta vagy)" - magyarázza Kinga.

"Hozzáteszem, a hajós élet nem jár nagy költségekkel, legalábbis messze nem akkora a rezsije, mint például egy háznak. Hiszen gondolj csak bele, a napelem fedezi az áramellátást, se hűtő, se mosógép, és ki tudja még, milyen wattokat szívó berendezésünk nincs, így a fogyasztás is kisebb. Nyilván így az életszínvonal is alacsonyabb valamivel, de ha egy kicsit is fel tudod adni az igényeid, bőven megtérül.

Fűtésre nem szorulsz rá egy mediterrán éghajlaton, így a gázszámlád is kilőve. Vizet szerzel a kikötőből, amivel a víztartályt fel tudod tölteni a hajón, ez fedezi az ivóvízkészletedet, fürdéshez, főzéshez elegendő. Kiadás az élelmiszer, a kikötődíj és az esetlegesen felmerülő, nem várt meghibásodások a hajó körül. Ez szinte rendszeres. Például ilyen nem várt dolog lehet a vitorla elszakadása - ahogy velünk is történt.

Ha van egy kis spórolt pénzed, az segít eljutni A-ból B-be. Ebben a történetben mi ezt a kis spórolt pénzt még Angliában szedtük össze, de el lehet képzelni, mennyi maradt a hajó vásárlása után.

"
A történetünk azt bizonyítja, hogy kevés pénzzel is messzire lehet jutni."

8

9

10

A lényeg, hogy mindig annyi pénzed legyen, hogy a következő szakaszig eljuss

"Közben felépítettük honlapunkat, Facebook-oldalunkat, ahol heti rendszerességgel frissítettük fotóinkat, videóinkat az útról, és akit érdekelt követhette utunkat vagy olvashatta blogunkat az éppen aktuális élményeinkről. Megszerkesztettünk egy külön oldalt a honlapon ahol aki szeretne támogathatja utunkat. Angolul és magyarul történik a tájékoztatás. Kialakult egy 'követő tábor' és ezzel együtt egy kisebb támogatói kör is. Az online támogatás nem fedezi a váratlan meghibásodások kiadását, így plusz munkákat is kell vállalni útközben, ez azt jelenti, hogy megállunk a Kanári-szigeteken egy kisebb időre dolgozni, a kimerült készleteinket feltöltjük.

"
Mindenki másképp csinálja, ki így, ki úgy. Van, akinek varrógépe van, és abból él, hogy vitorlákat varr a fedélzeten, van, aki karkötőket árul, más pizzát készít, és azt árulja a fedélzetről.

A lényeg, hogy mindig annyi pénzed legyen, hogy a következő szakaszig eljuss. Aztán majd ott is improvizálsz valamit :). Én például majd a kávékészítéssel szeretnék valamit kezdeni. Természetesen a hajón, hiszen nincs jobb egy jó kávénál a fedélzeten egy napfelkelte csillogásában! Ezt minden halandó ember tudja értékelni!

f1

f2

kja

A történet itt nem áll meg, (egyik) hosszútávú célunk, hogy az óceánt átszelve eljussunk a Karib-szigetekre, és személyesen fedezzük fel a karibi világ szépségeit (na és persze kávéit :). Most már tudjuk, hogy ez sem lehetetlen. Vannak más terveink is, de mindent azért mi sem árulhatunk el. :)

Végül a történetünket egy saját gondolattal szeretném zárni: Merj nagyot álmodni, tanulj meg küzdeni érte és a küzdőtéren ne add fel!"

Ha tetszett Kinga és Péter története, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
mom-sportkp-kigyulladt-gyerek-meghalt-mti-foto-1000x665-1.jpg

Megrázó sorokkal búcsúzik a gyászoló édesanya a MOM Sportközpontban meghalt kislányától

A BRFK a tűz keletkezésének okát büntetőeljárás keretében vizsgálja.
fotó: MTI/Mihádák Zoltán - szmo.hu
2019. június 25.Ahogy korábban mi is megírtuk: egy 8 éves gyerek meghalt, miután kigyulladt egy 15-20 négyzetméteres fabódé a Csörsz utcában, a MOM Sportközpont tetején hétfő este - írta a rendőrség honlapján. A mentők tájékoztatása szerint további három sérültet kórházba vittek.

Édesanyja közösségi oldalán jelentette be a tragédia hírét. A nő posztjában ezt írta:

"Mély fájdalommal tudatom, hogy a mai napon kislányom elhunyt! Nagyon hiányzol kicsi szívem, ki fog most mellettem aludni, átölelni, puszilgatni?"

A BRFK a tűz keletkezésének okát büntetőeljárás keretében vizsgálja, és gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen – írta a rendőrség.


KÖVESS MINKET:hirdetés
marci.jpg

Ritka betegsége miatt már 5 naposan kemoterápiát kapott az életvidám pécsi kisfiú

A másfél éves Marcival csak este tudnak kimenni a lakásból. A család összefogása példás, de jelenleg nincs arra keretük, hogy a házukat átalakítsák akadálymentesre a kisfiúnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 22.Ladányi Lilla másfél éve édesanya. Várandósága alatt minden a lehető legnagyobb rendben ment: a magzat egészségesen fejlődött, és semmi nem utalt arra, hogy bármilyen probléma lenne a kicsivel.

A tökéletes, gondtalan jövőről szőtt álma Marci születésének napján tört össze. A kisfiú neurogliális tumorral született, ilyen típusú tumort újszülöttnél még sohasem regisztráltak.

Először azt gondolták, hogy egy genetikai betegség miatt nem mozognak a végtagjai, de a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a gerincén lévő daganatok okozták a bajt. Öt napos volt, mikor az első kezeléseket kapta, aminek köszönhetően a tumor csökkent, és a kezei már mozognak. A lábait mozgató idegek azonban annyira sérültek, hogy csoda lenne az orvosok szerint, ha azokat is mozgatni tudná. Még most is kap kezeléseket, de nyár végére várható, hogy életében először már megfürödhet.

Az édesanya nagyon büszke a családjára, mert mindent megtesznek a kisfiúért. A házat is át kell alakítaniuk, hogy akadálymentes legyen. A gyógyszerek is sokba kerülnek, de bíznak abban, hogy sikerülni fog méltó életet teremteni a kisfiúnak.

Mivel a kemoterápiás kezelések miatt Marci immunrendszere nagyon gyenge, nem mehet közösségbe, hiszen könnyen elkaphatja a betegségeket, amelyek számára akár halálosak is lehetnek.

Csak sötétedés után tudnak kimenni a lakásból, mert a kemoterápia miatt szemei nem bírják a napfényt.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


KÖVESS MINKET:
hirdetés
omsz-ujraelesztett-tanar.jpg

Kollégái élesztették újra a tanárt, aki rosszul lett a nyári továbbképzésen

Megmentették az életét.Újabb szerencsés életmentésről számolt be a Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

Időről időre közzétesznek ugyanis megható történeteket vagy sikeres eseteket.

Ezúttal egy pedagógussal történt baj.

"Beköszöntött a nyári szünet az iskolákban, de a tanárok még továbbképzéseken vesznek részt"

- írja a Mentőszolgálat.

"Az egyik Hajdú-Bihar megyei tanintézményben éppen az egyik ilyen képzés alatt lett rosszul egy pedagógus.

Kollégái azonnal hívták a mentőket, azonban időközben a beteg légzése és keringése leállt.

Kollégái a mentésirányítóval folyamatosan vonalban maradva

megkezdték az újraélesztését, amit a mentők kiérkezéséig folytattak.

Bajtársaink emelt szinten folytatták az életmentést, mely a laikusoknak is köszönhetően sikerre vezetett. A helyszíni ellátásban esetkocsi és mentőhelikopter vett részt, a férfit stabil állapotban a helikopter szállította kórházba. A betegnek mielőbbi felépülést kívánunk és gratulálunk a közös életmentéshez!"

Országos Mentőszolgálat

LAIKUSOK ÉLESZTETTEK ÚJRA EGY TANÁRT Beköszöntött a nyári szünet az iskolákban, de a tanárok még továbbképzéseken vesznek részt. Az egyik Hajdú-Bihar megyei tanintézményben éppen az egyik ilyen...


KÖVESS MINKET:
hirdetés
thai-csapat.jpg

A thaiföldi barlangban rekedt fiúk megünnepelték kiszabadulásuk első évfordulóját

Hálásak azokért a lehetőségekért, amelyeket az elmúlt egy évben az élettől kaptak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 24.Megmenekülésük egyéves évfordulóját ünnepelték edzőjükkel a thaiföldi focista gyerekek, akik tavaly június 23-án hetekre a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedtek a monszun okozta hirtelen áradások miatt, írja az MTI. Bár a szabadulásuk időpontja július 10, mégis ma, azon a napon ünnepeltek, amikor benn rekedtek a barlangban.

A csoport tagjai elmondták, hogy hálásak azokért a lehetőségekért, amelyeket az elmúlt egy évben az élettől kaptak.

"Ez nagyon fontos esemény számunkra, mert Dzsa Szamot a második apánkként tartjuk számon", mondta egyikük a thai haditengerészet egykori búvárjára, a 38 éves Szaman Kunanra utalva, aki életét vesztette a mentés során.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x