hirdetés
abigel_nyitokep
Vitay Georgina és Abigél nyomában jártunk Budapesten
Mutatjuk, hol forgatták minden idők egyik legnépszerűbb magyar tévésorozatának jeleneteit.
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. szeptember 30.


hirdetés

Még mindig az egyik legsikeresebb magyar filmsorozat az Abigél. A 100 évvel ezelőtt született Szabó Magda regényéért és a belőle készült sorozatért generációk rajonganak.

A cselekmény helyszíne egy fiktív magyar város, a javarészt debreceni emlékekből összegyúrt, kálvinista Árkod. Azt hihetnénk, a forgatás Debrecenben zajlott, ám a valóságban Budapesten, Vácott és a vácrátóti arborétumban vették fel a jelenetek többségét.

Most végigjárhatjátok velünk a 40 éve készült és 1978-ban bemutatott Abigél eddig beazonosított néhány fővárosi helyszínét.

A lista az Abigél kiállításon kifüggeszett tábla alapján készült, arról válogattunk. A teljes listáért "sajnos" el kell mennetek a kiállításra...

Korsós lány - csodatévő Abigél

Már sokan tudják, hogy a filmben szereplő szobor hol áll, azonban csak kevesen láthatják saját szemmel, mivel egy ház udvarán található. Többen is elmondták, hogy - érthető okokból - a lakók számára megterhelő, hogy mennyien akarnak bejutni, és nem szívesen csinálnak átjáróházat az otthonukból. Így hiába szeretnél bemenni, nem biztos, hogy beengednek.

A saroktelekre először 1814-ben építtetett fel egy kétemeletes házat egy görög kereskedő számára. Ekkor került az udvarra Dunaiszky Lőrinc 1814-ben készült szobra, amelyet a szakirodalom "öngyilkos nőként" ismer. A házat az 1840-es években alakították át klasszicista stílusban, Hild József tervei alapján.

Ezt a korsós lényszobrot kölcsönözték a forgatáshoz, hogy megidézze a csodatévő Abigél szobrot, amit a Matulába költözésekor úgy megvetett Vitay Georgina. A felvételekhez a vácrátóti arborétumba szállították, majd a film befejezése után visszakerült eredeti helyére, az udvarra.

Matula János Intézet

A Váci utca 47. számú ház, az angolkisasszonyok egykori rendháza a "Matula" falait rejti. Mindez csak a filmben, hiszen itt forgatták az Abigél belső jeleneteinek egy részét, a rendház falai között elevenedett meg az "árkodi" leányiskola, s vele együtt Abigél és Vitay Georgina története. Ezt egy itt dolgozó mesélte nekem lelkesen évekkel ezelőtt. És valóban, a folyosón haladva felismertem az "internátust".

Az épületben a Panoramio Csi Ga nevű felhasználója készített remek képeket:

angolkisasszony2

Az árkodi református templom

Mivel Árkod nevű nagyvárosunk nincsen, így nem lehet kálvinista nagytemploma sem. A templomi jelenetekhez a Kálvin téren álló templomot használták forgatási helyszínnek. Ha összehasonlítjuk a belső fotót a felvételekkel, akkor ez jól látható.

VIDEÓ: 6:42-nél láthatjátok az "árkodi" vagyis a Kálvin téri református templomot

A fájdalom szobra és a park

A budapesti Hősi emlék nevű szobor helyettesítte az árkodi szobrot, amelyre az ellenálló háborúellenes üzenetet helyezett el.

Az első világháborús emlékművet Visnyovszky Lajos készítette 1936-ban.

VIDEÓ: Az 5. percnél kezdődik a jelenet a szoborral (várd meg, amíg megjelenik a videó és betölt)

A források szerint a filmben szereplő szobor és a park "az Üllői út mellett ma is megtalálható a XVIII. kerületben (Pestszentlőrincen), közel a Szarvas Csárda térhez". Mi úgy pontosítanánk, hogy a lőrinci Kossuth téren, a Gyöngyvirág utca és a Thököly út közt találjátok meg a szobrot.

Abigél kiállítás

Sétáljatok el valamelyik nap a Palotanegyedbe, a Pollack Mihály térre, a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyre. Itt ugyanis Szabó Magda születésének 100. és halálnak 10. évfordulója alkalmából rendeztek be kiállítást.

Berendezték Torma Gedeon igazgató irodáját és a tantermet, és ha szeretnéd, felpróbálhatod Vitay Georgina vagy éppen Zsuzsanna testvér, a diakonissza ruháját, és a fejedre teheted a kalapot, amit a lányok úgy utáltak. És persze láthatod, milyen is a terrárium üresen.

abigel4abigel5abigel2abigel7babigel1abigel3
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ferihegy–1-en megállt az idő: ma is olyan minden, mint a 7 évvel ezelőtti bezáráskor
Bejártuk a régi terminálépületet, ahol az utolsó gép felszállása óta filmforgatásokat, céges bulikat és koncerteket tartanak. De vajon újranyithat még valaha?
Láng Dávid - szmo.hu
2019. április 12.Nagy nap volt 1950. május 7-e a hazai repülés történetében: ekkor adták át az utasforgalomnak Budapest vadonatúj nemzetközi repülőterét, amelyet először Csepel északi részére álmodtak meg, de hosszas tervezést követően végül Pestszentlőrinc határában épült fel.

Ez akkor még nagyon távol esett a várostól – a mai lakóövezetnek nyoma sem volt –, de több érv is szólt mellette: ideálisak voltak a talajviszonyok, alacsony a ködös napok száma, és a széljárás is kedvezően alakult.

Az építkezés már a '40-es évek elején megkezdődött, a II. világháború azonban közbeszólt: mivel a szövetségesek hadserege katonai objektumnak tekintette a félkész épületet, többször is szőnyegbombázást vetettek be ellene, teljesen lerombolva az addig felhúzott részeit.

A támadás a mai napig érezteti hatását: a környéken zajló építkezéseken azóta is találnak törmelékdarabokat, illetve robbanószereket a föld feltúrásakor, emiatt fokozott óvatosságra van szükség.

A terminálnak már az alaprajza is különleges: felülről egy repülőgép sziluettjét adja ki, a középső rész a törzset, a két szélső pedig a szárnyakat szimbolizálja. Ilyenre csak egy másik példa van az egész világon: az azóta szintén bezárt berlini Tempelhof reptér néz ki hasonlóan.

Fotók: Mervai Márk

Átadása után egy évtizeddel Ferihegy már Közép-Európa legmodernebb repülőterének számított: elkészült a bevezető fénysor, a radarberendezés, valamint a kifutópályát is meghosszabbították. Az átszálló utasokat, illetve a másnap tovább induló személyzetet az egyik szárnyban külön emiatt épített szálloda várta.

Az egész csarnok eleganciát sugárzott, és más téren is ráerősített arra, hogy a repülés akkoriban igazi ünnep volt, aminek mindenki megadta a módját. Az épületben például nemcsak éttermek és kávézók, de még fodrászat és szabóság is helyet kapott.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Füvészkert: olyan, mint a hosszú álom után ébredező gyönyörű királylány
Már nyílnak a tavaszi virágok, kezdenek lombosodni a fák. Tettünk egy sétát a parkban.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. április 13.Amint belép az ember a Füvészkert kapuján, már elvarázsolja az ezernyi szín, és azonnal beszippantja a hely hangulata. Csak járunk egyik ágyástól és táblától a másikig, gyönyörködünk a virágzó fákban, cserjékben, a növényekben. Vagy üldögélünk, és csendesen szemlélődünk. Valódi pihenés és feltöltődés.

Egy-egy túra alkalmával több órát is képesek vagyunk itt eltölteni. Most is tettünk egy tavaszi sétát, hogy megmutassuk nektek a park szépségét és kedvet csináljunk számotokra a kiránduláshoz.

Éppen ottjártunkkor zajlott egy kismama-fotózás. Tökéletes helyszín volt erre az alkalomra.

Külön látványosság szokott lenni a Sakura-ünnep. Ez ugyanis már több éves hagyomány a Füvészkertben. Minden évben az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. 2018-ban videót is készítettünk róla.

Amikor a japán cseresznyefák virágba borulnak, a japán szokásokhoz hasonlóan te is takaróra telepedve piknikezhetsz a Füvészkertben.

Az ünnepet rendszerint április első felében rendezik, de ettől függetlenül is eljöhetsz ide, mert a magnóliák, a hangafélék, a leánykökörcsinek, a tulipánok, a hunyorfélék is ilyenkor virágoznak, csakúgy, mint egyes cserjék.

A Japáncseresznye vagy Prunus serrulata Kelet-Ázsiából származik, és nálunk is az egyik legkedveltebb dísznövény

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Kiderült, hogy fog kinézni a századik évfordulóra készülő Trianon-emlékmű
A parlament előtti Alkotmány utcában lesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Április végén megkezdődhet az Alkotmány utca Kossuth tér felőli végén a Nemzeti összetartozás emlékhelyének építése — számolt be a Magyar Nemzetnek Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Zrt. vezérigazgatója.

A zsákutcává lett Alkotmány utcában kap majd helyet a jövő május végéig elkészülő Trianon-emlékmű a századik évforduló alkalmából. Nem szobrot állítanak:

egy négy méter széles, fokozatosan lejtő, száz méter hosszú árok készül, amelynek a végén egy hatalmas gránittömb áll majd, amelyben az örök láng lobog majd. A növényekkel szegezett rámpa fala sem egyszerű beton lesz, a tervek szerint a történelmi Magyarország több mint 12 ezer településneve lesz rá felvésve három, különböző betűméretben.

„Bonyolult, véletlen alapú algoritmus alapján az utolsó pillanatban, a szoftver utolsó futtatásakor alakul majd ki a végleges települési sorrend. Figyelünk arra, hogy véletlenül se kerüljenek egymás mellé a valóságban szomszédos helységek nevei” – idézte az Index Wachsler Tamás szavait.

Az emlékmű a Magyar Nemzet cikke szerint egy ötmilliárdos költségkeretből valósul meg.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Lélegzetelállító: a Budai Vár kupolájának csúcsán tűnt fel az Esernyős ember
Legutóbb a debreceni óriáskeréken gyalogolt, máris itt a legújabb nagy dobása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 08.A rejtélyes esernyős emberről mindössze annyit tudni, hogy a magasságtól egyáltalán nincs megijedve. Korábban feltűnt már a debreceni óriáskeréken, a Duna vizén és a Megyeri híd tetején is.

Kálló Péter fényképész újabb videót osztott meg Facebook oldalán az Esernyős Emberről, aki - a debreceni óriáskerék után - most a Budai Várat mászta meg.

Íme a hajmeresztő mutatvány:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x