hirdetés
 
 
abigel_nyitokep
Vitay Georgina és Abigél nyomában jártunk Budapesten
Mutatjuk, hol forgatták minden idők egyik legnépszerűbb magyar tévésorozatának jeleneteit.
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. szeptember 30.


hirdetés

Még mindig az egyik legsikeresebb magyar filmsorozat az Abigél. A 100 évvel ezelőtt született Szabó Magda regényéért és a belőle készült sorozatért generációk rajonganak.

A cselekmény helyszíne egy fiktív magyar város, a javarészt debreceni emlékekből összegyúrt, kálvinista Árkod. Azt hihetnénk, a forgatás Debrecenben zajlott, ám a valóságban Budapesten, Vácott és a vácrátóti arborétumban vették fel a jelenetek többségét.

Most végigjárhatjátok velünk a 40 éve készült és 1978-ban bemutatott Abigél eddig beazonosított néhány fővárosi helyszínét.

A lista az Abigél kiállításon kifüggeszett tábla alapján készült, arról válogattunk. A teljes listáért "sajnos" el kell mennetek a kiállításra...

Korsós lány - csodatévő Abigél

Már sokan tudják, hogy a filmben szereplő szobor hol áll, azonban csak kevesen láthatják saját szemmel, mivel egy ház udvarán található. Többen is elmondták, hogy - érthető okokból - a lakók számára megterhelő, hogy mennyien akarnak bejutni, és nem szívesen csinálnak átjáróházat az otthonukból. Így hiába szeretnél bemenni, nem biztos, hogy beengednek.

A saroktelekre először 1814-ben építtetett fel egy kétemeletes házat egy görög kereskedő számára. Ekkor került az udvarra Dunaiszky Lőrinc 1814-ben készült szobra, amelyet a szakirodalom "öngyilkos nőként" ismer. A házat az 1840-es években alakították át klasszicista stílusban, Hild József tervei alapján.

Ezt a korsós lényszobrot kölcsönözték a forgatáshoz, hogy megidézze a csodatévő Abigél szobrot, amit a Matulába költözésekor úgy megvetett Vitay Georgina. A felvételekhez a vácrátóti arborétumba szállították, majd a film befejezése után visszakerült eredeti helyére, az udvarra.

Matula János Intézet

A Váci utca 47. számú ház, az angolkisasszonyok egykori rendháza a "Matula" falait rejti. Mindez csak a filmben, hiszen itt forgatták az Abigél belső jeleneteinek egy részét, a rendház falai között elevenedett meg az "árkodi" leányiskola, s vele együtt Abigél és Vitay Georgina története. Ezt egy itt dolgozó mesélte nekem lelkesen évekkel ezelőtt. És valóban, a folyosón haladva felismertem az "internátust".

Az épületben a Panoramio Csi Ga nevű felhasználója készített remek képeket:

angolkisasszony2

Az árkodi református templom

Mivel Árkod nevű nagyvárosunk nincsen, így nem lehet kálvinista nagytemploma sem. A templomi jelenetekhez a Kálvin téren álló templomot használták forgatási helyszínnek. Ha összehasonlítjuk a belső fotót a felvételekkel, akkor ez jól látható.

VIDEÓ: 6:42-nél láthatjátok az "árkodi" vagyis a Kálvin téri református templomot

A fájdalom szobra és a park

A budapesti Hősi emlék nevű szobor helyettesítte az árkodi szobrot, amelyre az ellenálló háborúellenes üzenetet helyezett el.

Az első világháborús emlékművet Visnyovszky Lajos készítette 1936-ban.

VIDEÓ: Az 5. percnél kezdődik a jelenet a szoborral (várd meg, amíg megjelenik a videó és betölt)

A források szerint a filmben szereplő szobor és a park "az Üllői út mellett ma is megtalálható a XVIII. kerületben (Pestszentlőrincen), közel a Szarvas Csárda térhez". Mi úgy pontosítanánk, hogy a lőrinci Kossuth téren, a Gyöngyvirág utca és a Thököly út közt találjátok meg a szobrot.

Abigél kiállítás

Sétáljatok el valamelyik nap a Palotanegyedbe, a Pollack Mihály térre, a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyre. Itt ugyanis Szabó Magda születésének 100. és halálnak 10. évfordulója alkalmából rendeztek be kiállítást.

Berendezték Torma Gedeon igazgató irodáját és a tantermet, és ha szeretnéd, felpróbálhatod Vitay Georgina vagy éppen Zsuzsanna testvér, a diakonissza ruháját, és a fejedre teheted a kalapot, amit a lányok úgy utáltak. És persze láthatod, milyen is a terrárium üresen.

abigel4abigel5abigel2abigel7babigel1abigel3
KÖVESS MINKET:
Vérhast és hepatitiszt is összeszedhetünk 4-es, 6-os villamoson
A vonalon napi több százezren utaznak, ez Európa legforgalmasabb villamosa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 13.


hirdetés

A járműveket nem egyszer kell azért kiállítani a forgalomból, hogy kitakarítsák és fertőtlenítsék a fekáliától – mondták el a Blikknek névtelenséget kérő BKV-s dolgozók. A szerelvényeket rendszeresen összepiszkítják az önkívületben fetrengő potyautasok. Sokan közülük agresszívak is. Ha szükséges, a villamosvezetők kocsiszínbe viszik fertőtlenítésre a járművet. Persze ilyenkor nagyobb lesz a tumultus a vonalon, hiszen hiányzik egy villamos a menetrendből.

A nagykörúti villamoson uralkodó helyzet járványügyi probléma is. Ócsai Lajos járványügyi szakértő a fertőzésveszélyre figyelmeztet. "Elsősorban undorító, nem társadalomba illő cselekedet a villamosok összepiszkítása. De, ha az illető valamilyen fertőzésben szenved, és valaki utána hozzáér az üléshez, nem tud kezet mosni utazás közben, megfertőződhet akár hepatitisszel, vérhassal, kalicivírussal is" – mondta a Blikknek a szakember.

A Blikk kereste a a BKV-t és a BKK-t az ügyben, de cikkük megjelenéséig nem kaptak tőlük választ.


KÖVESS MINKET:Budapest helyszínei az ostrom előtt, az ostrom után és most
A zsidómentő svájci diplomata, Carl Lutz fotói alapján kutattuk fel a helyeket.
Szegedi Éva - szmo.hu
2019. február 13.


hirdetés

"Kislányom, a háborúnál nincsen borzalmasabb" - mondogatta mindig a nagymamám. Ő már csak tudta. 18 éves volt, amikor a közelgő front és az ostrom elől elmenekült a családdal a Siófok melletti Törekipusztára. Egy fogadóban szálltak meg sokadmagukkal.

Amikor elhagyták Budapestet, nem tudták, hogy a kikötő miatt Siófokot és a környékét is szanaszét lövik majd, és hogy a harcok alatt napról napra változik majd, hogy éppen a németek vagy az oroszok felügyelik-e a várost. A

Balaton ugyanis egy jól kiépített védelmi vonal része volt a második világháborúban, és komoly harcok folytak a környékén. Mindegy, ez egy másik történet, a lényeg, hogy a nagymamám és a családja túlélte a háborút.

Talán éppen a nagymamám történetei miatt kezdett foglalkoztatni annak idején a háború és az ostrom. Szerettem volna jobban megérteni, mi történt és főleg azt, hogy miért.

A háború hőseit, kerestem, azokat, akik az embertelenségben is emberek maradtak, akik zsidókat bújtattak, akik menedéket nyújtottak másoknak a harcok alatt, akik gyerekeket mentettek, akik kiálltak a gyengékért és elesettekért. Így jutottam el például a római katolikus Ranolder Intézet hittantanáráig, Klinda Pál atyáig, aki posztumusz kapta meg a Világ Igaza címet.

És így találtam rá Carl Lutzra is. Svájc budapesti alkonzulja 1942-ben érkezett Magyarországra, és miután több tízezer zsidót mentett meg a deportálástól a világháború alatt, 1964-ben a Jad Vasem kitüntette a Világ Igaza díjjal.

Carl Lutz azonban nem csak életeket mentett. Kevesen tudják róla, hogy szenvedélyes fotós volt, a jelek szerint imádta Budapestet és számtalan képet készített.

A sors iróniája, hogy pontosan 30 évvel az ostrom befejezése után, 1975. február 13-án halt meg. Carl Lutz képeinek igazi jelentősége talán abban rejlik, hogy az ostromot követően is dokumentálta, amit látott. Igyekezett ugyanazokat a helyszíneket, amiket egyszer már "békeidőben" megörökített, a borzalmas pusztulás után is megmutatni.

Az ostrom előtti képeken a szinte idilli szépségű város - elsősorban a Várnegyed és a környéke - tárul fel előttünk, az ostrom után pedig láthatjuk, mivel jár a háború, milyen romokon kellett Budapestnek újraépítenie magát.

Készítettem pár képet az egykori helyszínekről, így azt is láthatjátok, hogyan néz ki most Budapestnek az a része, amit Carl Lutz fotózott évtizedekkel ezelőtt.

Az első a Brit Követség egykori épülete a Verbőczy (ma Táncsics) utcában - ez a ház 1942-től a svájci diplomata, Carl Lutz rezidenciája volt. Ma a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Örökség Galériájának székhelye.

Kilátás a királyi palotára a Gellérthegyről:

Az Erzsébet-híd az ostrom előtt, az ostrom után és most:

A Szabadság tér az ostrom előtt és most:

A Hatvany-palota és jezsuita rendház és kollégium az ostrom előtt és után, illetve ma. A rendház helyén ma a Hilton áll, az épület egyes elemeit beépítették a szállodába.


KÖVESS MINKET:

Leszámol a MÁV a színvonaltalan bódékkal a Keletiben és a Nyugatiban
Azt ígérik, összesen ötven állomást tesznek csinosabbá.
Fotó: MÁV Zrt. - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

"A MÁV kiemelt figyelmet kíván fordítani az állomásokon az utasforgalom korábbiaknál magasabb színvonalú kiszolgálására" - írja a Magyar Államvasutak hozzánk eljuttatott közleményében. "Ennek érdekében

elkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztése, a koncepcióba nem illő pavilonok elbontása."

Mint arról korábban beszámoltunk, első lépésként a Nyugati pályaudvari aluljáró bérleti szerződéseit mondták fel, és elkezdték a MÁV üzemeltetésében álló keresztfolyosó rendbehozatalát. A nem működő felvonót már korábban befalazták.

A MÁV következő lépése az, hogy a Keleti pályaudvaron tapasztalható állapotok megszüntetésére

az állomás látképét romboló vagy nem megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtó tizenkét bérlő bérleti szerződését felmondták.

Azt írták a közleményben, hogy a pályaudvaron azért továbbra is maradnak olyan üzlethelyiségek, ahol ételt, italt, újságot tudtok venni vagy pénzt tudtok váltani. A későbbiekben utascentrum kialakítását tervezik a Keletiben, megújulnak a tervek szerint az utasforgalmi területek. Az épületben már tavaly nyár óta modern, akadálymentes kormányablak működik.

Elindult a kiemelt, legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások megújulása is, ez 50 állomást érint, és ehhez kapcsolódva vizsgálják meg az állomási funkciókat és a szolgáltatásokat.

A fejlesztési terv első ütemében 2019-ben részben megújul a Bicske alsó; Alsógöd; Felsőgöd; Nagymaros-Visegrád; Szob; Sződ-Sződliget és Albertirsa megállóhely. Rákospalota-Újpest állomáson tavasszal lebontják a raktárépületet és nyáron a vágányhálózatot is karbantartják. Dunakeszi-Gyártelep állomáson P+R parkoló épül az önkormányzattal közösen.

"A beavatkozások alapvető célja az adott helyszínek utasforgalom számára meghatározó arculatának javítása, lehetőség szerint közösségi közlekedési csomópont feltételeinek megteremtése és javítása. A helyszínek mindegyikén vizsgálják az állomás, illetve megállóhely területén elhelyezkedő épületek és építmények állapotát és kihasználtságát. A rossz állagú, nem hasznosítható, az arculatot rontó épületek, illetve építményeket a lehetőségeknek megfelelően elbontják. Azokon a helyszíneken, ahol az épületek és építmények kihasználtsága megfelelő, indokolt esetben karbantartás, illetve felújítás várható."


KÖVESS MINKET:

Hétfőtől megszűnik az Arany János utcai trolimegálló, park lesz a helyén
Városi ligetet terveznek a nagyforgalmú Bajcsy-Zsilinszky út mellé, a Podmaniczky térre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Hétfőn megszűnik a trolibusz-végállomás a budapesti Arany János utcai metróállomásnál lévő Podmaniczky téren. A járművekre ezen túl a tér túloldalán, a Bajcsy-Zsilinszky úton lehet majd felszállni - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Az V. kerületi Podmaniczky teret az önkormányzat közösségi térré, városi ligetté alakítja át, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. Emiatt helyezik át a 72-es és a 73-as trolibusz végállomását.

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő tér felújításáról Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere nemrég tartott tájékoztatóján azt mondta: a trolibusz végállomás helyén 82 új fát ültetnek, megújul a közvilágítás, és természetes kőburkolattal látják el a területet. A cél az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon.

A Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárdból fővárosi támogatással valósul meg. A munkálatok a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x