hirdetés
palffy-istvan-nagykovet-visszahivas.jpg

Visszahívták Pálffy Istvánt a dublini nagyköveti tisztségéből

Az egykori tévés 2015 óta vezette a képviseletet, utódja Manno István volt milánói főkonzul lesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 10.


hirdetés

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent egy sor köztársasági elnöki határozat nagykövetek kinevezéséről, illetve egy nagykövet felmentéséről is – szúrta ki a 24.hu.

A közlönyben a tavalyi változásokat gyűjtötték össze.

Áder János két nagykövetet hívott vissza: az egykori tévést, majd KDNP-s képviselőt Pálffy Istvánt a dublini nagykövetség éléről mentették fel tavaly decemberben. Medveczky Ivánt pedig a Mexikóvárosból hívták vissza novemberben.

Pálffy István helyett Manno István lesz Írországban a magyar nagykövet - ő korábban már miniszteri biztosként, protokollfőnökként és milánói főkonzulként is dolgozott.

Meveczky Ivánt Mexikóban Németh Zoltán váltotta 2019 novemberében.

hirdetés

A Közlönyben megjelent további változások:

Deák Árpád Dávid a Dominikai Köztársaságban, a Dominikai Közösségben, Jamaicában és Saint Luciában képviseli Magyarországot.

Varga-Haszonits Zoltán: a teheráni nagykövetség vezetője lett - 1990 óta dolgozik diplomataként, 2016 óta dolgozik az iráni magyar nagykövetségen.

Selmeci Balázst rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Áder János 2019 augusztusában. Őt Magyarország rijádi nagykövetségének a vezetésével bízták meg, és a Bahreini Királyságban, valamint a Jemeni Köztársaságban is képviseli Magyarországot.

A manilai nagykövetség vezetője, valamint a Marshall-szigetek képviselője Bencze József lett.

A limai nagykövetség élére Tóth Katalin kerül, Bolívia is hozzá tartozik.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
pesti-uti-idosek-otthona-mti-szigetvary-zsolt.jpg

A kormányhivatal cáfolja Karácsony Gergely kijelentését a Pesti úti idősotthon ügyében

A főpolgármester korábban azt mondta, az idősek otthonában is tartottak vizsgálatot, és mindent rendben találtak. A kormányhivatal közlése szerint azonban az ellenőrzés csak most következik.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. április 10.


hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt nyilatkozta, március 9-e óta betartatják minden fővárosi fenntartású bentlakásos intézményben a látogatási tilalmat, a Pesti úti idősek otthonában is, és túl vannak már több vizsgálaton, amit a kormányhivatal indított, és ahol mindent rendben találtak. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szintén arról beszélt, hogy az otthonban található állapotokért nem a fenntartó főváros hibás.

Most a kormányhivatal a Fővárosi Önkormányzatnak címzett válaszában azt írta:

„a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai eddig nem ellenőrzést végeztek az idős otthonban, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak az intézmény vezetésének a helyzet kezeléséhez, miután láthatóan a fenntartó ezekről nem gondoskodott hiánytalanul.”

Az ellenőrzés most következik, miután az országos tisztifőorvos elrendelte az idősotthonok kötelező ellenőrzését.

A Pesti úti idősek otthonában a pénteki adatok szerint eddig 151 fertőzöttet találtak, heten meghaltak.

hirdetés

Forrás: 24.hu.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-spanyolorszag.png

Minden nap egy rémálom – megdöbbentő felvételek egy barcelonai intenzív osztályról

Naponta 60-70 új beteg érkezik, a kórház pácienseinek 75 százaléka koronavírusos. A vezető orvos szerint fogalmuk sincs, mikor lesz ennek vége.
Sky News - szmo.hu
2020. április 10.


hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Spanyolországban 153 222-re nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, 15 447-re emelkedett a halottaké, és 52 165-re nőtt a gyógyultaké.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a parlament alsóházának csütörtöki ülésén a képviselők támogatását kérte a március 15. óta érvényben lévő szükségállapot további fenntartásához, amelyre "az emberek életének és egészségének védelme" érdekében van szükség.

A spanyol alkotmány értelmében egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el a szükségállapot, meghosszabbításához a parlament jóváhagyása szükséges. Madrid már másodszor él ezzel a lehetőséggel.

A Sky News forgatócsoportja ezúttal egy barcelonai kórházban készített döbbenetesen megrázó felvételeket arról, hogy is néz ki az, amikor az egészségügy teherbírását meghaladja a járvány miatt a kórházat elözönlő betegek száma.

A kórházban az orvosok beszámolója szerint "egy rémálom" válik valósággá nap, mint nap. Naponta hatvan-hetven új koronavírusos beteg érkezik, mindegyik olyan állapotban, hogy már alig tudja kapkodni a levegőt.

hirdetés

A betegeket szinte azonnal az intenzívre, vagy az azzá átalakított, lélegeztetőgépekkel felszerelt osztályokra szállítják.

Az első időszakban a hasukra fordítják őket, mert ezzel serkentik egy kicsit a páciens vérének oxigénellátását. Azután lélegeztetőgépre kötik, és mesterségesen altatják őket.

A kórház vezető főorvosa szerint a náluk fekvő páciensek 75 százaláka koronavírusos, a kórház hét emeletét csak ők töltik be. Az összes elérhető orvost, sebészeket, urológusokat, ötödéves orvostanhallgatókat is a COVID-osztályokra kellett áthelyezni, mert egyszerűen nincs elég ember, aki ellátná a rengeteg, szenvedő beteget.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
operativ-torzs-sajtotajekoztato-mti-kormany.hu_.jpg

A dohányboltok is bezárnak délután háromkor

Az operatív törzs tájékoztatóján elmondták, erre a változtatásra azért volt szükség, mert azt tapasztalták, hogy a dohányboltok gyűjtőhelyekké váltak.
MTI, fotó: MTI/kormany.hu - szmo.hu
2020. április 10.


hirdetés

Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a húsvéti időszakra az önkormányzatok a kijárási korlátozás szabályait szigoríthatják.

Ennek célja megakadályozni, hogy egyes területek gyülekezőhelyekké váljanak, ahol a vírus terjedése felgyorsulhat, illetve olyan települések "fertőződjenek meg", amelyeken eddig nem vagy csak minimális számú fertőzött volt.

A kormányrendelet gondoskodik arról is, hogy ne csak a helyben szokásos módon tegyék közzé a polgármesterek, az önkormányzatok az új szabályozásokat, hanem olyan formában hirdessék ki, amely biztosítja, hogy a lehető legszélesebb körben megismerhető legyen

- tette hozzá Lakatos. Figyelmeztetett: a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben maradtak, csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat az emberek.

hirdetés

Az ünnepek alatti ellenőrzéseket firtató kérdésre azt mondta: eddig is folyamatosan ellenőrizték a korlátozások betartását, így lesz ez most is. Mint mondta, a húsvéti hétvégéken korábban is fokozott ellenőrzéseket tartott a rendőrség az ittas vezetők kiszűrése érdekében, ezúttal azonban a kijárási korlátozások betartatása a fő cél. Hozzátette,

előfordulhat, hogy választ kell adni a rendőrök kérdésére: miért hagyták el az otthonukat az emberek? Ha pedig ezt nem alapos indokkal tették, akkor figyelmeztetésre, helyszíni bírságra vagy akár feljelentésre is számítani lehet.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy

a péntektől hatályos kormányrendelet értelmében a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor, erre a változtatásra azért volt szükség, mert azt tapasztalták, hogy a dohányboltok gyűjtőhelyekké váltak.

Mivel kormányrendelet rögzíti, a rendőrség és a katonaság el fog járni a polgármesterek által hozott szigorúbb szabályok betartatása érdekében is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
muller-cecilia-orszagos-tisztifoorvos-sajtotajekoztato-mti-kormany.hu_.jpg

Müller Cecília: Egyfajta góc alakult ki a Pesti úti idősek otthonában

Az otthonban már 151 fertőzöttet regisztráltak. Azt is bejelentették, hogy ezentúl a dohányboltok is bezárnak délután háromkor. Az operatív törzs mai beszámolója.
MTI, fotó: MTI/kormany.hu - szmo.hu
2020. április 10.


hirdetés

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, fokozottan nőtt az elmúlt 24 órában az igazoltan fertőzöttek száma.

Az elmúlt egy napban tizenegy idős, krónikus beteg vesztette életét, a fertőzöttek száma pedig 1190-re emelkedett. A betegek között vannak, akik intenzív osztályon vannak, lélegeztetésre szorulnak.

A Pesti úti idősotthont, ahol 151 fertőzöttet regisztráltak, egyfajta gócnak nevezte a tisztifőorvos.

Az intézményből 126 fertőzöttet a Korányi kórházba szállítottak. Azaz az egészségügyi állapottól függetlenül mindenkit elvittek az kórházba, mert úgy ítélték meg, ez a megoldás a legbiztonságosabb.

hirdetés

Egyébként nem csak a Pesti úti idősotthonban küzdenek a koronavírussal, a Rózsa úti intézményben is vannak már fertőzöttek.

Lakatos Tibor rendőrezredes beszélt a kijárási korlátozások meghosszabbításáról szóló kormányrendeletről. Védőeszköz-szállítmányok immár az egészségügyi intézményeken kívülre is jutottak, sokfélét szállítottak például a főpolgármesteri hivatalba is.

Tudatta azt is, hogy ezentúl a korlátozások megszüntetéséig a dohányboltok is délután háromkor bezárnak majd, mert az ellenőrzések alapján csoportosulások alakultak ki a trafikok közelében.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!