hirdetés
csalo-hondurasi-ferfi-nem-letezo-arcmaszk.jpg

Viseljünk-e maszkot, ha nem vagyunk betegek - ellentmondásos információk keringenek

Mást mond Müller Cecília és a WHO, és megint mást a Magyar Orvosi Kamara és a Columbia Egyetem kutatói.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján megismételte korábbi állítását, miszerint

tünetmentes embernek felesleges szájmaszkot viselnie.

Ezt a véleményt támasztja alá egy, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Facebook-oldalán szerepelt (azóta már törölt) kép, ami egyenesen felszólít arra, hogy ne viseljünk maszkot egészségesen.

Ezt a képet szúrta ki Széll Bernadett is, aki a Facebookon arra szólította fel a kormányt, hogy fejezzék be az álhírtejesztést, és biztosítsanak elég maszkot az ország lakosságának. Posztjában egy, a Science magazinban megjelent tanulmányra hivatkozik, ami szerint

a nem beazonosított fertőzöttek indították el az új koronavírus-járványt Kínában.

hirdetés

A fertőzöttek 86 százalékát a kijárási tilalom előtt fel nem ismert vírushordozók tették ki és a diagnosztizált esetek 79 százaléka tőlük kapta el a betegséget.

A Magyar Orvosi Kamara is hasonló véleményen van, azaz ők is úgy vélik: a maszk viselése hasznos lehet nem fertőzött emberek esetében is. Mint írják,

„a maszk gátolja vírus átadását tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához. Nemcsak magunkat, hanem egymást is védjük vele.”

Állításukhoz egy érzékletes rajzot is segítségül hívnak:

A kép is jól illusztrálja, hogy a védőeszköz viselése azért lehet fontos, mert az esetek nagy számában a vírushordozó nem tudhatja, hogy ő maga is fertőzött a betegséggel.

Ezzel szemben az egészségügyi világszervezet is azt állítja:

„Az egészséges emberek által viselt szájmaszk nem csökkenti jelentősen a fertőződés veszélyét, viszont álbiztonságot adhat: a használók adott esetben nem figyelnek a többi megelőző ajánlásra.”

Komoly és megbízható helyekről érkeznek tehát igen ellentmondásos hírek, de talán azzal árthatunk kevesebbet, ha mindezek ellenére hordunk maszkot.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karacsony-gergelyfoto.jpg

Karácsony: „Budapest nem tűri a rasszista uszítást”

A csütörtöki tüntetésre reagált a főpolgármester. Szélsőjobboldali csoportok és fociultrák vonultak a tiltás ellenére az utcára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Budapest főpolgármestere a Facebookon tette közzé nyilatkozatát, amelyben kijelentette:

"Budapest nem tűri a rasszista uszítást, sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szottyos gyűlöletnek. Semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra."

Csütörtökön néhány százan demonstráltak az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete előtt, majd több mint ezren, kiegészülve szurkolói csoportokkal vonultak a Deák térre.

Itt halt meg két fiatal, miután két, fiatalokból álló társaság összeverekedett az elmúlt pénteken, és egy 18 éves férfi a nála lévő késsel megszúrt két másik férfit. A két fiatal férfi a helyszínen meghalt. Az elkövetőket letartóztatták.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
oplatka.jpg

Meghalt Oplatka András

A Prima Primissima Díjas magyar-svájci újságíró, történész, műfordító Svájcban hunyt el.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

78 éves korában elhunyt Oplatka András Prima Primissima Díjas magyar-svájci újságíró, történész, műfordító – írta meg a Népszava. Oplatka Andrást hosszú, súlyos betegség után Svájcban, Zollikonban érte a halál szerdán, saját otthonában.

Oplatka András 1942. február 5-én született Budapesten. 1956-ban emigrált Svájcba.

Évtizedekig dolgozott külpolitikai újságíróként, tudósított Stockholmból és Párizsból is. Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem professzora, 2013-tól a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja volt.

Műfordítóként 19-20. századi magyar szerzőket ültetett át németre. 2016-ban vehetett át Prima Primissima Díjat magyar sajtó kategóriában.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
minneapolis_zavargas.jpg

Minneapolisban a Nemzeti Gárdát is bevetik a súlyos zavargások miatt

Lángokban áll a város, miután egy rendőr megölt egy fegyvertelen fekete férfit.
Fotó: Chris Juhn/Northfoto - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy komoly zavargások törtek ki Minneapolis városában, az USA Minnesota városában, miután egy rendőr egy intézkedés során addig térdelt egy fegyvertelen afroamerikai férfi nyakán, hogy az belehalt sérüléseibe.

A helyzet azóta eszkalálódott, tulajdonképpen a világ vezető hírcsatornái egységesen úgy fogalmaznak, hogy Minneapolis lángokban áll. És ez nem is túlzás. A tiltakozó zavargások harmadik éjszakáján a tüntetők felgyújtották a város rendőrkapitányságát - írja a BBC.

A rendbontások annak ellenére folytatódnak, hogy Minnesota kormányzója elrendelte a Nemzeti Gárda több száz tagjának helyszínre vezénylését.

Donald Trump elnök úgy nyilatkozott, hogy a minneapolisi "gengszterek" nem tartják tiszteletben a 46 évesen elhunyt áldozat, George Floyd emlékét. A férfi családja egyébként azt szeretné, ha az ügyben eljáró négy rendőrt gyilkosság miatt vonnák felelősségre, a rendőrség azonban egyelőre arra hivatkozik, hogy még nyomoznak és bizonyítékokat gyűjtenek az ügyben.

hirdetés

Az Independent információi szerint a demonstráció helyszínétől nem messze agyonlőttek egy férfit a nyílt utcán, az elkövetőt már letartóztatták. A gyanúsított egy zálogház tulajdonosa, aki szerint az áldozat ki akarta fosztani az üzletét. Ám nem ez az egyetlen eset az utóbbi napokban, rendszeresek a fosztogatások, a rendőrökkel való összecsapás és a gyújtogatás.

Közben többen utcára vonultak már Chicagoban, Los Angelesben és Memphisben is. Ott egyelőre még nem történtek a minneapolisihoz hasonló súlyos esetek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kasler-2.jpg

Július 1-jén kezdik osztani az egészségügyi dolgozók félmilliós jutalmát

Az emberi erőforrások minisztere beszélt az egészségügy hiányosságairól és a tervezett átalakításokról is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Több mint 92 milliárd forintból 160 ezer egészségügyi dolgozó kap egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatást a kormánytól - mondta el egy saját minisztériuma által készített interjúban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kásler szerint a járványügyi összefogás „magvát, a kristályosodási pontot az egészségügyi dolgozók jelentették”.

A juttatást még márciusban jelentette be Orbán Viktor, míg Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a pénzt még a technikai személyzet is meg fogja kapni.

Kásler beszélt az ellátórendszer problémáiról is. Szerinte a koronavírus miatti krízishelyzetben azok mutatkoztak meg „rendkívül markánsan”, amik már eddig is ismertek voltak. Az Emmi ezeknek kiküszöbölésére fordítja az energiáit 2030-ig. Hozzátette, ennek egyik része, hogy el kell választani egymástól az állami és magánellátást, úgy, hogy mindkettőnek ebből java legyen.

A fekvőbeteg-ellátást tehermentesíteni akarják, áthelyezik az ellátás alsóbb szintjeire, így például a családi orvosi rendszerbe. „Ne a betegeket küldjük, hanem a leleteket”

hirdetés

- fogalmazott Kásler.

A maga szerepéről azt mondta, ösztönből és megérzésből cselekedett a járvány alatt. Bizonyára megérte neki, hisz korábban mi is írtunk róla, hogy Orbán Viktor történelminek nevezte a szerepét.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!