hirdetés
Almodozok08.jpg

Bertolucci: Álmodozók

A világon először Budapesten, a Thália Színházban látható színpadon az Oscar-díjas Bernardo Bertolucci Álmodozók című filmje. Intim történet egy „édes hármasról” intim közelségben, ugyanis a színház Arizóna Stúdiója méretéből fakadóan lehetővé teszi, hogy egy apró arcrezdülésről se maradjunk le.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. január 12.


hirdetés

A világon először Budapesten, a Thália Színházban mutatták be színpadon az Oscar-díjas Bernardo Bertolucci Álmodozók című filmjét. Intim történet egy „édes hármasról” intim közelségben, ugyanis a színház Arizóna Stúdiója méretéből fakadóan lehetővé teszi, hogy egy apró arcrezdülésről se maradjunk le.

Lóth Kati írása, Kállai-Tóth Anett fotóival

Mintha meglesnénk egy „édes hármas” titkát. Három szenvedélyes fiatal ’68-ban, Párizsban, a diáklázadások idején saját, filmekből szőtt világot hoz létre. Theó és Isabelle francia testvérpár, akiket a film iránti vonzalmuk sodor össze az amerikai diák Matthew-val, akit a lakásukba fogadnak. A filmes játékok, fogadások közben aztán a fikció és valóság teljesen összekeveredik, a tétek pedig emelkednek. Az életük maga a film.

Bár a történet nem nélkülözi a szenvedélyeket és a szexualitást, az előadás rendezője, Dicső Dániel igyekezett klasszikus színházi alapokra építeni a darabot és tartózkodni a felesleges vulgaritástól, durvaságtól.

Az Álmodozók így is felkavaró élmény, hiszen a csupán háromszereplős darab intim hangulata az első perctől magával ragad, a néző szinte mozdulni sem mer (a köhögés, perecropogtatás és telefonnézegetés, meglepő módon, a közönségből senkiben sem merül fel). Mintha titkon leskelődnénk a párizsi lakás kulcslyukán, és bár olyasmit látunk, ami tudjuk nem ránk tartozik, a szemünket továbbra sem vagyunk képesek levenni a történésekről.

A fiatal rendezőnek, Dicső Dánielnek pont ez volt a célja mikor elhatározta, színpadra viszi Bertolucci híres moziját. Az intim közelséget szerette volna a mozivászonról a stúdió színpadára adaptálni. Nem a kult-rendező filmjét akarta felülírni, hanem színházi- és filmes eszközökkel színpadon, közönség előtt létrehozni azt az összezártság élményt, amit azt gondolnánk, csak filmen keresztül lehet igazán hitelesen, zavartalanul bemutatni.

Dániel azt mondja, mikor újra és újra megnézte Bertolucci filmjét, arra jött rá, hogy egy nagyon izgalmas színpadi szituáció a három extrém fiatal bezárkózása a párizsi lakásba. Közel két éven át küzdött azért, hogy megvalósíthassa álmát, míg végül a 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, tavaly márciusban eljutott a darab a bemutatásig.

Három nagyon különböző karakterű színészt választott a szenvedélyes fiatalok szerepére. Danis Lídia a Vígszínház nagyszínpadán 6 éven keresztül játszott főszerepeket, de ilyen intim térben még nem játszott. Lídia ezzel a szereppel tért vissza a szülés után a színpadra, a próbafolyamat ideje alatt kisfia még egy éves sem volt.

Haumann Máté Londonban végzett, szabadúszó színész, aki egyszerre van jelen a magyar színházi- és filmes életben, de a nemzetközi filmiparban is. Szamosi Donáthnak pedig ez volt első színpadi szerepe.

Az intim tér létrehozásában a különleges díszlet is segítségére volt, amit Kentaur álmodott a darabhoz. Egy nagyon izgalmas, sok játéklehetőséget biztosító, elegáns teret alakított ki. A jelmeztervező, Böckner Titanilla pedig a színészek egyedi stílusát figyelembe véve, gyönyörű, egymással harmonizáló ruhákat talált ki.

A rendező azt mondja, a darab az elmúlt majdnem egy év alatt is rengeteget változott, mert a három színész nagyon összeszokott, igazán jó barátok lettek. Fontos számukra például, hogy az előadások előtt már órákkal a színházban legyenek és valóban egymásra hangolódjanak, hiszen egy ekkora térben minden ki nem mondott érzés, gondolat látszik az arcukon.

Kedvcsináló az előadáshoz:

Információk az előadásról:

http://www.facebook.com/pages/Almodozok-The-Dreamers/315946783018

Előadások:

  • Január 12. 19:30
  • Január 28. 19:30
  • Február 16. 19:30

Tetszett? Nézd meg a többi cikkünket is!


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
71384754_3126255130778373_6167562136429002752_o.png

Novembertől folytatódik A férfiagy, Kamarás Iván játssza a főszerepet a Thália Színház előadásában

A Jászai Mari-díjas színészé lesz a feladat, hogy magára öltse Székely Iván, a hímsoviniszta férfi szerepét.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. október 07.A színészt nem mindennapi szerepben láthatjuk A Férfiagy - avagy nincs itt valami ellentmondás? darabban, hiszen 75 percen keresztül, egy hímsoviniszta férfi bőrébe bújva kell játszania – több személyiséget bemutatva.

A darabban mesélni fog a nőkkel kapcsolatos emlékeiről és tapasztalatairól, kételyeiről és bizonyosságairól, valamint keresi arra a megfejthetetlen kérdésre a választ, hogy mit is akar pontosan egy nő?

Az előadást november 22-én, 24-én, 28-án és 29-én a Thália Színház Nagyszínpadán nézheted meg. A jegyeket itt tudod megvenni!

Miről szól az előadás?

Az egyszemélyes vígjáték főszereplője Iván, a hímsoviniszta férfi. Nem mintha létezne a világon másmilyen, de Iván legalább beismeri, hogy ő az! Két héttel ezelőtt elhagyta a menyasszonya, pontosabban épp két hét gondolkodási időt adott neki, hogy megválaszolja a nagy kérdést: „Mit akar a nő?”

A két hét leteltével, menyasszonya telefonhívására várva, a hiúságában sértett Sanyi elkeseredetten összegzi tépelődéseinek eredményét, és a „stand-up comedy” elemeit is ötvöző fergeteges előadásban idézi fel a nőkkel kapcsolatos emlékeit és tapasztalatait.

Eközben a gondolkodását formáló más hímsoviniszta férfiak alteregóit is magára ölti, vagyis bár egyszemélyes színdarabot látunk, mégis hat férfitípus elevenedik meg a színpadon, akik tanácsaikkal és történeteikkel inkább összezavarják Sanyit, semmint segítik abban, hogy a fenti, nagy kérdésre megtalálja a választ. Hogy ez végül sikerül-e neki, egyelőre maradjon titok!

Kinek ajánlják a színdarabot?

Egyrészt minden hímsoviniszta férfinak, másrészt valamennyi hímsoviniszta férfi környezetében élő nőnek; egyszóval mindenkinek. És persze azoknak is, akik – tévesen – úgy gondolják, hogy nem tartoznak a fenti kategóriák egyikébe sem, viszont szeretnének eltölteni egy felhőtlen és szórakoztató színházi estét abban a reményben, hogy végre bepillantást nyerhetnek a Férfiagy és persze a női lélek rejtelmeibe.

"A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre."


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
anyuka_amazon_kislany.jpg

Véletlenül 130 ezres kanapét vásárolt egy kétéves kislány, miközben anyukája telefonjával játszott

Az anyuka először azt hitte, hogy álmában rendelte meg a bútort. Ezek után kétszer is meggondoljuk, hogy gyermekünk kezébe adjuk-e a mobilt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 10.Egészen lesokkolódott egy San Diego-i anyuka, amikor a munkahelyén telefonon értesítették, hogy az általa rendelt, 430 dolláros, vagyis körülbelül 130 ezer forintba kerülő dívány az ajtaja előtt várja.

"Azt feleltem, 'Micsoda? A kanapém megérkezett? Nem emlékszem, hogy rendeltem volna kanapét"

- mesélte az NBC San Diego hasábjain.

Isabella McNeil először azt hitte, hogy talán alvajárt és álmában vásárolt az interneten.

Más megoldás nem igazán jutott eszébe, ráadásul a kétgyermekes anyuka nem is volt olyan anyagi helyzetben, hogy a döntés ésszerű legyen - az azonban igaz, hogy pár nappal korábban bútorok hirdetéseit nézegette az Amazon applikációjában.

Hamarosan beugrott neki az a pillanat is, amikor kétéves lánya kezébe adta a telefonját és rögtön összekötötte a szálakat.

Amikor a kislány elkunyerálta az eszközt, az Amazon alkalmazása is nyitva volt, ő pedig - nyilvánvalóan véletlenül - rákattintott a vásárlás gombra, és mivel egyetlen kattintás elég az üzlet nyélbe ütéséhez, a tranzakció meg is történt.

Isabella ezután kiderítette, hogy a kanapé visszaküldése 180 dollárba, vagyis nagyjából 55 ezer forintba kerülne, ezért úgy döntött, hogy inkább megtartja és megpróbálja eladni.

A sztori itt kedves csavart vett, ugyanis az Amazon értesült a véletlen "balesetről" és fejalánlották a nőnek, hogy ingyenesen visszaveszik a terméket, az árát pedig visszautalják.

Ez azóta meg is történt.

Az biztos, hogy az édesanya egy életre megtanulta, hogy a mobil gyerekek kezébe nem való.

Ha pedig mégis odakerülne, meg kell győzödnünk arról, hogy minden alkalmazás be van zárva rajta.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
internet_veszelyei1.jpg

Ezeket a gyerekeket idegenek bámulják a neten! A tiéd is köztük van?

A gyerekek, a fiatalok, - és sokszor mi sem - tudják, hogy milyen veszélyek is vannak a neten, hol találják meg őket a cyber-cukrosbácsik, vagy akár a pedofilok. Pedig egy kis tudatossággal kialakíthatnánk a védelmi zónájukat az online térben.
Forrás: SMARTA blog, Képek: Unsplash - szmo.hu
2019. október 09.Ha könnyen elkészíthető recepteket és a háztartáshoz hasznos tippeket keresel, akkor nézz szét a Smarta YouTube csatornán! Ha pedig a fenntarthatóság, a modern otthoni megoldások és utazási tippek érdekelnek, akkor irány a Smarta blog!

Ma már nem is annyira meglepő - bár vitatható -, hogy a gyerekek hamarabb tudják az okos telefonon megtalálni a kedvenc meséjüket, minthogy kimondjanak egy értelmes mondatot. Egyre fiatalabbak kezében egyre több időt tölt az elektromos bébiszitter, és szinte már fel sem tűnik a legtöbb szülőnek, hogy a gyereke a neten lóg, appokat tölt le, és posztolja a mindennapjait.

Ha az fontos számunkra, hogy megtanítsuk a gyermekünknek, hogy piros lámpánál nem szabad átmenni az úttesten, akkor szánjunk arra is időt, hogy megtanítsuk neki - vagy ha mi magunk sem tudjuk, akkor nézzünk utána, vagy kérjünk segítséget -, hogy hol vannak az online térben a piros lámpák, és hogyan védekezhet az ellen, hogy "elgázolják".

Nyitott könyvként olvassák a gyermeked életét?!

Sajnos az online térben sokkal többet tudnak rólunk, mint amit el tudunk képzelni, főleg ha meg sem próbálunk tenni ellene. Ha van már a gyermekünknek bármilyen közösségi profilja (Facebook, Instagram...), akkor

legyen minden láthatóság privátra állítva, azaz egyik adatlapja se legyen nyilvános, és bárki által látható, kizárólag az ismerősei láthassanak róla dolgokat.

Sajnos nagyon ritka, hogy megfelelőek a biztonsági beállítások, így bárki, értsd BÁRKI, BÁRMILYEN szándékkal nyomon tudja követni a gyereked életét, látja a fotóit, tudja hova jár, kik a barátai, hol lakik, mikor van különórája, mikor megy későn haza egyedül... ugye nem kell, hogy leírjam, hogy milyen veszélyeket hordozhat ez, hogy BÁRKI tudhatja, hogy mikor, milyen indokkal szólíthatja le a gyerekedet az utcán, hogy a kedvenc háziállata elkóborolt és nála van, és menjen vele...

Nem riogatni akarok, de ha nyitott könyv a gyermeked élete, akkor nem csak online zaklatásnak van kitéve, de a fizikai térben is megjelenhet a cukrosbácsi... szóval, ha van profilja, még ma este állítsátok privátra az összes láthatóságát, ha még nyilvános!

Tik-tok - mindent megmutat

Míg a Facebookhoz tartozó felületeken működnek a privacy beállítások, addig

a kínai fejlesztésű, és a tiniknél egyre népszerűbb tik-tok alkalmazásnál nincsenek ilyen beállítások. A megosztott tartalmat nem csak az ismerősök láthatják, hanem bárki.

Bármi, de tényleg BÁRMI, ami felkerül a tik-tokra BÁRKI számára elérhető tartalom, és BÁRKI megnézheti a gyerekedet, ahogy énekel, táncol, lehet, hogy épp egy semmi kis ruhában... gondolom neked sem szívmelengető belegondolni, hogy pici lányodat pedofilok bámulhatják a neten, amikor ő csak a barátnőivel jól érzi magát és táncolgat...

Itt viszont nincs privacy, a kínaiakat nem érdekli a GDPR és a személyiségi jogok. Ebben az esetben

az egyetlen amit tehetsz, hogy riogatás és félelemkeltés nélkül beszélgetsz a gyermekeddel, és megbeszélitek milyen tartalmakat tehet fel, és miket mellőzön - ha fontos neki, hogy használja a tik-tok-ot.

Mert tudod, hiába törölsz te bármilyen tartalmat, ami egyszer felkerült a netre, az ott is marad!

VIDEÓ: még többet megtudhatsz a biztonságos internetről

Oktató anyagokat biztonságos internetezésről ITT találsz, oktató applikációt pedig innen tudsz letölteni a telefonodra.

Ha gyakorlati tanácsokat keresel, ITT, ITT, ITT, ITT vagy ITT találsz

KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
smoking-2168601_960_720.jpg

Naponta pár szál cigaretta elszívása is elég ahhoz, hogy tönkretegyük a tüdőnket

A könnyű dohányosok is jelentős mértékben károsítják a légutaikat, sőt szinte ugyanakkora a kockázat náluk is a tüdőrák kialakulására.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. október 10.Nem kell napi két doboz cigarettát elszívniuk a dohányosoknak ahhoz, hogy rongálják a légutaikat. A New York-i Columbia egyetem kutató orvosai most eloszlatják azt a tévhitet, hogy a kocabagósok nincsenek veszélyben a dohányzás közismert ártalmaitól.

A kutatás során 25 ezer önként jelentkezőnek vizsgálták meg a tüdőfunkcióit. Voltak köztük dohányosok, volt dohányosok, de olyan felnőttek is, akik soha egyetlen slukkot sem szívtak. Az nem volt meglepő, hogy azoknál, akik egy nap 30 szál cigarettát is elszívtak, évente 11,24 milliliterrel jobban csökkent a tüdőfunkció, mint a nemdohányzóknál. Az már annál inkább, hogy ez a csökkenési ráta évi 7,65 ml volt azoknál, akiknek napi adagja öt cigarettánál kevesebb volt.

A szakértők kiszámolták, hogy a könnyű dohányosok egy év alatt annyi tüdőkapacitást veszítenek, mint a láncdohányosok kilenc hónap alatt

– írja a Daily Mail

A tüdőfunkció azt a levegőmennyiséget méri, amelyet egy ember képes be- és kilélegezni. Ez a képesség huszonéves kortól természetszerűen csökken.

Az eredmények azt is bizonyították, hogy a tüdőfunkció nem tér vissza néhány év alatt a normális állapotba, miután valaki leszokik a dohányzásról. A kutatók a volt dohányosoknál is évi 1,57 ml csökkenést állapítottak meg, és úgy vélik, hogy a 0-hoz való visszatéréshez legalább 30 év kell.

Mindez egyúttal azt jelenti, figyelmeztet a tanulmány, amely a Lancet Respiratory Medicine című orvosi szaklapban jelent meg, hogy

szinte ugyanolyan kockázata van a gyenge dohányosoknál a tüdőráknak, vagy a krónikus obstruktiv tüdőbetegségnek (COPD), amely egyszerre jár idült hörghuruttal és tüdőtágulással.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!