hirdetés
Almodozok08.jpg

Bertolucci: Álmodozók

A világon először Budapesten, a Thália Színházban látható színpadon az Oscar-díjas Bernardo Bertolucci Álmodozók című filmje. Intim történet egy „édes hármasról” intim közelségben, ugyanis a színház Arizóna Stúdiója méretéből fakadóan lehetővé teszi, hogy egy apró arcrezdülésről se maradjunk le.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. január 12.


hirdetés

A világon először Budapesten, a Thália Színházban mutatták be színpadon az Oscar-díjas Bernardo Bertolucci Álmodozók című filmjét. Intim történet egy „édes hármasról” intim közelségben, ugyanis a színház Arizóna Stúdiója méretéből fakadóan lehetővé teszi, hogy egy apró arcrezdülésről se maradjunk le.

Lóth Kati írása, Kállai-Tóth Anett fotóival

Mintha meglesnénk egy „édes hármas” titkát. Három szenvedélyes fiatal ’68-ban, Párizsban, a diáklázadások idején saját, filmekből szőtt világot hoz létre. Theó és Isabelle francia testvérpár, akiket a film iránti vonzalmuk sodor össze az amerikai diák Matthew-val, akit a lakásukba fogadnak. A filmes játékok, fogadások közben aztán a fikció és valóság teljesen összekeveredik, a tétek pedig emelkednek. Az életük maga a film.

Bár a történet nem nélkülözi a szenvedélyeket és a szexualitást, az előadás rendezője, Dicső Dániel igyekezett klasszikus színházi alapokra építeni a darabot és tartózkodni a felesleges vulgaritástól, durvaságtól.

Az Álmodozók így is felkavaró élmény, hiszen a csupán háromszereplős darab intim hangulata az első perctől magával ragad, a néző szinte mozdulni sem mer (a köhögés, perecropogtatás és telefonnézegetés, meglepő módon, a közönségből senkiben sem merül fel). Mintha titkon leskelődnénk a párizsi lakás kulcslyukán, és bár olyasmit látunk, ami tudjuk nem ránk tartozik, a szemünket továbbra sem vagyunk képesek levenni a történésekről.

A fiatal rendezőnek, Dicső Dánielnek pont ez volt a célja mikor elhatározta, színpadra viszi Bertolucci híres moziját. Az intim közelséget szerette volna a mozivászonról a stúdió színpadára adaptálni. Nem a kult-rendező filmjét akarta felülírni, hanem színházi- és filmes eszközökkel színpadon, közönség előtt létrehozni azt az összezártság élményt, amit azt gondolnánk, csak filmen keresztül lehet igazán hitelesen, zavartalanul bemutatni.

Dániel azt mondja, mikor újra és újra megnézte Bertolucci filmjét, arra jött rá, hogy egy nagyon izgalmas színpadi szituáció a három extrém fiatal bezárkózása a párizsi lakásba. Közel két éven át küzdött azért, hogy megvalósíthassa álmát, míg végül a 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, tavaly márciusban eljutott a darab a bemutatásig.

Három nagyon különböző karakterű színészt választott a szenvedélyes fiatalok szerepére. Danis Lídia a Vígszínház nagyszínpadán 6 éven keresztül játszott főszerepeket, de ilyen intim térben még nem játszott. Lídia ezzel a szereppel tért vissza a szülés után a színpadra, a próbafolyamat ideje alatt kisfia még egy éves sem volt.

Haumann Máté Londonban végzett, szabadúszó színész, aki egyszerre van jelen a magyar színházi- és filmes életben, de a nemzetközi filmiparban is. Szamosi Donáthnak pedig ez volt első színpadi szerepe.

Az intim tér létrehozásában a különleges díszlet is segítségére volt, amit Kentaur álmodott a darabhoz. Egy nagyon izgalmas, sok játéklehetőséget biztosító, elegáns teret alakított ki. A jelmeztervező, Böckner Titanilla pedig a színészek egyedi stílusát figyelembe véve, gyönyörű, egymással harmonizáló ruhákat talált ki.

A rendező azt mondja, a darab az elmúlt majdnem egy év alatt is rengeteget változott, mert a három színész nagyon összeszokott, igazán jó barátok lettek. Fontos számukra például, hogy az előadások előtt már órákkal a színházban legyenek és valóban egymásra hangolódjanak, hiszen egy ekkora térben minden ki nem mondott érzés, gondolat látszik az arcukon.

Kedvcsináló az előadáshoz:

Információk az előadásról:

http://www.facebook.com/pages/Almodozok-The-Dreamers/315946783018

Előadások:

  • Január 12. 19:30
  • Január 28. 19:30
  • Február 16. 19:30

Tetszett? Nézd meg a többi cikkünket is!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyolc-ora-alvas-1000x667.jpg

A nyolc óra alvás mítosz - az alváskutatók szerint a testünk teljesen máshogy van programozva

A nyolc óra alvást a korai kapitalizmus 'vezette be', előtte máshogy aludtak az emberek. És máshogy is kéne.
Daily Mail. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. június 14.Sokan gondolják úgy, hogy az éjszakai, hét-nyolc óra alvás, majd a napközbeni, állandó éberség természetes emberi igény. Aki napközben szívesen bóbiskolna egy-két órát, annak többnyire bűntudata van, a mai munka világában az emberek túlnyomó többségének ez kivitelezhetetlen luxusnak is számít.

Pedig a szakemberek szerint ez a berögződés egy tévhit. És mindössze két évszázados. Dr. David Cunnington alváskutató, a brit Sleep Health Foundation (Egészséges Alvás Alapítvány) munkatársa szerint

az emberi test alapvetően úgy van beprogramozva, hogy 3-4 órát aludjon, majd pár órát ébren legyen, utána ismét aludjon 3-4 órát, és így tovább. A régi időkben az emberek így is aludtak: kora este szunyókáltak 3-4 órát, majd fél éjszaka fent voltak, és csak hajnalban pihentek le ismét, reggelig.

Az, hogy éjszaka egyben kell végigaludni nyolc órát, a 19. század elején, az egyre nagyobb teret hódító kapitalizmus idején került be a köztudatba.

A "nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás" legendás szlogenjét pedig egy Robert Owen nevű munkajogi aktivista vezette be 1817-ben, akkor még a munkások embertelen agyondolgoztatása és kizsákmányolása ellen.

Ez a szlogen azóta is tartja magát. A mai munkaerőpiacot uraló cégeknek ez tökéletesen megfelel, hiszen így egyhuzamban ledolgoztathatják a nappalt a munkavállalókkal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
0_ASOS.jpg

„Mintha részegen kaptad volna magadra” – kiakasztja a vásárlókat a legújabb bizarr bikinitrend

Csak bevállalósaknak ajánlott az ASOS új fürdőruhája – olyan, mintha fordítva préselnénk bele magunkat egy, a kelleténél kisebb bikinibe.
Címkép: ASOS - szmo.hu
2019. június 15.Ha azt hittük, hogy a tavalyi, középen lyukas bikinifelső után már nem érhet minket meglepetés, tévedtünk.

Úgy látszik, a body-szerű, egyrészes fürdőruhák mellett, amik kvázi "sokat takarnak", a tendencia fordítottja is hódító útjára indult - vagyis idén az egy számmal kisebbnek tűnő felsők is virágkorukat élik.

Erre tett rá még egy lapáttal az ASOS márkája, mivel ők az apró méret mellett egy olyan bikinit dobtak piacra, ami egészen egyszerűen úgy fest, mintha fordítva vették volna fel.

"Amikor még részeg vagy az öltözködésnél"

- foglalta össze a márkát előszeretettel parodizáló asbos_sos Instagram-oldal.

A friss trendet igencsak szájára vette az internet népe - azonban nem éppen azért, hogy dicsérjék.

Az új típusba amúgy azt is belemagyarázhatjuk, hogy a szintén reneszánszát élő hasitasi, avagy övtáska mániából is merít, mivel egy olyan típusú csat díszíti az elejét.

Azok pedig, akik amiatt aggódnának, hogy a bikini előnytelenül mozdul egy vízbe csobbanás alkalmával, megnyugtató lehet, hogy a ruhadarabnak van még egy apró hibája: a hivatalos leírás szerint nem lehet vízbe meríteni.

Talán ezért van rajta elől a hatalmas csat, hogy az ember lánya miután megmutatta a nagyvilágnak a vízparton, egyszerűen ledobja.

Az emberek fantáziája természetesen útnak is indult.

Egy kommentelő például "szoptatás-barátnak" nevezte a holmit.

Másnak azt juttatja eszébe, amikor félálomban fordítva veszi fel a melltartóját.

És vannak, akik egyszerűen csak értetlenkednek a bikini láttán...

Ha kíváncsi vagy a ruhadarabra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ark.jpg

Megvan, hány tábla csoki ölhet meg, és egy rakás másik étel halálos adagját is kiszámolták

„Ebből bármennyit meg tudnék enni, olyan finom” – ismerős? Nos, talán még sincs így...
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 16."Haszontalan, ámde nagyon érdekes dolgok a világról" mottóval ezúttal egy Popular Science cikket szemlézünk, amiben kiszámolták, hogy a hétköznapi ételekből mekkora az az adag, ami megölhet egy embert. A legtöbbet nem tudnánk teljesíteni, de a dinnyével jó lesz vigyázni.

1. Marhamáj

Míg a tengerentúlon viszolyognak tőle, több konyha, köztük a magyar is szereti a belsőségeket. A marhamáj annyi A-vitamint tartalmaz, hogy azt akár túl is adagolhatjuk. Azért nem kell nagyon aggódni,

legalább 162 kilót kéne megennünk belőle, ennyit még Fekete László sem reggelizik versenynapon.

Így készítsd el a májat, ha éhes lettél egy adagra:

2. Avokádó

Ez a jótékony zsírokkal teli gyümölcs csaknem kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán. Ha ebből túl sok kerül a véráramba, az szívproblémákhoz vezet, amelyekhez a mérgezés általános tünetei csatlakoznak, úgymint émelygés, hányás, hasi fájdalom, gyengeség, rossz közérzet. Legalább 200 darab kell ahhoz, hogy betegek legyünk tőle.

3. Étcsokoládé

A koffeinhez hasonlóan a kakaóban lévő teobromin hatására emelkedik a szívfrekvencia, a vérnyomás, ami esetenként hirtelen szívmegálláshoz vezet. Itt sem esélyes, hogy belehalunk, mert legalább 332 szeletet kellene megennünk legalább ahhoz, hogy baj legyen.

Egy csokoládéevő verseny résztvevői láthatók, reméljük nem lett semmi bajuk:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
girl.jpg

4 tipp, ami segít, hogy túllépj a plátói szerelmeden

Bizony, erre is van szakértői válasz és gyógyír.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Egy plátói szerelem dédelgetése egy bizonyos fokig élvezetes tud lenni, hiszen a közösségi média virágkora minden eddiginél gazdagabb táptalaj egy ilyen rügy nevelgetéséhez, ráadásul a pillangók egy-egy impulzusnál őrült táncba kezdhetnek az ember gyomrában.

Azonban egy idő után be kell látni, hogy az ilyen gondolatkörök teljesen feleslegesek és sokszor fájdalmasak is. Legyen szó egy befuccsolt románc továbbgondolásáról vagy egy egyoldalú szerelem-kezdeményről.

Az EliteDaily szerencsére összegyűjtött pár praktikát, amik segíthetnek a továbblendülésben.

#1 Barátkozz meg azzal a gondolattal, hogy sokkal jobb, ha "csak barátok" vagytok

Ez valószínűleg egy kényelmetlen folyamat lesz, ám annál gyümölcsözőbb. Ha elképzelsz egy jövőt, ahol a plátói szerelmed immár csupán mint barát lesz jelen - vagy akár egy olyat, ahol egyáltalán nincs ott - az meglepően sokat segíthet abban, hogy tovább lépj a dolgon.

Dr. Marta Tara Lee, klinikai szexológus és az Eros Coaching alapítója azon a véleményen van, hogy a "17 másodperces szabály" kulcsfontosságú lehet. Eszerint csupán 17 másodperc pozitív vizualizáció szükséges ahhoz, hogy megváltozzon a gondolkodásmódod.

Hogyan festene a jövőd a srác/lány nélkül? Milyen új szerelmeknek és barátoknak szeretnél még helyet biztosítani a szívedben? Ha ezeket leírod, rá is lépsz a jó ösvényre.

Próbáld szem előtt tartani a lehetséges barátság előnyeit. Nem kell rögtön utálatba vagy negatívságba fordulni, hanem fel lehet térképezni a másik ember azon tulajdonságait, amik a lehető legjobb partnerré teszik számodra.

"Azt is érdemes átgondolni, hogy ha össze is jön, lehet, hogy hamar szakítottatok volna"

- mutat rá egy érdekes nézőpontra a szakértő.

Az tény, hogy sokkal könnyebb túllendülni egy olyan emberen, akivel már randiztál, mivel tisztában vagy azzal, hogy miként működött a dolog és akár azzal is, hogy mi nem működött benne. Hiszen az ember lánya sok olyan tulajdonsággal is felruházhatja kiválasztottját, amikről ha egy kis időt együtt tölt vele, rájön, hogy valójában nincs is úgy.

#2 Szembesítsd magad az érzéseiddel

Az új jövőkép elképzelése mellett az is lényeges, hogy szembe merj nézni az érzéseiddel - még a kevésbé kényelmesekkel is, mint a fájdalom és a csalódás.

"Bármennyire fájdalmas, sokkal jobb engedni magunknak ezeket az érzelmeket a gyógyulás folyamatának részeként, mintha elnyomnánk vagy elkerülnénk őket"

- magyarázza a Dr. Lee.

Dr. Gary Brown, párkapcsolati terapeuta pedig azt hangsúlyozza, hogy elég időt adni magadnak egy ilyen folyamat során arra, hogy érzelmezd az érzéseidet, a tovább lépés kritikus része.

"Engedd meg magadnak, hogy szomorú legyél, hogy sírj vagy egyszerűen elgyászold azt, ami 'lehetett volna'. De ne ragadj le a 'mi lett volna ha'-knál."

Könnyebb mondani, mint megcsinálni, igaz? Na, itt segít a következő lépés.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x