hirdetés
800px-Viharos_Balaton.jpg

Viharos szélre figyelmeztetnek: 70-80 km/órás széllökések is jöhetnek

Az Időkép szerint a Balaton környékén és a Bakonyban lehet a legnagyobb szél. A köd viszont így eltűnik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 10.


hirdetés

A napok óta tartó párás, ködös időnek hidegfront vet véget, mögötte viszont erős északi-északnyugati szél jön - írja az Időkép.

Elsősorban a Dunanántúlon kell heves széllökésekre készülni, 60 km/óránál is nagyobb széllel, sőt,

a Bakonyban és a Balatonnál akár 70-80 km/órás széllökések is lehetnek.

hirdetés

VIDEÓ: ilyen lesz a keddi szél

A nyugati országrészben az eső fokozatosan eláll, napközben inkább keleten eshet, az Északi-középhegység magasabb csúcsain havas eső, egy-egy hózápor sem zárható ki.

Délután keleten, északkeleten is feltámadhat a szél, ami várhatóan szerdára mérséklődik majd. Akkor visszatér a hideg, a szélcsendes dunántúli völgyekben szerda reddelre -6, -8 fokig csökkenhet a hőmérsékklet.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gothar-peter-1000x607.jpg

Elküldték Gothár Pétert a Színművészetiről, nem taníthat ott többé

Az egyetem hétfőn megszüntette a filmrendezővel való szerződését a nemrég kirobbant botrány miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága, amelyben azt írják, Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolták az SZFE vezetésének, a rektorhelyettes pedig meg is szüntette a filmrendező szerződését az intézménnyel.

Mint korábban megírtuk, a budapesti Katona József Színház egyik munkatársa több esetben is "erkölcsi határokat átlépő módon" viselkedett a színház dolgozóival. Az eset kapcsán vizsgálatot indítottak,

a vezetőség pedig kirúgta az ügyben érintett munkatársat, sőt azt is megtiltották neki, hogy az intézmény területére lépjen.

Egy nappal később Gothár Péter filmrendező egy közleményben elismerte, hogy róla van szó. Mint írta: "egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle."

hirdetés

"Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam"

- írta a rendező Facebook-oldalán.

Gothár Péter a Színművészetin is tanított, az ügy kirobbanása után pedig az egyetem etikai bizottsága etikai eljárás indított a rendezővel szemben. Ennek eredményéről hétfőn adtak ki egy közleményt, amelyben azt írják: a bizottság egyöntetű döntést hozott, Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolta az SZFE vezetésének.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés

Nyílt levélben kérik Orbán Viktort, hogy támogassa a 2050-re tervezett klímasemlegességet

A zöld civil szervezetek összefogtak, hogy együttes erővel hívják fel az eddig vétózó magyar, cseh és lengyel miniszterelnök figyelmét a karbonsemlegesség elérésének fontosságára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Közép- és kelet-európai zöld civil szervezetek nyílt levélben kérik az eddig vétózó magyar, cseh és lengyel miniszterelnököt, hogy a december 12-13-i Európai Tanácsülésen támogassák az Európai Unió legkésőbb 2050-ig szóló klímasemlegességi célját.

Mint korábban megírtuk, júniusban Csehország, Lengyelország és Magyarország ellenállása miatt nem született végül megállapodás arról a célkitűzésről, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia. A részleteket itt találod:

A levelet aláíró szakmai szervezetek közös sajtóközleményében azt írják: az éghajlatváltozás káros hatásait a lakosság és gazdaságunk már most is megérzi. Az energiaszegénység és a tiszta energiához való méltányos hozzáférés hiánya, a fosszilis energiahordozók támogatása pedig tovább súlyosbítja a helyzetet.

hirdetés

A jelenlegi hazai klíma- energia célok és intézkedések nem elegendők a probléma kezeléséhez és a szükséges energiaátmenethez. Az egyre súlyosbodó éghajlatváltozás negatív hatásainak költsége messze meghaladja a karbonsemlegesség eléréséhez szükséges forrásokat.

Ha most érdemben cselekszünk, akkor még elkerülhetjük az éghajlatváltozással járó visszafordíthatatlan folyamatokat, és zöld utat kaphat a karbonsemleges gazdaság felé történő átmenet - írják.

“Bízunk benne, hogy a kormányzat a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiával felvázolja Magyarország vízióját a karbonsemlegesség felé, és azt még a benyújtás előtt társadalmi vitára bocsátja. A magyar lakosság ilyen irányú igényét jól mutatja, hogy egy hét alatt 200 ezren töltötték ki a klímastratégiához kapcsolódó lakossági kérdőívet”

- közölték a nyílt levélhez csatlakozó magyar szervezetek.

„Régiónk polgárai számára jelentős egészségügyi előnyöket, az életkörülmények javítását és az éghajlatváltozás negatív hatásainak enyhítését jelentené, ha felgyorsítanánk az éghajlatsemleges gazdaságra való áttérést. A helyes döntés meghozatala egyben több uniós finanszírozáshoz való hozzáféréssel, gazdaságunk versenyképességének javításával és új munkahelyek teremtésével is járna. Most kell elindulnunk a változás útján - mindezt úgy, hogy az társadalmilag igazságos módon történjen” - mondta Urszula Stefanowicz a Lengyel Klíma Koalíció nevében.

A magyar levél, valamint a hozzá csatlakozó régiós és hazai szakmai civil szervezetek listáját itt olvashatod el.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:


hirdetés
karacsony-gergely-mti-foto-balogh-zoltan-1000x667.jpg

Meneszti a Főtáv vezérigazgatóját Karácsony Gergely

Mitnyan György 2015 óta irányította a Főtávot, keddtől azonban ideiglenesen Barócsi Zoltán lesz a vezérigazgató.
MTI - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Keddi hatállyal meneszti a Főtáv vezérigazgatóját, Mitnyan Györgyöt Karácsony Gergely főpolgármester - közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfő este az MTI-vel.

A közlemény szerint

a pozícióra a főpolgármester pályázatot ír ki; 2020. január 31-ig a vezérigazgatói feladatok ellátásával Barócsi Zoltánt bízza meg.

hirdetés

Mitnyan György 2015 óta irányította a Főtávot.

Karácsony Gergely múlt héten a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatóját, Nagy László Albertet mentette fel posztjáról.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
szinhaz-tuntetes-madach-ter-mti-foto-1000x668.jpg

„A kultúra nemzeti alap” – a színházak és a kultúra függetlenségéért tüntettek Budapesten

Többek közt Mácsai Pál, Farkas Franciska és Karácsony Gergely főpolgármester is beszédet mondott a demonstráción.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Rengeteg ember gyűlt össze hétfőn este 6 órakor a Madách téren a Katona, az Örkény és a Radnóti színház, illetve a Független Előadó-Művészeti Szövetség által szervezett demonstráción, amelyen a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért tüntettek.

A villamossínekig terjedő tömeg már az első percekben "a kultúra alap, a kultúra alap, a kultúra nemzeti alap" szöveget skandálta, majd több felszólaló beszédet mondott.

Az elsők között szólalt fel Fullajtár Andrea, a Katona József Színház művésze, aki azt hangsúlyozta, hogy nem lehet tovább hallgatni, ki kell állniuk magukért, és Sodró Eliza, aki a 30 éven aluli színészek közös nyilatkozatát olvasta fel. Ezt összesen 111 fiatal színész írta alá.

hirdetés

Utána Farkas Franciska színésznő következett, aki a független színházakat képviselte érzelemdús beszédével, majd Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, aki szerint minden lelkiismeretes embernek fel kell lépnie az ellen, amit a kultúra ellen akarnak tenni. Elmondta azt is, hogy Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a tüntetésen felszólalók közül többeknek levelet küldött arról, hogy semmi nem igaz a törvénytervezettel kapcsolatos hírekből.

Mácsai Pál Örkény István gondolataival fogalmazta meg, hogy "cselekedni kell, különben napjaink, pillanataink, szándékaink, álmaink szétgurulnak, füstbe mennek, szerte foszlanak", majd felolvasta Az élet értelme című Örkény-novellát is.

Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója a kormányt szólította meg beszédében.

"A kormánypropagandában elviselitek a hazugságokat, a színházban már ti sem. Ha egy színház nem kormánykritikus vagy ellenzéki, akkor k.rva unalmas"

- mondta.

Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt, aki mint mondta, nem örült annak, hogy ott kellett lennie, mert szerinte "a színpad, ahogy a kultúra is, az nem a politikusoké, hanem a művészeté és a közönségé". Hangsúlyozta, hogy ki fognak állni a szabadságban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, a pedagógusokért, és mindenki másért.

"Amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük"

- mondta.

Azt is mondta, hogy ha megszavazzák a Parlamentben, az "csak nekik lesz törvény, nekünk diktátum. Azt is tudjuk, hogy ez a diktátum válasz arra, hogy október 23-án a budapestiek arra szavaztak, hogy visszaveszik a szabad, saját városukat. Értjük a diktátum üzenetét, és most itt közösen vissza is fogunk üzenni."

Végül annyit tett még hozzá, hogy "küzdelmes évek jönnek, de meg kell védenünk a szabadságunkat".

A tüntetés végén Boross Martin rendező elmondta, hogy

pár nap alatt 50 ezren írták alá a törvényjavaslat ellen tiltakozó petíciót.

Közvetítésünk a tüntetésről:

hirdetés

Security Check Required

null


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!