hirdetés
penz.jpg

Videón láthatod, hogy készül a tízezres és mi lesz a régi bankjegyek sorsa

Most bepillanthatsz a pénzjegynyomda termeibe, a grafikai tervezői stúdióba, és azt is megmutatják, hogy ellenőrzik az új papírpénzeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 12.


hirdetés

A videót készítő Gyetván Csaba végigjárja a forint bankjegy születésének az útját, a tervezéstől kezdve a bankjegypapír gyártáson át egészen a nyomtatási fázisokig. Megmutatja, mi az az alnyomat, a metszetnyomat, az UV nyomat és a sorszám. Természetesen

szó lesz az összes biztonsági elemről, kiderül, mi a fémszál, hogy kerül be a vízjel és mi az iridescens csík.

És nem maradhat ki a bankjegy logisztika és a biztonság sem. Elárulják azt is, hogy a régi bankjegyekkel mi történik és milyen az a pénzbrikett.

Sőt az érméket is megmutatják, és megtudhatod, hány darab van belőlük forgalomban, vagy milyen a séta a bezsákolt fémpénzeken.

VIDEÓ: Így készül a tízezres

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Pottyondy-Edina.png

A legnyomasztóbb dolog a földön a balatoni strandolás Pottyondy Edina szerint

A 80-as éveket idéző magyar tenger „bájairól” mesél a politikusból lett magyar youtuber.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 27.


hirdetés

Ahogy Edina összes eddigi videója, „Ba?ódj meg, Balaton! Strandstressz.„ is tele van rengeteg egyedi aranyköpéssel, találó hasonlattal. Ilyen például ez is: „A Balaton egy olyan Váci utca, ahol a magyarokat húzzák le.”

A youtuber sajátos cinikus hangnemében figurázza ki a balatoni strandbelépőjegy árakat, a 40 éves, rozsdás vaslépcsőket, az értékmegőrzők hiányát, és a partszakaszon megvásárolható mindenféle ételt-italt, amit aranyáron mérnek.

„Borzongatóan csodálatos, hogy gyerekkorom óta ugyanaz a street food élmény vár. A legtöbb helyen még a padok és a műanyag terítők is változatlanok. Skanzen.”

- mondja videójában.

Kifejti, hogy véleménye szerint ebben az országban a 80-as években megállt az idő. Hozzáteszi, míg más országokban az építészeti értékeket az örökségvédelem védi, nálunk a "gógyi", vagyis a magyaros furfang, a spórolás és a nosztalgia.

hirdetés

Beszél még a víz felszínén úszó azonosítatlan rétegről, vagyis arról a "bizarr habfürdőzésről, abban a furcsa izében", ami a bóják után megszűnik.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
autóbaleset-2.png

Percek alatt sikerült összetörnie vadiúj, limitált szériás autóját a youtubernek

A Pog nevű francia videós saját kertjében próbálta ki a világon mindössze 3000 példányban létező, különleges Mini Coopert.
Címkép: Youtube/Pog - szmo.hu
2020. július 23.


hirdetés

Már az első kör végén balesetet szenvedett a videós, amikor kipróbálta legújabb szerzeményét, egy vadonatúj Mini John Cooper Works GP-t. A francia youtuber gyakran készít videókat különleges autógyűjteményéről és kocsik teszteléséről, ebben a videójában azonban nem csak a limitált kocsi bemutatásán van a hangsúly.

A sportautót még a kijárási korlátozások alatt szerezte be Pog, ami egy hatalmas dobozban érkezett. A videós a saját kertjében próbálta ki, mit bír az autó.

A száguldozások közepette egy kanyar után borult fel. A sofőr bukósisakot viselt, így nem szenvedett komolyabb sérüléseket, az autó azonban több helyen is csúnyán megsérült; betört a szélvédője, behorpadt szinte minden oldala, a tükrök pedig épphogy nem szakadtak le.

A videó alatt van pár gyanakvó hozzászólás, amely megkérdőjelezi, hogy valóban baleset történt-e, vagy Pog szándékosan borult-e fel, a nagyobb nézettség érdekében.

Je crashe ma MINI GP le jour où je la reçois !

Je vous dois la vérité. Je ne vais rien vous cacher de la journée la plus incroyable de ma vie, qui aurait pu être la dernière. La livraison de ma MINI JCW G...

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lajhar-Copy.jpg

A valaha élt legnagyobb állatok: a csúcstartó egy 195 tonnás nőstény

Tudtad, hogy a kék bálna kicsinye is hatalmas, nagyobb a súlya, mint egy elefántnak? És hallottál már a Megatheriumokról, a Titanoboákról, vagy az óriásfogú cápákról és a szuperkrokodilokról?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Rengeteg állat él a földön, méghozzá a legkülönbözőbb kinézettel. Vannak apró, cuki kisállatok, mint például egy hörcsög, de kifejezetten nagyok is, mint mondjuk egy elefánt.

De elgondolkoztatok már azon, hogy mik lehettek azok az állatok, amik a legnagyobbra nőhettek? És, hogy ezek listája hogyan változik, ha a már kihalt állatokat is belevesszük?

A leginkább ismert legnagyobb állat a kék bálna, közülük is egy nőstény volt a "leg", 195 tonnát nyomott, mikor levadászták. A nyelvén például elférne kényelmesen 50 ember, az artériái pedig akkorák, hogy egy átlagos felnőtt végig tudna mászni benne. A kicsinyeik is hatalmasak, születéskor 7,5 méteresek, és súlyosabbak, mint egy kifejlett elefánt.

A szíjhalfélékkel ritkán találkozni, mert a víz mélyén élnek, egy kilométerre a felszíntől, ők a második legnagyobbak a még élő állatok közül. De vannak olyan élőlények is, amelyek már kihaltak, de mégis érdekesek, különlegesek voltak. Például a hatalmasra nőtt Meganeura rovar, vagy a Gyilokmadarak, vagy a jobban ismert Gyapjas mamut.

VIDEÓ: A valaha élt legnagyobb állatok

hirdetés

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tokartomi-alvas.jpg

Saját magán tesztelte a magyar vlogger, mennyire veszélyes az alváshiány – ne csináld utána!

Beszédhiba, hallucináció, agykárosodás? Tokár Tomi kipróbálta, mit bír ki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 28.


hirdetés

"Beszédhiba, hallucináció, agykárosodás? Ne próbáld ki!"

- írja vlogjához TokárTomi, aki összeszedte, mi minden történik, ha valaki nem alszik eleget.

Extrém kísérletet kezdett, hogy kipróbálja, mi történik azzal, aki nem tud, nem akar valami okból eleget aludni.

Közben néhány óránként beszámolt az állapotáról. Több érdekességet is megosztott arról, hogy mit kell tudni a pihenésről, sztorizott és tudományos dolgokról is beszélt. De szóba került az álom, és az alvás-étkezés összefüggése is.

VIDEÓ: Mennyire veszélyes alvás nélkül? Mi a határ?

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!