hirdetés
daru-Copy.jpg

Videón, ahogy átúszott a Clark Ádám úszódaru az Árpád híd alatt

A Hableány kiemeléséhez szükséges szerkezet a Népszigetnél várta, hogy a Duna vízállása lecsökkenjen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.


hirdetés

Hosszas várakozás után péntek délután átúszhatott a Clark Ádám úszódaru az Árpád híd alatt. A 200 tonna kiemelésére képes szerkezet a Népszigetnél várta, hogy a Duna magas vízállása csökkenjen, és elindulhasson a Duna-hidak alatt a Hableány tragédiájának helyszínére.

A rendőrség a daru áthaladásának idejére lezárta az Árpád és a Margit hidat. A daru végül úgy jutott át, hogy a legfelső pontja és a híd alja között egy méternyi távolság volt - írta az Index.

VIDEÓ: A daru útjáról


KÖVESS MINKET:
hirdetés
margit-hid-virag-mecses-mervai-mark6.jpg

Megtalálták a hajótragédia első magyar áldozatát - a Szabadság hídnál emelték ki a Dunából

A rendőrség megerősítette, hogy a folyóban talált holttest a Hableány magyar legénységéhez tartozott.
MTI, fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 06.Azonosították a múlt heti dunai hajóbaleset két, a vízből csütörtökön kiemelt halálos áldozatát, egyikük dél-koreai, másikuk magyar - közölte a rendőrség este a police.hu honlapon.

A délelőtt Érd térségében kiemelt áldozat egy dél-koreai nő, a hajó egyik utasa volt. A Szabadság híd környékén este kiemelt férfi magyar, ő a hajó legénységéhez tartozott.

A kutatásban részt vevők továbbra is keresnek még 8 dél-koreai utast és a hajó magyar legénységéből egy embert a Duna teljes déli szakaszán.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni.


KÖVESS MINKET:hirdetés
margit-hid-virag-mecses-mervai-mark5.jpg

„Csak remélem, hogy nem szenvedett” - 81 éves édesanyja és öccse gyászolja az elhunyt matrózt

Megszólaltak a dunai hajótragédiában meghalt magyar hajós családtagjai. Egyelőre még nem dőlt el, hogyan vesznek végső búcsút a matróztól.
Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 07.Bár tudta, hogy egy ilyen balesetet nem lehet túlélni, mégis, az utolsó pillanatig nem akarta elhinni, hogy meghalt a testvére - ezt mondta öccse a magyar matrózról, aki a dunai hajókatasztrófában veszítette életét.

A múlt hét szerdán történt balesetben hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további tizenkét áldozat, köztük a Hableány matrózának holttestét találták meg és azonosították. Az ő testét a Szabadság híd közelében emelték ki a Dunából.

Az elhunyt férfi édesanyja korábban már nyilatkozott a tragédia kapcsán, ám akkor még nem került elő fia holtteste. Akkor azt mondta:

"Ne kérdezze, hogy fel lehet-e ezt dolgozni, erre nincsenek szavak..."

Fiáról azt mondta, "aranyos, kedves ember volt, sohasem pa­naszkodott rá senki, mindenki szerette". Imádta a vizet, sokat evezett a Tiszán is. Korábban katonatiszt volt, de a hajózás volt a mindene.

Azt is elmondta, hogy a tragédia előtti nap volt a férfi születésnapja, akkor telefonon beszéltek egymással. Mivel azonban sok munkája volt, az édesanyja nem akarta zavarni.

"Nem sejtettem, hogy akkor hallom őt utoljára, hogy soha többet nem beszélhetek vele. Csak remélem, hogy nem szenvedett. Még csak egy fotóm sem maradt róla, de az arcát tisztán látom magam előtt. Úgy szeretnék rá emlékezni, amilyennek egy hete, a születésnapján hallottam őt. Boldog és felszabadult volt, mint akinek semmi gondja sincs…"

- mondta a 81 éves asszony a Lokálnak.

Most megszólalt az elhunyt matróz testvére is, akit szintén nagyon megtört a tragédia.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
uszodaru.jpg

Már úton van a Clark Ádám úszódaru a Hableány felé, két hidat is lezárnak miatta

Az Árpád híd és a Margit híd alatt megy át, péntek délután 2-től van forgalomkorlátozás.
Címkép: MTI fotó, Molnár-Bernáth László - szmo.hu
2019. június 07.Lezárják a Margit és az Árpád hidat ma 14 órától, írja a Police.hu.

A forgalomkorlátozás addig lesz érvényben, amíg a Clark Ádám úszódaru átmegy az Árpád híd és a Margit híd alatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel vezessenek!

Korábban arról írtunk, hogy a mentési munkálatok leghamarabb vasárnap kezdődhetnek el a vízszint várható apadása miatt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
uzvolgyi.jpg

Bekérették a román nagykövetet az úzvölgyi események miatt, de megtagadta

Hiába hívták a Külgazdasági és Külügyminisztériumba tárgyalni, központi utasításra hivatkozva nem ment el.
Címkép: MTI fotó, Veres Nándor - szmo.hu
2019. június 07.Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet - mondta Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

Az államtitkár elmondta: miután csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, magyarellenes provokáció történt, tiltakozó jegyzéket küldtek és

bekérették a román nagykövetet, aki "minden udvariasságon és barátságon túlmenően", központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől.

Szerinte Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. "Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x