hirdetés
duna-buvar-merules-szegedi-eva-1000x667.jpg

Videó a dunai merülésről: ennyit látnak a búvárok a vízben

Ez a felvétel mindent elmond arról, milyen nehéz a búvárok munkája, akik továbbra is a hajóbaleset áldozatait kutatják a folyó mélyén.
Fotó: Szegedi Éva - szmo.hu
2019. június 03.


hirdetés

A búvárok merüléséről videókat, a Hableány roncsáról pedig új szonárképeket közölt a Terrorelhárítási Központ (TEK).

Hétfőn délelőtt és délután többször is a Duna mélyére ereszkedtek a búvárok, hogy a múlt hét szerdai baleset során elmerült Hableány roncsait vizsgálják és további áldozatokat keressenek. Eddig összesen más kilenc holttestet találtak meg: 7-et még közvetlenül a tragédia után, hétfőn pedig kettőt, egyet Hartánál, egyet pedig Budapesten, a roncs közelében.

FRISSÍTÉS: Azonosították a Margit hídnál megtalált holttestet.

hirdetés

A szakemberek már korábban is hangoztatták, hogy nincs könnyű dolguk a búvároknak, hiszen nehéz körülmények között kell merülniük. A TEK által közzétett videón erről most meg is bizonyosodhatunk.

Ezt a felvételt egy búvárra erősített kamera rögzítette, és az látszik rajta, mit látnak ők a víz alatt. Röviden: nem sokat.

Ha kíváncsi vagy tesztmerülésekről készült videókra és a legújabb szonárképekre is, kérjük lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Greta Thunberg: „A gazdag országok politikai vezetői szándékosan félrevezetik az embereket”

A 16 éves svéd klímaaktivista szerint a politikusok és üzletemberek valójában nem tesznek semmit, csak okosan könyvelnek és kreatív PR-ral próbálják elterelni a figyelmet.
Fotó: YouTube/Global News - szmo.hu
2019. december 13.


hirdetés

"Másfél évvel ezelőtt nem szóltam senkihez, kivéve akihez igazán kellett" - így kezdte szokatlanul visszafogott beszédét Greta Thunberg a madridi klímakonferencián. A napokban a Time magazin által az év emberének választott 16 éves svéd klímaaktivista végig ebben a tőle meglehetősen nyugodt hangnemben osztotta ki a világ vezetőit.

hirdetés

A diáklány szerint "a gazdag országok politikai vezetői szándékosan félrevezetik az embereket" különböző kibocsátás csökkentésre vonatkozó ígéretekkel ahelyett, hogy a tudósokra hallgatnának. Thunberg kiemelte az ENSZ egyik tavalyi kutatását, mely szerint 67 százalék az esélye annak, hogy több mint 1,5 százalékkal emelkedik a bolygó átlaghőmérséklete az iparosodás kezdetéhez képest. Ahhoz, hogy a kritikus 1,5 százalék alatt tudjuk tartani a felmelegedés szintjét, évente 7,6 százalékkal kellene csökkenteni a globális szén-dioxid kibocsátást minden évben 2020 és 2030 között.

"Alig három hét múlva belépünk egy olyan évtizedbe, amely meghatározza a jövőnket. Jelenleg csak keressük a reményt. Remény pedig van, csak nem a politikusok és a vállalatok részéről jön, hanem az emberek oldaláról"

- jelentette ki.

Greta Thunberg megjegyezte, hogy összesen száz cég felel az üvegházhatású gázok kibocsátásának 71 százalékáért. Hozzátette, hogy a párizsi klímaegyezmény aláírása óta a bankok 1,9 billió dollárt fektettek fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos vállalkozásokba.

A svéd aktivista kijelentette, hogy egy vészhelyzetben az emberek viselkedése megváltozik, ehhez képest szerinte a világ vezetői egyáltalán nem mutatják a pánik jeleit. Úgy fogalmazott, hogy

"...valójában szinte semmit sem csinálnak, leszámítva az okos könyvelést és a kreatív PR-t"

- fogalmazta meg a 16 éves klímaaktivista.

Greta Thunberg madridi felszólalását itt lehet megnézni:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyugdijemeles-2020.jpg

Jövőre is lesz nyugdíjemelés - az átlagos nyugdíjnál ez havonta néhány ezer forint plusz

De ha valaki a legkisebb ellátást kapja, akkor jövőre havonta csak 804 forinttal kap többet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 13.


hirdetés

Jövőre is garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Mivel a jövő évi költségvetés 2,8 százalékos inflációval számol, így ennyivel emelkednek 2020. január 1-jétől a nyugdíjak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az Emmi szerint egy átlagos nyugdíjnál ez havi 4360 forintos emelést jelent.

A nyugdíjemelés több mint 2,5 millió nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásra jogosultat érint.

hirdetés

A közlemény szerint a kormányrendelet a nyugdíjak és egyes más ellátások 2020. január havi emelésére vonatkozó részletes szabályokat tartalmazza. Akiknek 2020. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a rendeletben felsorolt egyéb ellátást, azoknak az ellátása a várható infláció mértékével (2,8 százalékkal) emelkedik 2020. január 1-jétől.

Ezt megelőzően azonban 0,7 százalékkal - az egyösszegű kiegészítés 1/12-ed részével - is meg kell emelni azoknak az ellátását, akiknek 2019 novemberében egyösszegű kiegészítés járt. A 2019. december havi nyugdíj összegéhez képest a 2020. januári nyugdíj összege így közel 3,5 százalékkal lesz magasabb.

Az Emmi közölte: a nyugdíjak értékének megőrzését törvény garantálja, ezért ha a 2020-as éves infláció magasabb lenne a tervezettnél (2,8 százalék), akkor azt az év vége felé nyugdíjkiegészítéssel kompenzálja az állam.

Az mfor.hu a hírre reagálva néhány számítást végzett.

Azt írják, hogy a Magyar Államkincstár adatai alapján jelenleg a teljes öregségi nyugdíjak a legkisebb, vagyis 28 500 forintostól egészen milliós nagyságrendig szóródnak.

Ha valaki a 28500 forintos legkisebb ellátást kapja, akkor jövőre havonta 804 forinttal lesz több a nyugdíja. Aki pedig 2 millió forintos ellátásban részesül, az havonta 56 392 forinttal többet kap.

Az mfor azt írja, hogy a szerdai közlöny alapján az idei évi nyugdíjkiegészítés beépítése után 2,8 százalékkal fognak emelkedni 2020. január elsejétől a nyugdíjak. Ez azt jelenti, hogy a kormány továbbra is arra számít, hogy 2,8 százalék lesz az infláció. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a várható infláció 3,4 százalék lesz.

Ez alapján, mivel az emelés mértéke egységes, lesz, aki havonta tízezrekkel, mások pedig csupán néhány száz forinttal gazdálkodhatnak több pénzből, mint idén.

Az mfor azt írja:

"Egy átlagos, 135 ezer forintos ellátásban részesülő nyugdíjas - az idei 0,7 százalékos kiegészítő emelést is figyelembe véve - jövőre havonta 3806 forinttal gazdálkodhat több pénzből. Éves szinten ez kicsivel több mint 45 ezer forint pluszt jelent."


KÖVESS MINKET:


hirdetés
szijjartto-peter-magyar-urhajos.jpg

Szijjártó Péter: megkezdődik a magyar űrhajós kiválasztása

Az a cél, hogy a magyar űrhajós 2024-25-ben már a Nemzetközi Űrállomáson dolgozhasson.
MTI - szmo.hu
2019. december 13.


hirdetés

Magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról és a magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában Dmitij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával.

"Az Oroszországban jelenleg folytatott űrprojektek közül azok, amelyekben eddig is volt magyar hozzáadott technológiai érték, hivatalosan is magyar-orosz űrkutatási projektekként folytatódnak"

hirdetés

- mondta az MTI-nek.

"A magyar-orosz űrkutatási, űrtechnológiai együttműködés egyik legfontosabb céljaként közösen tűztük ki azt, hogy

2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson. Az ehhez szükséges kiválasztási és kiképzési munkálatokat haladéktalanul megkezdjük"

-mondta a miniszter.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
nagymezo-utca-hotel.jpg

Engedély nélkül működtetett hotelt a fideszes Becsó Zsolt cége a Terézvárosban

A 24.hu információi szerint a terézvárosi társasház különböző ingatlanjaiból kialakított szállás már évek óta működik, de a kerületi jegyző 2019 decemberéig nem tudott róla.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 13.


hirdetés

Évek óta működhetett feketén a Nagymező utca 66. szám alatt a Becsó Zsolt kormánypárti képviselő cégének tulajdonában lévő apartmanhotel, a Bp Design Hotel&Apartman - írja a 24.hu.

A lap szerint a terézvárosi társasház különböző ingatlanjaiból kialakított szállás az adatok szerint már évek óta működik, de ez a tevékenység 2019 decemberéig nem volt ismeretes a kerületi jegyző előtt. A hivatalos működéshez szükséges kereskedelmi engedélyt jegyző adja ki.

A 24.hu ősszel szúrt ki egy álláshirdetést, amit az Ublot Kft. adott fel, és ebben az volt, hogy "belvárosi, családias hangulatú, boutique szálloda recepciós munkatársat" keresett. Az Ublot Kft. a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján Becsó Zsolt 50 százalékos tulajdonában áll, a másik tulajdonosa Molnár Arnold.

hirdetés

A tulajdoni lapokból azt is kiderítették, hogy 2016-ben kezdték felvásárolni a társasház lakásait, és néhány hónap alatt összesen több mint 550 négyzetméternyi ingatlant szereztek meg az épületben.

A Google utcaképe szerint a hotel már 2018 júniusában megvolt, a házon táblák jelzik.

"Annak, hogy látványos nyoma van a BDHA működésének azért van jelentősége, mert a 24.hu-nak a szálloda kapcsán nyilatkozó M. Zoltán – aki az Opten adatai szerint nem tulajdonostárs, de nem is cégvezető – azt állította, hogy jelenleg nem üzemel a szálloda, hanem „próbaüzem” zajlik. Ez viszont teljesen ellentmond az általunk tapasztaltaknak, valamint a recepcióstól megtudott információknak, illetve a szálloda különböző online visszajelzéseinek" - írja a 24.hu.

A terézvárosi önkormányzat arról tájékoztatta a lapot, hogy nem volt kereskedelmi engedélye a szálláshelynek.

A lap megkereste Becsó Zsoltot, de nem reagált a kérdéseikre.

FRISSÍTÉS: Terézváros alpolgármestere közleményt juttatott el a 24.hu-nak, amiben Miyazaki Jun azt írja, hogy azonnal vizsgálatot indítanak az ügyben.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!