_RPF9408
Vidd haza a legjobb kézműves söröket
A Csapházban egy különleges technológia segítségével műanyag palackokba csapolnak, habmentesen.
Láng Dávid, fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2014. szeptember 30.Már-már közhelynek számít (nemrég mi is megállapítottuk), hogy Budapesten az utóbbi években igazi kézműves sörforradalom zajlik. Sorra nyitnak az újabbnál újabb helyek, a Főzdefeszt látogatószáma pedig minden alkalommal rekordokat dönt.

Eddig ugyanakkor némi negatívumot jelentett, hogy a kisebb vidéki főzdék söreit többnyire nem nagyon árusítják a fővárosban (kivéve talán a legnagyobb helyeket, például az Élesztőt), így az itteni sörkedvelők gyakorlatilag csak az évi néhány fesztivál alkalmával juthattak hozzá kedvenc italukhoz.

Emellett a Budapesten készülő fajták jó részéből sem létezik üveges verzió, ezeket tehát kizárólag az őket csapon tartó sörözőkben ihattátok meg, elvitelről szó sem lehetett.

_RPF9439_RPF9441_RPF9432_RPF9427

A fenti űrt hivatott betölteni a Csapház, melynek első üzlete néhány hónappal ezelőtt nyitott meg Újpesten. A nagy siker eredményeképp múlt héten újabb taggal bővült a lánc a Móricz Zsigmond körtér közelében, mi ide látogattunk el.

Az általuk használt különleges technológia a PEGAS névre hallgat, Magyarországon ők alkalmazták először és meg is szerezték az ilyen elven működő sörcsapok itteni kizárólagos értékesítési jogát. Az adagolás az ellennyomás módszerén alapul, amely abból áll, hogy egy üres palackot megtöltenek az italos hordóban uralkodó azonos nyomású gázzal.

"
Ez a módszer habmentes adagolást biztosít és megőrzi az ital minőségét

hosszú ideig tartó lezárt palackos tárolás esetén is.

_RPF9412_RPF9408_RPF9420_RPF9378

A Csapház újpesti üzletében 13, a most nyílt Bartók Béla útiban pedig 15 sörcsap található. A kínálat állandóan változik, az üzemeltetők célja az, hogy minden héten legalább 2-3 fajta cserélődjön. De ez persze az érdeklődésen is múlik, vagyis hogy mire mekkora az igény, melyik sör mennyi idő alatt fogy el.

A Móricznál a kezdő itallap például a

"
Távoli Galaxis, a Rizmajer Konyakos-Meggyes, a Hámori Banán, a Kapucinus kótyagos, a Zámolyi barna, vagy éppen a Weisen világos búza

fajtákat tartalmazta. Időnként tartanak tematikus heteket is, amikor bizonyos ideig egy adott főzde minél több söre kerül terítékre. Ilyen volt nemrég a Kaltenecker, a sorban a következő pedig a Békésszentandrási főzde lesz.

A tulajdonosok szeretnének minél több kis vidéki főzdének is lehetőséget adni, hiszen ahogy az elején említettük, ők azok, akik a legkevésbé tudják minőségi söreiket eljuttatni a fővárosi közönséghez. Már most számos megkeresést kapnak, de ők maguk is folyamatosan kutatnak a potenciális partnerek után.

_RPF9376_RPF9383
_RPF9404_RPF9424

A sörök árai széles skálán mozognak, az induló választékból a Mister Világos például 490 forintba kerül literenként, míg a Távoli galaxis 1490 forintba. A kettő között pedig nagyjából egyenletes a szórás. A legkisebb vásárolható mennyiség 1 liter, emellett másfél és kétliteres kiszerelések vannak még. A palackok 50 forintba kerülnek, de 3000 forint feletti rendelésnél ezt elengedik.

Ha ajándékba szánjátok a sört, némi felárért rendelhettek egyedi tervezésű címkét is a palackra, ennek átfutási ideje néhány nap. De néhány egyszerűbb ajándékcímke (például a klasszikus Boldog születésnapot! feliratú) mindig van raktáron.

A két üzlet címe:

1042 Budapest, Munkásotthon u. 50-52.

(Újpest Központ metrómegállótól 5 percre, bejárat az Erzsébet utca felől)

Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig: 10:00 – 20:00, pénteken és szombaton: 10:00 – 22:00, vasárnap: 10:00 – 20:00

1114 Budapest, Bartók Béla út 59. (a Móricz Zsigmond körtértől 2 percre)

Nyitva tartás: hétfőtől szerdáig: 12:00 – 22:00, csütörtöktől szombatig: 12:00 – 23:00, vasárnap: 12:00 – 21:00

Honlap: www.csaphaz.hu, Facebook-oldal: KATT IDE

Ha kipróbálnád, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x