hirdetés
pregnancy-1373148805Uok.jpg

Veszélyezteti-e a várandós nőket a koronavírus?

Világszerte megindultak a vizsgálatok. Azt is szeretnék megtudni a kutatók, elkaphatják-e az újszülöttek az anyaméhben a fertőzést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 21.


hirdetés

Mivel a kismamák egészségi állapota normál körülmények között is fokozott figyelmet igényel, érthető, hogy orvosokat, kutatókat, egészségügyi szakembereket világszerte foglalkoztatják az anyát és a magzatot fenyegető kockázati tényezők. Az nyilvánvaló, hogy rájuk hatványozottan érvényesek a közösségi távolságtartási szabályok és a rendkívüli higiéniai előírások.

Nagy-Britanniában például már márciusban a veszélyeztetett kategóriába sorolták a várandós nőket azért, mert a 2002-2003-as SARS-járvány (súlyos akut légzőszervi szindróma) idején a vírussal megfertőzött leendő anyák közel egynegyede meghalt. Azoknál pedig, akiket a terhesség első három hónapjában ért el a tartós magas láz, gyakrabban tapasztaltak a magzatnál fejlődési rendellenességeket.

Az első kutatások arra utaltak, hogy a várandós nők nem veszélyeztetettebbek az átlagnál.

A Conversation által megszólaltatott svéd kutatók hangsúlyozták: mivel a terhesség idején a nő immunrendszere kevésbé agresszív, hogy ne veszélyeztesse a magzat életét, az anyának nagyobb a kockázata, hogy elkapjon vírusfertőzéseket. Ezen kívül a magzat növekedésével a méh nyomása miatt csökken a mellkasüreg kapacitása, ezáltal a tüdőknek kevesebb hely jut. Mindezek azonban nem jelentik azt, hogy a covid-19 fertőzés súlyosabban jelentkezik náluk. Természetesen nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akiknek terhességét amúgy is nehezíti egy kóros elhízás, magas vérnyomás vagy cukorbetegség.

Egy New York-i orvosi központ 215 olyan nőt tesztelt, akik egy két hetes periódus alatt szültek. Közülük összesen 33-nak volt pozitív a tesztje, de csak négynél jelentkezett magas láz, vagy a vírus más tünete. Egy másik amerikai tanulmány 12 kórház szülészeti osztályának április 20. és május 5. közötti eseményeit dolgozta fel. A terhességük alatt koronavírussal fertőzött 64 nő közül 29-nél volt koraszülés – tíz nőnél a 34. hét előtt indult be a folyamat – átlagosan a betegség 10. napja körül. A súlyos állapotban lévő anyák 53%-a, a kritikus állapotban lévők 94%-a császármetszéssel szülte meg gyermekét.

hirdetés

Ugyanakkor a két hét 33 újszülöttje közül egyiknek sem lett pozitív a koronavírus-tesztje.

A svéd kutatásokból, amelyeket a malmöi és a lundi kórházakban szülő 108 nő megfigyelésével végeztek, az derült ki, hogy a gyermekek 91%-a császármetszéssel jött a világra. Ez utóbbi esetben a tanulmány szerzői, bár konkrét adatokkal nem rendelkeznek, elképzelhetőnek tartják, hogy sok nő elővigyázatosságból választotta e beavatkozást biztonságosan felszerelt környezetben.

Az oxfordi egyetem kutatói a szigetországban koronavírussal kórházba szállított 427 terhes nő adatait vizsgálták. Közülük hárman belehaltak a fertőzésbe, további kilencen pedig intenzív kezelésre szorultak. A felmérés résztvevői közül 247-en azokban a napokban adtak életet gyermeküknek, és köztük 63 volt a koraszülés. Minden huszadik újszülöttnek volt pozitív a tesztje, öten haltak meg, de hármukat nem a koronavírus ölte meg. A többi baba szerencsére viszonylag hamar felépült. Három fertőzött nő vetélt el, de az orvosok itt sem állapíthatták meg egyértelműen a covid-19 hatását.

Azt ellenben elképzelhetőnek tartják, hogy a várandós nőt megfertőző vírus, ha ritkán is, de eljuthat a magzatba a méhlepényen vagy a köldökzsinóron keresztül. Egyelőre nem publikáltak az orvosi szakirodalomban olyan esetet sem, amely szerint a fertőzött anya a szoptatással adta át a vírust csecsemőjének.

Mivel a kutatások nagyon kezdeti stádiumban vannak, a londoni Imperial College nemzetközi adatbázis-projektet indított el a koronavírus által megfertőzött várandós nők és gyermekeik állapotáról. A program elsősorban a vetélésekre, a magzat növekedésére, a halva születésekre, a koraszülésekre, valamint a vírus anyáról gyermekre való terjedésére koncentrál. Hasonló kutatás indult el Svédországban is.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
felhos-esos-mti-komka-peter.jpg

Viharos szél, jégeső is jöhet: záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek az ország nagy részén

Délután lehetnek nagyobb esőzések, tizenhárom megyére adtak ki figyelmeztetést.
Fotó: MTI/Komka Péter - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Folytatódik a borongós, esős idő, többfelé lesznek záporok, zivatarok - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Szerdán nagy területű csapadékra nem kell számítani, de

a Duna vonalában és attól keletre szórványosan záporok, zivatarok kialakulhatnak. Nyugaton, északnyugaton sokat süthet a nap.

Az élénk, erős északi-északkeleti szélben 18 és 24 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére. Ezeken a területeken nagyobb mennyiségű csapadék (lokálisan 15-20 mm) viharos széllökések (60-80 km/h) és apró szemű jég kísérheti a zivatarokat.

hirdetés

Csütörtökön elszórtan zápor, zivatar továbbra is kialakulhat, nyugaton, északnyugaton csendes eső is előfordulhat. Itt lesz több a felhő is. Sokfelé marad a szeles idő. Hajnalban 6-12, délután 19-24 fokot mérhetünk.

Péntekre virradóan a középső tájakon akár többfelé is eshet, napközben is gyakran lesz felhős az ég, összességében több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Gyakran lesz élénk, erős a légmozgás. Délután 17-22 fok valószínű.

Hétvégén sem köszönt be a nyár.

Szombaton főként keleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, vasárnap északon, északnyugaton lehet kevés csapadék. A szél gyakran feltámadhat. Délutánonként csak 20 fok körüli csúcsértékeket mérhetünk.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
orban-viktor-kormany-parlament-mti-bruzak-noemi.jpg

Benyújtotta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot a kormány

Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényt, az másnap hatályba is lép.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Benyújtotta a kormány a veszélhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek szövege kedd éjjel jelent meg - írja a hvg.hu.

A javaslat szerint

a veszélyhelyzet megszűnésével egyidőben a koronavírus elleni védekezés miatt hozott felhatalmazási törvény is hatályát veszti. Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényt, az másnap hatályba is lép, a kormánynak pedig meg kell szüntetnie a veszélyhelyzetet.

A javaslatban nem írnak erre pontos időpontot, ezt a miniszterelnöknek kell kijelölni. Varga Judit igazságügyi miniszter azonban már kedden elmondta, hogy

várhatóan június 20-án szűnik meg a veszélyhelyzet.

hirdetés

Varga: megszűnik a veszélyhelyzet Magyarországon június 20-án

A törvényjavaslat indoklásában felidézik, hogy a rendkívüli felhatalmazás nélkülözhetetlen volt a járvány elleni sikeres védekezéshez. Ennek köszönhetően gyors és hatékony intézkedéseket tudott hozni a kormány, amely akkor is fenntarthatta volna a rendeleteit, ha a járvány miatt az Országgyűlés nem tudott volna ülésezni. A kormány úgy ítélte meg, hogy arányos és szükséges intézkedéseket hoztak.

Az indoklásban ismét kitértek arra, hogy sokan (belföldön és külföldön egyaránt) kritizálták a döntéseket.

"Magyarország veszélyhelyzeti intézkedéseivel szemben a kezdetektől fogva példátlan, összehangolt politikai kampány és hisztériakeltés zajlott hazánk határain belül és kívül. Bár az alaptalan támadások szerencsére nem befolyásolták a járványügyi védekezés sikerét, történelmi felelősséget viselnek mindazok, akik a küzdelem legnehezebb időszakában kérdőjelezték meg a rendkívüli intézkedéseket és próbálták meg aláásni a kormányzati döntések legitimitását"

- olvasható a javaslatban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
joe-biden-fekete-maszkban-mti-ap-patrick-semansky.jpg

„Ez kretén” - mondta Joe Biden Trumpra, aki beszólt neki a maszkviselése miatt

Az amerikai demokraták várható elnökjelöltje szerint 'macsós dolog', hogy a jelenlegi elnök soha nem visel szájmaszkot a nyilvánosság előtt.
MTI, fotó: MTI/AP/Patrick Semansky - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Joe Biden "tökéletes kreténnek" nevezte Donald Trumpot, amiért az amerikai elnök a 77 éves Biden előző napi maszkhasználatán élcelődött.

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson azt nyilatkozta kedden este a CNN hírtelevíziónak:

"Ez kretén, tökéletes kretén, hogy ilyesmiket beszél".

Biden elmondta, hogy a világ valamennyi nagy orvosa azt mondja, muszáj maszkot hordani, amikor az ember elvegyül a tömegben. Hozzáfűzte, hogy megítélése szerint csakis úgy lehet irányítani, ha az ember a saját magatartásával mutat példát.

Donald Trump szokását, hogy a nyilvánosság előtt soha nem visel szájmaszkot, "macsós dolognak" nevezte.

hirdetés

Biden az előző napon óriási fekete szájmaszkot viselt, amikor több mint két hónap után elhagyta a házát, és hétfőn a feleségével együtt megkoszorúzott egy katonai emlékművet Delaware államban.

Joe Biden és felesége teljesen egyedül, egy operatőr jelenlétében helyezte el tisztelgő koszorúját a Delaware-ban lévő Wilmington katonai emlékművénél. Mindketten csaknem a teljes arcukat eltakaró fekete szájmaszkot viseltek, Bidenen óriási fekete szemüveg is volt, amelyet egyes elemzők előnytelennek minősítettek.

Donald Trump erről tett közzé egy fotót, a hozzá tartozó megjegyzéssel: "Talán ez is magyarázza, hogy Trump miért nem szeret szájmaszkot viselni a nyilvánosság előtt".

Az üzenetet és a fotót Trump valaki másnak a bejegyzéséből másolta ki és tette közzé újra.

Az amerikai elnök hétfőn két helyszínen is koszorúzott: az arlingtoni nemzeti sírkertben és a Baltimore melletti Fort Henry emlékhelyén. Egyik helyen sem viselt szájmaszkot.

Bident a műsorvezető faggatta arról is, mit szól ahhoz, hogy Trump rendszeresen Álmatag Joe-nak nevezi őt azt sugalmazva, hogy gyönge személyiség. A volt alelnök szerint

a jelenlegi elnök "nehezen tudja kordában tartani az érzelmeit" és "egyre összefüggéstelenebb", amit mond.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-viktor-gulyas-gergely-parlament-mti-szigetvary-zsolt.jpg

Egészségügyi válsághelyzetben különleges jogokat kapna a kormány

Ilyen esetben felfüggeszthetne egyes törvényeket, eltérhetne a törvényi rendelkezésektől és egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat a kormány egy törvénytervezet szerint.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Különleges jogokkal élhetne a kormány egészségügyi válsághelyzet esetén - írja a hvg.hu.

Mint megírtuk, a kormány benyújtotta a veszélyhelyzet - és ezzel együtt a rendkívüli jogrend - megszűnéséről szóló törvényjavaslatot, amit ha az Országgyűlés elfogad, a kormány onnantól kezdve nem élhet a különleges felhatalmazással.

Egy átmeneti szabályokról készült törvénytervezet szerint viszont egészségügyi válsághelyzet esetén különleges jogokat kaphatna a kormány.

Egészségügyi válsághelyzetet az országos tisztifőorvos javaslatára, miniszteri előterjesztés után rendelhet el a kormány, ha

hirdetés

• nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet alakul ki,

• az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

Válsághelyzetet az egész országra, vagy annak bármely területére elrendelhet a kormány, illetve működtetheti az operatív törzset.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!