hirdetés
nyito-8.jpg

Veszélyeztetett növényfajokat mentenek a Pilisi Parkerdőben

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.


hirdetés

A Bertényi Miklós Füvészkertünkben folyó program a kezdeti szakaszában tart, a kihelyezett védett fajok még csak harmadik vegetációjukat kezdik.

Jó hír, hogy a növények megmaradása szinte százszázalékos, a tavalyi esztendőben pedig már több faj virágzott és magot is érlelt

– mondta el Némedy Zoltán, a Visegrádi Erdészet vezetője.

Az ELTE Füvészkert és a Visegrádi Erdészet közötti együttműködés keretében Budapest belvárosából, már közel negyven védett növényfajt telepítettek ki a Pilisi Parkerdő Zrt. Füvészkertjébe, ahol a védett növények számára a természetes élőhelyükhöz közeli körülményeket tudnak biztosítani. Ezek a fajok egyébként kivétel nélkül megtalálhatóak a Visegrádi-hegység természetes élőhelyein is.

A botanikusok és erdészek közös célja, hogy a füvészkertbe telepített fajok stabil populációt hozzanak létre és képesek legyenek a szaporodásra.

Az eredményektől függően kezdődhet a program utolsó, de talán legizgalmasabb szakasza: a visszatelepítés. Ha az erőfeszítéseket siker koronázza, megkezdődhet az olyan kimondottan ritka, veszélyeztetett vagy teljesen eltűnt fajok visszatelepítése is, mint a farkasboroszlán vagy a papucskosbor.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
pilis_1.jpg

60 éve óvják: őserdőszerű állapotban van egy terület a Pilisi Parkerdőben

Sokféle növény és állatfaj számára biztosít olyan élő-, és termőhelyet, amely ellenálló a klímaváltozás negatív hatásaival szemben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 04.Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, Dr. Madas László több mint 60 éve indított el egy, a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését.

A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő természetességi állapotban van.

A biológiai sokféleség nemzetközi napján, május 22-én világszerte a fajok megőrzésének fontossága állt az érdeklődés középpontjában. Miközben szervezetek, szakemberek és társadalmi támogatók sokasága igyekszik felhívni a figyelmet a fajok pusztulására és tesz erőfeszítéseket a biológiai sokféleség megőrzésére, jó dolog megemlékezni arról, hogy vannak jól működő megoldásokat is.

Ilyen - egy élőhely biodiverzitását megtartó - megoldást indított el 1954-ben Dr. Madas László erdőmérnök, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság (jelenleg Pilisi Parkerdő Zrt.) későbbi alapítója és emblematikus vezérigazgatója, amikor az Erdőanyai-völgyi erdőrészletet az akkori kor szakmai környezetében forradalminak számító, úgynevezett „szálalóvágásos”, természetközeli gazdálkodással kezdte gondozni.

A több mint 60 évvel ezelőtt indult program

eredményességét az elmúlt években Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének vezetője mérte fel az Erdőanyai-völgyben található erdőrészlet átfogó természetességi vizsgálatának keretében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ve__Ne__gy2.jpg

Váci nyár: a Retro Fesztiváltól a Váci Világi Vigalomig számtalan szuper programmal várnak

Lesz kézműves sörfesztivál és régi korokat megidéző koncertek is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.Vác a Dunakanyar bal partján található igazi barokk ékszerdoboz. Az 1000 éves püspöki székhely épületei, kis utcácskái, meseszép Duna-parti korzója magával ragadják az idelátogatókat, gazdag műemlékei, kivételes hangversenyei, páratlan múzeumai és kiállításai miatt méltán nevezik a kultúra városának.

Vác egy folyton nyüzsgő kisváros, ahol mindig történik valami, minden évszakban fesztiválok, szabadtéri rendezvények, családi napok, színházi előadások váltják egymást. Vác, a térség kulturális fő tereként felejthetetlen élményeket kínál a látogatóknak.

Íme néhány remek program a nyári hónapokra

Június 08. – Summer Moon Fesztivál

Június 22. – Retro Fesztivál

Június 22. – Múzeumok éjszakája

Csatlakozva az országos „Múzeumok éjszakája” programhoz, éjfélig ingyenes (vagy kedvezményes) múzeumlátogatás, egész napos kulturális programok, valamint Szent Iván éji programok várják az érdeklődőket.

Helyszín: Váci múzeumok, kiállítóhelyek, időszaki kiállítások helyszínei

Bővebben: muzeumvac.hu

Június 29. - július 06. - Régi zenei napok

Az idei évben harmadik alkalommal rendezik meg a Régi Zenei Napok Fesztivált Vácott. Páratlan kurzus- és koncertkínálattal várják a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget.

Szervező: Filharmónia Magyarország

Bővebben: regizeneinapok.hu

Július 4-7. – VéNégy Fesztivál

Nemzetközileg elismert esemény, a térség kiemelkedő kulturális rendezvénye, színházi előadások, szabadtéri nagykoncertek, utcaszínházi előadások. Az egy hetes rendezvény több helyszínen zajlik, a programok napijeggyel, vagy bérlettel látogathatók.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház, Váci Vár alatti koncerthelyszín

Bővebben: v4fest.hu

Július 19-21. - XXVII. Váci Világi Vigalom

Országosan jegyzett összművészeti fesztivál, ahol száznál is több program - koncertek, kiállítások, vidámpark, vásár, mesterségek utcája - várja az érdeklődőket. A térség legismertebb fesztiválja, három napos forgatag, ingyenes programokkal.

Helyszíne: Vác közterületei, megújult főtere, Duna-parti korzója, kulturális intézményei és vendéglátó helyei egyaránt a háromnapos rendezvény helyszínei.

Bővebben: vacivigalom.hu

Augusztus 17 - 20. - Dunakanyar Kézműves Sörfesztivál

A térség ismert rendezvényén, a váci Duna-parton, 4 napon keresztül sörfesztivál, vidámpark, kézműves vásár, és ismert hazai előadók koncertjei várják az érdeklődőket.

Helyszín: Vác, Duna-part

Bővebben: itt


KÖVESS MINKET:
hirdetés
apatkuti_patak_2.jpg

Fokozott óvatosságra intik a Pilisbe induló kirándulókat

Több nagyon kedvelt út is nehezen járható, ezért ezeket csak gyakorlott túrázóknak és csak kellő felkészültséggel ajánlják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 31.Az elmúlt napok kiadós esőzései csúszóssá, nehezen járhatóvá tették a Pilis és a Visegrádi-hegység legtöbb túraútvonalát, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott óvatosságra kéri a túrázókat az elkövetkező napokban.

Bár az erdő fáinak kifejezetten jót tesznek az utóbbi hetek bőséges esőzései, a nagy mennyiségű csapadék a Pilisben és a Visegrádi hegységben is több helyen megnehezíti a túrázást. A Pilisi Parkerdő Zrt. útvonalakat egyelőre nem kíván lezárni, de felhívja az erdőjárók figyelmet a fokozott óvatosságra, valamint arra kéri a túrázókat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a Parkerdő oldalán az Aktuális felhívásokból, illetve az egyes célpontok időjárásáról.

A szurdokvölgyekben, mint például a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok, vagy a Dera-szurdok, az előrejutás különösen nehézkessé vált a megnövekedett vízmennyiség miatt. A Visegrádon található Apátkúti-völgyben az Apátkúti patak mellett futó piros jelzésű turistautat feláztatta az eső, ezért csak az erdészeti aszfaltozott úton lehet eljutni a Telgárthy-rétig.

A meredek szakaszokat is tartalmazó túraútvonalak, mint például a Spartacus-ösvény, vagy a Pilismarót határában található Hirsch-oromhoz vezető ösvény nagyon nehezen járható, ezért ezen a hétvégén csak jól felkészült túrázóknak ajánlott.

A Valkói Erdészet területén is nehéz közlekedni a sár és a csúszóssá vált utak miatt. Az erdészet javasolja az olyan meredekebb részeken futó turistautak elkerülését, mint a piros háromszög, illetve a sárga, zöld és kék jelzésű utak Gödöllő és Bag községhatárban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
artcapital-Copy.jpg

Art Capital - Régi és új álmok címmel rendezik meg idén a fesztivált

A rendezvényen 14 helyszínen 16 tematikusan összekapcsolódó, kiemelt tárlat látható szeptemberig.
MTI - szmo.hu
2019. május 12.Régi és új álmok címmel nyílik meg május 25-én Szentendrén a 4. Art Capital képzőművészeti fesztivál, amelyen 14 helyszínen 16 tematikusan összekapcsolódó, kiemelt tárlat látható szeptember 1-ig.

Gulyás Gábor, a fesztivált szervező Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója, az Art Capital főkurátora elmondta:

a nemzetközi projekt kiállítói között van Dimitrij Kavarga, Eva Schlegel, Nagy Kriszta, Florin Stefan és Csákány István is.

A kiállításokhoz kapcsolódva további 91 önálló programot szerveznek: a tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett irodalmi, filmes programok várják a látogatókat és saját színházi bemutatót is tartanak. A kísérőprogramok zömét a fesztivál elején és a végén rendezik.

A rendezvény keretében az álom témájához kapcsolódva számos képzőművészeti tárlat nyílik Szentendre belvárosában. Dimtrij Kavarga kinetikus alkotásokból álló, Anyag és test című projektjét az orosz alkotó személyesen installálja a MűvészetMalomban. Az épület középső traktusában Nagy Kriszta Csipkerózsika halott című helyspecifikus kiállítását láthatja a közönség, az északi szárnyban pedig az osztrák Eva Schlegel In Between, valamint Csurka Eszter Álomcsapda című tárlata látható.

Az Ámos Imre-Anna Margit Múzeum alsó szintjén a Paradise City című kiállításon Kondor Attila, Schmied Andi és Stefan Osnowski munkái láthatók. Az udvaron Babos Zsili Álom az álomban címmel készít helyspecifikus installációt.

A Barcsay Múzeumban lesznek láthatóak a román Florin Stefan új festményei Morpheus címmel.

Első alkalommal állít ki Szentendrén Csákány István, A kalapácsszobor álma című helyspecifikus kiállítása a Vajda Lajos Múzeum felső szintjén lesz látható: árnyjátékszerű művek jönnek létre és egy nagyméretű fametszet is készül. Az alsó szinten Halász Péter Tamás Tripod című tárlata, az udvaron pedig Nagy Barbara Takaró című installációja várja a közönséget.

A város Fő terén lévő Képtárban a Szentendrei Teátrum fél évszázados történetét bemutató tárlat nyílik Díszletek közt címmel. A Ferenczy Múzeumban Magyar szürrealizmus címmel átfogó kiállítás látható az irányzat 1924-1969 közötti időszakának magyarországi műveiből. A tárlaton mintegy 50 alkotó műveit mutatják be, köztük számos olyan alkotást, amely Magyarországon eddig nem szerepelt kiállításon.

Kültéri kiállításokat is szerveznek.

A Bizottság-ligetbe szánt public art munkák megvalósítására a szentendrei múzeum idén is pályázatot írt ki. A beérkezett 27 pályamű közül az egyik nyertes Hugyecsek Balázs Fa-fűrész című műve: egy hat méternél is hosszabb, fából készült fűrész körülvesz egy élő fatörzset. A másik díjnyertes mű Gwizdala Dáriusz Circulator című projektje, amely egy művészeti akció, egy működő régi újságosbódé, kézzel készített fanzinokkal.

Koronczi Endre Extrém alvás című projektje szintén szabadtéren lesz látható, ahogyan azok az egyszemélyes videófülkék is a szentendrei utcákon kapnak helyet, amelyekben a világirodalom leghíresebb álomjeleneteit hallhatják az érdeklődők. A 12 vetítőfülkében Erről álmodtam én címmel klasszikus és kortárs regények hősei elevenednek meg. A Perczel Enikő dramaturg által készített regényrészlet-adaptációk színészek előadásában egyes szám első személyben hallhatók.

A Barcsay Múzeum udvarán létrehoznak egy Álomfejtő Központot és irodalmi programot is szerveznek Álompárok címmel a Fő téren, ahol Álmaink filmjei címmel filmes program is várja a közönséget ingyenes vetítésekkel. Több meghívott színházi produkció is látható lesz, emellett a Laboratorium Animae Műhellyel közösen Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatják be május 25-én Sardar Tagirovsky rendezésében, múzeumi színház formában.

Az Art Capital teljes programja ITT található.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x