Veszélyes, új ebolaszerű vírust azonosítottak
Kínában találták, és egy befogott gyümölcsevő denevérből származik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 10.Egy újfajta filovírust azonosítottak be Kínában egy befogott gyümölcsevő denevérből. A kínai és szingapúri kutatók szerint az új vírus RNS rokonságban áll az ebola- és a marburg-vírussal. Azt még nem tudni, hogy a most azonosított vírus okozott-e már megbetegedést az embernél.

Ez a vírusfajta rendkívül veszélyes, mert rendszeresen átterjed az állatokról az emberre, és a vérzéses lázzal járó betegségnek igen magas a halálozási aránya. Jelenleg ebolajárvánnyal küzdenek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és a ragályok egyre hosszabb ideig tartanak, miközben egyre több embert fertőznek meg.

Az új filovírusok megjelenésükkor a betegek akár 50-60 százalékánál is halált okoznak. Ilyen volt tavaly például a bombalivírus, vagy a mengla-vírus. A kórokozókat egy gyümölcsevő denevérnél azonosították.

A denevérekről eddig is tudott volt, hogy az ebola vírusgazdái, ezért is vizsgálják őket. Egy szakmai folyóiratban, a Nature Microbiology-ban azt írták, hogy a vírust ugyan még nem tudták izolálni, de az RNS-ét már igen. Ebből az derült ki, hogy nagyon hasonlít az ebola egyes alkotóelemére, és képes megfertőzni más fajokat is, melyeket kísérletekben már igazolták is - írta az Index.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x