Vérteskozma, a meseszép zsákfalu élő skanzenként működik
A szinte kihalt település mára új életre kelt, az üdülőfalu meseszép fehér házsora, a csend és béke vonzza a kirándulókat, turistákat.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2018. november 03.


A Fejér megyei Gánthoz tartozó Vérteskozma egy meseszép zsákfalu. A település nevezetessége a 19. századi, hófehér német parasztházak sora, melyekhez szépen ápolt kertek is tartoznak. Az itt lakók kedves emberek, és megszokták már a turisták látványát.

Az egyutcás kis település a nyugalom szigete, sokan keresik fel a pihenni vágyók, a kirándulók.

Vérteskozma területe már az ősidők óta lakott volt. Az első írásos említése 1300 körülről származik, ekkor a Gesztesi várhoz tartozó területként írnak róla, katonai szálláshelyként tartották számon.

A török időkben elnéptelenedett, majd az 1740-es években az Esterházyak Németországból telepítettek be földműves családokat. Ide 59 katolikus család érkezett, akik erdő- és földművelők voltak. Ők voltak az elsők Magyarországon, akik burgonyát ültettek a földjükbe.

1746-tól plébániát építettek, majd két év múlva iskolát, 1778-ban pedig megépült a település katolikus temploma. A pap, a kántor is csak olyan lehetett, aki beszélt németül, sőt az iskolai oktatás is német nyelven folyt.

1908-ban kapta meg a Kozma település a „vértes” előtagot.

1941-ben az itt élők mind német anyanyelvűnek vallották magukat, így 1946. májusában 68 családot telepítettek ki. Ezzel 59 ház üresen maradt. Csak négy család élt tovább a faluban.

Mára Vérteskozma újra benépesült. A falut Gánthoz csatolták, és üdülőfaluként sokan kedvelik. Szívesen járnak erre a turisták, a kerékpárosok, a vadászok, és a pihenni vágyók.

A falu ma természetvédelmi területen fekszik, és élő skanzenként működik. A Községvédő Egyesület gondoskodik arról, hogy a tradicionális utcakép, a házak megmaradjanak.

Gánt Székesfehérvártól 24 km-re található. Az egykori bányásztelepülés ma a Vértes egyik kedvelt turisztikai célpontja.

A vidék felfedezésre érdemes, hiszen a Vértes sokféle utat, élményt kínál. A látványos, hófehér dolomittömbökkel teli déli oldalon szubmediterrán a klíma, az északi felén azonban inkább alhavasi. Változatos domborzata, klímája miatt sok ritkaság él meg itt.

Ősszel még szebb a látvány, mert az itt elterjedt cserszömörce ezer színben pompázik. A környék állatvilága Európa-hírű.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x